Είναι εμφανής η προσπάθεια του συστήματος εδώ και χρόνια να περιθωριοποιήσει τους φοιτητικούς αγώνες και τις νεολαιίστικες διεκδικήσεις με κάθε τρόπο και μέσο. Ακόμη και με τον δικαστικό.

Κάπως έτσι, 9 φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται σε αριστερά φοιτητικά σχήματα (ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις) ενημερώθηκαν από τις δικαστικές αρχές της Ξάνθης ότι πρέπει να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή εξαιτίας της δράσης τους εντός του πανεπιστημίου.

Κομβικό ρόλο στη συγκεκριμένη βιομηχανία διώξεων εναντίον φοιτητών που σπουδάζουν στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης φέρεται πως έχει ο καθηγητής Γ. Παύλος. Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε καταγγελθεί αρκετές φορές από τις αριστερές φοιτητικές δυνάμεις της σχολής τόσο ότι εμπέδωνε ένα κλίμα σκληρής εντατικοποίησης και άκαμπτης καθηγητικής αυθαιρεσίας που απομάκρυνε το φοιτητικό σώμα από την ενεργή ενασχόληση με τον κοινωνικό του χώρο, όσο και ότι αξιοποιούσε τα παραπάνω εργαλεία προκειμένου να διατρανώσει τις ανοιχτά ρατσιστικές και ακροδεξιές ιδέες του εντός των αμφιθεάτρων. Χαρακτηριστικά καταγγέλλεται από τους φοιτητές της σχολής ότι ο Γ. Παύλος επέβαλλε υποχρεωτική παρακολούθηση στο μάθημά του την ώρα που τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις άγγιζαν σχεδόν το 100%, ενώ παράλληλα υποσχόταν bonus σε όποιον δακτυλογραφούσε τις χειρόγραφες σημειώσεις του, αφού είχε στόχο την έκδοση βιβλίου. Δεν πρόκειται όμως απλώς για έναν περίεργο ή εμμονικό καθηγητή. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που με βάση τα λεγόμενα των φοιτητών της Ξάνθης διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εισαγγελία της πόλης, αποστρέφεται σε κάθε ευκαιρία τον φοιτητικό συνδικαλισμό και δεν διστάζει να κάνει εθνικιστικού, ρατσιστικού και σεξιστικού περιεχομένου αναφορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του, προτάσσοντας τον Μεταξά και τον Κασιδιάρη ως παραδείγματα προς μίμηση, λέγοντας πως η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια και αναπαράγοντας όλη την ισλαμοφοβική ρητορική της ακροδεξιάς.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής, ύστερα από κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στις «ακαδημαϊκές» πρακτικές του και την ιδεολογική του κατήχηση, έκανε επανειλημμένως αναφορές στην Εισαγγελία της Ξάνθης, κατηγορώντας μέλη του αριστερού και αναρχικού χώρου της σχολής ότι εκφοβίζουν συμφοιτητές και καθηγητές τους προπηλακίζοντας και βιαιοπραγώντας εις βάρος τους. Ειδικότερα, τους κατηγόρησε ότι «εμμέσως ή αμέσως ευθύνονται για όλα τα γεγονότα τρομοκράτησης, απειλών λεκτικών, για πράξεις σωματικής βίας, στοχοποίησης, συκοφάντησης, ψευδών ειδήσεων και εν γένει για το κλίμα βίας εναντίον φοιτητών ή μελών ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλιότερη διένεξη του καθηγητή Παύλου με φοιτητές την άνοιξη του ’16, η ίδια η Χρυσή Αυγή έδωσε κοινοβουλευτική διάσταση στο θέμα κάνοντας «τυχαία» ερώτηση στη Βουλή με τίτλο: «Εγκληματική οργάνωση ακροαριστερών φοιτητών προβαίνει σε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης». Είναι σαφές ότι ο Γ. Παύλος και οι ακροδεξιές διασυνδέσεις του επιχειρούν να πλήξουν και να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται τόσο σε περιπτώσεις καθηγητικής αυθαιρεσίας όσο και σε δημόσια ρατσιστικά και εθνικιστικά κηρύγματα εντός των σχολών.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια μεθοδεύεται το τσάκισμα της πολιτικής ενασχόλησης εντός των πανεπιστημίων και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο όταν αυτή κινείται σε αριστερή-ριζοσπαστική κατεύθυνση. Είτε με την εμφάνιση «ανεξάρτητων» φοιτητικών παρατάξεων που «δεν έχουν σχέσεις με κόμματα», είτε με λοκ άουτ και ΜΑΤ έξω από τις σχολές, είτε και με δικαστικές διώξεις όπως έγινε τώρα στην Ξάνθη, το σύστημα προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς για μια σειρά από υλικές και ιδεολογικές νίκες που πέτυχαν το κίνημα και η Αριστερά στο χώρο των πανεπιστημίων. Η ουσία είναι ότι κανένας ακροδεξιός καθηγητής δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη δύναμη και την ορμή των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Σε πολύ πιο δύσκολες εποχές από τη σημερινή, οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους κατάφεραν να σπάσουν τη λασπολογία και την τρομοκρατία και να βγουν στο προσκήνιο παλεύοντας για μια ζωή διαφορετική. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ήδη πάρα πολλοί φορείς, συλλογικότητες και συνδικάτα έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους 9 διωκόμενους φοιτητές της Ξάνθης. Όλα μαζί τα σχήματα της φοιτητικής αριστεράς (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις, Τραβέρσο) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου καταγγέλλουν τις κατασκευασμένες διώξεις σε βάρος των 9 φοιτητών η οποία καταλήγει: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το τσάκισμα του φασισμού τόσο εντός όσο και εκτός σχολών». Εκτός όμως από πλήθος φοιτητικών συλλόγων που βγάζουν αλληλέγγυα ψηφίσματα, είναι πολύ σημαντικό ότι μια αξιοσημείωτη μερίδα καθηγητών πανεπιστημίου εξέδωσαν κείμενο συμπαράστασης υπερασπίζοντας τους συλλογικούς αγώνες και την ελευθερία στους πανεπιστημιακούς χώρους. Με δελτίο Τύπου αντέδρασε και η ΑΔΕΔΥ, που εξέφρασε την ανησυχία της για την απόπειρα ποινικοποίησης της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης και συντάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των φοιτητών.

Είναι πολύ σημαντικό να μη συνηθίσουμε στο φίμωμα των ιδεών και στις διώξεις των συναγωνιστών μας. Το κοινό μέτωπο φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων που συσπειρώθηκε γύρω από τους 9 φοιτητές της Ξάνθης πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα κοινού συντονισμού και βηματισμού για την από τα κάτω αντεπίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης. Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα και η συνέχεια των αγώνων μας το επόμενο.

Ετικέτες