Ήταν Δεκέμβρης του 2014, όταν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αποφάσισαν να επέμβουν ωμά στα εσωτερικά της, υπό μνημονιακή κηδεμονία, Κυπριακής Δημοκρατίας και έβαζαν «πάγο» στην εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Κύπρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου , με 34 ψήφους υπέρ και 19 ψήφους κατά, ανέστειλε τον Δεκέμβρη του 2014, μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, υπερψηφίζοντας σε νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.
Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός των Βουλευτών του ΔΗΣΥ που ψήφισαν κατά.
Την ίδια ημέρα η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής καταψήφισε δεύτερη πρόταση νόμου, με 20 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 5 αποχές, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ για αναστολή της νομοθεσίας μέχρι την 30η Ιουνίου 2015.
Υπέρ της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών. Κατά ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας και αποχή τήρησαν οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.
Η κίνηση αυτή ελήφθη ως αθέτηση των συμφωνιών και μονομερής ενέργεια και η τρόικα έβγαλε από τη φαρέτρα της το όπλο της απειλής διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης.
Επέβαλε ,δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, κόντρα στη βούληση του Κυπριακού λαού και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για τις εκποιήσεις.
Μήπως, όμως, πλέον, η καμπάνα χτυπάει και για την Ελλάδα;
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγέςστις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς.», αναφέρει ρητά το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συνομολόγησαν η ελληνική αντιπροσωπεία και η πλευρά των λεγόμενων «εταίρων» στο Εurogroup.
Η ελληνική κυβέρνηση ορθά αναφέρεται σε μια «εκεχειρία» που επετεύχθη για τέσσερις , τουλάχιστον, μήνες με την προσωρινή «συμφωνία» και τονίζει πως οτιδήποτε δεν έχει αυστηρά δημοσιονομικό κόστος θα προχωρήσει κανονικά.
Το ζήτημα είναι, όμως, αν αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη των «Θεσμών», δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη ή στη χρηματοπιστωτκή σταθερότητα.
Θα θεωρηθεί δηλαδή οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής κάποιων εκ των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης μονομερής ενέργεια ή όχι;
Θα έχουν τα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης την τύχη του νόμου για τις εκποιήσεις που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή ή όχι;
Η «συμφωνία - αίνιγμα» του Eurogroup της Παρασκευής (20/2) πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια κρατών-μελών αφού έχουν πρώτα οριστικοποιηθούν και συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα και οι όροι που θα περιλαμβάνει.
Επίσης είναι δεδομένο ότι η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει ουσιαστικά τώρα και ολοκληρώνεται σε ένα τετράμηνο.
Όμως , όπως έγινε κατανοητό στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό υποκείμενο αλλά ,τελικά, και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει σε αυτό το τετράμηνο να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.
Η σκληρή διαπραγμάτευση οδήγησε την κυβέρνηση να έχει επιτύχει, μεν, μια τετράμηνη «εκεχειρία» με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά δεν την έκανε να οδηγήσει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μια καθαράανεξάρτητη πορεία χωρίς καμία ευρωατλαντική κηδεμονία.
Ανατρέχοντας σε μια παλαιότερη ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή (28/4/13), αξίζει να ελπίζουμε και να στηρίζουμε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης. «Εμείς λοιπόν στο λαό πιστεύουμε, στο λαό δίνουμε λογαριασμό, στο λαό δεσμευόμαστε.
Με το λαό και τη θέλησή του, σύντομα θα ξεκινήσουμε μαζί τη μεγάλη σύγκρουση για την ανατροπή αυτού του εφιάλτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης , ίσως , να απέχει τέσσερις μήνες, ίσως, όμως μονάχα μερικές ημέρες ή το πολύ εβδομάδες, μέχρι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ να προχωρήσουν στους πρώτους τους εκβιασμούς κόντρα σε κάποιο φιλολαϊκό νομοσχέδιο που θα φέρει η νέα κυβέρνηση, όπως έκαναν και στην Κύπρο.
Θα είμαστε όλοι και όλες έτοιμοι; Αυτό είναι , πλέον, το χρέος μας στον ελληνικό λαό και είναι παράλληλα και το χρέος της ίδιας της κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου και αυτού του λαού.
*Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι με την παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες».