Επειδή η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, μονομερείς ενέργειες για την υπεράσπισή της τώρα.
Η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τα κλεισίματα νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις κλινικών, οι κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, είναι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση «παραλάβαμε καμένη γη» είναι για πρώτη φορά πραγματικότητα.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, στη δίνη μιας βαθειάς οικονομικής κρίσης, είναι να ανατάξει το ΕΣΥ, ακροβατώντας ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και των προσδοκιών της μεγάλης πλειονότητας του κόσμου. Του κόσμου που καταλαβαίνει τις προθέσεις και τις προσπάθειές της και της δίνει χρόνο να αντιμετωπίσει τα καυτά διλήμματα. Αλλά επιθυμεί να δει και αλλαγές στη ζωή του και στον τομέα της υγείας.
Ο έλεγχος των δαπανών και ο περιορισμός της διαφθοράς στον χώρο των προμηθειών με κρατικό συγκεντρωτικό έλεγχο για τα πιο ποιοτικά φάρμακα και υλικά στις πιο φτηνές τιμές για το Δημόσιο, η κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας, μεταφοράς βιολογικών υλικών κ.ά., που κοστίζουν κατά 50% ακριβότερα, καθώς και η αντικατάσταση των μνημονιακών διοικήσεων και η εφαρμογή ενός μοντέλου δημοκρατικής διοίκησης, με στόχο να σταματήσουν η αυθαιρεσία και ο εκφοβισμός των εργαζομένων, θα ήταν κάποιες άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν κοστίζουν. Αντίθετα, εξοικονομούν πόρους και διαμορφώνουν κλίμα δημοκρατίας στους εργασιακούς χώρους.
Αλλά και η διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας του λαού μας με την αποπληρωμή του χρέους καθώς και η βαριά φορολογία του πλούτου και ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής σε αυτούς που όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά κερδίζουν από την κρίση, θα βοηθούσαν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και, κατ” επέκταση, του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας. Αυτό θα επέτρεπε προσλήψεις προσωπικού, αγορά εξοπλισμού, με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη αναγκών στο ΕΚΑΒ, άνοιγμα των μονάδων εντατικής θεραπείας, μείωση του χρόνου αναμονής, ποιότητα στην παροχή υγείας που δεν μπορεί να παράσχει το εξαντλημένο προσωπικό αλλά και δουλειά σε πολλούς, ιδιαίτερα νοσηλευτές, επιστημονικό προσωπικό, (φαρμακοποιοί, βιολόγοι, τεχνολόγοι, ψυχολόγοι, κ.λπ.) αλλά και σε νέους άνεργους γιατρούς, που φεύγουν κατά εκατοντάδες στο εξωτερικό. Κυρίως θα αντιμετώπιζε το μεγάλο πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας που ζητιανεύουν δωρεάν περίθαλψη στις τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων ή στις υπηρεσίες των δήμων.
Η μάχη αυτή δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, σωματείων και φορέων οφείλουν να συντονιστούν για τη δημιουργία ενός μετώπου για την υπεράσπισης της δημόσιας υγείας με προτάσεις και δράσεις, αλλά και να απαιτήσουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι απέναντί του, αλλά μαζί του απέναντι στους ντόπιους και ξένους δανειστές, οι οποίοι για το μόνο που νοιάζονται είναι τα κέρδη τους.
Επειδή η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, μονομερείς ενέργειες για την υπεράσπισή της τώρα! Όλοι μαζί μπορούμε!