Η κινητοποίηση της 21 Οκτώβρη βρήκε άγρια αντίδραση. Οι δυνάμεις καταστολής, με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης, προστάτευσαν τα συμφέροντα της εταιρείας με απίστευτο ζήλο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία κατέστειλε κινητοποιήσεις κατοίκων στην περιοχή, όμως αυτή τη φορά η αγριότητά της ήταν πρωτοφανής. Προφανώς δεν είχε εντολή απλά να καταστείλει, αλλά να τσακίσει κάθε διάθεση αντίστασης.

(στη φωτό δακρυγόνο εκτοξεύεται πίσω από φορτηγάκι που φεύγει από τη διαδήλωση. To τζάμι σπάει και το δακρυγόνο μπαίνει μέσα στην καμπίνα).


Η βαρβαρότητα της αστυνομίας την Κυριακή 21 Οκτώβρη στο δάσος των Σκουριών της βόρειας Χαλκιδικής συνοψίστηκε σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα: «Η βόρεια Χαλκιδική και οι χιλιάδες πολίτες της έζησαν χθες ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής και αστυνομικής τρομοκρατίας, με απαγορεύσεις, χημικά, κυνηγητό και ξύλο. Η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στην προσπάθειά της να επιβάλει την μεταλλουργεία χρυσού στην περιοχή, με τις ευλογίες και την κάλυψη της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει την αστυνομία σε μπράβους της, η οποία και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί αναίτια και απροκάλυπτη βία ενάντια σε απλούς ανθρώπους».

Οι κάτοικοι της βόρειας Χαλκιδικής αγωνίζονται μαζικά και αποφασιστικά ενάντια στα σχέδια της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για εξόρυξη χρυσού και χαλκού. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα σημάνει καταστροφή για το περιβάλλον, την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει το έργο της αποψίλωσης και του ξεκοιλιάσματος του αρχέγονου δάσους των Σκουριών στον Κάκαβο με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση της 21 Οκτώβρη βρήκε άγρια αντίδραση. Οι δυνάμεις καταστολής, με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης, προστάτευσαν τα συμφέροντα της εταιρείας με απίστευτο ζήλο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία κατέστειλε κινητοποιήσεις κατοίκων στην περιοχή, όμως αυτή τη φορά η αγριότητά της ήταν πρωτοφανής. Προφανώς δεν είχε εντολή απλά να καταστείλει, αλλά να τσακίσει κάθε διάθεση αντίστασης.

Τα γεγονότα έχουν γίνει ήδη γνωστά. Μετά τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού στις 10.30 πμ, ξεκίνησε η πομπή των αυτοκινήτων για τις Σκουριές, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας. Υπήρχαν άνθρωποι από πολλά γειτονικά χωριά, εκτός από κατοίκους της Ιερισσού που είναι και ο πυρήνας του αγώνα.

Συμμετείχαν επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, όπως το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάϊκο και αντιπροσωπεία από το ανάλογο μέτωπο στη Θράκη. Τη συμπαράστασή τους έδειξαν με τη συμμετοχή τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπολογίζεται ότι η συνολική συμμετοχή ξεπερνούσε τα 2000 άτομα.

Η κυβέρνηση και η εταιρεία οργάνωσαν μια τεράστια επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησης. Στην περιοχή Χοντρό Δέντρο, στη διασταύρωση από όπου ξεκινάει ο χωματόδρομος για τις Σκουριές, είχε εγκατασταθεί κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Πίσω από τους Ματατζήδες στέκονταν 200-250 εργαζόμενοι ή υποψήφιοι εργαζόμενοι, σε αντισυγκέντρωση που είχε καλέσει η εταιρεία με εκφοβισμό, ψέματα και υποσχέσεις. Προχωρούσαν αργά προς το μέρος της διαδήλωσης, σαν να είχαν οδηγίες να προκαλέσουν σύγκρουση. Κάποια στιγμή σταμάτησαν, ίσως επειδή αντιλήφτηκαν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων δεν τους ευνοούσε.

Η αστυνομία έκανε έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων σε αυτοκίνητα που πήγαιναν στη συγκέντρωση στην Ιερισσό. Έκανε προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή και ενός άλλου διαδηλωτή σε ΙΧ επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Στο λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη έγινε έλεγχος δύο φορές.

Ο κόσμος ανέβηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας περπατώντας στον χωματόδρομο των 7 χιλιομέτρων με αφετηρία το Χοντρό Δέντρο. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ σε κατάσταση ετοιμότητας. Άντρες των ΜΑΤ έφραζαν το δρόμο στο εργοτάξιο, αρνούμενοι να παραμερίσουν όταν τους το ζητήθηκε από αντιπροσωπεία με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Την κινητοποίηση κινηματογραφούσαν άγνωστα άτομα που αρνήθηκαν να φανερώσουν την ταυτότητά τους. Μια ομάδα γυναικών κάθισε μπροστά από τα ΜΑΤ και φώναζε συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Κάποια στιγμή, λίγο πριν νυχτώσει, οι Ματατζήδες αποφάσισαν να διαλύσουν τον κόσμο, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες χημικών. Ακολούθησε άγριο κυνηγητό στον χωματόδρομο και μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, οι Ματατζήδες έριχναν δακρυγόνα, έβριζαν, χτυπούσαν, κατέστρεφαν αυτοκίνητα. Έριχναν χημικά ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα, κάποια με επιβάτες μέσα. Μετά το κυνηγητό από τις Σκουριές, νεοαφιχθείσες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά. Ακολούθησε νέος γύρος δολοφονικής βαρβαρότητας των αστυνομικών: Έριχναν δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα, έσπαζαν τζάμια αυτοκινήτων, ξυλοκοπούσαν, ποδοπατούσαν, τραβούσαν ανθρώπους έξω από τα αυτοκίνητα και τους έδερναν αλύπητα.

Η αστυνομία επιτέθηκε και σε βουλευτές, έστειλε πολύ κόσμο στο νοσοκομείο, έκανε προσαγωγές των ατόμων που κατάφερε να πιάσει, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία εις βάρος τους, αλλά και ατόμων που βρήκε στην περιοχή πολύ μετά τα επεισόδια, απαγόρευσε την είσοδο δικηγόρων για ώρες. Η αυθαιρεσία των αστυνομικών θύμιζε μεθόδους χούντας.

Εμένα και έναν συναγωνιστή, μας κράτησαν πάνω από 4 ώρες συνολικά σε δύο αστυνομικά τμήματα, αφού μας την είχαν στημένη δίπλα στην είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Ο συναγωνιστής είχε ανεβάσει το αυτοκίνητό του και, όταν πήγαμε να το πάρουμε αρκετά αργότερα, το βρήκαμε με τα δύο λάστιχα σκισμένα. Ήταν αδύνατο να φύγουμε. Όταν μας είδε ο σεκιουριτάς, φώναξε την αστυνομία, που είχε εγκατασταθεί εκεί.

Η σκηνή θύμιζε περίοδο Κατοχής, όπως βλέπουμε σε σχετικές ταινίες. Είχε πια νυχτώσει για τα καλά. Μέσα στην ερημιά, στεκόντουσαν και πηγαινοέρχονταν διάφοροι αστυνομικοί σε κατάσταση επιφυλακής. Το σκηνικό το συμπλήρωναν τα  αστυνομικά οχήματα και οι μπάρες ασφαλείας που ανεβοκατέβαιναν με μεγάλη ακρίβεια όταν περνούσαν τα οχήματα.

Αφού πήραν τις ταυτότητές μας και έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητο, μας πήγαιναν από το ένα αστυνομικό αυτοκίνητο στο άλλο, κλειδώνοντάς μας μέσα με τα παράθυρα ανεβασμένα, ενώ συσκέπτονταν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο. Δεν μας άφηναν να κρατάμε στο χέρι τα κινητά μας για να μην καλέσουμε ή στείλουμε μήνυμα και μας συνόδευαν στην τουαλέτα για να μη δραπετεύσουμε και χάσουν τη δουλειά τους, όπως μας είπε η αστυνομικός που ήταν μαζί μας.

Μασούσαν τα λόγια τους όταν ρωτούσαμε σε ποια βάση τα έκαναν όλα αυτά και αν είχαν κάτι εναντίον μας. Στην αρχή είπαν ότι θα έκαναν απλά εξακρίβωση στοιχείων και μετά βρεθήκαμε να μας πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα της Αρναίας. Όταν ρωτήσαμε γιατί, μας είπαν ότι ίσως τελικά να πρόκειται για προσαγωγή, εφόσον είχαν βρει ένα βεγγαλικό πάνω στο αυτοκίνητο! Μας άφησαν αυθαίρετα να περιμένουμε κάπου μια ώρα στο τμήμα της Αρναίας και μετά, χωρίς εξήγηση, μας πήγαν στο τμήμα του Πολυγύρου, όπου κρατούνταν και τα άτομα που προσήχθησαν αμέσως μετά τη διαδήλωση. Περιμέναμε με τις ώρες, μέχρι που μας άφησαν στις 11.30 μμ, χωρίς καμιά εξήγηση, μετά από τηλεφωνική παρέμβαση δικηγόρου.

Δεκαπέντε από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για «στάση κατά της αστυνομίας», κατηγορία που απαγγέλθηκε για πρώτη φορά μετά τη χούντα.Εποχή χούντας θύμιζε και η κίνηση του Διοικητή της Αστυνομίας Πολυγύρου να ζητήσει τα ονόματα των τραυματισμένων από το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι γιατροί αρνήθηκαν να τα δώσουν, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο.

Το βράδυ στον Πολύγυρο ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έμεινε έξω από το αστυνομικό τμήμα ζητώντας την απελευθέρωση των αγωνιστών-ριών που είχαν προσαχθεί.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν το ίδιο βράδυ στον Πολύγυρο και στην υπόλοιπη Χαλκιδική. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πρωτοφανή βαρβαρότητα της κυβέρνησης συνεχίζονται. Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου έγινε σχετική συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.