Στις 8 Δεκέμβρη είναι προγραμματισμένη η δίκη του καθηγητή της μαιευτικής που παρενοχλούσε σεξουαλικά τις φοιτήτριες του, μετά από αναβολή που πήρε η δικάσιμος του Σεπτέμβρη.

Η ιστορία της υπόθεσης ξεκίνησε όταν μετά από ανώνυμη καταγγελία ξεκίνησε έρευνα υπό την εποπτεία εισαγγελέα παίρνοντας δειγματοληπτικά καταθέσεις από φοιτήτριες. Μέσα από αυτήν την διαδικασία εμφανίστηκαν 6 φοιτήτριες που κατέθεσαν ενάντια του καθηγητή. Και οι έξι αρχικές καταγγέλλουσες δήλωσαν ότι ο καθηγητής επανειλημμένα προέτρεπε τις φοιτήτριες του να επισκεφτούν το ιατρείο του, για μια δωρεάν γυναικολογική εξέταση, στα πλαίσια όπως έλεγε τις συναδελφικής αλληλεγγύης. Όταν οι κοπέλες εμφανιζόντουσαν στο ιατρείο του, ο καθηγητής, καταργώντας κάθε πρωτόκολλο, έδιωχνε την μαία που υποχρεούται να παρίσταται κατά την διάρκεια της εξέτασης λέγοντας «Βγες, είναι φοιτήτριες μου, θα τους κάνω μάθημα». Έπειτα μετέτρεπε τη γυναικολογική εξέταση σε σεξουαλική παρενόχληση αγγίζοντας τις ασθενείς με ακατάλληλο τρόπο. Τέλος προσπάθησε να εκβιάσει τη σιωπή τους υποσχόμενος επαγγελματική αποκατάσταση μετά το τέλος των σπουδών τους. Προφανώς πίστευε ότι οι κοπέλες δεν θα τον καταγγείλουν λόγω της δύσκολης οικονομικής και επαγγελματικής κατάστασης που επικρατεί.

Η παρουσία του φεμινιστικού κινήματος και η  δημοσιοποίηση του γεγονότος που επέφερε έδωσε την αναγκαία αυτοπεποίθηση  και σε άλλες φοιτήτριες να μιλήσουν για την παρενόχληση που έχουν υποστεί από τον ίδιο. Επειδή  καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βιώσει αυτήν την τρομερά τραυματική εμπειρία, θέλουμε να χαιρετίσουμε την τόλμη και την ψυχική δύναμη των φοιτητριών που κατήγγειλαν τον καθηγητή. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν ο κακοποιητής κατέχει θέση εξουσίας στην ζωή του θύματος, η καταγγελία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς απειλείται η ακαδημαϊκή και η επαγγελματική ζωή της γυναίκας, επειδή είναι αυτή που θα στιγματιστεί και όχι ο θύτης. Ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έγινε ακόμα πιο δύσκολο καθώς ο συγκεκριμένος παρέμεινε στην έδρα του, και συνέχισε να διδάσκει καθορίζοντας την βαθμολογία (και άρα το πτυχίο) όσων θα ήθελαν ή τον έχουν ήδη καταγγείλει. Ταυτόχρονα η νέα αναβολή της δίκης επιτείνει το ψυχολογικό βάρος των γυναικών, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε πανάκριβες συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ιδιωτικά, αφού η δημόσια μέριμνα είναι δύσκολα  προσβάσιμη

Τέτοια γεγονότα μας εξοργίζουν πάντα τόσο για τη κακοποίηση που υφίστανται τα θύματα αλλά και επειδή αναδεικνύουν τη γύμνια της πολιτείας να αντιμετωπίζει άμεσα με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, τα περιστατικά παρενόχλησης και κακοποίησης ακόμα και όταν καταγγέλλονται. Ως Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη σταθήκαμε και συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητριών της Μαιευτικής ως τη δικαίωσή τους. .Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε οι γυναίκες που καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βία να αντιμετωπίζονται από τη πολιτεία με ευαισθησία και να μη μετατρέπονται από θύματα σε θύτες μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

Ετικέτες