Η  κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα ανθρωπιστικής καταστροφής καθώς όχι μόνον αποδέχεται τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα, αλλά, όπως κομπάζει ο τηλεπωλητής-υπουργός Υγείας, πάει και πιο πέρα από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι περικοπές κατά 400 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ δεν θα σημάνει κανένα πόνο για τις φαρμακευτικές εταιρίες, θα οδηγήσει μαθηματικά σε αναρίθμητους θανάτους ανθρώπων. Τα 25 ευρώ είσοδος στα δημόσια νοσοκομεία θα σημάνουν άλλη μια αφαίμαξη από το λαϊκό εισόδημα που έχει εξοντωθεί. Και η μείωση συντάξεων και εφάπαξ θα προκαλέσει κι άλλες ανθρώπινες τραγωδίες. Χιλιάδες ανθρώπινες τραγωδίες θα προκαλέσει και η απόλυση 12.500 υπαλλήλων τα ονόματα των οποίων παρουσίασε με καμάρι ο Μητσοτάκης στην τρόικα.

Επιτυχίες;
Όμως, όπως λένε τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και του μνημονίου, υπάρχουν δύο επιτυχίες: το πρωτογενές πλεόνασμα και η μείωση της ανεργίας. Ας τα δούμε ένα ένα: Υποτίθεται ότι ο Στουρνάρας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα (έσοδα μείον έξοδα, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα τοκοχρεολύσια από τα δάνεια) ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου. Ασφαλώς πρόκειται για λογιστική απάτη (αν ο Βενιζέλος είχε το θράσος να προσπαθήσει να πείσει τον Άσμουσεν να συμμετάσχουν και οι Ευρωπαίοι σε αλλοίωση στοιχείων, όπως αποκάλυψε η «Die Zeit», μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τι δούλεμα προσπαθούν να κάνουν στους «ιθαγενείς»). Οι αιτίες του λογιστικού αυτού πλεονάσματος είναι το γεγονός ότι δεν επιστρέφονται φόροι στους φορολογούμενους, ότι αφαιρέθηκαν 1,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, καθώς και άλλα μαγειρέματα.

Ας προσπεράσουμε όμως τη λογιστική απάτη κι ας δούμε τι συμβαίνει παγκοσμίως. Εκτός από τις μεγάλες χώρες-πετρελαιοπαραγωγούς, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ελλείμματτα. Από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τα είχαν (στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας 2011) χώρες όπως οι ΗΠΑ (9,3%), η Βρετανία (7,7%), η Ιαπωνία (8,3%), η Γαλλία (5,1%), η Ιρλανδία (13,3%), η Ισλανδία (5,3%), η Νότια Αφρική (4,4%), το Ισραήλ (4,1%) η Νέα Ζηλανδία (7,3%), η Αυστραλία (3,7%), η Ολλανδία (3,9%), Στην Ευρώπη μόνον η Νορβηγία (πετρέλαιο) και η Ουγγαρία έχουν πλεόνασμα. Πλεόνασμα στον υπόλοιπο κόσμο έχουν χώρες όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, κάποιες χώρες της Μαύρης Αφρικής και γενικά όπου οι κρατικές δαπάνες έχουν μηδενιστεί, όπου υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση ή τεράστια ανισοκατανομή πλούτου, καθώς και κάποια κρατίδια όπως οι Σεϋχέλλες και άλλα νησάκια που λειτουργούν ως βάση off-shore εταιριών. Τι από όλα αυτά θέλουν να κάνουν ή μπορεί να γίνει η Ελλάδα;

Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι πρωτογενείς δαπάνες το πρώτο επτάμηνο του 2013 μειώθηκαν κατά 3 δισ. ή 9% σε σχέση με τις ήδη μειωμένες δαπάνες του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Σε πλήρη αντίθεση με την προπαγάνδα, αυτές τις περικοπές δεν τις πλήρωσαν τα κρατικοδίαιτα λαμόγια, οι «τεμπέληδες» του δημοσίου, οι συνταξιούχοι-«μαϊμού» και οι πλούσιοι, αλλά οι πολλοί άνθρωποι του μόχθου. Έτσι παράγονται τα πλεονάσματα.

Όσον αφορά την ανεργία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο 2013 το ποσοστό της μειώθηκε σε 27,1% από 27,4% το πρώτο τρίμηνο. Ακόμη και για να εμφανιστεί αυτή η ασήμαντη βελτίωση, χρειάστηκε να γίνει –και εδώ- απάτη: η σύγκριση του α’ και του β’ τριμήνου δεν είναι επιστημονικά σωστή αν δεν σταθμιστεί η εποχική αύξηση της απασχόλησης εξαιτίας της αύξησης των υπαίθριων εργασιών της άνοιξης και του τουρισμού το καλοκαίρι. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν διορθώνει τα στοιχεία (που όχι μόνον υποτιμούν την ανεργία  του β’ τριμήνου, αλλά υπερτιμούν και την ανεργία του α’ τριμήνου) κι έτσι «παρουσιάστηκε» η «μείωση» της ανεργίας προκειμένου να πανηγυρίσει ο Βρούτσης. Στην πραγματικότητα αν σταθμιστούν οι παραπάνω παράγοντες, τότε όπως λένε οι στατιστικολόγοι, ανάμεσα στο α’ και στο β’ τρίμηνο υπήρξε αύξηση της ανεργίας από 26,8% σε 27,4%!

Τρόικα
Η άλλη μεγάλη «επιτυχία» της κυβέρνησης είναι ότι η τρόικα συμφώνησε με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών πως η ύφεση θα είναι φέτος 3,8%-3,9% αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. Φυσικά για άλλη μια φορά η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει, αλλά τι σημασία έχει: ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για επιβεβαίωση της συνέχισης της καταστροφής.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στα τέλη Οκτωβρίου και αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ). Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Η μερκελική πολιτική μετά τις εκλογές είναι πιθανόν να δώσει ένα μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής του χρέους και χαμηλότερα επιτόκια, ωστόσο αυτά δεν φτάνουν για να γλιτώσει η Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο «διάσωσης». Το Βερολίνο θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μεσοπρόθεσμη ή σε μακροπρόθεσμη λύση: το τρίτο δάνειο θα είναι ή 14 δισ. ευρώ για το 2014-15 ή 77 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022. Ακόμη και οι πιο ακραιφνείς θιασώτες του μνημονίου ωστόσο ξέρουν ότι οι όροι των μνημονίων τα οποία θα συνοδεύουν είτε το ένα είτε το άλλο δάνειο θα είναι τόσο καταστροφικοί που η κυβέρνηση θα καταρρεύσει (μαζί με ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία). Αλλά ακόμη κι αν όλα πάνε ρολόι στην Ευρώπη, ακόμη δεν έχει μιλήσει το ΔΝΤ, δηλ. οι ΗΠΑ που τηρούν σιγήν ιχθύος. Και χωρίς το ΔΝΤ, το πρόγραμμα έχει και πολιτικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της τράπεζας DZ, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς το 2020, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της τρόικας, θα κυμαίνεται γύρω στο 160% του ΑΕΠ, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων, ενώ ακόμη κι αν οι πιστωτές παραιτηθούν από την πληρωμή των τόκων το χρέος θα φθάνει στο 143% του ΑΕΠ! Όμως ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση, η μελέτη προβλέπει ότι η χώρα θα χρειαστεί 60 δισ. ευρώ το 2020 για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της. Η τράπεζα λέει ότι η μόνη λύση είναι ένα νέο «κούρεμα» που θα επιβαρύνει τα κράτη-δανειστές με 100 δισ. πράγμα που φυσικά δεν θα κάνει ποτέ η Μέρκελ συντηρώντας τον ελληνικό φαύλο κύκλο.