Κείμενο συντρόφων του Κόκκινου Δικτύου και της Επιτροπής Αγώνα Αγρινίου, που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ της Επιτροπής ως παρέμβαση στη συζήτηση που άνοιξε τοπικά μετά την απεργία της 6 Νοέμβρη όσον αφορά το Συντονιστικό Σωματείων-Φορέων, την παρέμβαση της Αριστεράς, την οργάνωση της απεργίας αλλά και γενικότερα των κινητοποιήσεων. Συνοδεύεται από βίντεο με τη συνέντευξη του συντρόφου Β. Κωστάρα, προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του νομού, στο Agrinionet, την ημέρα της απεργίας, για τα ζητήματα της οργάνωσης της αντίστασης.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

1. Δεν είναι στη φύση μας η γκρίνια , ο δρόμος είναι το πεδίο που προτιμούμε και στο οποίο αποδίδουμε καλύτερα. Αυτο το μπλόγκ ξεκίνησε , το πρώτο του κείμενο , αφορούσε το Συντονιστικό Σωματείων -Φορέων. Τότε καλούμασταν να απαντήσουμε αριστερούς νεωτερισμούς που έβλεπαν στους Αγανακτισμένους το νέο υποκείμενο και κάποιο ξεπέρασμα της τομής Αριστερά-Δεξιά , αλλάκαι στην προσπάθεια της Δεξιάς να διεισδύσει σε ένα κίνημα που αποτελούνταν κυρίαρχα από την πρώην βάση των αστικών κομμάτων. Τη μάχη την κέρδισε η ριζοσπαστική αριστερά πανελλαδικά.

   2. Τα Συντονιστικά Πρωτοβάθμιων , οι επιτροπές αγώνα κτλ , έρχονται να καλύψουν την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού εργατικού κινήματος. Χαμηλό επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης , η τριτοβάθμια γραφειοκρατία βάζει πλάτη στα μέτρα , ακόμα και σε επίπεδο Ομοσπονδιών , ο Συντονισμός και ο αγώνας διαρκείας , είναι μια συζήτηση μεταξύ τύρου και αχλαδίου και οχι πολιτικό σχέδιο. Το φαινόμενο εχει δυο ερμηνείες.
 
α)Τα συνδικάτα συγκροτήθηκαν και έγιναν παράγοντας της πολιτικής ζωής , σε περίοδο άνθισης της απασχόλησης. Αυτές είναι οι ιδανικές περίοδοι για τη συνδικαλιστική οργάνωση. Στην περίοδο της κρίσης το κέντρο βάρος πέφτει στην πολιτική. Ο κόσμος δεν ρωτάει τί κάνει η ΓΣΣΕ , όσο τί κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α απέναντι στον Αρμαγεδώνα. Οι ίδιες οι λύσεις της κρίσης χρέους είναι πολιτικές , το ίδιο και τα εργαλεία ( πόλωση αριστεράς-δεξιάς).

 β) Η "ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ" ΠΑΣΚΕ συνεχίζει να αποτελεί φρένο , παρόλη την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ , γιατι δεν μπαίνει δυναμικά η Αριστερά να στρατεύσει πίσω της τις στρατιές των φτωχοποιημένων εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών. Η Αριστερή πλειοψηφία στα συνδικάτα είναι εφικτή στη βάση του "δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α" που εύστοχα διατύπωσε ο Π.Λαφαζάνης.

    3. Ολες οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις του Συντονιστικού στηρίχτηκαν σε μια στοιχειώδη συνεννόηση κάποιων σωματείων σε επίπεδο πρωτοβάθμιων, αλλά η επιτυχία των κινητοποιήσεων οφείλονταν στην από τα κάτω κινητοποίηση μιας ευρύτερης ομάδας πολιτικής κρούσης. Το πέρασμα των Πλατειών, στα 3ΔΕΝ , στην πολιτική ανυπακοή, στο Συντονιστικό όπου μετείχε ελεύθερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος, αυτό το ρόλο έπαιξε το πιο συνειδητό κομμάτι των "πλατειακών". Στην κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια και το φόρο επιτηδεύματος με τη συμμετοχή δυο σωματείων και των ανένταχτων σαν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ , 30 άτομα αφισοκόλλησαν την πόλη και μοίραζαν καλέσματα. Ο ρόλος αυτός, της μαζικής προπαγάνδας, όχι με mail, αλλά με τη φυσική εξόρμηση, πέρασε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α: να κινητοποιήσει κλάδους, να συντονίσει, να οργανώσει την πάλη. Αυτη η δουλειά υποτάσσεται σε μικροσχεδιασμούς και πολυδιάσπαση της δράσης των δυνάμεων. 

    4. Εμείς αντί να διευρύνουμε τον Συντονισμό , να βαθύνει η σχέση μεταξύ των κλάδων και της βάσης τους, να βγει μια ανακοίνωση σαν Συντονιστικό ,να κινητοποιήσει τη βάση  στην τελευταία συγκέντρωση, καλούσε η ΕΛΜΕ και οι Δάσκαλοι. Στους άλλους έγινε πρόταση και αρνήθηκαν να επανασυγκροτήσουν Συντονιστικό, γιατί όχι μόνο Συντονιστικό δεν ήθελαν, αλλά ούτε και πανώ του ΣΥΡΙΖΑ. Κύρια δεν έγιναν παρα ελάχιστες ενέργειες προπαγάνδας της απεργίας. Και το κάλεσμα περιορίσαμε, και ελάχιστοι σύντροφοι έδρασαν οργανωμένα για την απεργία στους χώρους τους.

Νομίζουμε οτι οι όποιες ενέργειες του Κόκκινου Δικτύου -η εξορμήση, το πανό του μπλόκ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι σημαίες, η αφισοκόλληση, η διακίνηση της προκήρυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του Κ.Δ , είναι στη σωστή κατεύθυνση. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ -ΑΝΑΤΡΟΠΗ , αυτο το δρόμο θα ακολουθήσουμε και στη συνέχεια.

Δηλώσεις του Β. Κωστάρα, προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του νομού


AgrinioNet.gr Β. Κωστάρας πρ. νοσοκομειακών ιατρών νοσοκομείου Αγρινίου

Ετικέτες