Έχει περάσει ένας μήνας από την ιδρυτική συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα». Σε αυτό το μήνα το σχήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη με δράσεις. Δύο ήταν οι παρεμβάσεις και οργανώθηκαν την ΤσικνοΠέμπτη που η πόλη ήταν γεμάτη από κόσμο.

«Κατάρα» είναι τα Δίδακτρα, τα Ενοίκια, οι Συγκοινωνίες

Η πρώτη δράση έγινε έξω από το δημαρχείο, για να διαμαρτυρηθούμε για την πρόταση του δημάρχου Μπουτάρη να πληρώνουν 300-400 ευρώ τέλος εγγραφής στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, μια που «το τζάμπα είναι κατάρα»! Λες και δεν έφταναν τα τεράστια ποσά που πληρώνουν οι οικογένειες για να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά τους την απαραίτητη μόρφωση. Και όπως λέει και η ανακοίνωση του σχήματος: «..Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί το Δήμο είναι το πώς θα βελτιώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και σπουδάζουν οι φοιτητές στην πόλη –η οποία αποτελεί και πρωτεύουσα της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας. Θα έπρεπε να μεριμνά από τη μεριά του ώστε οι φοιτητές μετά την αποφοίτηση να μην είναι στον αέρα και όχι να βάζει το χεράκι του για να τους στείλει στην ουρά του ΟΑΕΔ ή στην εργασιακή επισφάλεια...». Η ανακοίνωση μοιράστηκε και στους εργαζόμενους στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, που συμφώνησαν χωρίς εξαιρέσεις με το πνεύμα της ανακοίνωσης.

Reclaim Modiano

Η δεύτερη δράση έγινε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της Στοάς Μοδιάνου, που πριν δύο χρόνια ξεπουλήθηκε στην εταιρεία One Outlet AE του Σάμι Φάις. Η στοά, μετά από 92 χρόνια λειτουργίας, ιδιωτικοποιήθηκε. Μια από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, η πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, που συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας, δόθηκε για 1,9 εκατ. ευρώ, όσο περίπου μια σχετικά καινούρια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων! Και όπως γράφει και η ανακοίνωση της δημοτικής μας παράταξης: «…Αν το ζητούμενο ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης και της φτώχειας, εμείς πιστεύουμε ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις…». Η κινητοποίηση μάζεψε δεκάδες συμπολίτες μας, τόσο μέλη όσο και φίλους του σχήματος, ενώ πλήθος κόσμου, που περνούσε από το χώρο της διαμαρτυρίας, ενημερωνόταν από το έντυπο υλικό που είτε μοιραζόταν, είτε είχε κολληθεί στις λαμαρίνες που περικλείουν πια την είσοδο της αγοράς. Είναι εντυπωσιακό ότι η λέξη «επανοικειοποίηση» και ο τίτλος «Reclaim Modiano», που δόθηκε στην εκδήλωση, προκάλεσε εξώδικο της εταιρείας, που χωρίς να σταθεί σε «…τυχόν παραβιάσεις θεμάτων ιδιοκτησίας που προκύπτουν…» από την κινητοποίηση, καλούσε σε ακύρωση της εκδήλωσης λόγω φόβων για την ασφάλειά των παρευρισκομένων σε αυτή, αλλά και για τη στατικότητα του κτιρίου. Θεωρητικά λοιπόν ήταν ο φόβος για τις συνέπειες που θα προέκυπταν «από την είσοδο και χρήση των χώρων της στοάς Μοδιάνο» που οδήγησαν στο εξώδικο. Προφανώς όμως ενόχλησε η ανακίνηση του θέματος, αφού η εκδήλωση θα γινόταν στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη στοά, όπου άλλωστε περνούσε και ο κόσμος.

Η δεύτερη συνέλευση του σχήματος

Με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη έγινε και η δεύτερη συνέλευση του δημοτικού σχήματος. Σε αυτήν εγκρίθηκαν τα πρώτα 20 ονόματα του ψηφοδελτίου, αποφασίστηκε πενταμελής συλλογική εκπροσώπηση και σε μεταγενέστερο χρόνο η ανάδειξη του επικεφαλής, καθώς και η καταρχήν έγκριση της πρότασης για συνεργασία που κατέθεσε το σχήμα «Δύναμη Ανατροπής-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης». Θα ακολουθήσουν επαφές, ώστε στην επόμενη γενική συνέλευση, που θα γίνει τον Απρίλιο, να παρθεί η τελική απόφαση. Όλες οι παραπάνω αποφάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα. Επίσης εγκρίθηκε και το logo του σχήματος.

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν και δράσεις για την επόμενη περίοδο, όπως η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την 8 Μάρτη, ημέρα της γυναίκας, και στις εκδηλώσεις για την 21 Μάρτη παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Αποφασίστηκε η οργάνωση κινητοποιήσεων για την εκχώρηση των γυάλινων περιπτέρων της παραλίας Θεσσαλονίκης σε επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει στο να γεμίσει η παραλία τραπεζοκαθίσματα. Ακόμα δράσεις για τις συγκοινωνίες, επαφές με εργαζομένους και υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ενασχόληση με όλα τα ανοικτά ζητήματα της πόλης. Επίσης εγκρίθηκε κείμενο δέκα αξόνων δράσης, που θα καθοδηγεί τη δράση του σχήματος το επόμενο διάστημα.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

Το δημοτικό σχήμα «Η πόλη ανάποδα» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Επιχειρεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της πόλης σε μια δύναμη κρούσης τόσο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και, κυρίως, για τη συνέχεια. Επιχειρεί να ασχοληθεί τόσο με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και έχουν επιδεινωθεί από τη νεοφιλελεύθερη διοίκηση Μπουτάρη, όσο και με τα ζητήματα δικαιωμάτων, ειρήνης και δημοκρατίας, που αφορούν όλους μας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει τα πρώτα ενθαρρυντικά βήματα, ενώ η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του σχήματος προσπαθεί να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή του δυναμικού των μελών και των φίλων του.

Προχωράμε λοιπόν. Σε ένα σκηνικό όπου πάνω από 20 δημοτικά σχήματα κονταροχτυπιούνται για τη δημαρχία της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, και με τεράστια ζητήματα αξιοπιστίας των διάφορων συστημικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και διασυρμό της Αριστεράς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η πόλη ανάποδα» έχει ένα στοίχημα να κερδίσει. Να καλύψει το κενό της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης στα δημοτικά πράγματα, εμπνέοντας τον κόσμο μας ώστε να αποδειχθεί στο σήμερα το χιλιοειπωμένο, αλλά δύσκολο να γίνει πράξη: «Στην ενότητα η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα»!

Ετικέτες