Η Λαϊκή Ενότητα βαδίζει προς μια κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της –του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της– όπου θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει την πολιτική της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, να συγκεκριμενοποιήσει τις συμμαχίες της, αλλά και να αποφασίσει τα αναγκαία μέτρα σχετικά με τη συλλογικότερη λειτουργία της, την πιο πλουραλιστική εκπροσώπησή της, που θα πρέπει να περιλάβει στο μεγαλύτερο βαθμό ηλικιακή και κινηματική αντιπροσωπευτικότητα.

Έτσι ή αλ­λιώς, τα ζη­τή­μα­τα που θέτει η συ­γκυ­ρία, είναι κρί­σι­μα. Οι Τσί­πρας και Μη­τσο­τά­κης συ­νέ­κλι­ναν στη ΔΕΘ πάνω σε κε­ντρι­κές θέ­σεις: α) Τα συ­μπε­φω­νη­μέ­να με τους δα­νει­στές είναι απα­ρά­βα­τα, οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες μνη­μο­νια­κές αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σεις θα πρέ­πει να συ­νε­χί­σουν για μακρά πε­ρί­ο­δο. β) Οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι λαϊ­κές τά­ξεις οφεί­λουν να πε­ρι­μέ­νουν μια κά­ποια βελ­τί­ω­ση της θέσης τους, μόνο και εάν προ­χω­ρή­σει ομαλά η ανά­πτυ­ξη, δη­λα­δή μόνο και εάν αυ­ξη­θεί συ­νο­λι­κά η «πίτα» του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού. γ) Προς τούτο, τόσο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όσο και η ΝΔ συμ­φω­νούν ότι προ­έ­χει η ενί­σχυ­ση της «επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας» (μεί­ω­ση φο­ρο­λο­γί­ας κερ­δών και μεί­ω­ση ερ­γο­δο­τι­κών ει­σφο­ρών), η προ­σέλ­κυ­ση ξένων επεν­δύ­σε­ων (ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, «αντι­γρα­φειο­κρα­τι­κές» πα­ρεμ­βά­σεις στη νο­μο­θε­σία, ελα­στι­κο­ποί­η­ση ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων κ.ο.κ.), ενώ στην πο­λι­τι­κή μελ­λο­ντι­κής «χα­λά­ρω­σης» της μνη­μο­νια­κής λι­τό­τη­τας προ­τε­ραιό­τη­τα θα έχουν τα ανώ­τε­ρα με­σο­στρώ­μα­τα και ει­δι­κό­τε­ρα ο σκλη­ρός πυ­ρή­νας του κρά­τους (στρα­τιω­τι­κοί, αστυ­νο­μι­κοί, δι­κα­στές κ.ο.κ.).

Αυτή η αντι­δρα­στι­κή σύ­γκλι­ση προ­δια­γρά­φει ένα σκλη­ρό μέλ­λον απροσ­διό­ρι­στης διάρ­κειας για τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία των ερ­γα­ζό­με­νων και των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των.

Ταυ­τό­χρο­να η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, πα­ρα­βιά­ζο­ντας ακόμα και τα προ­σχή­μα­τα ενός αντια­με­ρι­κα­νι­σμού που πα­ρέ­με­νε ισχυ­ρός μέσα σε κάθε εκ­δο­χή της Αρι­στε­ράς μετά το 1973, έχει θέσει τα θε­μέ­λια ενός γε­ω­πο­λι­τι­κού επα­να­προ­σα­να­το­λι­σμού του ελ­λη­νι­κού κρά­τους που, με σκαν­δα­λώ­δη στή­ρι­ξη από τις ΗΠΑ του Τραμπ, διεκ­δι­κεί μια κρί­σι­μη ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου του στην πε­ριο­χή και την κα­το­χύ­ρω­ση στη θέση του βα­σι­κού υπο-ιμπε­ρια­λι­σμού για λο­γα­ρια­σμό της Δύσης.

Και σε αυτό το πεδίο, η ΝΔ του Μη­τσο­τά­κη, παρά τις ση­με­ρι­νές προ­ε­κλο­γι­κές δη­μα­γω­γί­ες της (κυ­ρί­ως ως προς τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών και λι­γό­τε­ρο σε σχέση με τους επι­κίν­δυ­νους τυ­χο­διω­κτι­σμούς στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο…), είναι εύ­κο­λα προ­βλέ­ψι­μο ότι δεν πρό­κει­ται τε­λι­κά να ολι­γω­ρή­σει.

Αυτά τα προ­γραμ­μα­τι­κά στοι­χεία στρα­τη­γι­κής σύ­γκλι­σης προσ­δί­νουν στη σύ­γκρου­ση Τσί­πρα-Μη­τσο­τά­κη ένα έντο­να θε­α­τρι­κό στοι­χείο. Παρ’ όλα αυτά, βα­δί­ζο­ντας ολο­τα­χώς προς την «επό­με­νη μέρα» αυτής της σύ­γκρου­σης, προ­κύ­πτει ένα ου­σια­στι­κό ερώ­τη­μα: Ποιος θα είναι ο «χάρ­της» της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς μετά τις επερ­χό­με­νες εκλο­γές; Ποιες θα είναι οι κα­τα­γε­γραμ­μέ­νες δυ­νά­μεις της; Ποιο θα είναι το κλίμα στις γραμ­μές της;

Ο κίν­δυ­νος μιας επα­νά­λη­ψης της ήττας του Σε­πτέμ­βρη του 2015, ο κίν­δυ­νος μιας «ιτα­λο­ποί­η­σης» στην ελ­λη­νι­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά, είναι ορατά εν­δε­χό­με­να. Και με αυτά τα εν­δε­χό­με­να απο­φεύ­γουν να ανα­με­τρη­θούν είτε η σε­χτα­ρι­στι­κή απά­ντη­ση, είτε ο ανα­χω­ρη­τι­σμός με την κα­τα­φυ­γή στην κοι­νω­νι­κή αντί­στα­ση και την εγκα­τά­λει­ψη της πο­λι­τι­κής πάλης.

Δυ­στυ­χώς αυτές οι πραγ­μα­τι­κές δυ­σκο­λί­ες οξύ­νο­νται από στιγ­μιαία λάθη, όπως αυτό της πα­ρου­σί­ας του κο­ρυ­φαί­ου εκ­φρα­στή της ΛΑΕ στο web κα­νά­λι «Επα­νελ­λή­νι­σις»… Είναι φα­νε­ρό ότι εί­μα­στε σε ώρα για σο­βα­ρές και σα­φείς απο­φά­σεις.

Η γνώμη μας είναι ότι η ΛΑΕ οφεί­λει να αντι­με­τω­πί­σει αυτή τη συ­γκυ­ρία, βά­ζο­ντας στο κέ­ντρο το κοι­νω­νι­κό, το τα­ξι­κό ζή­τη­μα. Η πο­λι­τι­κή της αντι­λι­τό­τη­τας, τα ζη­τή­μα­τα του μι­σθού, της σύ­ντα­ξης, των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών, η στρα­τη­γι­κή της αντι-ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, είναι οι άξο­νες όπου μπο­ρεί να στη­ρι­χθεί ξανά η συ­γκέ­ντρω­ση των ανα­γκαί­ων δυ­νά­με­ων. Και τα ζη­τή­μα­τα αυτά όχι μόνο δεν έρ­χο­νται σε αντί­θε­ση, αλλά αντί­θε­τα το­νί­ζουν τη ση­μα­σία πο­λι­τι­κών θέ­σε­ων όπως η δια­γρα­φή του χρέ­ους, όπως η εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, όπως η έξο­δος από το ευρώ και η ρήξη με την ΕΕ, που η ΛΑΕ έχει κα­τα­γρά­ψει ως ταυ­το­τι­κά στοι­χεία της από το 2015.

Είναι γνω­στό ότι μέσα στη ΛΑΕ, αλλά και ευ­ρύ­τε­ρα μέσα στην ελ­λη­νι­κή Αρι­στε­ρά, υπάρ­χει ένας ευρύς κό­σμος που αυ­το­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός αρι­στε­ρός πα­τριω­τι­κός». Τα στε­λέ­χη αυτού του χώρου έχουν σή­με­ρα την υπο­χρέ­ω­ση να απα­ντή­σουν με σα­φή­νεια σε ένα «και­νούρ­γιο» ζή­τη­μα.

Η σύγ­χρο­νη εθνι­κι­στι­κή και ρα­τσι­στι­κή ακρο­δε­ξιά στην Ευ­ρώ­πη –με εξαί­ρε­ση τους ορ­γα­νω­μέ­νους νε­ο­να­ζί– δεν οχυ­ρώ­νε­ται πίσω από τα «ιστο­ρι­κά» σύμ­βο­λά της (τη σβά­στι­κα, τον Μου­σο­λί­νι, τον Φράν­κο κ.ο.κ.). Διεκ­δι­κεί μα­ζι­κά ακρο­α­τή­ρια, υπο­στη­ρί­ζο­ντας μια τάχα εναλ­λα­κτι­κή λύση απέ­να­ντι στην «κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση» με το σύν­θη­μα της επι­στρο­φής σε μια «Ευ­ρώ­πη των κυ­ρί­αρ­χων εθνών-κρα­τών», συν­δυά­ζο­ντας την υπο­στή­ρι­ξη στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σεις σε κάθε χώρα, με το σύν­θη­μα της «εθνι­κής προ­τε­ραιό­τη­τας», που υπό­σχε­ται χα­λά­ρω­ση της λι­τό­τη­τας στους ντό­πιους ερ­γά­τες, ενώ ση­μαί­νει μόνο ενί­σχυ­ση της ρα­τσι­στι­κής πο­λι­τι­κής ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες και τους με­τα­νά­στες. Το ρεύμα αυτό, με το «σύμ­φω­νο» Σαλ­βί­νι-Λε­πέν, συ­γκρο­τεί­ται πο­λι­τι­κά ενό­ψει των ευ­ρω­ε­κλο­γών και κατά τη γνώμη μας απο­τε­λεί έναν θα­νά­σι­μο αντί­πα­λο για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και κάθε εκ­δο­χή της Αρι­στε­ράς.

Πώς πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί; Οι από­πει­ρες με­τα­τό­πι­σης προς την «ατζέ­ντα» αυτού του ρεύ­μα­τος (όπως έκανε π.χ. η τάση της Σάρα Βά­γκεν­χεντ μέσα στο Linke) με στόχο να διεκ­δι­κη­θεί ένα τμήμα της λαϊ­κής επιρ­ρο­ής του, απο­τε­λούν κατά τη γνώμη μας ένα κρί­σι­μο, ένα ταυ­το­τι­κό λάθος. Αντί­θε­τα είναι ανα­γκαία η σκλη­ρή αντι­πα­ρά­θε­ση μαζί του εφ’ όλης της ύλης: στο πεδίο των ιδεών, της πο­λι­τι­κής, των πρω­το­βου­λιών στο δρόμο κλπ.

Αν στη Γερ­μα­νία το λάθος της με­τα­τό­πι­σης προς τα εκ­βια­στι­κά διλ­λή­μα­τα που έχει θέσει η AfD, πλη­ρώ­θη­κε με εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση των Πρά­σι­νων, στην Ελ­λά­δα η ανα­ζή­τη­ση επιρ­ρο­ής στο «εθνι­κό ακρο­α­τή­ριο» και η υπο­βάθ­μι­ση των δια­χω­ρι­στι­κών γραμ­μών με­τα­ξύ Αρι­στε­ράς-Δε­ξιάς στα «πα­τριω­τι­κά ζη­τή­μα­τα» θα πλη­ρω­θούν πολύ βα­ρύ­τε­ρα: με εκλο­γι­κή και πο­λι­τι­κή ενί­σχυ­ση του Τσί­πρα.

Εδώ προ­κύ­πτει και η ανά­γκη να λυθεί η «αλ­γε­βρι­κή» σχέση με­τα­ξύ του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού και του «πα­τριω­τι­κού» στοι­χεί­ου σε όσους υπο­στη­ρί­ζουν αυτή την πο­λι­τι­κή. Γιατί στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο αυτή τη στιγ­μή, μια «πα­τριω­τι­κή» θέση που υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα «κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα στις ΑΟΖ» της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου, όχι μόνο δεν είναι σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τον υπαρ­κτό ιμπε­ρια­λι­σμό των ΗΠΑ, αλλά δυ­στυ­χώς ταυ­τί­ζε­ται μαζί του. Είναι δυ­να­τόν τμή­μα­τα της Αρι­στε­ράς να φτά­σουν να ζη­τούν τον «συ­νω­στι­σμό» πε­ρισ­σό­τε­ρων αε­ρο­πλα­νο­φό­ρων, φρε­γα­τών και θω­ρη­κτών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα «οι­κό­πε­δα» της Κύ­πρου, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρώ­σει τις ερ­γα­σί­ες του το «τρυ­πά­νι» της Exxon Mobile;

Η σκλη­ρή αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη γραμ­μή στα κοι­νω­νι­κά-τα­ξι­κά ζη­τή­μα­τα οφεί­λει να συμ­βα­δί­ζει με μια πραγ­μα­τι­κά αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή γραμ­μή στις γε­ω­πο­λι­τι­κές συ­γκρού­σεις στην πε­ριο­χή: μια γραμ­μή που θα απορ­ρί­πτει το πραγ­μα­τι­κό και παρόν πρό­γραμ­μα των ΗΠΑ και ΕΕ –έστω και αν αυτό πρι­μο­δο­τεί «τα δικά μας εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα»– και θα υπε­ρα­σπί­ζει το μεί­ζον για τους ερ­γά­τες και τους λαούς αγαθό της ει­ρή­νης. Οι αστε­ρί­σκοι και οι υπο­ση­μειώ­σεις σε μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή δεν δια­βρώ­νουν μόνο το αντι­πο­λε­μι­κό, αλλά και το αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό στοι­χείο της.

Ισχυ­ρι­ζό­μα­στε ότι δεν είναι ανέ­φι­κτο να βρε­θεί ένας «τρό­πος» προ­ω­θη­τι­κής συμ­φω­νί­ας μιας ευ­ρύ­τε­ρης ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς –που φυ­σιο­λο­γι­κά στο εσω­τε­ρι­κό της θα έχει δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις, ανα­λύ­σεις, επι­χει­ρή­μα­τα– πάνω στα ζη­τή­μα­τα αυτά. Ο σ. Πέ­τρος Πα­πα­κω­στα­ντί­νου, μι­λώ­ντας στο συ­νέ­δριο του Μα­Χω­Με, πε­ριέ­γρα­ψε με επάρ­κεια έναν τέ­τοιο «τόπο»:

«Στο νέο ιμπε­ρια­λι­σμό του 21ου αιώνα δεν υπάρ­χουν αλυ­τρω­τι­κά εθνι­κά κι­νή­μα­τα με προ­ο­δευ­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο, εκτός ελα­χί­στων εξαι­ρέ­σε­ων εκ­κρε­μών ζη­τη­μά­των προη­γού­με­νων επο­χών, όπως το Πα­λαι­στι­νια­κό, το Κουρ­δι­κό και το Ιρ­λαν­δι­κό, που κι αυτά δεν ζουν τις κα­λύ­τε­ρες επο­χές τους. Οι κα­πι­τα­λι­στι­κές σχέ­σεις κυ­ριαρ­χούν πλέον και στις πε­ρι­φέ­ρειες του διε­θνούς συ­στή­μα­τος, όπου οι εθνι­κές ολι­γαρ­χί­ες δια­πλέ­κο­νται με τα με­γά­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέ­ντρα. Ει­δι­κά στην Ευ­ρώ­πη, τα εθνι­κι­στι­κά ρεύ­μα­τα δεν αμ­φι­σβη­τούν ούτε τον κα­πι­τα­λι­σμό, ούτε καν τον νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό, αντί­θε­τα εκτρέ­πουν την οργή των λαϊ­κών μαζών για το ευ­ρω­ιε­ρα­τείο και τη διά βίου λι­τό­τη­τα στην ξε­νο­φο­βία και το ρα­τσι­σμό. Το όντως υπαρ­κτό και τε­ρά­στιο εθνι­κό ζή­τη­μα στην εποχή μας για τους λαούς όλου του κό­σμου και ιδίως της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης είναι η κα­τά­κτη­ση της λαϊ­κής κυ­ριαρ­χί­ας σε ρήξη με το διε­θνές κε­φά­λαιο, ιδιαί­τε­ρα το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς μη­χα­νι­σμούς που το υπη­ρε­τούν. Με άλλα λόγια, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει στις μέρες μας εθνι­κός αγώ­νας που να μην είναι αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός αγώ­νας και δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει συ­νε­πής αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός αγώ­νας αν δεν έχει ορί­ζο­ντα την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή ανα­τρο­πή και τη σο­σια­λι­στι­κή αλ­λα­γή, σε εθνι­κή και διε­θνή κλί­μα­κα».

Παρ’ όλα αυτά, οι συ­γκε­κρι­με­νο­ποι­ή­σεις, το ξε­πέ­ρα­σμα αγκυ­λώ­σε­ων σε θέ­σεις που ολο­φά­νε­ρα πλέον δεν ται­ριά­ζουν με τη συ­γκυ­ρία, θα προ­κα­λέ­σουν «κα­θυ­στε­ρή­σεις» και δια­φο­ρές.

Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μας, στη ΛΑΕ σή­με­ρα θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν τα στοι­χεία της «με­τω­πι­κής» λει­τουρ­γί­ας και της απο­δο­χής της πλου­ρα­λι­στι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης.

Αυτά θα πρέ­πει να συ­γκε­κρι­με­νο­ποι­η­θούν στο επερ­χό­με­νο ΠΣ.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες