Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο TPP, ο Lance Selfa, μέλος του International Socialist Project (ISP), που είναι λενινιστική, τροτσκιστική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, και συγγραφέας του βιβλίου «The Democrats: A Critical History», μοιράζεται την εμπειρία της ριζοσπαστικής, αμερικάνικης αριστεράς μετά την εκλογή του Τραμπ. Αναλύει, με την πολιτική του ματιά, τους παράγοντες πίσω από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, τις επιπτώσεις της για την αμερικανική εργατική τάξη και τις κοινότητες που βιώνουν πολλαπλές καταπιέσεις, καθώς και τα μέτωπα του πολέμου, ιδίως τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη που συντελείται με τη σφραγίδα των ΗΠΑ. Τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για μια εντονότερη στροφή προς τον αυταρχισμό, ποιον ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η πολιτική δράση από τη βάση και οι αριστερές εναλλακτικές στη διαμόρφωση του μέλλοντος;

Κι ενώ στην Ελ­λά­δα οι πο­λι­τι­κές ανα­λύ­σεις για τους πα­ρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στην επι­στρο­φή του ακρο­δε­ξιού Τραμπ στον Λευκό Οίκο και το μέλ­λον που αυτή επι­φυ­λάσ­σει είναι ποι­κί­λες, υπήρ­χε η αί­σθη­ση ότι έλει­πε η εμπει­ρία της ίδιας της αμε­ρι­κα­νι­κης ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς από τον διά­λο­γο που γι­νό­ταν στην χώρα μας. Το TPP ήρθε σε επαφή με τον Lance Selfa, μέλος του International Socialist Project (ISP) προ­κει­μέ­νου να συ­μπε­ρι­λά­βει στην ου­σια­στι­κή αυτή κου­βέ­ντα και την ανά­γνω­ση που γί­νε­ται στους κύ­κλους της επα­να­στα­τι­κής αρι­στε­ράς, η οποία πα­ρά­γε­ται και δια­μορ­φώ­νε­ται εκεί, στις ΗΠΑ.

Η οι­κο­νο­μία και ο πλη­θω­ρι­σμός έπαι­ξαν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο: «Το βιο­τι­κό επί­πε­δο των ερ­γα­ζο­μέ­νων στις ΗΠΑ μειώ­θη­κε επί κυ­βέρ­νη­σης Μπάι­ντεν»

«Υπάρ­χει μια σχε­τι­κά απλή εξή­γη­ση για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα. Σε ένα πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον όπου η πλειο­νό­τη­τα πί­στευε ότι η χώρα κι­νεί­ται προς λάθος κα­τεύ­θυν­ση, όπου η οι­κο­νο­μία θε­ω­ρού­νταν ανε­παρ­κής και όπου οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δή­λω­ναν ότι ο πλη­θω­ρι­σμός τους είχε προ­κα­λέ­σει σο­βα­ρές δυ­σκο­λί­ες, οι ψη­φο­φό­ροι απο­φά­σι­σαν να απορ­ρί­ψουν το κυ­βερ­νών κόμμα που εκ­προ­σω­πού­σε η Αντι­πρό­ε­δρος Κα­μά­λα Χάρις» δη­λώ­νει ο Lance αρ­χι­κά.

Συ­νε­χί­ζει ενη­με­ρώ­νο­ντας ότι «ο Ντό­ναλντ Τραμπ κέρ­δι­σε για πρώτη και μο­να­δι­κή φορά τη λαϊκή ψήφο, ση­μειώ­νο­ντας άνοδο όχι μόνο στις αγρο­τι­κές πε­ριο­χές αλλά και στα προ­ά­στια, καθώς και σε προ­πύρ­για των Δη­μο­κρα­τι­κών, όπως η Νέα Υόρκη και το Σι­κά­γο. Σύμ­φω­να με τα exit polls, η Χάρις τα πήγε κα­λύ­τε­ρα από τον Τζο Μπάι­ντεν το 2020 με τους πιο εύ­πο­ρους Αμε­ρι­κα­νούς, όμως ο Τραμπ πα­ρου­σί­α­σε βελ­τί­ω­ση σε όλες τις υπό­λοι­πες κα­τη­γο­ρί­ες ψη­φο­φό­ρων. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της θη­τεί­ας του, πα­ρό­λο που η ευ­ρύ­τε­ρη οι­κο­νο­μία ανέ­καμ­ψε από τους κρα­δα­σμούς της παν­δη­μί­ας COVID-19, ο Μπάι­ντεν υπήρ­ξε ένας εξαι­ρε­τι­κά μη δη­μο­φι­λής πρό­ε­δρος. Η αντι­δη­μο­τι­κό­τη­τα του Μπάι­ντεν μπέρ­δε­ψε τους συμ­βού­λους του, οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να την εξη­γή­σουν με βάση τους “μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κούς” δεί­κτες που πα­ρου­σιά­ζουν ότι οι ΗΠΑ είχαν την ισχυ­ρό­τε­ρη ανά­καμ­ψη από την παν­δη­μία σε σχέση με άλλες χώρες».

Ωστό­σο, εξη­γεί ότι «η παν­δη­μία άφησε πίσω της οι­κο­νο­μι­κή αστά­θεια, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υψη­λό­τε­ρων πο­σο­στών πλη­θω­ρι­σμού των τε­λευ­ταί­ων 40 ετών – κάτι που ου­σια­στι­κά απο­τε­λεί πε­ρι­κο­πή μι­σθών. Η έκρη­ξη στρα­τιω­τι­κών δα­πα­νών για την υπο­στή­ρι­ξη των πο­λέ­μων στην Ου­κρα­νία και τη Γάζα επί­σης τρο­φο­δο­τεί τον πλη­θω­ρι­σμό. Ως απο­τέ­λε­σμα, το βιο­τι­κό επί­πε­δο των ερ­γα­ζο­μέ­νων στις ΗΠΑ μειώ­θη­κε επί κυ­βέρ­νη­σης Μπάι­ντεν, ενώ η άν­θη­ση του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου βο­ή­θη­σε τους πλου­σιό­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς να ευ­η­με­ρή­σουν. Σχε­δόν όλες οι υφι­στά­με­νες κυ­βερ­νή­σεις στην Ευ­ρώ­πη, την Ασία και τη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή – οι πε­ρισ­σό­τε­ρες από τις οποί­ες βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­πες με πιο σο­βα­ρές ανα­τα­ρά­ξεις και αργές ανα­κάμ­ψεις από την παν­δη­μία σε σχέση με τις ΗΠΑ – είτε ση­μεί­ω­σαν απώ­λειες είτε απο­δυ­να­μώ­θη­καν σο­βα­ρά στις τε­λευ­ταί­ες εκλο­γές».

Ταυ­τό­χρο­να, κρί­νει ότι «η αντι­κα­τά­στα­ση του Μπάι­ντεν από τη Χάρις στα μέσα του κα­λο­και­ριού έδωσε στους Δη­μο­κρα­τι­κούς την ελ­πί­δα ότι θα μπο­ρού­σαν να απο­φύ­γουν αυτή τη μοίρα, καθώς ο Μπάι­ντεν φαι­νό­ταν να οδεύ­ει προς ήττα από τον Τραμπ. Τε­λι­κά, όμως, η Χάρις δεν μπό­ρε­σε να απο­φύ­γει το γε­γο­νός ότι, ως αντι­πρό­ε­δρος, όλα τα αρ­νη­τι­κά της θη­τεί­ας Μπάι­ντεν συν­δέ­θη­καν μαζί της. Με τη λήξη της κα­τα­μέ­τρη­σης των ψήφων, φαί­νε­ται ότι ο Τραμπ θα λάβει λι­γό­τε­ρο από το 50% των ψήφων, ενώ η δια­φο­ρά του από τη Χάρις θα είναι η έβδο­μη μι­κρό­τε­ρη στην ιστο­ρία. Πα­ρό­λα αυτά, ο Τραμπ και η δεξιά θα προ­χω­ρή­σουν με την ατζέ­ντα τους. Ωστό­σο, είναι ση­μα­ντι­κό να κα­τα­λά­βου­με ότι, αν και η νίκη του Τραμπ είχε εύρος, δεν είχε βάθος».

Τι πε­ρι­μέ­νου­με από μια νέα κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ; «Θα είναι μία από τις πιο αντερ­γα­τι­κές των τε­λευ­ταί­ων δε­κα­ε­τιών» – Επί­θε­ση στα δι­καιώ­μα­τα με­τα­να­στών και Loatqi+ ατό­μων

Στην ερώ­τη­ση μας, ο Lance απα­ντά­ει ξε­κά­θα­ρα, χωρίς ιδιαί­τε­ρη αι­σιο­δο­ξία, «τί­πο­τα θε­τι­κό, αυτό είναι σί­γου­ρο».

Σχε­τι­κά με την υπο­τι­θέ­με­νη φι­λο­λαϊ­κή πο­λι­τι­κή του Τραμπ, ο εκ­πρό­σω­πος του ISP σχο­λιά­ζει στο TPP πως «παρά τη ρη­το­ρι­κή του για την υπε­ρά­σπι­ση των “ξε­χα­σμέ­νων” και της ερ­γα­τι­κής τάξης, γνω­ρί­ζου­με ότι η κυ­βέρ­νη­σή του θα είναι μία από τις πιο αντερ­γα­τι­κές των τε­λευ­ταί­ων δε­κα­ε­τιών. Θα ανα­νε­ώ­σει τη φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση του 2017 που ευ­νό­η­σε τους πλου­σιό­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς και θα επι­διώ­ξει πε­ρι­κο­πές σε κυ­βερ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα υγεί­ας, εκ­παί­δευ­σης, πε­ρι­βάλ­λο­ντος και ασφά­λειας στον χώρο ερ­γα­σί­ας, με­τα­ξύ άλλων».

«Η κύρια προ­ε­κλο­γι­κή υπό­σχε­ση του Τραμπ αφορά μια στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νη απέ­λα­ση έως και 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων με­τα­να­στών χωρίς έγ­γρα­φα. Το κατά πόσο μπο­ρεί να το επι­τύ­χει ή ποιος θα είναι ο αντί­κτυ­πος πα­ρα­μέ­νει αβέ­βαιο, όμως οι υπο­στη­ρι­κτές των δι­καιω­μά­των των με­τα­να­στών δεν πρέ­πει να υπο­θέ­τουν τί­πο­τα άλλο πέρα από το χει­ρό­τε­ρο σε­νά­ριο» ση­μειώ­νει και προ­σθέ­τει πως  «πα­ρό­μοια, θα δούμε την κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ να εντεί­νει τις επι­θέ­σεις κατά των LGBTQI+ ατό­μων, με τα τρανς άτομα να στο­χο­ποιού­νται έντο­να. Ο Τραμπ έχει ήδη δη­λώ­σει ότι σκο­πεύ­ει να απα­γο­ρεύ­σει την ανα­φο­ρά φύλου δια­φο­ρε­τι­κού από αυτό που απο­δό­θη­κε κατά τη γέν­νη­ση στα επί­ση­μα έγ­γρα­φα».

Κε­φά­λαιο: Πο­λε­μι­κά μέ­τω­πα – «Οι Δη­μο­κρα­τι­κοί προ­σέ­φε­ραν μόνο πε­ρι­φρό­νη­ση σε όσους εξορ­γί­στη­καν με τη γε­νο­κτο­νία στη Γάζα»

Σχε­τι­κά με το σκε­πτι­κό μιας με­ρί­δας κό­σμου και ανα­λυ­τών που βλέ­πει έναν «αντι­πο­λε­μι­κό Τραμπ», ο Lance κάνει εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή κρι­τι­κή, εξη­γώ­ντας ότι:

«Είναι πα­ρα­πλα­νη­τι­κό να πι­στεύ­ει κα­νείς ότι ο Τραμπ είναι κατά των πο­λέ­μων – ει­δι­κά στην Πα­λαι­στί­νη. Ο διο­ρι­σμέ­νος του πρε­σβευ­τής στο Ισ­ρα­ήλ, Μάικ Χά­κα­μπι, είναι ένας φα­να­τι­κός Χρι­στια­νός Σιω­νι­στής που αρ­νεί­ται την ύπαρ­ξη του πα­λαι­στι­νια­κού λαού. Είναι σχε­δόν βέ­βαιο ότι η κυ­βέρ­νη­σή του θα υπο­στη­ρί­ξει τον Νε­τα­νιά­χου σε πο­λι­τι­κές εθνο­κά­θαρ­σης, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της προ­σάρ­τη­σης της Δυ­τι­κής Όχθης και της πλή­ρους κα­τα­στρο­φής της Γάζας. Οι επι­λο­γές του Τραμπ για υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών και σύμ­βου­λο εθνι­κής ασφά­λειας θε­ω­ρού­νται αμ­φό­τε­ρες “γε­ρά­κια ένα­ντι της Κίνας” (σ.σ. δη­λα­δή υπο­στη­ρί­ζουν μια επι­θε­τι­κή πο­λι­τι­κή ένα­ντι της Κίνας), γε­γο­νός που προ­μη­νύ­ει αυ­ξη­μέ­νη έντα­ση στις σχέ­σεις με την Κίνα. Αυτή είναι μια κα­τεύ­θυν­ση που ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η άρ­χου­σα τάξη των ΗΠΑ. Δεν μπο­ρού­με, ωστό­σο, να γνω­ρί­ζου­με σε αυτό το στά­διο αν η κλι­μά­κω­ση των εμπο­ρι­κών συ­γκρού­σε­ων θα εξε­λι­χθεί σε ανοι­χτή στρα­τιω­τι­κή σύ­γκρου­ση».

Στο ου­κρα­νι­κό, επί­σης, «ο Τραμπ έχει δε­σμευ­τεί να “τερ­μα­τί­σει τον πό­λε­μο” στην Ου­κρα­νία, κάτι που πι­θα­νό­τα­τα θα οδη­γή­σει στη ρω­σι­κή προ­σάρ­τη­ση μέ­ρους της ου­κρα­νι­κής επι­κρά­τειας. Το τι ση­μαί­νει αυτό για τις σχέ­σεις ΗΠΑ-Ευ­ρώ­πης είναι δύ­σκο­λο να προ­βλε­φθεί. Η ιδε­ο­λο­γία “Πρώτα η Αμε­ρι­κή” του Τραμπ είναι εχθρι­κή προς την πα­γκό­σμια τάξη που δια­μορ­φώ­θη­κε μετά τον Β’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο, στη­ρι­ζό­με­νη σε θε­σμούς όπως το ΝΑΤΟ και τα Ηνω­μέ­να Έθνη. Η κυ­βέρ­νη­ση Μπάι­ντεν προ­σπά­θη­σε να ανα­ζω­ο­γο­νή­σει αυτό που απο­κα­λού­σε “διε­θνή τάξη βα­σι­σμέ­νη σε κα­νό­νες”, ει­δι­κά μέσω της υπο­στή­ρι­ξης της Ου­κρα­νί­ας» ερ­μη­νεύ­ει ο ίδιος.

Ωστό­σο, επι­στρέ­φο­ντας στο Πα­λαι­στι­νια­κό ο Lance θε­ω­ρεί ότι «η υπο­στή­ρι­ξη του Μπάι­ντεν στη γε­νο­κτο­νία της Γάζας απο­κά­λυ­ψε την υπο­κρι­σία αυτής της ρη­το­ρι­κής, πλήτ­το­ντας τη διε­θνή του ει­κό­να. Τώρα, με τον Τραμπ, βλέ­που­με έναν ηγέτη που δεν προ­σπα­θεί καν να συ­γκα­λύ­ψει τους στρα­τη­γι­κούς στό­χους των ΗΠΑ πίσω από τη ρη­το­ρι­κή του διε­θνούς δι­καί­ου. Το κα­τε­στη­μέ­νο της στρα­τιω­τι­κής και εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής στις ΗΠΑ ήλ­πι­ζε ξε­κά­θα­ρα σε μια νίκη της Χάρις. Τώρα κα­λεί­ται να αντι­με­τω­πί­σει τον Τραμπ, ο οποί­ος έχει αφή­σει να εν­νοη­θεί ότι θα προ­χω­ρή­σει σε εκ­κα­θά­ρι­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, διά­λυ­ση των συμ­μα­χιών των ΗΠΑ και από­συρ­ση στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων από διά­φο­ρες πε­ριο­χές του κό­σμου».

Πα­ρό­τι μας πα­ρα­δέ­χε­ται ότι ο ίδιος δεν είναι ει­δι­κός στην αμε­ρι­κα­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, με τα πο­λι­τι­κά και εμπει­ρι­κά του ερ­γα­λεία, δη­λώ­νει ότι «πι­στεύω ότι μια κυ­βέρ­νη­ση με “γε­ρά­κια ένα­ντι της Κίνας” θα επι­διώ­ξει να δια­τη­ρή­σει στρα­τη­γι­κές συμ­μα­χί­ες με δυ­νά­μεις στην Ευ­ρώ­πη και την Ασία. Οι τρα­μπι­στές είναι λι­γό­τε­ρο “απο­μο­νω­τι­στές” και πε­ρισ­σό­τε­ρο “μο­νο­με­ρείς” στις πο­λι­τι­κές τους. Συ­νε­πώς, δεν θεωρώ ότι θα απο­φύ­γουν τη χρήση της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής ισχύ­ος –για πα­ρά­δειγ­μα, ενα­ντί­ον του Ιράν– εάν κάτι τέ­τοιο εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντά τους».

Ήταν όμορ­φες οι ει­κό­νες που έφτα­ναν στις οθό­νες μας από τα αμε­ρι­κά­νι­κα πα­νε­πι­στή­μια, τις σκη­νές και τις Πα­λαι­στι­νια­κές ση­μαί­ες πριν λί­γους μήνες. Ρω­τή­σα­με τον Lance αν θε­ω­ρεί ότι το κί­νη­μα αυτό κα­τά­φε­ρε να ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­ή­σει ένα κομ­μά­τι της αμε­ρι­κά­νι­κης νε­ο­λαί­ας και αν η κα­τα­στο­λή που υπέ­στη κό­στι­σε εκλο­γι­κά στους Δη­μο­κρα­τι­κούς. «Προς το παρόν, πι­στεύω ότι το αμε­ρι­κα­νι­κό κα­τε­στη­μέ­νο –συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος– έχει πε­ρι­θω­ριο­ποι­ή­σει το κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης προς την Πα­λαι­στί­νη. Τα πα­νε­πι­στή­μια έχουν επι­βά­λει πε­ριο­ρι­σμούς στο δι­καί­ω­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας, ενώ ακτι­βι­στές, ακόμα και κα­τα­ξιω­μέ­νοι κα­θη­γη­τές, έχουν στο­χο­ποι­η­θεί, πει­θαρ­χη­θεί ή απο­λυ­θεί λόγω του ακτι­βι­σμού τους. Επι­πλέ­ον, το τε­τρα­ε­τές “εκλο­γι­κό τσίρ­κο” τεί­νει να επι­σκιά­ζει όλα τα άλλα πο­λι­τι­κά ζη­τή­μα­τα, ιδιαί­τε­ρα εκεί­να που αφο­ρούν τα κι­νή­μα­τα ακτι­βι­στών, υπο­βι­βά­ζο­ντας κάθε συ­ζή­τη­ση σε μια δυα­δι­κή επι­λο­γή με­τα­ξύ Χάρις και Τραμπ».

«Είναι δύ­σκο­λο να με­τρη­θεί με ακρί­βεια ο αντί­κτυ­πος της Γάζας στις εκλο­γι­κές επι­δό­σεις των Δη­μο­κρα­τι­κών, αλλά είναι σαφές ότι υπήρ­ξε επιρ­ροή. Στο Μί­σι­γκαν, όπου ζουν πάνω από 300.000 Αρα­βο­α­με­ρι­κα­νοί –πολ­λοί εκ των οποί­ων έχα­σαν συγ­γε­νείς στις αμε­ρι­κα­νι­κά υπο­στη­ρι­ζό­με­νες επι­θέ­σεις στη Γάζα και τον Λί­βα­νο– ση­μειώ­θη­κε ση­μα­ντι­κή απο­μά­κρυν­ση από το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα. Στην πόλη Ντί­αρ­μπορν, όπου η πλειο­ψη­φία των κα­τοί­κων έχει κα­τα­γω­γή από τη Μέση Ανα­το­λή ή τη Βό­ρεια Αφρι­κή και συ­νή­θως ψη­φί­ζουν μα­ζι­κά τους Δη­μο­κρα­τι­κούς, ο Τραμπ κέρ­δι­σε τη Χάρις, ενώ πε­ρί­που ένας στους πέντε ψη­φο­φό­ρους στή­ρι­ξε την υπο­ψή­φια του Πρά­σι­νου Κόμ­μα­τος, Τζιλ Στάιν» πλη­ρο­φο­ρεί το μέλος του ISP.

«Το στρα­τό­πε­δο της Χάρις δεν πρό­σφε­ρε τί­πο­τα άλλο πέρα από πε­ρι­φρό­νη­ση σε όσους εξορ­γί­στη­καν με τη γε­νο­κτο­νία στη Γάζα – και αυτοί δεν ήταν μόνο άν­θρω­ποι αρα­βι­κής κα­τα­γω­γής ή μου­σουλ­μά­νοι. Πε­ρι­λάμ­βα­νε εκα­τομ­μύ­ρια νέους. Μια δη­μο­σκό­πη­ση έδει­ξε ότι η κα­τά­παυ­ση του πυρός στη Γάζα ήταν η δεύ­τε­ρη πιο ση­μα­ντι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα με­τα­ξύ των Λα­τί­νων, μετά την οι­κο­νο­μία και τον πλη­θω­ρι­σμό. Επο­μέ­νως, καθώς οι Δη­μο­κρα­τι­κοί ανα­ζη­τούν τι πήγε στρα­βά με τους απο­γοη­τευ­μέ­νους ψη­φο­φό­ρους που δεν προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες, η Γάζα σί­γου­ρα υπήρ­ξε ένας από τους πα­ρά­γο­ντες» έκρι­νε.

Κα­τα­λή­γει για το ζή­τη­μα αυτό λέ­γο­ντας πως «νο­μί­ζω ότι το κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, όπως και οι κα­θη­με­ρι­νές φρι­κα­λε­ό­τη­τες που πα­ρα­κο­λου­θού­με στα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, έχουν ση­μα­ντι­κά επη­ρε­ά­σει την αμε­ρι­κα­νι­κή κοινή γνώμη, η οποία είναι πλέον πολύ πιο επι­κρι­τι­κή απέ­να­ντι στο Ισ­ρα­ήλ και υπο­στη­ρι­κτι­κή προς τους Πα­λαι­στί­νιους από ποτέ. Ορ­γα­νώ­σεις όπως η Jewish Voice for Peace και Εβραί­οι φοι­τη­τές από πα­νε­πι­στή­μια έχουν δια­δρα­μα­τί­σει κρί­σι­μο ρόλο στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες. Αυτά τα γε­γο­νό­τα απο­δει­κνύ­ουν το ψέμα όσων υπο­στη­ρί­ζουν το Ισ­ρα­ήλ, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Λευ­κού Οίκου, και ισχυ­ρί­ζο­νται ότι το κί­νη­μα αυτό είναι αντι­ση­μι­τι­κό».

Ομοιό­τη­τες-Δια­φο­ρές Δη­μο­κρα­τι­κών – Ρε­που­μπλι­κα­νών: «Βα­σι­κό ση­μείο δια­φο­ρο­ποί­η­σης η απο­κα­τά­στα­ση του δι­καιώ­μα­τος στην άμ­βλω­ση-Ωστό­σο, οι Δη­μο­κρα­τι­κοί δεν φρό­ντι­σαν ποτέ να θε­σπί­σουν νο­μο­θε­σία που θα το κα­το­χύ­ρω­νε»

Στην πραγ­μα­τι­κή απο­ρία για την ρι­ζο­σπα­στι­κή πρό­τα­ση που μπο­ρεί να έχει μία ορ­γά­νω­ση σε μία χώρα με ένα τόσο αυ­στη­ρά δι­κομ­μα­τι­κό εκλο­γι­κό σύ­στη­μα, ο Lance μας εξη­γεί:

«Οι Δη­μο­κρα­τι­κοί και οι Ρε­που­μπλι­κά­νοι δεν είναι ίδιοι, αλλά πα­ρα­μέ­νουν δύο κα­πι­τα­λι­στι­κά κόμ­μα­τα που εναλ­λάσ­σο­νται στη δια­χεί­ρι­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους. Αν εξε­τά­σει κα­νείς πολ­λές από τις βα­σι­κές τους πο­λι­τι­κές, θα δει ση­μα­ντι­κές ομοιό­τη­τες: υπο­στή­ρι­ξη για την “ασφά­λεια των συ­νό­ρων” (πε­ριο­ρι­σμοί στη με­τα­νά­στευ­ση), μια εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή εστια­σμέ­νη στην αντι­με­τώ­πι­ση της Κίνας, τε­ρά­στιους στρα­τιω­τι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, υπο­στή­ρι­ξη ει­σα­γω­γι­κών ελέγ­χων για την ενί­σχυ­ση της εγ­χώ­ριας πα­ρα­γω­γής και μια ενερ­γεια­κή πο­λι­τι­κή που συμ­φω­νεί σε “όλα τα πα­ρα­πά­νω” και έχει οδη­γή­σει τις ΗΠΑ στην πα­ρα­γω­γή ρεκόρ ορυ­κτών καυ­σί­μων επί κυ­βέρ­νη­σης Μπάι­ντεν-Χά­ρις. Πα­ρό­τι υπάρ­χουν δια­φο­ρές στην έμ­φα­ση και τις λε­πτο­μέ­ρειες, οι γε­νι­κοί προ­σα­να­το­λι­σμοί των δύο κομ­μά­των είναι αρ­κε­τά πα­ρό­μοιοι. Το πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα αυτής της σύ­γκλι­σης είναι ο ση­με­ρι­νός πό­λε­μος στη Γάζα».

Ακόμα, συ­νε­χί­ζει πα­ρου­σιά­ζο­ντας και με­ρι­κές δια­φο­ρές των δύο κομ­μά­των: «Η Χάρις και οι Δη­μο­κρα­τι­κοί εκ­προ­σω­πούν μια τυ­πι­κή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ατζέ­ντα του status quo, που πε­ρι­λαμ­βά­νει υπο­στή­ρι­ξη στις επι­χει­ρή­σεις, στον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό και στην εξω­τε­ρι­κή αυ­το­κρα­το­ρία, με ορι­σμέ­νες φι­λε­λεύ­θε­ρες κοι­νω­νι­κές πο­λι­τι­κές. Στην Ευ­ρώ­πη, ένα τέ­τοιο πρό­γραμ­μα θα μπο­ρού­σε να θε­ω­ρη­θεί ακόμη και “κε­ντρο­δε­ξιό”. Ο Τραμπ, αντί­θε­τα, προ­τεί­νει ένα πιο αντι­δρα­στι­κό πρό­γραμ­μα, που πε­ρι­λαμ­βά­νει φο­ρο­λο­γι­κές ελα­φρύν­σεις για τους πλού­σιους και τις επι­χει­ρή­σεις, κα­τάρ­γη­ση πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών και ερ­γα­σια­κών κα­νο­νι­σμών, στή­ρι­ξη της στρα­τιω­τι­κής μη­χα­νής και της εξω­τε­ρι­κής αυ­το­κρα­το­ρί­ας των ΗΠΑ, καθώς και μια ρε­βαν­σι­στι­κή κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή, όπως η απα­γό­ρευ­ση των αμ­βλώ­σε­ων σε εθνι­κό επί­πε­δο».

«Εκτός από την έμ­φα­ση στην “ικα­νό­τη­τα”, την προ­σή­λω­ση στο “κρά­τος δι­καί­ου” και τους θε­σμούς ενά­ντια στη χα­ο­τι­κή, ακραία και αντι­δη­μο­κρα­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά του Τραμπ, το βα­σι­κό ση­μείο δια­φο­ρο­ποί­η­σης της Χάρις από τον Τραμπ ήταν η υπο­στή­ρι­ξη για την απο­κα­τά­στα­ση των δι­καιω­μά­των των αμ­βλώ­σε­ων. Αυτή η δια­φο­ρά είναι σαφής και πα­ρα­μέ­νει δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή με­τα­ξύ Δη­μο­κρα­τι­κών και Ρε­που­μπλι­κά­νων εδώ και 50 χρό­νια.» εξη­γεί, ωστό­σο, συ­μπλη­ρώ­νει πως «σε αυτό το διά­στη­μα, οι Δη­μο­κρα­τι­κοί δεν φρό­ντι­σαν ποτέ να θε­σπί­σουν νο­μο­θε­σία που θα κα­το­χύ­ρω­νε τα δι­καιώ­μα­τα αυτά, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες προ­ε­κλο­γι­κές τους υπο­σχέ­σεις».

«Όπως πάντα, οι Δη­μο­κρα­τι­κοί πα­ρου­σιά­στη­καν ως “το μι­κρό­τε­ρο κακό” για τους συν­δι­κα­λι­στές και τους ακτι­βι­στές απέ­να­ντι στους Ρε­που­μπλι­κά­νους. Όταν το κά­νουν αυτό, προ­σφέ­ρουν ελά­χι­στα ή τί­πο­τα στους υπο­στη­ρι­κτές τους, πέρα από το ότι δεν είναι τόσο κακοί όσο οι αντί­πα­λοί τους. Και όμως, πολ­λοί ακτι­βι­στές κά­νουν στην άκρη την κρι­τι­κή τους και στη­ρί­ζουν τους Δη­μο­κρα­τι­κούς ξανά και ξανά. Αυτό το έχου­με δει και στην τρέ­χου­σα εκ­στρα­τεία, όπου πε­ρι­βαλ­λο­ντι­στές και ακτι­βι­στές για τα δι­καιώ­μα­τα των με­τα­να­στών, πα­ρό­τι απο­γοη­τευ­μέ­νοι από την υπο­στή­ρι­ξη της Χάρις στο fracking και την “ασφά­λεια των συ­νό­ρων”, ορ­γα­νώ­νουν τις βά­σεις τους για να “βγά­λουν την ψήφο” υπέρ της Χάρις από φόβο για την εκλο­γή του Τραμπ» πε­ρι­γρά­φει μία λο­γι­κή σχε­τι­κά γνω­στή σε μάς, οι ίδιοι ως ISP τάσ­σο­νται κατά της, δη­λώ­νο­ντας ότι:

«Για εμάς ως σο­σια­λι­στές, αυτό δεν είναι αρ­κε­τό. Εί­μα­στε αντί­θε­τοι στη στή­ρι­ξη κα­πι­τα­λι­στι­κών κομ­μά­των και πο­λι­τι­κών και πι­στεύ­ου­με ότι η αρι­στε­ρά πρέ­πει να οι­κο­δο­μή­σει μια εναλ­λα­κτι­κή πέρα από τους Δη­μο­κρα­τι­κούς. Σή­με­ρα, μια τέ­τοια μα­ζι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση δεν υπάρ­χει στις ΗΠΑ. Υπο­στη­ρί­ζου­με οποιον­δή­πο­τε εκ­φρά­ζει δια­μαρ­τυ­ρία μέσω της ψήφου, όπως για πα­ρά­δειγ­μα υπέρ της Τζιλ Στάιν του Κόμ­μα­τος των Πρα­σί­νων. Ωστό­σο, σε πολ­λές πο­λι­τεί­ες οι Πρά­σι­νοι δεν υπήρ­χαν καν στο ψη­φο­δέλ­τιο».

«Οι “αντι­κει­με­νι­κές συν­θή­κες” για την εμ­φά­νι­ση ενός εναλ­λα­κτι­κού αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος είναι ώρι­μες – Αν σπά­σου­με την λο­γι­κή του “μι­κρό­τε­ρου κακού”»

Στο τι βλέ­πουν από εδώ και πέρα τα μέλη του ISP ο Lance προ­τε­ραιο­ποιεί ξανά το πα­λαι­στι­νια­κό ζή­τη­μα αλλά και τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «η νίκη του Τραμπ απο­τε­λεί ένα τε­ρά­στιο πλήγ­μα για το φι­λο­πα­λαι­στι­νια­κό κί­νη­μα και τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα γε­νι­κό­τε­ρα. Απο­τε­λεί επί­σης πρό­κλη­ση για αυτά τα κι­νή­μα­τα να ξε­πε­ρά­σουν τη λο­γι­κή των μη κυ­βερ­νη­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και της εξάρ­τη­σης από δη­μο­κρα­τι­κούς πο­λι­τι­κούς. Χρειά­ζε­ται να επα­να­συν­δε­θούν με τις ρίζες τους στα μα­ζι­κά κι­νή­μα­τα βάσης, τα οποία εξα­σφά­λι­σαν δι­καιώ­μα­τα όπως η συν­δι­κα­λι­στι­κή ορ­γά­νω­ση στη δε­κα­ε­τία του 1930 και κα­τέρ­ρι­ψαν το κα­θε­στώς φυ­λε­τι­κού δια­χω­ρι­σμού του Jim Crow στον αμε­ρι­κα­νι­κό Νότο τη δε­κα­ε­τία του 1960».

«Εάν η επερ­χό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ πα­ρα­μεί­νει ενω­μέ­νη, χωρίς να κα­ταρ­ρεύ­σει σε αντι­μα­χό­με­νες φα­τρί­ες, ή εάν ο ίδιος ο Τραμπ δεν υπο­νο­μεύ­σει τα σχέ­δια των πιο αφο­σιω­μέ­νων ακρο­δε­ξιών συ­νερ­γα­τών του, τότε ίσως δούμε κάτι πα­ρό­μοιο με το κα­θε­στώς του Βί­κτορ Όρ­μπαν στην Ουγ­γα­ρία» μα­ντεύ­ει και συ­νε­χί­ζει ότι «η ευ­ρύ­τε­ρη αρι­στε­ρά –το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα– πρέ­πει να είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη να πο­λε­μή­σει αυτή τη με­τά­βα­ση σε ένα κα­θε­στώς τύπου Όρ­μπαν. Οι Δη­μο­κρα­τι­κοί θα πουν ότι πρέ­πει να πι­στέ­ψου­με σε θε­σμούς όπως το δι­κα­στι­κό σύ­στη­μα ή τη δη­μό­σια διοί­κη­ση για να αντι­στα­θού­με στον Τραμπ, ενώ θα προ­ε­τοι­μά­ζουν την επό­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση. Δεν πρέ­πει, ωστό­σο, να ελ­πί­ζου­με ότι “οι θε­σμοί” θα στα­θούν εμπό­διο σε μια αυ­ταρ­χι­κή κα­τά­λη­ψη εξου­σί­ας από τον Τραμπ. Τα αμε­ρι­κα­νι­κά δι­κα­στή­ρια, είτε λόγω δια­φθο­ράς είτε λόγω δει­λί­ας, δεν τον έχουν ακόμη θε­ω­ρή­σει υπεύ­θυ­νο για την από­πει­ρά του να ανα­τρέ­ψει τις εκλο­γές του 2020. Αυτή η απο­τυ­χία τον κα­τέ­στη­σε πιο ισχυ­ρό υπο­ψή­φιο για το 2024 από όσο θα έπρε­πε».

Τέλος, χωρίς αυ­τα­πά­τες και πολ­λές ελ­πί­δες, ο Lance ανα­φέ­ρει ότι «οι δη­μο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι ένα με­γά­λο πο­σο­στό του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος στις ΗΠΑ αυ­το­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως “ανε­ξάρ­τη­τοι” και όχι ως Δη­μο­κρα­τι­κοί ή Ρε­που­μπλι­κά­νοι. Η εμπι­στο­σύ­νη στους πο­λι­τι­κούς θε­σμούς είναι γε­νι­κά χα­μη­λή» κι έτσι κα­τα­λή­γει πως «κά­ποιος θα μπο­ρού­σε να πει ότι οι “αντι­κει­με­νι­κές συν­θή­κες” για την εμ­φά­νι­ση ενός εναλ­λα­κτι­κού αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος είναι ώρι­μες. Όμως, για να συμ­βεί αυτό, τα συν­δι­κά­τα και οι ορ­γα­νώ­σεις κοι­νω­νι­κών κι­νη­μά­των πρέ­πει να σπά­σουν τη λο­γι­κή της υπο­στή­ρι­ξης του “μι­κρό­τε­ρου κακού” υπέρ των Δη­μο­κρα­τι­κών. Αυτή ήταν μια από τις κύ­ριες προ­κλή­σεις της αρι­στε­ράς εδώ και δε­κα­ε­τί­ες».

*Τη με­τά­φρα­ση της συ­νέ­ντευ­ξης έκανε η Αλε­ξάν­δρα Σί­μιτς. 

Ετικέτες