Σε σημερινή (29/10) συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρεσβευτής του Κράτους της Ισπανίας Εν. Βιγκέρα, υπερέβη κάθε εσκαμμένο υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει θέση αλλά και ποια θέση πρέπει να είναι αυτή, στο ζήτημα της Καταλονίας. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης δήλωσε πως η Αθήνα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!
Μάλιστα ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε τη «σωστή» θέση: «Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας», τόνισε ο πρεσβευτής βάζοντας και τον έτερο παίκτη στο πάνελ: «Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση».
Έχει δίκιο ο Ισπανός διπλωμάτης: Η στάση της Δεξιάς και του Παυλόπουλου ήταν ξεκάθαρες. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του Ισπανικού Κράτους είχε κάνει λόγο για «παράνομο και ανυπόστατο δημοψήφισμα».
Έχει επίσης δίκιο ο πρεσβευτής καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε «ράψει», με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Δ. Τζανακόπουλου που ήταν ήξεις-αφήξεις. Στις 4 Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει: «Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε (σ.σ. η αυταρχική καταστολή) είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός διάλογος και αυτή είναι η σταθερή αρχή της ελληνικής κυβέρνησης».
Λίγες ημέρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέχασε τελείως την πρωτοφανή σε βία καταστολή που επέδειξε ο Ραχόι απέναντι στον κόσμο που πήγαινε να ψηφίσει, και πλέον η δήλωσή του διαμορφώθηκε ως εξής: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος».
Ίσως ο Τζανακόπουλος ήθελε να προλάβει τις σημερινές δηλώσεις του Ισπανού πρεσβευτή, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ήταν ψεύτικες οι εικόνες καταστολής που είδαμε στην Καταλονία την ημέρα του δημοψηφίσματος, κατηγορώντας μάλιστα και τα ΜΜΕ ότι… ήταν υπερβολικά!
Τελικά η υπόθεση διευθετήθηκε με σημερινή (29/10) λακωνική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται σταθερά και ξεκάθαρα στο πλευρό του Ραχόι: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».
Έτσι απλά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε κανένα δημοψήφισμα και κανένα από τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα των Καταλανών ενάντια στον άγριο κρυπτομνημονιακό νεοφιλελευθερισμό του Ραχόι. Άλλωστε ειδικά τα δημοψηφίσματα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πείρα και την τεχνογνωσία, να τα πνίγει…