Ήδη πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή νεολαία ως χαμένη γενιά και με μια έννοια έχει δίκιο, διότι στη σημερινή Ελλάδα οι νέοι και οι νέες βλέπουν ως προοπτική είτε την ανεργία, είτε την επισφαλή εργασία με πολύ χαμηλές αμοιβές, επ’ άπειρον, είτε τη μετανάστευση ως σύγχρονοι επιστημονικοί προλετάριοι.

Είναι σί­γου­ρο πως αν συ­νε­χί­σει η απρό­σκο­πτη υλο­ποί­η­ση (και) του τρί­του μνη­μο­νί­ου, η γενιά μας θα είναι πραγ­μα­τι­κά μια χα­μέ­νη γενιά, που θα έχει «ξο­δέ­ψει» τα χρό­νια των σπου­δών της και τα πιο πα­ρα­γω­γι­κά χρό­νια του ερ­γά­σι­μου βίου σε ένα αστα­μά­τη­το κυ­νή­γι 400 και 500 ευρώ, χωρίς τη δυ­να­τό­τη­τα να σχε­διά­σου­με στοι­χειω­δώς το μέλ­λον μας. Τα αφε­ντι­κά όσων δου­λεύ­ουν «κά­νουν πάρτι» τόσο με τα εξευ­τε­λι­στι­κά χα­μη­λά με­ρο­κά­μα­τα όσο και με τη διά­λυ­ση της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας, που τους δίνει το ελεύ­θε­ρο να μας κά­νουν «λά­στι­χο».

Είναι επί­σης βέ­βαιο πως πολ­λοί και πολ­λές από εμάς έχουν σκε­φτεί να με­τα­να­στεύ­σουν με την ελ­πί­δα εύ­ρε­σης μιας αξιο­πρε­πούς ερ­γα­σί­ας, που θα αντα­πο­κρί­νε­ται στα πτυ­χία μας ή/και στα με­τα­πτυ­χια­κά μας. Από την αρχή τις κρί­σης, εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες νέοι επι­στή­μο­νες έχουν φύγει στο εξω­τε­ρι­κό και αυτή η τάση ενι­σχύ­θη­κε εκ νέου μετά την υπο­γρα­φή του τρί­του μνη­μο­νί­ου και την προ­δο­σία της ελ­πί­δας που είχε γεν­νή­σει η πο­λι­τι­κή ανα­τρο­πή που συ­ντε­λέ­στη­κε τον Ια­νουά­ριο του 2015 και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο μετά την πα­ρα­βί­α­ση του απο­τε­λέ­σμα­τος του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, όταν εν μια νυκτί οι νι­κη­τές του ΟΧΙ γί­να­με ητ­τη­μέ­νοι.

Και ίσως η με­τα­νά­στευ­ση να είναι μια λύση, αλλά μόνο προ­σω­ρι­νή. Η κρίση του κα­πι­τα­λι­σμού είναι και διε­θνής και δο­μι­κή, και σε όλες τις χώ­ρες-κέ­ντρα του δυ­τι­κού κα­πι­τα­λι­σμού (και «κέ­ντρα» της κρί­σης) η λι­τό­τη­τα απο­τε­λεί τον κα­νό­να με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για τη νε­ο­λαία και τις ερ­γα­σια­κές της προ­ο­πτι­κές. Η τω­ρι­νή προ­σπά­θεια της γαλ­λι­κής κυ­βέρ­νη­σης για σκλη­ρή με­ταρ­ρύθ­μι­ση στα ερ­γα­σια­κά, που απο­διαρ­θρώ­νει πλή­ρως την αγορά ερ­γα­σί­ας και δια­λύ­ει τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα των νέων απο­δει­κνύ­ει ότι δεν υπάρ­χει «εύ­κο­λη» ερ­γα­σια­κή διέ­ξο­δος στο εξω­τε­ρι­κό και μά­λι­στα ατο­μι­κή.

Να γίνει της Γαλ­λί­ας!

Όμως στη Γαλ­λία απο­δει­κνύ­ε­ται και κάτι ακόμα: οι δυ­να­τό­τη­τες της νε­ο­λαί­ας να μπει μα­ζι­κά και ορ­μη­τι­κά στο πο­λι­τι­κό προ­σκή­νιο και να κα­θο­ρί­σει τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, πε­τυ­χαί­νο­ντας νίκες. Όπως κά­να­με κι εμείς στη μάχη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, αψη­φώ­ντας την τρο­μο­κρα­τία της ερ­γο­δο­σί­ας και των συ­στη­μι­κών ΜΜΕ. Αυτό κά­νουν αυτή τη στιγ­μή οι νέοι και οι νέες της Γαλ­λί­ας απέ­να­ντι σε έναν νόμο που βάζει τα­φό­πλα­κα στην ερ­γα­σια­κή τους προ­ο­πτι­κή συ­ντα­ράσ­σο­ντας τη γαλ­λι­κή κοι­νω­νία, μετά το σοκ του τε­τρά­μη­νου κα­θε­στώ­τος έκτα­κτης ανά­γκης. Ακόμα πιο ση­μα­ντι­κό είναι το γε­γο­νός ότι έχουν κα­τα­φέ­ρει να κι­νη­το­ποι­ή­σουν και με­γά­λα συν­δι­κά­τα και ομο­σπον­δί­ες σε αυτόν τον αγώνα, ενι­σχύ­ο­ντας το κοι­νω­νι­κό μπλοκ που αντι­τί­θε­ται στη ερ­γα­σια­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση.

Εάν νι­κή­σουν, ίσως η Γαλ­λία να πα­ρα­μεί­νει χώρα που μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει ένα κάπως κα­λύ­τε­ρο ερ­γα­σια­κό πε­ρι­βάλ­λον για τη νε­ο­λαία και συ­νο­λι­κά για τον ερ­γα­ζό­με­νο λαό. Το ίδιο πρέ­πει να κά­νου­με κι εμείς, όσο δύ­σκο­λο κι αν φα­ντά­ζει. Για να μπο­ρέ­σου­με να έχου­με μια προ­ο­πτι­κή χωρίς ανερ­γία, με αξιο­πρέ­πεια, με ερ­γα­σία με δι­καιώ­μα­τα, πρέ­πει πάση θυσία να πιά­σου­με εκεί­νη την κλω­στή για να ξη­λώ­σου­με το μνη­μο­νια­κό κα­θε­στώς και αυτή η κλω­στή μπο­ρεί να είναι το νέο Ασφα­λι­στι­κό.

Παρά την ‒ομο­λο­γου­μέ­νως‒ γε­νι­κευ­μέ­νη μεμ­ψι­μοι­ρία, όποιος/α θε­ω­ρεί ότι η μάχη του Ασφα­λι­στι­κού είτε δεν μας αφορά ως γενιά είτε ότι είναι μια χα­μέ­νη μάχη, πλα­νά­ται πλά­νην οι­κτράν. Στη διεκ­δί­κη­ση ενός κα­λύ­τε­ρου μέλ­λο­ντος, το μπλο­κά­ρι­σμα της διά­λυ­σης της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης είναι το απα­ραί­τη­το πρώτο βήμα για να μη γε­νι­κευ­τεί η «μαύρη» και ανα­σφά­λι­στη ερ­γα­σία, για να έχου­με ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη και κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές. Η μάχη του Ασφα­λι­στι­κού είναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας για τη νε­ο­λαία και οφεί­λου­με να τη δώ­σου­με όπως της αρ­μό­ζει, δη­λα­δή με όλες μας τις δυ­νά­μεις ενά­ντια στη συν­δι­κα­λι­στι­κή γρα­φειο­κρα­τία που δεί­χνει απρό­θυ­μη και ου­σια­στι­κά εμπο­δί­ζει την ανά­πτυ­ξη ενός μα­χη­τι­κού ερ­γα­τι­κού και νε­ο­λαι­ί­στι­κου κι­νή­μα­τος, που θα μπο­ρέ­σει να αρ­χί­σει να ξη­λώ­νει το μνη­μο­νια­κό κα­θε­στώς.

Τα αδέρ­φια μας στη Γαλ­λία μάς δεί­χνουν το δρόμο. Ας τον ακο­λου­θή­σου­με για να μη γί­νου­με η χα­μέ­νη γενιά στο βωμό της σκλη­ρής λι­τό­τη­τας.

Ετικέτες