Συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λαμπρινή Θωμά από σωματεία στα ΜΜΕ έγινε την Τρίτη 27 Νοέμβρη, έξω από τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. Η Λαμπρινή Θωμά είναι η εργαζόμενη στον δημοτικό σταθμό που απολύθηκε επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια σχετικά με την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 17 Οκτώβρη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας δήλωσε: «Σχετικά με την απεργία οι εκπρόσωποι  του σταθμού ζήτησαν από την ΕΣΗΕΑ να εξαιρεθεί επειδή ήταν προγραμματισμένη εκπομπή του 9,84 σχετικά με τη φτώχεια. Η μέρα της απεργίας συνέπιπτε με την παγκόσμια μέρα κατά της φτώχειας. Όταν η ΕΣΗΕΑ δεν ενέκρινε την εξαίρεση, η διοίκηση επέβαλε ως πρώτη είδηση ότι η ΕΣΗΕΑ φιμώνει το αφιέρωμα στη φτώχεια. Εγώ έπειτα αποκατέστησα την αλήθεια λέγοντας ότι το συγκεκριμένο σχόλιο είναι η ανακοίνωση της διοίκησης και ότι οι δημοσιογράφοι συντάσσονται με το σωματείο και θα απεργήσουν».

Η απάντηση της διοίκησης ήταν άμεση. Η εκπομπή της Λαμπρινής Θωμά κόπηκε και η ίδια μεταφέρθηκε εκδικητικά στη νυχτερινή ζώνη στου σταθμού, παρότι πρόκειται για μητέρα ανήλικου παιδιού και για μονογονεϊκή οικογένεια. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαίο, ούτε μεμονωμένο.

«Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης δεν αφορά μόνο εμένα. Το ίδιο συνέβη και στον Κώστα Βαξεβάνη, την Μαριλένα Κατσίμη και τον Κώστα Αρβανίτη, το ίδιο συνέβη και αλλού. Είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε κάποια σχέση  μεταξύ μας, απλά κάνουμε τη δουλειά μας και μας χτυπάνε. Είναι προφανές ότι είναι πολιτικό το ζήτημα. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μνημόνιο 3». 

Αφού  προσπάθησε μάταια να διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση για την αντιμετώπιση της, έγραψε στο προσωπικό της blog για να κατονομάσει «την απάνθρωπη και φασίζουσα νοοτροπία». Αυτό ήταν αρκετό για τη διοίκηση ώστε με πρόσχημα την υποτιθέμενη εξύβριση να κινήσει διαδικασίες για την απόλυση της. Ήθελαν όμως να στείλουν και ένα μήνυμα.

«Καταλαβαίνοντας τι συνέβαινε το είχαμε ρίξει λίγο και στην πλάκα. Ρωτούσα κάθε μέρα τον προσωπάρχη μην τυχόν και έχει καμιά ανακοίνωση για μένα. Δεν υπήρχε τίποτα. Ο τρόπος που έμαθα ότι απολύομαι έγινε μέσω θυροκόλλησης της ανακοίνωσης στο σπίτι μου. Και όλα αυτά την ώρα που υπήρχε σε εξέλιξη συνέλευση και απεργία. Είναι προφανές ότι στόχος τους ήταν ο εκφοβισμός».

Εγκαινιάζονται λοιπόν νέα ήθη στις μεθόδους που εφαρμόζονται για να επιβάλλει η εργοδοσία το δίκιο του ισχυρού. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε μασήσει. Το λέω αυτό και θέλω να το τονίσω. Είμαι υπερήφανη για τους συναδέλφους μου. Με έχουν στηρίξει και μου δίνουν δύναμη. Θέλω επίσης να τονίσω και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, το σταθμό Κόκκινο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αλληλεγγύη τους προς το πρόσωπο μου είναι συγκινητική. Δεν είμαι μόνη.»

Αναφορικά με το  ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της, συμπλήρωσε: «αν η διοίκηση υποχωρήσει τότε εγώ δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να γυρίσω στη δουλειά μου. Αν δεν κάνουν πίσω τότε θα κινηθώ δικαστικώς. Σε κάθε περίπτωση να ξέρουν ότι το ραδιόφωνο το πονάω πολύ περισσότερο από αυτούς!»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας, Μαρία Μπόλαρη, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση συμπαράστασης και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση της Λαμπρινής Θωμά επειδή δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα, ότι για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Αθηναίων, παρότι πλήρως ενήμερος, «νίπτει τας χείρας του» μπροστά στα σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν. Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε απόλυτα την Λαμπρινή Θωμά, όπως και κάθε εργαζόμενο στα ΜΜΕ που μάχεται ενάντια στη φίμωση της ελευθερίας του λόγου. Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε απόλυτα στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που παλεύει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων μας. Είναι σαφές πλέον ότι η βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική συγκυβέρνηση μπορεί να περάσει μόνο με εκπτώσεις στη δημοκρατία και εκτροπές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα την ανατρέψουν με τον αγώνα τους. Θα κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας ότι περισσότερο μπορούμε για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό.» 

Ετικέτες