Το γεγονός ότι θα ψηφιστεί ολόκληρο μνημόνιο χωρίς να έχει απαντηθεί αυτό το ζήτημα, είναι ενδεικτικό του μεγέθους της κυβερνητικής «νίκης».

Eίναι τόσο ευανάγνωστο, σαφές και μη επιδεχόμενο παρερμηνείας ότι πρόκειται για επιμήκυνση του τρέχοντος μνημονίου πολύ πέραν του 2018, μέχρι και το 2022, με υψηλά πλεονάσματα 3,5% για όλη αυτή την περίοδο και νέα μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και για το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας κ. Μ. Σέντερ το διατύπωσε με αυτό το είδος βαυαρικής… γλαφυρότητας που δεν επιτρέπει παρερμηνείες: «Η Ελλάδα διανύει έναν μαραθώνιο. Βρίσκεται ωστόσο λίγο μετά την αφετηρία και όχι λίγο πριν από τον τερματισμό»… Γιατί όμως ο συνομιλητής του, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, «κατάλαβε» από τη συνάντησή τους ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια το 2018; Διότι αυτό επιτάσσουν να ισχυριστεί οι κυβερνητικές ανάγκες να βαφτιστεί αυτός ο μαραθώνιος λιτότητας… έξοδος από τα μνημόνια! 

Τα νέα μέτρα, που αφορούν το επόμενο χιλιόμετρο του μνημονιακού μαραθωνίου λιτότητας, θα ψηφιστούν δίκην «προκαταβολής» πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου προεξοφλείται ότι θα κλείσει η συνολική συμφωνία. Προφανώς η κυβέρνηση βασίζεται στην… μπέσα των δανειστών, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει μεταξύ τους για την τελική φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους. Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική αμεριμνησία, το ΔΝΤ δηλώνει ότι τα έως σήμερα συμφωνηθέντα αποτελούν την «προκαταρκτική» συμφωνία και ότι «τελική» συμφωνία θα υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.   

Η εκκρεμότητα αυτή άρχισε να διαπερνά σαν ρίγος τη ραχοκοκαλιά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι λόγω… ηθικών αναστολών, αλλά διότι, όπως παραδέχονται, χωρίς στιβαρή λύση για το χρέος δεν υπάρχει έξοδος στις αγορές το 2018, οπότε θα τεθεί το σκληρό δίλημμα «χρεοκοπία ή 4ο Μνημόνιο». Εμείς θα προσθέσουμε ότι σε τέτοια περίπτωση είναι εξίσου πιθανό με τα προηγούμενα και ένα ακόμη ενδεχόμενο: Η παραπομπή στον ESM, που στο μεταξύ, σύμφωνα με την εξαγγελία του κ. Σόιμπλε, θα έχει μετατραπεί σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», για… τα περαιτέρω.   

Προφανώς με μια τέτοια νάρκη τοποθετημένη κάπου στη διαδρομή των επόμενων 15 μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει σε εκλογές παρά μόνο για να συντριβεί –με ό,τι αυτό σημαίνει για το στόχο της διατήρησης της κυβέρνησης, αλλά και τους στόχους που συναρτώνται με αυτό: την επιβίωση του κόμματος, την πολιτική επιβίωση στελεχών κλπ. κλπ.

Η ανησυχία (για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος ή για και για πιθανές συνέπειες από την… ανατριχίλα των βουλευτών) έχει πάντως καταλάβει και την κυβέρνηση, η οποία έκρινε σκόπιμο να διαρρεύσει ότι, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, η σύγκρουση με τους δανειστές θα είναι σφοδρή. Ύστερα και απ’ αυτό, η ανατριχίλα διατρέχει πλέον και τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό…

Το ουσιαστικό ζήτημα εδώ είναι καταρχήν αν η συμφωνία για το χρέος θα υπάρξει και στη συνέχεια ή θα είναι ικανή να λύσει το ζήτημα της χρηματοδότησης ύστερα από το 2018. Το γεγονός ότι θα ψηφιστεί ολόκληρο μνημόνιο χωρίς να έχει απαντηθεί αυτό το ζήτημα, είναι ενδεικτικό του μεγέθους της κυβερνητικής «νίκης». 

Εγγυήσεις και μέτρα από το 2018 και το… 2017!

Όλα αυτά όμως δεν εμπόδισαν τους δανειστές να απαιτήσουν και την κυβέρνηση να δεχθεί, όπως αποκαλύπτει το κείμενο του μνημονίου που διέρρευσε, νέες εγγυήσεις και μέτρα για το 2018, αλλά και το… 2017 –επιπλέον όσων έχουν ήδη διαρρεύσει. Οι εγγυήσεις αφορούν τη δέσμευση ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ακυρωθούν τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ότι θα παρουσιαστούν νομικές εγγυήσεις, ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αντιβαίνουν την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μην καταπέσουν στα δικαστήρια, ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο σε περίπτωση επίτευξης υπερ-πλεονάσματος πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και ότι η τυχόν νέα διανομή «κοινωνικού μερίσματος» θα πρέπει να έχει την προέγκριση των δανειστών! Επιπλέον, το ΔΝΤ φαίνεται πως θα επιμείνει στην απαίτηση για δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα, αν τυχόν κερδίσει τις εκλογές. 

Όσο για τα μέτρα του 2018, αυτά περιλαμβάνουν:

- Περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών ύψους 259 εκατ. ευρώ.

- Επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας ύψους 188 εκατ. το 2018 και 125 εκατ. ευρώ το… 2017.   

- Φόρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών με εκτιμώμενα επιπλέον έσοδα 48 εκατ. ευρώ το 2018.

- Νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ύψους 33 εκατ. ευρώ, αλλά και «εξορθολογισμός» επιδομάτων στον χώρο της άμυνας για επιπλέον 7 εκατ. ευρώ.

Από το κανένα νέο μέτρο μετά το τέλος του προγράμματος, περάσαμε σε νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ μετά το 2018 και τώρα σε επιπλέον νέα μέτρα 528 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2017! Σύνολο 4,128 δισ. ευρώ... 

*Αναδημοσίευση από την "Εργατική Αριστερά" που κυκλοφορεί

Ετικέτες