Το θέμα γύρω από το οποίο εκφράζεται η αγωνία της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σχέση κόμματος και κυβέρνησης. Όχι μόνο γιατί αντικειμενικά τα όρια μπερδεύονται και επικρατεί το «Τώρα πήραμε την κυβέρνηση, δεν είμαστε πια αντιπολίτευση». Κυρίως γιατί είναι ορατό στον καθένα και στην καθεμιά ότι οι πρώτες μέρες διακυβέρνησης συνοδεύτηκαν από την απόλυτη απαξίωση του κόμματος.

Και όταν λέμε κόμμα, εν­νο­ού­με κα­ταρ­χήν τις ορ­γα­νώ­σεις μελών, αλλά και τα υπό­λοι­πα όρ­γα­νά του –τις Νο­μαρ­χια­κές Επι­τρο­πές, την Κε­ντρι­κή Επι­τρο­πή, την Πο­λι­τι­κή Γραμ­μα­τεία. Κατά τη γνώμη μας, η σχέση αυτών των δύο υπο­κει­μέ­νων, δη­λα­δή το σε ποια ση­μεία θα συ­να­ντιού­νται και πώς θα αλ­λη­λο­ε­πη­ρε­ά­ζο­νται, είναι ση­μείο-κλει­δί για το πόσο θα προ­χω­ρή­σει η με­γά­λη ανα­τρο­πή που πε­τύ­χα­με στις 25 Γε­νά­ρη, με την εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η λει­τουρ­γία του κόμ­μα­τος 

Σε κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο από ένα μήνα, τα μέλη και τα στε­λέ­χη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχου­με βρε­θεί να πα­ρα­κο­λου­θού­με από τις οθό­νες της τη­λε­ό­ρα­σης τις κι­νή­σεις της νέας κυ­βέρ­νη­σης. Το κόμμα στο σύ­νο­λό του τις τε­λευ­ταί­ες μέρες συ­νει­δη­το­ποί­η­σε ότι το μόνο πράγ­μα που μπο­ρού­σε να κάνει ήταν απλά να σχο­λιά­σει τις εξε­λί­ξεις. Τα επι­χει­ρή­μα­τα «κοι­νής λο­γι­κής» που χρη­σι­μο­ποιού­νται, και ακού­στη­καν ακόμα και στην τε­λευ­ταία ΚΕ, είναι «απο­στο­μω­τι­κά». «Μα καλά τι θέ­λε­τε; Να ρω­τά­ει  ο πρω­θυ­πουρ­γός και ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών τις ορ­γα­νώ­σεις μελών για την κάθε λέξη που θα πει στο Eurogroup;». Ή «Οι προ­βλη­μα­τι­σμοί σας δεν αφο­ρούν την κοι­νω­νία. Ακού­σα­τε κα­νέ­ναν να σας ρω­τά­ει γιατί δεν λει­τουρ­γούν τα όρ­γα­να;». Ή «Οι δια­φω­νί­ες σας κά­νουν κακό στην ει­κό­να της κυ­βέρ­νη­σης και κό­βουν τα φτερά του κό­σμου».

Στον αντί­πο­δα η βάση, μπερ­δε­μέ­νη και σα­στι­σμέ­νη, ζητά να κα­τέ­βουν ει­δι­κοί στις ορ­γα­νώ­σεις να εξη­γή­σουν τη συμ­φω­νία. Όλοι πά­ντως φαί­νε­ται να συμ­φω­νούν σε ένα πράγ­μα. «Το κόμμα πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σει». 

Για να μπο­ρέ­σου­με να μπού­με στην ουσία του ζη­τή­μα­τος θα πρέ­πει κα­ταρ­χήν να απο­δε­χτού­με ότι πράγ­μα­τι το κόμμα δεν λει­τουρ­γεί και μά­λι­στα εδώ και καιρό. Η ΚΕ από το κα­λο­καί­ρι έχει συ­νε­δριά­σει τρεις και «μισή» φορές. Η μία τε­λευ­ταία ήταν λίγες ώρες πριν το υπο­τι­θέ­με­νο διαρ­κές συ­νέ­δριο, που δεν έγινε ποτέ και που στή­θη­κε σαν μη­χα­νι­σμός εκ­βια­σμού απέ­να­ντι σε όσους αντι­δρού­σαν στην αλ­λα­γή της πο­λι­τι­κής των συμ­μα­χιών. 

Επι­πλέ­ον, μήνες τώρα έρ­χο­νταν ψη­φί­σμα­τα από τις ορ­γα­νώ­σεις μελών, τα οποία ζη­τού­σαν να μην υπάρ­ξουν στα ψη­φο­δέλ­τια μνη­μο­νια­κές υπο­ψη­φιό­τη­τες. Ιδιαί­τε­ρα για την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας οι αντι­δρά­σεις ήταν με­γά­λες.  Το κόμμα σε πολ­λές στιγ­μές ήταν ομοιο­γε­νές ως προς το τι δεν ήθελε. Επο­μέ­νως προ­φα­νώς δεν πε­ρι­μέ­νου­με από τον πρό­ε­δρο να ρω­τά­ει το κόμμα για το κα­θε­τί την  τε­λευ­ταία στιγ­μή, αλλά θα πρέ­πει να θυ­μί­σου­με ότι το κόμμα έχει μι­λή­σει εδώ και καιρό, απλά δεν ει­σα­κού­στη­κε. Ο εκ­βια­σμός κα­ταρ­χάς πέ­ρα­σε. Όσοι κα­λο­προ­αί­ρε­τοι σύ­ντρο­φοι και συ­ντρό­φισ­σες απο­φά­σι­σαν ότι δεν ήταν σωστό «να μι­λή­σουν πριν τις εκλο­γές» και ότι «θα τα ξε­κα­θά­ρι­ζαν όλα αμέ­σως μετά τις εκλο­γές» έφτα­σαν να μη μι­λή­σουν ποτέ. Γιατί ποτέ δεν θα είναι κα­τάλ­λη­λη η ώρα...

Σε αυτό ακρι­βώς το ση­μείο πρέ­πει να ξα­να­θυ­μί­σου­με τι είναι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ποιος είναι ο ρόλος του. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ένα κόμμα της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, που στο συ­νέ­δριό του απο­φά­σι­σε ότι, με όχημα την κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς, θέτει σαν πρώτο στόχο την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας σε Ελ­λά­δα και Ευ­ρώ­πη, που περ­νά­ει μέσα από την ακύ­ρω­ση του μνη­μο­νί­ου, τη δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους κλπ. Είναι το κόμμα που τα τε­λευ­ταία χρό­νια συ­γκρού­στη­κε στους δρό­μους μαζί με τον κόσμο για να φύ­γουν τα μνη­μό­νια και οι τρόι­κες. Είναι το κόμμα των κα­θα­ρι­στριών και των ερ­γα­ζο­μέ­νων της ΕΡΤ. Είναι το κόμμα που στή­ρι­ξε την νε­ο­λαι­ί­στι­κη εξέ­γερ­ση το 2008. Είναι το κόμμα που προ­σπά­θη­σε να πε­ρι­λά­βει στο πρό­γραμ­μά του τα αι­τή­μα­τα των κι­νη­μά­των.

Τέλος είναι το κόμμα που στο κα­τα­στα­τι­κό του ανα­φέ­ρε­ται σε μια κοι­νω­νία χωρίς εκ­με­τάλ­λευ­ση αν­θρώ­που από άν­θρω­πο, στο σο­σια­λι­σμό. Με αυτή την έν­νοια το κόμμα οφεί­λει να συ­ζη­τά και να κάνει ό,τι είναι δυ­να­τόν κα­θη­με­ρι­νά για να πλη­σιά­σει αυ­τούς τους στό­χους. Είναι το κόμμα που, αν μη τι άλλο, οφεί­λει να δη­λώ­νει με ει­λι­κρί­νεια ότι υπάρ­χουν στιγ­μές που θα απο­μα­κρύ­νε­ται από αυ­τούς τους στό­χους. Κυ­ρί­ως οφεί­λει αυτό να το δη­λώ­νει όχι μόνο στα μέλη του, αλλά και στην κοι­νω­νία. Πρό­κει­ται λοι­πόν για μια συ­ζή­τη­ση που αφορά τόσο το κόμμα, όσο και τον κόσμο που έχει ενα­πο­θέ­σει τις ελ­πί­δες του στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Δη­μο­κρα­τία και ερ­γα­τι­κή τάξη 

Η δη­μο­κρα­τία δεν είναι ένα ει­δι­κό ζή­τη­μα που αφορά μόνο το κόμμα. Αφορά την κοι­νω­νία ακόμα και αν ο κό­σμος που μας ψή­φι­σε δεν το αντι­λαμ­βά­νε­ται και του φαί­νε­ται «ψιλά γράμ­μα­τα». Αν ζη­τά­με πε­ρισ­σό­τε­ρη εσω­κομ­μα­τι­κη δη­μο­κρα­τία είναι γιατί θέ­λου­με να συ­ζη­τή­σου­με πώς το κόμμα και η κυ­βέρ­νη­ση θα υπη­ρε­τή­σουν κα­λύ­τε­ρα τους ερ­γα­ζό­με­νους. Πώς οι υπο­σχέ­σεις για τον κα­τώ­τα­το μισθό, για τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, για την ακύ­ρω­ση των μνη­μο­νί­ων θα υλο­ποι­η­θούν. Αν φο­βό­μα­στε σή­με­ρα τη δη­μο­κρα­τία μέσα στο κόμμα, μήπως θα τη φο­βη­θού­με και αύριο στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους, στα πα­νε­πι­στή­μια; Στην κοι­νω­νία; Με ποια μο­νά­δα μέ­τρη­σης με­τριέ­ται η δη­μο­κρα­τία; Μέχρι πόσο επι­τρέ­πε­ται; Και αν η ηγε­σία του κόμ­μα­τος και η κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νουν τις απο­φά­σεις τους δη­μό­σια πριν να τις συ­ζη­τή­σουν, γιατί τα υπό­λοι­πα στε­λέ­χη δεν μπο­ρούν να δια­φω­νή­σουν δη­μό­σια και να απευ­θυν­θούν απευ­θεί­ας στην κοι­νω­νία και να της πουν την αλή­θεια;

Το επό­με­νο διά­στη­μα

Το κόμμα θα πρέ­πει να είναι πρώτα απ’ όλα ο εκ­φρα­στής της συλ­λο­γι­κής συ­νεί­δη­σης, ο ορ­γα­νω­τής της οργής και της ανυ­πο­μο­νη­σί­ας. Το κόμμα δεν μπο­ρεί να λέει στην κοι­νω­νία «κάνε υπο­μο­νή», αλλά «να ορ­γα­νώ­σου­με μαζί τον τρόπο για να διεκ­δι­κή­σου­με τα αι­τή­μα­τά μας». Το βα­σι­κό έργο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν είναι το να επι­κρο­τεί το έργο της κυ­βέρ­νη­σης και να γί­νε­ται ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος, αλλά το ανά­πο­δο. Το κόμμα θα πρέ­πει να είναι ο εκ­πρό­σω­πος της κοι­νω­νί­ας και ο εγ­γυ­η­τής που θα ελέγ­χει την κυ­βέρ­νη­ση, που θα της με­τα­φέ­ρει τα αι­τή­μα­τα του κό­σμου, που θα κρί­νει το πόσο κοντά ή μα­κριά βρί­σκε­ται από το πρό­γραμ­μά του και γιατί. Αυτό ση­μαί­νει συ­νε­χή πα­ρου­σία στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους, χτί­σι­μο σω­μα­τεί­ων, δη­μιουρ­γία κι­νη­μά­των και πο­λύ­μορ­φων κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων. Δεν ασκεί η κυ­βέρ­νη­ση πίεση στο κόμμα λέ­γο­ντας «δεν γί­νε­ται», αλλά το κόμμα στην κυ­βέρ­νη­ση λέ­γο­ντας «κάνε το». 
Αν δεν κά­νου­με όλα αυτά, μοι­ραία θα έρθει η στιγ­μή που το ίδιο το κόμμα  θα αλ­λά­ξει το πρό­γραμ­μά του και το κα­τα­στα­τι­κό του, για να προ­σαρ­μο­στεί στις νέες συν­θή­κες του «τε­λι­κά δεν γι­νό­ταν, εί­χα­με μά­ξι­μουμ στό­χους». 

Πά­ντως, μέχρι «να μπο­ρέ­σου­με», οφεί­λου­με να λέμε την αλή­θεια στους εαυ­τούς μας και στην κοι­νω­νία και σε καμία πε­ρί­πτω­ση να μην πυ­ρο­βο­λού­με τον αγ­γε­λιο­φό­ρο!

*Μέλη της ΝΕ Α΄Αθή­νας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

Ετικέτες