Η απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Νοέμβρη πρέπει να πάρει πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών και να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης, ότι τα νέα μέτρα δεν θα περάσουν, τα ήδη ψηφισθέντα να ανατραπούν και τα μνημόνια και οι πολιτικοί τους υπερασπιστές να γίνουν παρελθόν, για να ανοίξει ο δρόμος για την επαναφορά και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια.

Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, που οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μερική απασχόληση έχουν γενικευτεί, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή έχουν «μισθούς» των 100 και 200 ευρώ, που τα δάνεια και οι οικογενειακές υποχρεώσεις τους «πνίγουν», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρεται να «ταλαντεύεται» ανάμεσα στις προτάσεις των δανειστών και το δήθεν «κοινωνικό» της πρόσωπο, ενώ είναι έτοιμη, όπως και στο παρελθόν, να τα δώσει όλα στους δανειστές για να εξασφαλίσει τη «δόση» της.

Και μόνο η άρνηση των δανειστών να ακούσουν για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, όπως ίσχυαν για δεκαετίες, λέει πολλά. Η επιμονή τους στον «υποκατώτατο» μισθό για όλους τους νέους, λέει ακόμα περισσότερα. Οι αντιπροτάσεις απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή να ισχύουν μειωμένα ωράρια, εκ περιτροπής εργασία ή εργασία με «μηδενικά ωράρια» και αναμονή στο τηλέφωνο και συμπλήρωση του μισθού με το επίδομα ανεργίας, αποτελούν την επιτομή της πλήρους επικράτησης της εργασιακής ζούγκλας και σηματοδοτούν την ολική επαναφορά και το «διακτινισμό» στην εποχή του μεσαίωνα.

Απομένει να δούμε και στο θέμα της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ – η οποία επανήλθε με απόφαση του ΣτΕ το 2014 – τι θα κάνει η κυβέρνηση: θα την εφαρμόσει ή θα πειθαρχήσει και πάλι στους δανειστές, λέγοντας ότι το ΣτΕ είναι όργανο των μεγάλων συμφερόντων, μετά μάλιστα και την απόφασή του για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι συνεχείς επιθέσεις και η συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και οι δικαστικές παρεμβάσεις προοιωνίζουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στη συνδικαλιστική νομοθεσία και να προχωρήσουν σε αλλαγή της, με κύρια αιχμή τη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, τον περιορισμό και την ουσιαστική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.

Το ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ο εργασιακός «Αρμαγεδδώνας» και το φετινό φθινόπωρο να γίνει η αφετηρία της συνολικής ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τα ψηφίζουν και τα εφαρμόζουν.

Σύναδελφοι, συναδέλφισσες

Εμείς οι ίδιοι ήμασταν που γεμίζαμε τις πλατείες και πλημμυρίζαμε την Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις, εμείς ήμασταν που με τους αγώνες μας καταφέραμε να μην εφαρμοστούν ή να καθυστερήσει η εφαρμογή ή και να ανακληθούν μνημονιακές αποφάσεις.

Εμείς ήμασταν που σώσαμε τη λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των δανειστών και συνεχίζουμε να το πράττουμε και σήμερα ακυρώνοντας κάθε Τετάρτη τους πλειστηριασμούς.

Η δικαιολογημένη απογοήτευση από τη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για να πάρουν τη ρεβάνς οι δανειστές, οι τοκογλύφοι και το πολιτικό τους κατεστημένο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Νοέμβρη πρέπει να πάρει πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών και να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης, ότι τα νέα μέτρα δεν θα περάσουν, τα ήδη ψηφισθέντα να ανατραπούν και τα μνημόνια και οι πολιτικοί τους υπερασπιστές να γίνουν παρελθόν, για να ανοίξει ο δρόμος για την επαναφορά και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια.

Ετικέτες