Ο «υπαρκτός ευρωπαϊσμός», έχοντας κόψει και τους τελευταίους δεσμούς του με τον «φαντασιακό ευρωπαϊσμό» του παρελθόντος στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πλήττεται από βαθύτατη κρίση αποδοχής από εκτεταμένα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, που έχουν τσακιστεί από τις πολιτικές του.

Εδώ και δε­κα­ε­τί­ες τα πο­λι­τι­κά συ­στή­μα­τα σε όλες τις χώρες της Ευ­ρώ­πης συ­γκρο­τού­νται γύρω από μια κε­ντρο­μό­λο δύ­να­μη, αυτήν που εκ­πέ­μπει ο λε­γό­με­νος «ευ­ρω­παϊ­σμός». Για πα­ρά­δειγ­μα, στις χώρες του πρώην «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού», που απο­τέ­λε­σαν το πεδίο της τε­λευ­ταί­ας με­γά­λης διεύ­ρυν­σης της Ε.Ε., ακόμη και τα κόμ­μα­τα που προ­ήλ­θαν από την απο­σύν­θε­ση των πρώην κυ­βερ­νώ­ντων «κομ­μου­νι­στι­κών» κομ­μά­των έχτι­σαν βια­στι­κά τις νέες ταυ­τό­τη­τές τους με τα στοι­χειώ­δη οι­κο­δο­μι­κά υλικά του «ευ­ρω­παϊ­σμού»: οι­κο­νο­μία της αγο­ράς, ελευ­θε­ρία κί­νη­σης κε­φα­λαί­ων, ελά­χι­στη κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία, κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δη­μο­κρα­τία, αλ­λη­λεγ­γύη των κρα­τών. Αυτά τα υλικά συ­μπυ­κνώ­θη­καν στην εντα­ξια­κή δια­δι­κα­σία (1993-2013) που διεύ­ρυ­νε την Ε.Ε. με 13 νέα μέλη. Συ­ντη­ρη­τι­κοί, φι­λε­λεύ­θε­ροι, σο­σια­λι­στές, με­τα-κομ­μου­νι­στές, αρι­στε­ροί δια­γκω­νί­στη­καν για τον βαθμό συμ­μόρ­φω­σης στον φα­ντα­σια­κό «ευ­ρω­παϊ­σμό» τους, ο οποί­ος, συν τω χρόνω, βρι­σκό­ταν σε ολο­έ­να και με­γα­λύ­τε­ρη αντί­φα­ση με τον «υπαρ­κτό ευ­ρω­παϊ­σμό». Αυτόν που με­τέ­τρε­ψε τις χώρες της ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης σε κοι­νω­νι­κούς ερει­πιώ­νες και σε πα­ρα­δεί­σους του πιο αρ­πα­κτι­κού κα­πι­τα­λι­σμού που γνώ­ρι­σε η Γη­ραιά Ήπει­ρος.

Αυτό που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με χον­δροει­δή, σχε­δόν βίαιο τρόπο στις «νέες χώρες» της Ε.Ε., μέσα από μια δια­δι­κα­σία θε­σμι­κής προ­σαρ­μο­γής που απο­δεί­χθη­κε πο­λι­τι­κή μη­χα­νι­κή δια­μόρ­φω­σης των κομ­μα­τι­κών συ­στη­μά­των, στις «πα­λαιές χώρες» της Ε.Ε. έγινε με πιο εκλε­πτυ­σμέ­νη διερ­γα­σία. Το ευ­ρω­παϊ­κό Ιε­ρα­τείο, αξιο­ποιώ­ντας ακόμη και τις θε­σμι­κές κρί­σεις που κλό­νι­σαν την ΕΟΚ-Ε.Ε., από την εποχή της Ενιαί­ας Ευ­ρω­παϊ­κής Πρά­ξης (1986) μέχρι και τη Συν­θή­κη της Λισ­σα­βώ­νας (2007), εμ­βο­λί­α­σε τον «υπαρ­κτό ευ­ρω­παϊ­σμό» με σειρά με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έδω­σαν θε­σμι­κή υπό­στα­ση στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και μο­νε­τα­ρι­στι­κές ιδε­ο­λη­ψί­ες που επι­κρα­τού­σαν στις τά­ξεις του. Με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις πα­νευ­ρω­παϊ­κά, τα κομ­μα­τι­κά συ­στή­μα­τα των χωρών της Ε.Ε. προ­σχώ­ρη­σαν σχε­δόν αδια­μαρ­τύ­ρη­τα στο διαρ­κώς με­ταλ­λασ­σό­με­νο- επί το αντι­δρα­στι­κό­τε­ρον- πε­ριε­χό­με­νο του «ευ­ρω­παϊ­σμού». Ακόμη και τα ηχηρά «όχι» των λαών σε δη­μο­ψη­φί­σμα­τα για ανα­θε­ω­ρή­σεις των ευ­ρω­παϊ­κών συν­θη­κών (Γαλ­λία, Ιρ­λαν­δία, Δανία) άφη­σαν μόνον αχνά ίχνη στο πο­λι­τι­κό τοπίο. Δεν κα­τέ­λη­ξαν στη συ­γκρό­τη­ση ισχυ­ρών πο­λι­τι­κών πόλων ρι­ζο­σπα­στι­κής αντί­στα­σης στον «ολο­κλη­ρω­τι­κό ευ­ρω­παϊ­σμό» του Διευ­θυ­ντη­ρί­ου. Το οποίο επέ­δει­ξε ανε­ξά­ντλη­τη επι­νοη­τι­κό­τη­τα στο να ακυ­ρώ­νει, να πα­ρα­κάμ­πτει και να κα­τα­λύ­ει δη­μο­κρα­τι­κές επι­λο­γές των λαών ή των κοι­νο­βου­λί­ων. Ακραίο αλλά όχι μο­να­δι­κό πα­ρά­δειγ­μα το «πρα­ξι­κό­πη­μα» της τρόι­κας στην Κύπρο, το 2013.

Ένα πα­ρά­ξε­νο μείγ­μα ευ­ρω-λα­γνεί­ας, ευ­ρω-αφα­σί­ας και ευ­ρω-φο­βί­ας κρά­τη­σε εδώ και δε­κα­ε­τί­ες σχε­δόν το σύ­νο­λο των πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων όλου του φά­σμα­τος, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αρι­στε­ράς, αγκι­στρω­μέ­νο στον κυ­ρί­αρ­χο «υπαρ­κτό ευ­ρω­παϊ­σμό». Μά­λι­στα, στο μίγμα αυτό έχει αυ­ξη­θεί ιδιαί­τε­ρα το ει­δι­κό βάρος της ευ­ρω-φο­βί­ας: ακόμη και η τρέ­χου­σα επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία γύρω από το GRexit δεν κάνει την πα­ρα­μι­κρή προ­σπά­θεια να πεί­σει για τα εν­δε­χό­με­να οφέλη της πα­ρα­μο­νής στο ευρώ. Εξα­ντλεί­ται στον φόβο του αγνώ­στου, των αχαρ­το­γρά­φη­των νερών ή στο «ανα­γκαίο κακό». Με επι­χει­ρή­μα­τα στα όρια του μυ­στι­κι­σμού.

Ωστό­σο, ο «υπαρ­κτός ευ­ρω­παϊ­σμός», έχο­ντας κόψει και τους τε­λευ­ταί­ους δε­σμούς του με τον «φα­ντα­σια­κό ευ­ρω­παϊ­σμό» του πα­ρελ­θό­ντος στη διάρ­κεια της ευ­ρω­παϊ­κής κρί­σης χρέ­ους, πλήτ­τε­ται από βα­θύ­τα­τη κρίση απο­δο­χής από εκτε­τα­μέ­να τμή­μα­τα των ευ­ρω­παϊ­κών κοι­νω­νιών, που έχουν τσα­κι­στεί από τις πο­λι­τι­κές του. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πρό­σφα­των εκλο­γών σε Δανία και Πο­λω­νία, με τις επι­τυ­χί­ες δυ­νά­με­ων που αμ­φι­σβη­τούν ρι­ζι­κά -του­λά­χι­στον ρη­το­ρι­κά- την ευ­ρω­παϊ­κή αρ­χι­τε­κτο­νι­κή από ακρο­δε­ξιές θέ­σεις, η βρε­τα­νι­κή στρα­τη­γι­κή ανα­δια­πραγ­μά­τευ­σης της σχέ­σης με την Ε.Ε. με μοχλό το δη­μο­ψή­φι­σμα, αλλά και η συ­γκρό­τη­ση δεύ­τε­ρης ακρο­δε­ξιάς ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κής ομά­δας υπό την Μαρίν Λεπέν στο Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο (η άλλη είναι η «αντα­γω­νι­στι­κή» ομάδα του Φά­ρατζ), είναι οι τε­λευ­ταί­ες εν­δεί­ξεις ότι η διά­χυ­τη αμ­φι­σβή­τη­ση του ευ­ρω­παϊ­κού σχε­δί­ου βρί­σκει πο­λι­τι­κή στέγη εκτός «ευ­ρω­παϊ­κού τόξου». Είτε σε ακρο­δε­ξιές, εθνι­κι­στι­κές δυ­νά­μεις που υπό­σχο­νται ανοι­κτά ρήξη με το σχέ­διο του ευ­ρω­παϊ­κού ιε­ρα­τεί­ου. Είτε σε πα­ρα­δο­σια­κές, συ­ντη­ρη­τι­κές δυ­νά­μεις (Κά­με­ρον) που υπό­σχο­νται εθνι­κή ανα­δί­πλω­ση και διεκ­δί­κη­ση εξαι­ρέ­σε­ων από το δυ­σβά­στα­κτο ευ­ρω­παϊ­κό κε­κτη­μέ­νο.

Εν ολί­γοις, την ώρα που η ευ­ρω­παϊ­κή ηγε­σία εγκρί­νει οδικό χάρτη εμ­βά­θυν­σης της πο­λι­τι­κής και δη­μο­σιο­νο­μι­κής ένω­σης με εκ­χώ­ρη­ση εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας ( βλέπε Έκ­θε­ση των Πέντε Προ­έ­δρων που συ­ζη­τή­θη­κε στην προ­χθε­σι­νή σύ­νο­δο κο­ρυ­φής), κυ­βερ­νή­σεις και αντι­δρα­στι­κά ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κά κόμ­μα­τα ακρο­βο­λί­ζο­νται για να διεκ­δι­κή­σουν ακρι­βώς το αντί­θε­το: ανά­κτη­ση κυ­ριαρ­χί­ας, ως αντί­δο­το στην κοι­νω­νι­κή κα­κου­χία που έχει προ­κα­λέ­σει ο «υπαρ­κτός ευ­ρω­παϊ­σμός».

Φο­βού­μαι ότι, σ' αυτή τη δια­πά­λη ανά­με­σα στον κε­ντρο­μό­λο ευ­ρω­παϊ­σμό και στον φυ­γό­κε­ντρο ευ­ρω­σκε­πτι­κι­σμό που προ­σε­χώς θα κλο­νί­σει το ευ­ρω­παϊ­κό οι­κο­δό­μη­μα, η ευ­ρω­παϊ­κή Αρι­στε­ρά θα απο­δει­χθεί η με­γά­λη απού­σα. Παρ' ότι βρί­σκε­ται στην κα­λύ­τε­ρη στιγ­μή της από άποψη επιρ­ρο­ής, με επί­κε­ντρο φυ­σι­κά την Ελ­λά­δα, δεν αδρά­χνει την ευ­και­ρία ρι­ζι­κής και ρι­ζο­σπα­στι­κής απο­δό­μη­σης του «ευ­ρω­παϊ­κού σχε­δί­ου», που εξε­λίσ­σε­ται στο πιο αντι­δρα­στι­κό, αντι­δη­μο­κρα­τι­κό, πα­ρακ­μια­κό και μη ανα­στρέ­ψι­μο μόρ­φω­μα της κα­πι­τα­λι­στι­κής υφη­λί­ου. «Μέ­νου­με Ευ­ρώ­πη», την ώρα που η Ευ­ρώ­πη φεύ­γει σε δρό­μους ολο­κλη­ρω­τι­κούς, ψυ­χρο­πο­λε­μι­κούς, αποι­κιο­κρα­τι­κούς και εθνο-αντα­γω­νι­στι­κούς.

Ετικέτες