Κείμενο συμβολής στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή  βαθιά παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που το ίδιο το σύστημα γεννά, και με το ρεύμα του φασισμού να βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο, η προάσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αποτελεί ζήτημα κομβικό για τη δημοκρατία αλλά και, κυρίως, για την κοινωνία. Ο αγώνας για την ερωτική απελευθέρωση είναι αγώνας πρώτα και κύρια ενάντια σε βασικές αξίες και δομές του συστήματος, όπως η πατριαρχική οικογένεια, το θεσμό της οποίας αξιοποιεί στο έπακρο ο καπιταλισμός. Στα πλαίσια αυτά, οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ορίζονται ως οι μόνες φυσιολογικές, με αποτέλεσμα την καταπίεση των ΛΟΑΤ ανθρώπων και οποιωνδήποτε άλλων βρίσκονται εκτός του κανονιστικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από τους κυρίαρχους κύκλους της εξουσίας. Γι' αυτό το λόγο σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν και να εντείνονται κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, στις λεσβίες και τα διεμφυλικά άτομα. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται:

·         Καμιά θεσμική αναγνώριση των ομοφύλων ζευγαριών και δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην υιοθεσία.

·         Καμία θεσμική προστασία από τις πράξεις ρατσισμού με εξαίρεση το νόμο 3304/2005 για τις διακρίσεις στην εργασία.

·         Καμία αναγνώριση για το κοινωνικό φύλο ή την ταυτότητα φύλου και καμία θεσμική προστασία για τους ανθρώπους που το κοινωνικό τους φύλο δεν ταυτίζεται με το βιολογικό τους φύλο.

·         Καμία φροντίδα για τα άτομα που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή γίνονται αντικείμενα εκφοβισμού (bullying), στο σχολείο ή στον κοινωνικό τους περίγυρο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.

·         Καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο που να παροτρύνει τους νέους να αποδεχτούν το διαφορετικό από αυτούς.

    Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ύπαρξη σε όλες τις δομές της κοινωνίας (δημιουργία οικογένειας, σχολείο, εργασία). Η κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό των διακρίσεων λόγου σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Αυτές οι διακρίσεις στα πλαίσια του αστικού κράτους, όπως και κάθε άλλη διάκριση (ντόπιοι-μετανάστες, λευκοί-έγχρωμοι, χριστιανοί-αλλόδοξοι και άθεοι, άνδρες-γυναίκες), έχουν σαν στόχο να διασπάσουν τους εργαζόμενους και επομένως να τους αποδυναμώσουν. Γι' αυτό εντάσσουμε τις διεκδικήσεις μας στον κοινό αγώνα με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται από την τρικομματική κυβέρνηση των τραπεζιτών και των μνημονίων και παλεύουμε αφενός για την ανατροπή του σημερινού συστήματος και αφετέρου για το χάραγμα νέων δρόμων με σοσιαλιστική προοπτική, σεβόμενοι/-ες την αυτονομία του κάθε κινήματος.

Προτείνουμε:

·         Αναγνώριση για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου των δύο συντρόφων, του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα υιοθεσίας, συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.).  

·         Ένταξης της σεξουαλικής αγωγής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα μαθημάτων του σχολείου (και προφανώς εντός του σχολικού ωραρίου), από κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, με σύγχρονα βιβλία που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα κάθε διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως και την ταυτότητα φύλου.

·         Ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, των νομικών, των ψυχολόγων κ.λπ. πάνω στην παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

·         Δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων με υποχρεωτική παρακολούθηση για τους δημόσιους λειτουργούς και τους εκπαιδευτικούς με θέμα την ενημέρωση για τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

·          Εκπόνηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θεσμική υποστήριξη από την πολιτεία.

·         Συγκρότηση από την πολιτεία, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο θέμα, παρατηρητηρίου για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις, με στατιστική καταγραφή των περιστατικών, καθώς και έκδοση και διανομή στους δημόσιους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενός εμπεριστατωμένου οδηγού ενάντια στα εγκλήματα και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

·         Λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων.

·         Τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 με ποινικοποίηση και τιμωρία με αυστηρές ποινές κάθε διάκρισης λόγω βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους των θεσμικών προσώπων και φορέων.

·         Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

·         Να επεκταθεί ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία (Ν.3500/2006) και στα ομόφυλα ζευγάρια.

·          Προσθήκη στις υπόλοιπες διακρίσεις που απαγορεύονται από τους νόμους 3304/2005, 3896/2010 και 3769/2009 των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου στο χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών.

·          Κατάργηση του άρθρου 347 του ΠΚ, που ορίζει υψηλότερο όριο συναίνεσης για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους (δεδομένου ότι η κατάχρηση σχέσης εξουσίας και η αποπλάνηση ατόμων κάτω των 17 συνιστούν ποινικό αδίκημα που κολάζεται από τα άρθρα 343 και 339 του ΠΚ).

·          Κατάθεση νόμου που να επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις, καθώς και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου.

·         Καμία αρνητική διάκριση σε θέματα υιοθεσίας λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των υποψηφίων θετών γονιών.

·         Εξάλειψη από όλα τα δημόσια έγγραφα των όρων Όνομα Πατρός/Μητρός και αντικατάστασή τους με τους όρους Γονέας Α/ Γονέας Β.

·         Αναγνώριση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των ζευγαριών στις χώρες της Ε.Ε., καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη θεσμική αναγνώριση της σχέσης τους σε άλλη χώρα.

·         Επέκταση της νομοθεσίας για «την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τουςλόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων», ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσφυγες που διώκονται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

·         Απάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.


Σπύρος Βαρβέρης (Θεσσαλονίκη)

Γιώργος Γαλανής (Λονδίνο)

Στρατής Γατελούζος (Θεσσαλονίκη)

Ηρώ Γλεζ (Θεσσαλονίκη)

Μάκης Γκίγκας  (Θεσσαλονίκη)

Θοδωρής Δαρής (Αθήνα)

Αμαλία Μανωλοπούλου (Θεσσαλονίκη)

Μαρίνα Οικονόμου  (Θεσσαλονίκη)

Δημήτρης Σακατζής   (Αθήνα)

Κική Σταματόγιαννη   (Θεσσαλονίκη)

Λίνα Φιλοπούλου (Αθήνα)

Έλλη Χατζηχαραλάμπους (Θεσσαλονίκη)