Νέα χτυπήματα δέχεται ο δημόσιος τομέας της υγείας και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα για να επιβληθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα. Η συγκυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν διάλεξε τυχαία να έχει πρωτοπαλίκαρο της επίθεσης αυτής τον ακροδεξιό Άδωνι Γεωργιάδη.

Προσπαθούν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία, για να κάνουν μετά πάρτι τα κοράκια της αγοράς, αγνοώντας «την αύξηση κατά 40% των εμφραγμάτων, τις 2.500 θανάτους ετησίως λόγω των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Υποβάθμιση
Η νέα επίθεση ξεκίνησε με τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τις απολύσεις, ανίκανος να εξασφαλίσει «την πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία», αλλά παρόλα αυτά θα «μειώσει τις κρατικές δομές υγείας», γιατί «οι ιδιώτες συμφέρουν περισσότερο».

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ελαχιστοποιούνται οι παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς καταργούνται πολλά πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και όσα απομείνουν στην ουσία θα λειτουργούν ως υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας. Επίσης δεν θα λειτουργούν σε πλήρη 24ωρη βάση, με 14 ειδικότητες γιατρών, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία, αλλά με 8ωρη λειτουργία και 6 ειδικότητες, όπως για παράδειγμα κατάντησε να λειτουργεί, με την τελευταία υποβάθμιση του, το Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Πρώτος στόχος αυτής της πολιτικής είναι να επισκέπτεται ο κόσμος τα υποβαθμισμένα νοσοκομεία, πληρώνοντας καταρχήν τα 25 ευρώ εισόδου. Δεύτερος στόχος είναι να καταφεύγουν οι ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού μετά το κλείσιμο των 8 νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακολουθούν νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Θριάσιο
Ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Θριάσιο, τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού είναι τραγικά. Όπως καταγγέλλει η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Θριάσιο, η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου κινδυνεύει με κλείσιμο.
Από τον Απρίλιο και κάθε τέταρτη μέρα δεν καλύπτεται από ειδικευμένο γιατρό, ενώ με απόφαση της Διοίκησης και παρά τη διαφωνία της κλινικής, αποσπάται στο Παίδων και άλλη ειδικευμένη γιατρός, με αποτέλεσμα πλέον να μην καλύπτεται και η τρίτη μέρα. Η μη κάλυψη επιφέρει προβλήματα και σε κλινικές που έχουν άμεση σχέση (π.χ. Μαιευτική).

Ταυτόχρονα η Διευθύντρια της κλινικής είναι προς συνταξιοδότηση και μία γιατρός σε εκπαίδευση. Έτσι τις μισές μέρες του μήνα, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, δεν υπάρχει ειδικευμένος παιδίατρος.

Αν σ’ αυτό προσθέσουμε τα προβλήματα στην αιμοδοσία και το νέο Οργανισμό που προβλέπει μείωση γιατρών, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι και στα μεγάλα νοσοκομεία δρομολογούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την Υγεία που στοχεύουν στην κατάργηση του 1/3 των κλινικών του ΕΣΥ.

Έχει δρομολογηθεί επίσης η πλήρης υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας, το τέλος του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας και η απόλυση γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων.

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση ενωτικών μαζικών αγώνων από σωματεία, επιτροπές αγώνα στις γειτονιές και από την πολιτική πρωτοβουλία που πρέπει άμεσα να πάρει η Αριστερά  για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Ήδη στη Δυτική Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει καμπάνια για τη σωτηρία του ΕΟΠΥΥ.

Μια πρώτη ευκαιρία να εκφραστεί η αντίσταση του εργατικού κινήματος στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 29 Νοέμβρη, όπου θα διαδηλώσουν εκεί πολλά νοσοκομεία της επαρχίας ενάντια στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, μαζί με επιτροπές κατοίκων, συμμετέχοντας εκείνη την ημέρα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ.