Το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) βρίσκεται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα 26/2. Έχουμε γράψει επανειλημμένως για το τι σημαίνει το ΠΔΑ αλλά και για τις κινητοποιήσεις που προσπαθούν να το μπλοκάρουν.

Το ΠΔΑ και η κυβέρνηση

Το ΠΔΑ θα προκύψει από τη συνένωση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά και περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων (από 42 σε 26 τμήματα) μέσα από τη δημιουργία υπερτμημάτων όπως το τμήμα βιοϊατρικών επιστημών (συγχώνευση οδοντικής τεχνολογίας, οπτικής και οπτομετρίας, αισθητικής και κοσμητολογίας, ιατρικών εργαστηρίων, ραδιολογίας και ακτινολογίας) και δημιουργία τμημάτων διετούς φοίτησης. Ορίζει ότι οι σπουδαστές/στριες που έχουν ξεπεράσει το ν+2 καθώς και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν τίτλο ΑΕΙ μέσα από κατατακτήριες εξετάσεις (!) ενώ παράλληλα δε γίνεται καμία αναφορά στους έκτακτους καθηγητές που ως τώρα είναι ζωτικό κομμάτι για τη διεξαγωγή μαθημάτων. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται λίγους μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό με ένα προεδρικό διάταγμα να συγχωνεύει και να καταργεί τμήματα. Παράλληλα παγιώνει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και θεσπίζει αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα και επιτίθεται στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας εξυπηρετώντας ξεκάθαρα τις ανάγκες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν χαιρετίσει την ιδρυση του ΠΔΑ ο ΣΕΒ, η ένωση εφοπλιστών και το προξενείο της Κίνας. Με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων διημιουργούνται ροές και πραγματοποιείται μεταφορά των προπτυχιακών μαθημάτων σε επόμενους κύκλους σπουδών (σεμινάρια, μεταπτυχιακά επί πληρωμή) οδηγώντας τους φοιτητές σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μαζέψουν πιστωτικές μονάδες ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται αναλώσιμοι εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

Οι καταλήψεις και οι αγώνες

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση τους τελευταίους μήνες οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΓΤΚΣ  και της ΣΕΥΠ δίνουν ένα μεγάλο αγώνα. Ο αγώνας αυτός έχει καταφέρει να καθυστερήσει τη ψήφιση του νομοσχεδίου σχεδόν 5 μήνες και ήταν καθοριστικός  για να μην καταργηθούν ή συγχωνευτουν κάποια τμήματα όπως η εργοθεραπεία. Με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις γειτονιές αλλάκαι με κινητοποιήσεις στο υπουργείο παιδείας, οι φοιτητές υποστήριξαν τα αιτήματά τους και προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Κατάφεραν να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στις τελευταίες απεργίες, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και οργάνωσανπανΤΕΙκη συνέλευση.

Ο σύλλογος της ΣΓΤΚΣ συνεχίζει τον αγώνα του με ένα ζωντανό συντονιστικό κατάληψης και με δράσεις εντός και εκτός ΤΕΙ. Ενημερώνει καθημερινά τους υπόλοιπους συλλόγους και τους καλεί να πάρουν και οι ίδιοι αγωνιστικές αποφάσεις ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό. Τη Τρίτη 13/2 πραγματοποίησε εκδήλωση ενάντια στο ΠΔΑ και το νόμο Γαβρόγλου στο ΤΕΙ και την Τετάρτη 14/2 κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που είχε αρκετά εξώστρεφα χαρακτηριστικά. Η κατάληψη του ΣΓΤΚΣ είχε φτιάξει πικέτες, οι φοιτητές μοίραζαν κείμενα στο διερχόμενο κόσμο ενώ παράλληλα υπήρχε και μικροφωνική. Σημαντική ήταν και η παρουσία φοιτητών/τριών από άλλους φοιτητικούς συλλόγους από ΑΕΙ και ΤΕΙ που ήρθαν να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Στο σύλλογο της ΣΕΥΠ τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα μετά τη συσπείρωση της «αντικατάληψης» με το αίτημά των υποστηρικτών της να είναι αποκλειστικά το «θέλουμε μόνο να μη χαθεί το εξάμηνο». Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αυτό ούτε να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τα αιτήματά μας στο αντιδραστικό κομμάτι των φοιτητών όπως κάνει το ΜΑΣ (ΚΝΕ). Ως «πρωτοβουλία φοιτητών ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων» πρέπει να κινηθούμε με εξωστρέφεια στα τμήματα βάζοντας τα επιχειρήματα μας και να μιλήσουμε με τον κόσμο που απογοητεύτηκε από τις ήττες των προηγούμενων συνελεύσεων .

Η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στην παιδεία δεν αφορά μόνο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ακολουθούν και τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας που οδηγούνται σε κατάργηση – μετατροπή σε διετή προγράμματα σπουδών (ΤΕΙ Ηπείρου), ή συγχώνευση (ΤΕΙ Θεσσαλονικής , Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θρακης) με πρόσχημα μια τάχα αναβάθμιση. Για να μπορέσουμε να βάλλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια που στερούν τη δυνατότητα σε δωρέαν σπουδές και καταστρατηγούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα θα πρέπει ο αγώνας του ΤΕΙ να εξααπλωθεί και στους υπόλοιπους συλλόγους. Βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι η ενότητα στη δράση της Αριστεράς και η σύνδεση με τους φοιτητές που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ετικέτες