Μόλις πριν ανοίξουν τα σχολεία (6/1), η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις 24ωρες εφημερίες του Παίδων Πεντέλης, με πρόφαση τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.

Το νοσοκομείο καλύπτει ένα πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών από την Αττική αλλά και από τους γύρω νομούς (Εύβοια και Βοιωτία). Με την απόφασή της η κυβέρνηση όχι μόνο επιβαρύνει τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία που υπάρχουν στην Αττική, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αναμονής στα επείγοντα, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του Παίδων Πεντέλης, αφήνοντάς το να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας.

Η επιλογή αυτή δεν θίγει μόνο τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και τις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, που μένουν χωρίς νοσοκομείο. Ή σπρώχνονται, όσοι έχουν την οικονομική  δυνατότητα, στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία της περιοχής που θησαυρίζουν.  Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους τις Ομοσπονδίες της Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ κα), σωματεία εργαζομένων των γειτονικών νοσοκομείων, δεκάδες συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, δημοτικές παρατάξεις αλλά και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές, οργάνωσαν δύο σημαντικές κινητοποιήσεις έξω από το νοσοκομείο στις 14 και 16 Γενάρη.  

Η συγκέντρωση της Κυριακής 16/1, με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω αλλά και πολιτικών Οργανώσεων και Κομμάτων ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι την πλατεία της Πεντέλης.

Η συνέχεια δόθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης στην Μέρα δράσης για την Υγεία στις 22 Γενάρη. Από την κεφαλή της πορείας έδωσαν το στίγμα τους δηλώνοντας ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου δεν θα περάσει.

Η κυβέρνηση αντί, εν μέσω πανδημίας,  να ενισχύει τη Δημόσια Υγεία, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απαξίωση και υποβάθμιση της. Είναι σημαντικό να μας βρίσκει απέναντί της.

Οι κάτοικοι της Πεντέλης, αλλά και των γύρω περιοχών έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με την προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και το κλείσιμο τους. Κάτω από τη δική τους πίεση, στο δημοτικό συμβούλιο στις 21/1 πάρθηκε απόφαση ενάντια στην άρση των εφημεριών του Παίδων. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες