Απέναντι στον κορωνοϊό και την αδράνεια της κυβέρνησης

Είναι δεδομένο ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας και υγειονομικής κρίσης άνθρωποι που υποχρεούνται να ζουν συλλογικά μαζί με άλλους, είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στον ιό. Στα στρατόπεδα αυτή τη στιγμή, οι φαντάροι προβαίνουν σε διαρκείς καταγγελίες για τις συνθήκες υγιεινής και αγωνιούν τόσο για την υγεία τη δική τους όσο και των γύρω τους. Ο κίνδυνος μετατροπής των στρατώνων σε εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι υπαρκτός και κρίσιμος.

Το ζήτημα είναι αν τους ακούει κανείς. Αν η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα λειτουργώντας με γνώμονα πρωτίστως την υγεία και τη ζωή των φαντάρων και δευτερευόντως τη στρατιωτική επιβολή και πειθαρχία. Τα μηνύματα που βγαίνουν από τα στρατόπεδα είναι άκρως ανησυχητικά. Υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών καταστρατηγούνται δικαιώματα και οι στρατώνες μετατρέπονται σε άτυπες φυλακές. Ζητήματα όπως οι άδειες, οι έξοδοι, η διάρκεια της θητείας και πολλά άλλα, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Α., εν ενεργεία φαντάρος στη Βόρεια Ελλάδα μας μεταφέρει το κλίμα λέγοντας ότι: «Οι φαντάροι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται περίπου δύο μήνες στα στρατόπεδα χωρίς άδεια, ενώ άλλοι χωρίς έξοδο για ένα μήνα!».

Την ίδια στιγμή αναφέρεται και στις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού και της αγωνίας για το μέλλον στην πλειοψηφία των στρατευμένων: «Υπάρχει ένα κλίμα απογοήτευσης ανάμεσα στους φαντάρους που πηγάζει κυρίως από την άγνοια σχετικά με το πόσο θα κρατήσει ακόμη το καθεστώς της καραντίνας εντός και εκτός στρατοπέδων. Επιπλέον, οι ειδήσεις για περιπτώσεις στρατοπέδων στα οποία υπάρχουν κρούσματα του ιού, προκαλούν περεταίρω ανησυχία...». Είναι δεδομένο ότι πολλά στρατόπεδα αυτή τη στιγμή μοιάζουν με μπαρουταποθήκες από πολλές απόψεις. Αφενός υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος των κρουσμάτων και της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού λόγω της ανεπαρκούς καθαριότητας, της χρήσης κοινών σκευών και της εισόδου-εξόδου σε αυτά μόνιμων στελεχών σα να μη συμβαίνει τίποτα, αφετέρου η ανησυχία και αγανάκτηση των φαντάρων που δε βλέπουν φως στον ορίζοντα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Α. «Όλες οι έξοδοι και οι άδειες έχουν ανασταλεί μέχρι τη λήξη της καραντίνας. Η άδεια ορκωμοσίας θα δοθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, στο τέλος της θητείας, ενώ οι (άτυπες) άδειες του Πάσχα θα χαθούν τελείως». Μιλάμε για μια πρωτοφανή συνθήκη που αντιμετωπίζει συνολικά όσους υπηρετούν τη θητεία τους σα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Με βάση τα λόγια του Α. οι ανάγκες για λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία είναι αναγκαίες: «Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μάσκες και γάντια ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια όταν υπάρχει κίνηση, δηλαδή όταν μικρές ομάδες φαντάρων βγαίνουν με τη συνοδεία στελεχών προκειμένου να πάρουν χρήματα από το ATM για παράδειγμα».Και συμπληρώνει ότι παρότι «έστω και με μικρή καθυστέρηση έχουν παρθεί κάποια μέτρα αποσυμφόρησης και γίνονται συχνές θερμομετρήσεις ή υπάρχουν αντισηπτικά στα μαγειρεία, ο βασικός κίνδυνος μετάδοσης θα παραμένει όσο τα στελέχη του στρατού μπαινοβγαίνουν στα στρατόπεδα».

Η πλειοψηφία των καταγγελιών που προκύπτουν από στρατόπεδα σε όλη τη χώρα και δημοσιεύει κυρίως το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος εστιάζουν σε συγκεκριμένα αιτήματα όπως να δοθούν άγραφες-ειδικές άδειες στους φαντάρους, να λειτουργήσουν οι Μονάδες με προσωπικό ασφαλείας, αν το Υπουργείο Άμυνας τελικά δεν δώσει την εορταστική άδεια για το Πάσχα να προχωρήσει σε αντίστοιχη μείωση της στρατιωτικής θητείας και να μπουν όλες οι λαϊκές οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους φαντάρους στο στρατό στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Τα αιτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν αυτή τη στιγμή. Να αποκτήσουν ευρεία απήχηση. Η Αριστερά και οι συλλογικοί φορείς καλούνται να σταθούν στο πλευρό των στρατευμένων και να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Κανένας μας δεν είναι αναλώσιμος στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής. Να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των φαντάρων εδώ και τώρα.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες