«Ο Τσίπρας είναι ΠΑΣΟΚτζής, δεν θέλει την οικουμενική όπως και ο Ανδρέας δεν την ήθελε». Τάδε έφα Βασίλης Λεβέντης, αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, όψιμα κοινοβουλευτικός άνδρας και σταθερά τηλεοπτικός αστέρας άλλοτε της μεταμεσονύχτιας προβολής «σκουπιδιών» και σήμερα, της πρωινής, της μεσημεριανής, της απογευματινής και της βραδινής ζώνης των ιδιωτικών και όχι μόνο καναλιών.

Ας δώ­σου­με κα­ταρ­χάς δίκιο στον διό­λου συ­μπα­θή Λε­βέ­ντη. Ο Τσί­πρας όντως αντι­γρά­φει τον Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου. Είναι ένας πρω­θυ­πουρ­γός (σε πολλά) αντί­γρα­φο. Βέ­βαια, και ποιος δεν αντι­γρά­φει, σε αυτή τη Βουλή των μνη­μο­νια­κών τε­ρά­των και ση­μεί­ων, τον εκλι­πό­ντα ιδρυ­τή του ΠΑΣΟΚ!; Ακόμη και η να­ζι­στι­κή Χρυσή Αυγή κα­πη­λεύ­ε­ται και δια­στρε­βλώ­νει ένα βα­σι­κό σύν­θη­μα του πάλαι ποτέ πα­τριω­τι­κού ΠΑΣΟΚ «Η Ελ­λά­δα ανή­κει στους Έλ­λη­νες», ανα­ζη­τώ­ντας τη φρα­στι­κή νο­μι­μο­ποί­η­ση των διό­λου φρα­στι­κών εγκλη­μά­των της κατά των ξένων προ­σφύ­γων και οι­κο­νο­μι­κών με­τα­να­στών. Ακόμη και το ΚΚΕ σε μια επί­δει­ξη και­ρο­σκο­πι­σμού και πριν από τις εκλο­γές έκανε στρο­φή 180 μοι­ρών στο ζή­τη­μα της Ευ­ρω­ζώ­νης -και έμ­με­σα της Συν­θή­κης του Μά­α­στρι­χτ - με μο­να­δι­κό σκοπό να κόψει τις γέ­φυ­ρες επι­κοι­νω­νί­ας και διαρ­ρο­ών πι­θα­νών ψη­φο­φό­ρων του προς τη Λαϊκή Ενό­τη­τα – εντυ­πω­σια­κή στρο­φή που θα τη ζή­λευε σί­γου­ρα ο μα­κα­ρί­της. Ακόμη και ο ίδιος ο Λε­βέ­ντης αντι­γρά­φει ασθμαί­νο­ντας την κλη­ρο­νο­μιά του ονό­μα­τος Πα­παν­δρέ­ου – κατά προ­τε­ραιό­τη­τα και προ­τί­μη­ση του Γέρου, του Γε­ωρ­γί­ου. Ο τί­τλος του κόμ­μα­τος (Ένωση Κε­ντρώ­ων) πα­ρα­πέ­μπει ευ­θέ­ως στην Ένωση Κέ­ντρου ενώ ελά­χι­στοι πια θυ­μού­νται ότι τα χρό­νια της με­τα­με­σο­νύ­χτιας «λε­βέ­ντι­κης» τη­λε­ο­πτι­κής πα­ρου­σί­ας, ο πρό­ε­δρος των Κε­ντρώ­ων συ­νή­θι­ζε να φι­λο­ξε­νεί – και να συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει στα ψη­φο­δέλ­τια του, με προ­φα­νείς στό­χους απή­χη­σης και ψη­φο­θη­ρί­ας – τον ετε­ρο­θα­λή αδερ­φό του Αν­δρέα, τον Γιώρ­γο.

Βαριά όμως πέ­φτει και η σκιά του Αν­δρέα, και στην εσω­κομ­μα­τι­κή μάχη της ΝΔ. Φαι­νο­με­νι­κά πα­ρά­δο­ξο, αλλά απο­λύ­τως υπαρ­κτό το γε­γο­νός ότι ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης επέ­λε­ξε να κάνει μια πο­λι­τι­κή και ταυ­τό­χρο­να προ­σω­πο­κε­ντρι­κή εκ­στρα­τεία, με έμ­φα­ση στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα, την εξοι­κεί­ω­ση του πι­θα­νού υπο­στη­ρι­κτή του με τον αυ­ρια­νό, πι­θα­νό πρό­ε­δρο του και την «από τα πάνω» και με το στα­νιό σφυ­ρη­λά­τη­ση μιας αμ­φί­δρο­μης οι­κειό­τη­τας πρω­τό­γνω­ρης για πρό­ε­δρο της ΝΔ – γιατί κατά τη γνώμη μου, ο Μη­τσο­τά­κης θα είναι τε­λι­κά ο πρό­ε­δρος της ΝΔ.  Ο πρώην υπουρ­γός Διοι­κη­τι­κής Μετα(απο)ρρύθ­μι­σης έχει κα­θιε­ρώ­σει τη χρήση του μι­κρού του ονό­μα­τος (Ο «Κυ­ριά­κος»…μόνο ο «Κυ­ριά­κος»…ακού­με τον «Κυ­ριά­κο») σε συ­γκε­ντρώ­σεις, σε κα­νά­λια και στα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, κα­τα­φέρ­νο­ντας να φανεί σαν το παιδί της δι­πλα­νής πόρ­τας και απο­πει­ρώ­με­νος να δια­γρά­ψει μο­νο­κο­ντυ­λιά τις αρ­νη­τι­κές συν­δη­λώ­σεις του πο­λι­τι­κού και γε­νε­α­λο­γι­κού επι­θέ­του το οποίο κου­βα­λά­ει. Με άλλα λόγια και τη­ρου­μέ­νων των ανα­λο­γιών  ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης δια­πράτ­τει πο­λι­τι­κή «πα­τρο­κτο­νία» πα­ρα­πλή­σια με εκεί­νη που διέ­πρα­ξε ο Αν­δρέ­ας το 1974, απο­ποιού­με­νος την αρ­χη­γία και τη συ­νέ­χι­ση της Ένω­σης Κέ­ντρου εις το όνομα του Γέρου. Εξάλ­λου ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης βλέ­πει και τη ΝΔ ως ευ­και­ρια­κό όχημα, καθώς δεν δι­στά­ζει να δη­λώ­σει ότι στό­χος του είναι να εκ­φρα­στεί «ο κό­σμος που ψή­φι­σε ΝΑΙ στο δη­μο­ψή­φι­σμα του Ιου­λί­ου» - κό­σμος που σί­γου­ρα και σε υψηλό πο­σο­στό δεν ψή­φι­σε ΝΔ τον Σε­πτέμ­βρη και μάλ­λον αλ­λη­θω­ρί­ζει διαρ­κώς ανά­με­σα σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗ­ΜΑΡ- Πο­τά­μι. Επο­μέ­νως η «πα­ρά­τα­ξη Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη» είναι ευ­ρύ­τε­ρη από το «κόμμα ΝΔ», όπως «το ΠΑΣΟΚ – πα­ρά­τα­ξη του Αν­δρέα» ήταν ευ­ρύ­τε­ρο από το «κόμμα του Κέ­ντρου».  

Τέλος, ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης ακο­λου­θεί το «εγκόλ­πιο της πο­λι­τι­κής Αν­δρέα Γ. Πα­παν­δρέ­ου», ως προς τους αντι­πά­λους του. Ο «Κυ­ριά­κος» κα­λο­δέ­χε­ται την υπο­στή­ρι­ξη της σκλη­ρής, απε­νο­χο­ποι­η­μέ­νης Δε­ξιάς του Σπύ­ρου – Άδωνη Γε­ωρ­γιά­δη, γιατί μόνο έτσι σχη­μα­τί­ζε­ται το αντι-αρι­στε­ρό, αντι-τσι­πρι­κό μέ­τω­πο, όπως κά­πο­τε σχη­μα­τι­ζό­ταν με διά­φο­ρα «δά­νεια» από το Κέ­ντρο, την Αρι­στε­ρά ή και τη Δεξιά, το αντι-δε­ξιό, αντι-κα­ρα­μαν­λι­κό μέ­τω­πο του Αν­δρέα. Ο ίδιος το λέει και ευ­θαρ­σώς: «Μόνο εγώ νικάω τον Τσί­πρα», θυ­μί­ζο­ντας έμ­με­σα το πρό­σφα­το στρα­πά­τσο του Μεϊ­μα­ρά­κη. Και επι­τρέ­πο­ντας μια μικρή πα­ρα­σπον­δία στην κατά τα άλλα πο­λι­τι­κή «πα­τρο­κτο­νία», καθώς και ο πα­τέ­ρας Κων­στα­ντί­νος Μη­τσο­τά­κης στη δική του εσω­κομ­μα­τι­κή μάχη του 1984, πο­λι­τεύ­τη­κε-και κέρ­δι­σε - απέ­να­ντι στον Κωστή Στε­φα­νό­που­λο με κρι­τή­ριο το ερώ­τη­μα «ποιος απαλ­λάσ­σει τα­χύ­τε­ρα την Ελ­λά­δα από τον Αν­δρέα και απο­κα­θι­στά τη ΝΔ στην εξου­σία». Αν πά­ντως το φη­μο­λο­γού­με­νο ρήγμα στο Πο­τά­μι πάρει σάρκα και οστά με μα­ζι­κές με­τα­πη­δή­σεις στε­λε­χών του κόμ­μα­τος στην αυ­ρια­νή ΝΔ του «Κυ­ριά­κου», ο Μη­τσο­τά­κης τζού­νιορ θα έχει πρω­τα­γω­νι­στή­σει και σε μια μο­ντέρ­να λε­η­λα­σία όμο­ρου πο­λι­τι­κού χώρου, όπως το συ­νή­θι­ζε και ο ιδρυ­τής του «πρά­σι­νου», πο­λι­τι­κού σχη­μα­τι­σμού.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, όμως, (σε πολλά) αντί­γρα­φο του Αν­δρέα είναι ο Τσί­πρας, όχι βέ­βαια στο πο­λι­τι­κό εκτό­πι­σμα, τη μόρ­φω­ση, την προ­σω­πι­κό­τη­τα ή και τις συ­γκυ­ρί­ες. Ο Τσί­πρας έχει δια­βά­σει το «εγκόλ­πιο της πο­λι­τι­κής Αν­δρέα Γ. Πα­παν­δρέ­ου» και το αντι­γρά­φει σε τρία βα­σι­κά ση­μεία, τα οποία συν­θέ­τουν τη δη­μο­σιό­τη­τα της πρω­θυ­πουρ­γι­κής – και όχι απα­ραί­τη­τα πο­λι­τι­κής – επι­κοι­νω­νί­ας:

α)Ο Τσί­πρας μέχρι στιγ­μής παί­ζει απο­τε­λε­σμα­τι­κά το αν­δρε­ο­πα­παν­δρεϊ­κό παι­χνί­δι του «έκανα τα πάντα, έφερα το απο­τέ­λε­σμα που έφερα, κα­νείς άλλος δεν θα τα κα­τά­φερ­νε κα­λύ­τε­ρα από εμένα». Το εί­δα­με στην πε­ρι­βό­η­τη «σκλη­ρή, διαρ­κή και αξιο­πρε­πή δια­πραγ­μά­τευ­ση», στις «17 ώρες», το δια­πι­στώ­νου­με εκ νέου στην υπο­τι­θέ­με­νη μάχη στα μαρ­μα­ρέ­νια αλώ­νια, η οποία ξε­κι­νά για το ασφα­λι­στι­κό και τις συ­ντά­ξεις ή για τα κόκ­κι­να δά­νεια και τους πλει­στη­ρια­σμούς – και ας είναι μάχη που χά­θη­κε το κα­λο­καί­ρι.

β)Ο Τσί­πρας επι­λέ­γει να συν­δια­λέ­γε­ται αδια­με­σο­λά­βη­τα με το κοινό του και τους οπα­δούς του, ενί­ο­τε και ερή­μην των επί­ση­μων κυ­βερ­νη­τι­κών και κομ­μα­τι­κών οδών, είτε αυτή η συν­διαλ­λα­γή προ­κύ­πτει, πχ σε επί­πε­δο συν­θη­μά­των, στο προ­ε­κλο­γι­κό «μπαλ­κό­νι» είτε στο πα­ρα­σκή­νιο του Με­γά­ρου Μα­ξί­μου όπως άφη­σαν πρό­σφα­τα να εν­νοη­θεί άν­θρω­ποι όπως ο πρώην υπουρ­γός Δη­μό­σιας Τάξης και Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Γιάν­νης Πα­νού­σης, ο οποί­ος δή­λω­νε σε όλους τους τό­νους «τσι­πρι­κός» και ζη­τού­σε «ρα­ντε­βού μόνο με τον πρω­θυ­πουρ­γό», τις μέρες της δικής του πα­ρά­στα­σης. Ο Πα­νού­σης δεν θα ζη­τού­σε ένα τέ­τοιο ρα­ντε­βού, αν δεν ήξερε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός καλεί και δέ­χε­ται κατά και­ρούς τέ­τοιους «τσι­πρι­κούς»…

γ) Ο Τσί­πρας δια­τη­ρεί το απο­κλει­στι­κό δι­καί­ω­μα ερ­μη­νεί­ας των κυ­βερ­νη­τι­κών και κομ­μα­τι­κών απο­φά­σε­ων, ει­δι­κά όταν αυτές δο­κι­μά­ζο­νται σκλη­ρά όχι στην κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νο­χή αλλά στην ίδια την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αν για πα­ρά­δειγ­μα ο Τσί­πρας λέει ότι οι κύ­ριες συ­ντά­ξεις δεν θί­γο­νται τότε τόσο το χει­ρό­τε­ρο για τις κύ­ριες συ­ντά­ξεις που έχουν θιγεί -ξανά και ήδη από - τον πε­ρα­σμέ­νο Σε­πτέμ­βριο…

Το τέ­ταρ­το ση­μείο που εν­δε­χο­μέ­νως θα φανεί η αντι­γρα­φή Τσί­πρα στο εγκόλ­πιο Αν­δρέα, είναι αυτό που ο διό­λου συ­μπα­θής Λε­βέ­ντης μο­στρά­ρει την υπο­ψη­φιό­τη­τα του, αγνο­ώ­ντας τους κιν­δύ­νους. Γιατί ο Λε­βέ­ντης μπο­ρεί να θέλει «οι­κου­με­νι­κή» και «κυ­βέρ­νη­ση τε­χνο­κρα­τών», δια­θέ­το­ντας και την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του ομάδα και πο­ντά­ρο­ντας και στα καλά λόγια Φλα­μπου­ρά­ρη, Παππά και Μάρδα και προσ­δο­κώ­ντας και άδηλα στο ευρύ κοινό προ­σω­πι­κά οφέλη, αλλά μάλ­λον αγνο­εί σκαν­δα­λω­δώς το κε­φά­λαιο στο «εγκόλ­πιο πο­λι­τι­κής Αν­δρέα Γ. Πα­παν­δρέ­ου», με τον εύ­γλωτ­το τίτλο «Λε­ω­νί­δας Κύρ­κος και σχέ­σεις επι­λε­κτι­κής «λε­η­λα­σί­ας της Αρι­στε­ράς και λοι­πών δη­μο­κρα­τι­κών δυ­νά­με­ων», κε­φά­λαιο που μάλ­λον έχουν δια­βά­σει τόσο ο Τσί­πρας όσο και οι πα­λιοί συ­νο­δοι­πό­ροι και μα­θη­τές του Λε­ω­νί­δα που τότε αντι­με­τώ­πι­ζαν όχι με πολλή επι­τυ­χία τις επι­θέ­σεις «αγά­πης» του Αν­δρέα. Ο Λε­βέ­ντης – αν δεν το έχει κα­τα­λά­βει – κιν­δυ­νεύ­ει να γίνει ο «Κύρ­κος» του Τσί­πρα, κα­τα­ντώ­ντας και πε­ρί­γε­λος όσων σή­με­ρα του δί­νουν πολλά στα­σί­δια στα τη­λε­ο­πτι­κά «πα­ρά­θυ­ρα».

Κλεί­νο­ντας, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το πο­λι­τι­κό φά­ντα­σμα του Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου πλα­νά­ται πάνω από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κυ­βέρ­νη­ση και τη μνη­μο­νια­κή Βουλή της Ελ­λά­δας του 2016, εί­κο­σι ακρι­βώς χρό­νια από τις ημέ­ρες εκεί­νες του Γε­νά­ρη του 1996, όταν ο τότε άρ­ρω­στος και κα­τά­κοι­τος πρω­θυ­πουρ­γός επέ­λε­γε να βα­δί­σει στη δύση του πο­λι­τι­κού του βίου με τυ­πι­κό, αν­δρε­ο­πα­παν­δρεϊ­κό τρόπο: Απαλ­λάσ­σο­ντας τον εαυτό του από τα κα­θή­κο­ντα του πρω­θυ­πουρ­γού και ου­δέ­πο­τε πα­ραι­τού­με­νος, ξε­χω­ρι­στό φυ­σι­κά κε­φά­λαιο στο εγκόλ­πιο των μι­κρών και με­γά­λων πο­λι­τι­κών πραγ­μά­των.

Ετικέτες