Η σφαγιαστική επίθεση του Κράτους του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ανάμεσα στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και τα σοβαρά καθήκοντα που θέτει μπροστά στις δυνάμεις της Αριστεράς διεθνώς, στον ελλαδικό χώρο βάζει ένα πρόσθετο ζήτημα.

Το ελ­λη­νι­κό κρά­τος, εδώ και χρό­νια, δεν βρί­σκε­ται απλώς σε συμ­μα­χι­κές σχέ­σεις με το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ, αλλά σε σχέ­σεις στρα­τιω­τι­κού-δι­πλω­μα­τι­κού-οι­κο­νο­μι­κού «άξονα» μαζί του. Οι χα­σά­πη­δες που σή­με­ρα κα­τα­κρε­ουρ­γούν τη Γάζα, έχουν πυ­κνό­τα­τη στρα­τιω­τι­κή πα­ρου­σία στο εσω­τε­ρι­κό της ελ­λη­νι­κής επι­κρά­τειας, 365 μέρες το χρόνο: έχουν ανα­λά­βει την εκ­παί­δευ­ση των πι­λό­των της ελ­λη­νι­κής πο­λε­μι­κής αε­ρο­πο­ρί­ας (ανα­λαμ­βά­νο­ντας επι­σή­μως το Κέ­ντρο στην Κα­λα­μά­τα), συμ­με­τέ­χουν με ει­δι­κές δυ­νά­μεις, αε­ρο­πλά­να και ναυ­τι­κό σε όλες τις με­γά­λες «ασκή­σεις» του ελ­λη­νι­κού στρα­τού, τρο­φο­δο­τούν με πυ­ραύ­λους και «έξυ­πνα» βλή­μα­τα το πυ­ρο­βο­λι­κό που έχει ανα­πτυ­χθεί στα νησιά κ.ο.κ.

Για όποιον κα­τα­λα­βαί­νει, η στρα­τη­γι­κή του Κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στην εξό­ντω­ση των Πα­λαι­στι­νί­ων. Απο­σκο­πεί στην ευ­ρύ­τε­ρη πει­θάρ­χη­ση της Μέσης Ανα­το­λής, που –αν χρεια­στεί– πε­ρι­λαμ­βά­νει και την πο­λε­μι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του Ιράν.

Κατά συ­νέ­πεια, η εμπλο­κή της χώρας σε μια τόσο στενή και τόσο προ­ω­θη­μέ­νη «συμ­μα­χία» με το Ισ­ρα­ήλ –υπό τις ευ­λο­γί­ες των ΗΠΑ και της ΕΕ– ενέ­χει εγκλη­μα­τι­κές ευ­θύ­νες και πολύ επι­κίν­δυ­νες προ­ο­πτι­κές.

Η εμπλο­κή αυτή έγινε εφι­κτή πο­λι­τι­κά, κάμ­πτο­ντας το εύρος και την έντα­ση των αντι­πο­λε­μι­κών-αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών-φι­λο­πα­λαι­στι­νια­κών αι­σθη­μά­των που κυ­ριαρ­χού­σαν στην κοινή γνώμη τις προη­γού­με­νες δε­κα­ε­τί­ες, με την έντα­ξη των «τρια­δι­κών αξό­νων» (Ελ­λά­δα-Κύ­προς-Ισ­ρα­ήλ και Ελ­λά­δα-Κύ­προς-Αί­γυ­πτος) στο «οπλο­στά­σιο» του ελ­λη­νι­κού κρά­τους για την αντι­με­τώ­πι­ση του γε­ω­πο­λι­τι­κού αντα­γω­νι­σμού με την Τουρ­κία.

Η στρα­τη­γι­κή των «αξό­νων» (που κά­πο­τε χα­ρα­κτή­ρι­ζε μόνο την ακρο­δε­ξιά, τη σα­μα­ρι­κή πτέ­ρυ­γα της Δε­ξιάς και το Δί­κτυο 21) επε­κτά­θη­κε σε ένα ευρύ πο­λι­τι­κό φάσμα, στο σύ­νο­λο των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των –με την εξαί­ρε­ση του ΚΚΕ– συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του κυ­βερ­νη­τι­κού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μετά το 2015. Οι ευ­θύ­νες του Αλ. Τσί­πρα και του Ν. Κο­τζιά που όχι μόνο απο­δέ­χθη­καν αλλά επι­τά­χυ­ναν αυτή τη στρα­τη­γι­κή, είναι πα­ρα­πά­νω από βα­ριές.

Η πο­λι­τι­κή αυτή έγινε κυ­ρί­αρ­χη επι­λο­γή για τις δυ­τι­κές δυ­νά­μεις στην πο­λι­τι­κή τους στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο μέσω δύο πα­ρα­γό­ντων που ξε­δι­πλώ­θη­καν στα­δια­κά στα τε­λευ­ταία χρό­νια:

α) Το ρήγμα στις αμε­ρι­κα­νο­τουρ­κι­κές και στις ευ­ρω­τουρ­κι­κές σχέ­σεις.

Ένα με­γά­λο τμήμα της κοι­νής γνώ­μης, ακόμα και ένα με­γά­λο τμήμα της Αρι­στε­ράς στην Ελ­λά­δα, έχει μάθει να αντι­δρά και να σκέ­φτε­ται θε­ω­ρώ­ντας ως δε­δο­μέ­νο ότι ο δυ­τι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός (κυ­ρί­ως οι ΗΠΑ και η ΕΕ) «υπο­στη­ρί­ζουν την Τουρ­κία» και κρύ­βο­νται πίσω από αυτήν, πιέ­ζο­ντας διαρ­κώς την «πτωχή πλην τίμια» Ελ­λά­δα, για να υπο­χω­ρεί στο με­τα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμό. Είναι τμήμα της με­τα­πο­λι­τευ­τι­κής ιδε­ο­λο­γι­κής «τα­κτο­ποί­η­σης», ένα τμήμα των ιδε­ο­λο­γη­μά­των δια των οποί­ων οι κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις «εσω­τε­ρί­κευ­σαν δη­μιουρ­γι­κά» στον πλη­θυ­σμό την ήττα του 1974 στην Κύπρο.

Σή­με­ρα, όλα αυτά τα ανα­κλα­στι­κά, όλος αυτός ο τρό­πος σκέ­ψης, βρί­σκε­ται εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Οι αμε­ρι­κα­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις βρί­σκο­νται επι­σή­μως σε δυ­να­μι­κή σύ­γκρου­σης. Οι ΗΠΑ, ακόμα επί Τραμπ, επέ­βα­λαν κυ­ρώ­σεις στην Τουρ­κία απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει το πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης των ρω­σι­κών πυ­ραύ­λων S400 που έχει προ­μη­θευ­τεί ο Ερ­ντο­γάν. Η κυ­βέρ­νη­ση Μπάι­ντεν επέ­κτει­νε τις κυ­ρώ­σεις, ανα­γνώ­ρι­σε τις σφα­γές των Αρ­με­νί­ων του 1915 ως «γε­νο­κτο­νία», απο­κά­λε­σε την Ιστα­μπούλ σε επί­ση­μη-κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη δή­λω­ση «Κων­στα­ντι­νού­πο­λη» και απέ­κλει­σε την Τουρ­κία από τη Να­τοϊ­κή άσκη­ση Defender, που ξε­κί­νη­σε από το λι­μά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, λίγα χι­λιό­με­τρα από τα ρω­σι­κά σύ­νο­ρα.

Οι ευ­ρω­τουρ­κι­κές σχέ­σεις βρί­σκο­νται και αυτές σε δυ­να­μι­κή σύ­γκρου­σης. Η ΕΕ έχει απο­φα­σί­σει επί­σης την επι­βο­λή κυ­ρώ­σε­ων, εξαρ­τώ­ντας το χρόνο πυ­ρο­δό­τη­σής τους από τη συμ­μόρ­φω­ση της Τουρ­κί­ας στο λε­πτο­με­ρές πρό­γραμ­μα «προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων» που έχει υπο­βά­λει η Έκ­θε­ση Μπο­ρέλ. Οι συ­νέ­πειες αυτής της στά­σης της ΕΕ είναι ήδη ορα­τές στην επι­δεί­νω­ση της κα­τά­στα­σης της τουρ­κι­κής οι­κο­νο­μί­ας και ει­δι­κό­τε­ρα του τομέα των τρα­πε­ζών.

Η πο­λι­τι­κή των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι σαφής. Δια­μη­νύ­ουν στην κυ­ρί­αρ­χη τάξη και τις κρα­τι­κές γρα­φειο­κρα­τί­ες της γει­το­νι­κής χώρας ότι οι «ευ­ε­λι­ξί­ες» στην πο­λι­τι­κή του Ερ­ντο­γάν τα τε­λευ­ταία χρό­νια, δεν είναι πλέον ανε­κτές. Ζη­τούν είτε την έμπρα­κτη αλ­λα­γή πο­λι­τι­κής της κυ­βέρ­νη­σης Ερ­ντο­γάν (αρ­χί­ζο­ντας πχ με την ακύ­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τος S400), είτε την ανα­τρο­πή του Ερ­ντο­γάν. Δεν δι­στά­ζουν να υπο­γραμ­μί­ζουν αυτή την απαί­τη­ση με «κι­νή­σεις» ση­μα­ντι­κής πί­ε­σης στο δι­πλω­μα­τι­κό, το στρα­τιω­τι­κό και τον οι­κο­νο­μι­κό τομέα.

Αυτή η πο­λι­τι­κή βρί­σκε­ται το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα σε φάση διαρ­κούς όξυν­σης.

Η πο­λι­τι­κή όλων των ελ­λη­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων στα τε­λευ­ταία χρό­νια ήταν συ­γκε­ντρω­μέ­νη στην προ­σπά­θεια να με­τα­τρέ­ψουν το ρήγμα στις αμε­ρι­κα­νο­τουρ­κι­κές και ευ­ρω­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, σε «ελ­λη­νι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα» στον εν εξε­λί­ξει ελ­λη­νο­τουρ­κι­κό αντα­γω­νι­σμό στο Αι­γαίο και στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Το μόνο απο­τέ­λε­σμα αυτής της πο­λι­τι­κής είναι η βα­θύ­τε­ρη εμπλο­κή του ελ­λη­νι­κού κρά­τους στους μη­χα­νι­σμούς της δυ­τι­κής ιμπε­ρια­λι­στι­κής αλυ­σί­δας. Το απει­κο­νί­ζουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο «άξο­νας» με το Ισ­ρα­ήλ, αλλά και η «με­τα­κό­μι­ση» της ισχύ­ος ως βάσης του Ιν­τσιρ­λίκ στη Σούδα της Κρή­της.

Μια (πι­θα­νή πλέον) ανα­τρο­πή του Ερ­ντο­γάν θα αφή­σει αυτή την πο­λι­τι­κή πραγ­μα­τι­κά με­τέ­ω­ρη. Κα­νείς δε δι­καιού­ται να ξεχνά ότι η «κε­μα­λι­κή» πτέ­ρυ­γα του τουρ­κι­κού κα­θε­στώ­τος εκ­προ­σω­πεί μια κάθε άλλο παρά φι­λει­ρη­νι­κή πο­λι­τι­κή στο Αι­γαίο και στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Στις προη­γού­με­νες από­πει­ρες πρα­ξι­κο­πη­μά­των στην Τουρ­κία (2016, Ερ­γκέ­νε­κον, «Βα­ριο­πού­λα»), η πτέ­ρυ­γα αυτή είχε «παί­ξει» με την ιδέα ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου στο Αι­γαίο, για να νο­μι­μο­ποι­ή­σει τις πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις της.

β) Η στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων.

Ο πα­ρά­γο­ντας που απο­γεί­ω­σε τον ελ­λη­νο­τουρ­κι­κού αντα­γω­νι­σμό και τον οδή­γη­σε στο παρά πέντε μιας θερ­μής αντι­πα­ρά­θε­σης, ήταν η δια­βό­η­τη στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Το με­γα­λε­πή­βο­λο σχέ­διο για την εξό­ρυ­ξη με­γά­λων πο­σο­τή­των φυ­σι­κού αε­ρί­ου από τα υπαρ­κτά (ή υπο­θε­τι­κά) κοι­τά­σμα­τα στη λε­κά­νη της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου και της με­τα­φο­ράς τους στις ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές μέσω του υπο­θα­λάσ­σιου αγω­γού East Med.

Το σχέ­διο αυτό συ­γκε­κρι­με­νο­ποιού­σε μια νέα κα­τα­νο­μή ισχύ­ος που υπο­στή­ρι­ζαν οι δυ­τι­κές Με­γά­λες Δυ­νά­μεις στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Όλα τα δι­καιώ­μα­τα ερευ­νών-εξό­ρυ­ξης-εμπο­ρί­ας επί των κοι­τα­σμά­των πα­ρα­χω­ρή­θη­καν με απο­φά­σεις των κυ­βερ­νή­σε­ων των τρια­δι­κών «αξό­νων» στο πα­νί­σχυ­ρο κον­σόρ­τιουμ των εξο­ρυ­κτι­κών πο­λυ­ε­θνι­κών με «συ­ντο­νι­στή» τη Noble Energy (εται­ρεία που έπαι­ξε «μαύρο» ρόλο στην ει­σβο­λή στο Ιράκ και είχε ως διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο τον Ντικ Τσένι, τον πα­νί­σχυ­ρο αντι­πρό­ε­δρο του Μπους). Σή­με­ρα η Noble Energy έχει εξα­γο­ρα­στεί από τον αμε­ρι­κα­νι­κό κο­λοσ­σό Chevron, ενώ στο κον­σόρ­τιουμ συμ­με­τέ­χουν η επί­σης αμε­ρι­κα­νι­κή Exxon Mobile, η γαλ­λι­κή Total, η ιτα­λι­κή Eni κ.ά.

Τα κρά­τη-πα­τρί­δες αυτών των πο­λυ­ε­θνι­κών έσπευ­σαν να πά­ρουν θέση στο «τρα­πέ­ζι», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τη στρα­τιω­τι­κή δύ­να­μή τους: Ο αμε­ρι­κα­νι­κός 6ος Στό­λος αύ­ξη­σε την πα­ρου­σία του στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, με κέ­ντρο τη Σούδα. Η Γαλ­λία απέ­κτη­σε μό­νι­μο πο­λε­μι­κό ναύ­σταθ­μο στην Κύπρο. Η Βρε­τα­νία ανα­βάθ­μι­σε ση­μα­ντι­κά την κα­τα­στρε­πτι­κή ισχύ των αε­ρο­πο­ρι­κών βά­σε­ων που δια­θέ­τει στην Κύπρο.

Η γε­ω­πο­λι­τι­κή του East Med ου­σια­στι­κά απέ­κλειε την Τουρ­κία από ση­μα­ντι­κή πα­ρου­σία στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, έθετε ως προ­α­παι­τού­με­νο τη δια­σφά­λι­ση της γε­ω­γρα­φι­κής συ­νέ­χειας των ΑΟΖ του Ισ­ρα­ήλ, της Κύ­πρου και της Ελ­λά­δας, οδη­γώ­ντας έτσι σε μια με­γά­λη ανα­βάθ­μι­ση του ελ­λη­νι­κού ρόλου. Οι χάρ­τες για τις ΑΟΖ που πλημ­μύ­ρι­σαν τον Τύπο τα τε­λευ­ταία 10-15 χρό­νια –που πε­ριο­ρί­ζουν την Τουρ­κία σε μια μικρή λω­ρί­δα κυ­ριαρ­χί­ας στη θά­λασ­σα, γύρω από τα πα­ρά­λιά της– εκ­πο­νή­θη­καν από τα κον­σόρ­τιουμ των πο­λυ­ε­θνι­κών εξό­ρυ­ξης και δό­θη­καν στη δη­μο­σιό­τη­τα μο­νο­με­ρώς από την κυ­βέρ­νη­ση του Ισ­ρα­ήλ.

Το σχέ­διο αυτό λει­τούρ­γη­σε ως «κα­ρό­το» για την ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή και την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση. Η κυ­βέρ­νη­ση Ανα­στα­σιά­δη, ελ­πί­ζο­ντας σε «βέλ­τι­στη λύση» μέσω της στρα­τη­γι­κής των υδρο­γο­ναν­θρά­κων, απέρ­ρι­ψε στο Κραν Μο­ντα­νά τη λύση της Δι­ζω­νι­κής Δι­κοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας, που συν­δυα­ζό­ταν με χρο­νο­διά­γραμ­μα απο­χώ­ρη­σης των τουρ­κι­κών στρα­τευ­μά­των από το νησί και την κα­τάρ­γη­ση των εξου­σιών των «εγ­γυ­η­τριών δυ­νά­με­ων» που εγκα­τέ­στη­σε η Συμ­φω­νία της Ζυ­ρί­χης.

Το ελ­λη­νι­κό κρά­τος (επί Σα­μα­ρά, Τσί­πρα και Μη­τσο­τά­κη) προ­σάρ­μο­σε το εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μά του –στην πράξη και το πο­λε­μι­κό δόγμα του– στη στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Η ανα­βάθ­μι­ση των F-16, οι φρε­γά­τες, τα Ραφάλ και η προ­ο­πτι­κή των F-35, δεί­χνουν τη με­τά­βα­ση από την απο­τρε­πτι­κή πο­λι­τι­κή στο Αι­γαίο, στη διεκ­δί­κη­ση «στρα­τη­γι­κής πα­ρου­σί­ας» στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Είναι μια πο­λι­τι­κή εξαι­ρε­τι­κά τυ­χο­διω­κτι­κή κι επι­κίν­δυ­νη.

Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο σή­με­ρα που εν πολ­λοίς η στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων απο­δει­κνύ­ε­ται χί­μαι­ρα. Στις ανέ­με­λες ημέ­ρες που ο «σερ» Μαρ­κε­ζί­νης ο νε­ό­τε­ρος μοί­ρα­ζε «χάρ­τες» που υπό­σχο­νταν κυ­ριαρ­χία στο 95% των θα­λάσ­σιων εκτά­σε­ων του Αι­γαί­ου και νο­τιό­τε­ρα, ου­δείς έδινε ση­μα­σία στις προει­δο­ποι­ή­σεις των εμπει­ρο­γνω­μό­νων (όπως πχ οι υπεύ­θυ­νοι ανά­πτυ­ξης επεν­δύ­σε­ων των Ελ­λη­νι­κών Πε­τρε­λαί­ων) επί ορι­σμέ­νων ενο­χλη­τι­κών ση­μεί­ων. Όπως ότι τα κοι­τά­σμα­τα –με εξαί­ρε­ση το Λε­βιά­θαν στην ΑΟΖ του Ισ­ρα­ήλ και το Ζορ στην αντί­στοι­χη αι­γυ­πτια­κή) είναι αβέ­βαιου με­γέ­θους και ακόμα πιο αβέ­βαι­ης εμπο­ρευ­σι­μό­τη­τας. Όπως το ότι η γραμ­μή Κύ­προς-Κρή­τη-Πε­λο­πόν­νη­σος δια­σχί­ζει με­ρι­κά από τα πιο βαθιά και σει­σμο­γε­νή ση­μεία της Με­σο­γεί­ου, με συ­νέ­πεια το κό­στος και η τε­χνι­κή δυ­σκο­λία του East Med να εκτο­ξεύ­ο­νται σε δυ­σθε­ώ­ρη­τα επί­πε­δα.

Την αφύ­πνι­ση από τη μέθη, ανέ­λα­βε ο πο­λύ­πει­ρος Τζέ­φρι Πάιατ. Σε συ­νέ­ντευ­ξή του σε αθη­ναϊ­κή εφη­με­ρί­δα δή­λω­σε ότι «οι διε­θνείς αγο­ρές» είναι ο μόνος αρ­μό­διος για να απα­ντή­σει στο αν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τε­λι­κά ο East Med. Είχε προη­γη­θεί η συ­νά­ντη­ση Μη­τσο­τά­κη-Σί­σι στην Αθήνα και ακο­λού­θη­σαν οι συ­ντο­νι­σμέ­νες «διαρ­ρο­ές» των κυ­βερ­νή­σε­ων Ελ­λά­δας-Αι­γύ­πτου-Ισ­ρα­ήλ που έλε­γαν ότι ανα­ζη­τού­νται νέες, πιο ρε­α­λι­στι­κές, πιο φτη­νές και γε­ω­πο­λι­τι­κά πιο ελέγ­ξι­μες δια­δρο­μές για το δια­βό­η­το αγωγό (με προ­τά­σεις για χερ­σαίο τμήμα από το Ισ­ρα­ήλ ως τα δυ­τι­κά σύ­νο­ρα της Αι­γύ­πτου, υπο­θα­λάσ­σιο τμήμα ως την Κρήτη, σταθ­μό υγρο­ποί­η­σης/με­τα­φόρ­τω­σης εκεί και ναυ­τι­λια­κή γραμ­μή με­τα­φο­ράς στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη). Η δια­φο­ρά με το αρ­χι­κό σχέ­διο είναι ση­μα­ντι­κή στο οι­κο­νο­μι­κό/τε­χνι­κό πεδίο, αλλά κε­φα­λαιώ­δης στο γε­ω­πο­λι­τι­κό, αφού πα­ρα­κάμ­πτο­νται πλέον τα «καυτά ση­μεία» με­τα­ξύ Κύ­προ-Κα­στε­λό­ρι­ζου, όπου η Τουρ­κία διεκ­δι­κεί βά­σι­μα δι­καιώ­μα­τα «εκ­βο­λής».

Η εξέ­λι­ξη είναι πι­θα­νό­τα­τα ευ­ρύ­τε­ρη. Ο Ν. Δέν­διας, κατά την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψή του στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, προει­δο­ποί­η­σε για μια πιο ρι­ζι­κή «από­συρ­ση εν­δια­φέ­ρο­ντος» απέ­να­ντι στη στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Η εξό­ρυ­ξη από τα θα­λάσ­σια οι­κό­πε­δα, είπε, θα μπο­ρού­σε να φτά­σει σε εμπο­ρεύ­σι­μο προ­ϊ­όν σε 20-25 (!) χρό­νια, οπότε είναι εξαι­ρε­τι­κά αμ­φί­βο­λο αν τότε θα υπάρ­χει αντί­στοι­χη ζή­τη­ση. Ακόμα κι έτσι, συ­μπλή­ρω­σε, η τιμή του θα ήταν κατά 5 ως 6 φορές υψη­λό­τε­ρη από την αντί­στοι­χη του σα­ου­δα­ρα­βι­κού (σσ: ή και ρω­σι­κού) αντα­γω­νι­σμού.

Σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να, η γαλ­λι­κή Total και η ιτα­λι­κή Eni ανα­κοί­νω­σαν ότι «απο­σύ­ρο­νται» από τα δι­καιώ­μα­τα που προη­γου­μέ­νως απέ­σπα­σαν, σε χερ­σαία και θα­λάσ­σια «οι­κό­πε­δα» της Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας, κα­λώ­ντας την κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη να τα… επα­να­κρα­τι­κο­ποι­ή­σει.

Αν η τάση αυτή επι­βε­βαιω­θεί, αν ο οι­κο­νο­μι­κός ρε­α­λι­σμός των «αγο­ρών» επι­κρα­τή­σει της γε­ω­πο­λι­τι­κής μω­ρο­φι­λο­δο­ξί­ας στο έτσι κι αλ­λιώς πα­νά­κρι­βο σπορ των εξο­ρύ­ξε­ων, θα εί­μα­στε μπρο­στά σε μια μεί­ζο­να εξέ­λι­ξη.

Που «συ­ντο­νί­ζε­ται» με δι­πλω­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις που έχουν προη­γη­θεί και συ­νε­χί­ζουν με αμεί­ω­το ρυθμό.

Προς τη Χάγη;

Απέ­να­ντι στη συ­γκρό­τη­ση των τρια­δι­κών «αξό­νων», το σχέ­διο East Med, τη συ­να­κό­λου­θη κα­τα­νο­μή ΑΟΖ στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και την προ­φα­νή υπο­στή­ρι­ξή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν έμει­νε αδρα­νής.

Η τα­κτι­κή των μο­νο­με­ρών διεκ­δι­κη­τι­κών ενερ­γειών στη θά­λασ­σα, απο­δεί­χθη­κε πε­ριο­ρι­σμέ­νης ση­μα­σί­ας, κυ­ρί­ως για εσω­τε­ρι­κή κα­τα­νά­λω­ση. Η πα­ρου­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών και γαλ­λι­κών αε­ρο­πλα­νο­φό­ρων δεν άφηνε αμ­φι­βο­λί­ες για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα αυτών των «προ­κλή­σε­ων». Συ­νει­δη­το­ποιώ­ντας αυτόν το συ­σχε­τι­σμό, το κα­θε­στώς Ερ­ντο­γάν στρά­φη­κε προς τις δια­δι­κα­σί­ες του… Διε­θνούς Δι­καί­ου, δη­λώ­νο­ντας ότι επι­διώ­κει και απο­δέ­χε­ται «διά­λο­γο» υπό διε­θνή επο­πτεία.

Η γε­ω­γρα­φία και τα πλη­θυ­σμια­κά δε­δο­μέ­να δί­νουν, άλ­λω­στε, στην τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση ση­μα­ντι­κά πε­ρι­θώ­ρια ελιγ­μών.

Η πρώτη με­γά­λη «κί­νη­ση» προς την κα­τεύ­θυν­ση αυτή ήταν το τουρ­κο-λι­βυ­κό σύμ­φω­νο για τις ΑΟΖ με­τα­ξύ των δύο χωρών. Η μόνη ση­μα­σία του είναι ότι κα­τα­τέ­θη­κε στον ΟΗΕ, πρω­το­κολ­λή­θη­κε και λει­τουρ­γεί ως οιο­νεί πρό­σκλη­ση προς όποια πλευ­ρά έχει αντιρ­ρή­σεις, να προ­σέλ­θει σε δια­πραγ­μά­τευ­ση, κατά τη διε­θνή πρα­κτι­κή, που οδη­γεί τις δια­φο­ρές στο Διε­θνές Δι­κα­στή­ριο.

Την ώρα της σφα­γής στη Γάζα, η τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι βρί­σκε­ται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον κα­θο­ρι­σμό ΑΟΖ με την Πα­λαι­στί­νη και με τη Συρία, εγεί­ρο­ντας γε­νι­κό­τε­ρο θέμα κα­τα­νο­μής των ΑΟΖ στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο με­τα­ξύ όλων των χωρών που δια­θέ­τουν πα­ρά­λια σε αυτήν.

Πα­ράλ­λη­λα η κυ­βέρ­νη­ση Ερ­ντο­γάν έσπευ­σε (για να εκτο­νώ­σει κυ­ρί­ως την ευ­ρω­παϊ­κή πίεση) να δη­λώ­σει πρό­θυ­μη να ει­σέλ­θει σε δι­με­ρή ελ­λη­νο­τουρ­κι­κό διά­λο­γο για απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης, υπό διε­θνή επο­πτεία. Αξιο­ποί­η­σε μά­λι­στα τις κα­θυ­στε­ρή­σεις της Αθή­νας στις σχε­τι­κές απο­φά­σεις, για να κα­τη­γο­ρή­σει την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά για πο­λι­τι­κή «μο­νο­με­ρών ενερ­γειών» και προ­σπά­θεια «επι­βο­λής τε­τε­λε­σμέ­νων». Μετά το αρ­γο­πο­ρη­μέ­νο ξε­κί­νη­μα των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών, πα­ρέ­μει­νε ψύ­χραι­μα σε αυτή τη γραμ­μή, παρά τις «μα­γκιές» του Δέν­δια στη συ­νά­ντη­ση με τον Τσα­βού­σο­γλου.

Η στρο­φή του Ερ­ντο­γάν προς την πο­λι­τι­κή δια­πραγ­μά­τευ­σης υπό διε­θνή (δυ­τι­κή) επο­πτεία, μια στρο­φή υπο­χρε­ω­τι­κή λόγω της δυ­σμε­νούς θέσης του, θέτει την κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη μπρο­στά σε στρα­τη­γι­κές και δι­χα­στι­κές απο­φά­σεις.

Ένα τμήμα του πο­λι­τι­κού δυ­να­μι­κού (Ση­μί­της, Ευαγγ. Βε­νι­ζέ­λος, Ντ. Μπα­κο­γιάν­νη κ.ά.) υπο­γραμ­μί­ζει ότι οι απο­φά­σεις προς τη Χάγη πρέ­πει να παρ­θούν τώρα, γιατί δεν είναι κα­θό­λου δε­δο­μέ­νο ότι ο χρό­νος θα λει­τουρ­γή­σει θε­τι­κά (κρίση στρα­τη­γι­κής υδρο­γο­ναν­θρά­κων, ευ­με­τά­βλη­το της θέσης ΗΠΑ-ΕΕ κλπ). Ένα με­γά­λο τμήμα των στρα­τιω­τι­κών και δι­πλω­μα­τι­κών γρα­φειο­κρα­τιών (με­τα­ξύ τους σχε­δόν όλοι οι δια­πραγ­μα­τευ­τές του ελ­λη­νι­κού κρά­τους στους διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς) προει­δο­ποιεί ότι δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για λύ­σεις στο Αι­γαίο και στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο έξω από τις δια­δι­κα­σί­ες διε­θνούς δια­πραγ­μά­τευ­σης. Ο επι­κε­φα­λής της ελ­λη­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στις δι­με­ρείς διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές, πρέ­σβης (και πρώην διοι­κη­τής της ΕΥΠ…) Π. Απο­στο­λί­δης, έχει κατ’ επα­νά­λη­ψη δη­λώ­σει ότι κάθε πρα­κτι­κή λύση προ­ϋ­πο­θέ­τει «συ­νεν­νό­η­ση με την Τουρ­κία». Αυτή είναι η τάση που πιέ­ζει και εδώ για πρω­το­βου­λί­ες που έχουν ως ορί­ζο­ντα τη Χάγη.

Ο Ευάγ­γε­λος Βε­νι­ζέ­λος είναι ο αρ­χι­τέ­κτο­νας της πο­λι­τι­κής που έχει προ­ε­τοι­μά­σει το ελ­λη­νι­κό κρά­τος για το εν­δε­χό­με­νο κα­τα­φυ­γής στο Διε­θνές Δι­κα­στή­ριο. Το 2014, λίγο πριν την ήττα της συ­γκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, κα­τέ­θε­σε (εκ μέ­ρους και του Σα­μα­ρά…) μια δή­λω­ση του ελ­λη­νι­κού κρά­τους προς τους διε­θνείς θε­σμούς, όπου προει­δο­ποιού­σε ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει καμία εξου­σία και αρ­μο­διό­τη­τα του Διε­θνούς Δι­κα­στη­ρί­ου σε: α) Θέ­μα­τα κυ­ριαρ­χί­ας επί χερ­σαί­ου εδά­φους (βρα­χο­νη­σί­δες κ.ο.κ.) β) Θέ­μα­τα εύ­ρους χω­ρι­κών υδά­των (δι­καί­ω­μα επέ­κτα­σης ως τα 12 ν.μ.) και συ­σχε­τι­σμού των χω­ρι­κών υδά­των με τον εθνι­κό ενα­έ­ριο χώρο και γ) Θέ­μα­τα που άπτο­νται του σχε­δια­σμού της Εθνι­κής Άμυ­νας (στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών).

Αυτή είναι η βάση της πο­λι­τι­κής που, προς ώρας, υλο­ποιούν ο Μη­τσο­τά­κης και ο Δέν­διας: Αν χρεια­στεί να κα­τα­φύ­γου­με στη Χάγη, τότε εκεί συ­ζη­τά­με ένα και μόνο θέμα: τον κα­θο­ρι­σμό υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ.

Όμως όλοι γνω­ρί­ζουν ότι αυτή η βάση είναι ασθε­νι­κή και προ­σχη­μα­τι­κή. Στις πρό­σφα­τες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την υφα­λο­κρη­πί­δα και τις ΑΟΖ στο Ιόνιο με τη «φι­λι­κή» Ιτα­λία, ενε­πλά­κη το ζή­τη­μα των χω­ρι­κών υδά­των και λύ­θη­κε με μακρά δι­με­ρή δια­πραγ­μά­τευ­ση (και όχι μο­νο­με­ρώς όπως δια­τυ­μπα­νί­ζε­ται) που πε­ρι­λάμ­βα­νε συ­γκε­κρι­μέ­νες πα­ρα­χω­ρή­σεις και θε­σμο­θέ­τη­ση «διευ­κο­λύν­σε­ων». Στις πρό­σφα­τες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη «συμ­μα­χι­κή» Αί­γυ­πτο, στο θέμα του κα­θο­ρι­σμού των ΑΟΖ ενε­πλά­κη το ζή­τη­μα του βαθ­μού επή­ρειας των νη­σιών, ο σύν­θε­τος τε­χνι­κά κα­θο­ρι­σμός των «γραμ­μών βάσης» υπο­λο­γι­σμού του εύ­ρους, το γε­νι­κό κρι­τή­ριο «ανα­λο­γι­κό­τη­τας» κ.ά που πολύ απέ­χουν από τις αυ­θαι­ρε­σί­ες που προ­βάλ­λο­νται ως τάχα άμε­σες συ­νέ­πειες του Διε­θνούς Δι­καί­ου σχε­τι­κά με την εξαι­ρε­τι­κά πιο πε­ρί­πλο­κη γε­ω­γρα­φία του Αι­γαί­ου.

Η κα­τα­φυ­γή στη Χάγη είναι, λοι­πόν, δί­κο­πο μα­χαί­ρι για τον Μη­τσο­τά­κη. Παίρ­νο­ντας υπόψη κα­νείς τη γραμ­μή των ΗΠΑ και της ΕΕ μπο­ρεί εύ­κο­λα να προ­βλέ­ψει ότι ένας «συμ­βι­βα­σμός» που μπο­ρεί να προ­κύ­ψει εκεί, θα είναι θε­τι­κός για την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά. Όμως θα είναι ένας συμ­βι­βα­σμός που θα απέ­χει αι­σθη­τά από τις μα­ξι­μα­λι­στι­κές προσ­δο­κί­ες που η εθνι­κι­στι­κή ρη­το­ρι­κή έχει καλ­λιερ­γή­σει στην κοινή γνώμη. Γιατί το Διε­θνές Δι­κα­στή­ριο δεν πρό­κει­ται να θε­σμο­θε­τή­σει «λύ­σεις» που οι ιμπε­ρια­λι­στές θα βρουν μπρο­στά τους ως εμπό­διο, είτε στους δι­κούς τους αντα­γω­νι­σμούς, είτε ενά­ντια σε συμ­φέ­ρο­ντά τους σε άλλες πε­ριο­χές του πλα­νή­τη.

Αυτές τις προ­βλέ­ψεις αντα­να­κλούν οι πρό­σφα­τες δη­λώ­σεις του Σα­μα­ρά και του Κα­ρα­μαν­λή που κι­νή­θη­καν στην κα­τεύ­θυν­ση ενός «απορ­ρι­πτι­σμού» που, τάχα, «δεν δέ­χε­ται συμ­βι­βα­σμούς στα εθνι­κά θέ­μα­τα». Αν και πρέ­πει να συν­δε­θούν με ένα γε­νι­κό­τε­ρο κλο­νι­σμό της εμπι­στο­σύ­νης απέ­να­ντι στις ηγε­τι­κές προ­ο­πτι­κές του Μη­τσο­τά­κη, αυτές οι δη­λώ­σεις των δύο προη­γού­με­νων προ­έ­δρων της ΝΔ είναι πα­ρά­δειγ­μα για το πόσο εύ­κο­λο είναι να με­τα­τρα­πούν οι δυ­σκο­λί­ες στρα­τη­γι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού σε αμε­σό­τε­ρη πο­λι­τι­κή κρίση.

Κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα;

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η κυ­ρί­αρ­χη ελίτ στο ελ­λη­νι­κό κρά­τος βρί­σκε­ται μπρο­στά στην εν­δε­χό­με­νη υπο­χρέ­ω­ση να ανα­γνω­ρί­σει στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας ότι πολ­λοί από τους στό­χους επέ­κτα­σης της ελ­λη­νι­κής κυ­ριαρ­χί­ας που κατά την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο προ­βλή­θη­καν ως, τάχα, αυ­το­νό­η­τες συ­νέ­πειες του Διε­θνούς Δι­καί­ου ήταν μα­ξι­μα­λι­στι­κές επι­διώ­ξεις.

Η επέ­κτα­ση των χω­ρι­κών υδά­των στα 12 ν. μίλια δεν απο­τε­λεί «δι­καί­ω­μα» που μπο­ρεί να ασκη­θεί μο­νο­με­ρώς. Το Διε­θνές Δί­καιο προ­βλέ­πει τη δυ­να­τό­τη­τα επέ­κτα­σης των χω­ρι­κών υδά­των μέχρι του ορίου των 12 ν.μ., αλλά καθώς πρό­κει­ται για επέ­κτα­ση της εθνι­κής/κρα­τι­κής κυ­ριαρ­χί­ας που ισο­δυ­να­μεί με αλ­λα­γή συ­νό­ρων, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση διε­θνούς συμ­φω­νί­ας. Η επέ­κτα­ση των χω­ρι­κών υδά­των στα 12 ν.μ. με­τα­τρέ­πει το Αι­γαίο σε κλει­στή ελ­λη­νι­κή θά­λασ­σα, αλ­λά­ζο­ντας ρι­ζι­κά το κα­θε­στώς «ελεύ­θε­ρης ναυ­σι­πλο­ΐ­ας» που εγκα­τέ­στη­σε η Συν­θή­κη της Λο­ζά­νης το 1923 σχε­τι­κά με τα στενά αλλά και το Αι­γαίο. Όλοι, λοι­πόν, γνω­ρί­ζουν ότι το πρό­βλη­μα δεν αφορά μόνο την Τουρ­κία, αλλά τις διε­θνείς ναυ­τι­κές δυ­νά­μεις και ιδιαί­τε­ρα τις χώρες της Μαύ­ρης Θά­λασ­σας και τη Ρωσία. Το «αγκά­θι» αυτό είναι ιδιαί­τε­ρα ευ­με­γέ­θες…

Η στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών, πα­ρό­τι απο­τε­λεί πα­ρα­βί­α­ση της Συν­θή­κης της Λο­ζά­νης, είναι κάτι που είχε απο­δε­χθεί σιω­πη­λά η Τουρ­κία για 3-4 δε­κα­ε­τί­ες. Τι άλ­λα­ξε; Ο προ­σε­κτι­κός ανα­γνώ­στης των «εθνι­κών» και φι­λο­μι­λι­τα­ρι­στι­κών sites θα δια­πι­στώ­σει έναν «υπε­ρή­φα­νο» νε­ω­τε­ρι­σμό: η εξέ­λι­ξη της πο­λε­μι­κής τε­χνο­λο­γί­ας δίνει στο πυ­ρο­βο­λι­κό ξηράς κα­τα­στρε­πτι­κή ισχύ με­γά­λων απο­στά­σε­ων. Ο «πυ­ραυ­λο­κε­ντρι­κός πό­λε­μος» με­τα­τρέ­πει τα νησιά από αμυ­ντι­κό πρό­βλη­μα σε επι­θε­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα, που μπο­ρεί να απει­λή­σει τις πα­ρα­γω­γι­κές βά­σεις και τις πό­λεις του αντι­πά­λου. Αυτά τα ζη­τή­μα­τα θα βρουν μπρο­στά τους οι ελ­λη­νι­κές αντι­προ­σω­πεί­ες, αν και όταν φτά­σουν σε σο­βα­ρές διε­θνείς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Το ζή­τη­μα δεν θα είναι μόνο αν εξο­πλί­ζο­νται τα νησιά, αλλά και το τι εί­δους εξο­πλι­σμοί ανα­πτύσ­σο­νται σε αυτά…

Το ζή­τη­μα του εθνι­κού ενα­έ­ριου χώρου, διε­θνώς ταυ­τί­ζε­ται με το εύρος των χω­ρι­κών υδά­των. Η ελ­λη­νι­κή «πα­τέ­ντα» με χω­ρι­κά ύδατα στα 6 ν.μ. και ενα­έ­ριο χώρο (εντός του οποί­ου γί­νο­νται οι «ανα­χαι­τί­σεις») στα 10 ν.μ., δεν είναι δυ­να­τόν να εγκρι­θεί σε καμιά διε­θνή δια­δι­κα­σία.

Τέλος, η υφα­λο­κρη­πί­δα και οι ΑΟΖ, σε πε­ριο­χές με αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα εντός της μά­ξι­μουμ ζώνης των 200 ν.μ., κα­θο­ρί­ζο­νται μόνο εάν υπάρ­ξει διε­θνής συμ­φω­νία οριο­θέ­τη­σης και έγκρι­σής τους. Η εξέ­λι­ξη στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, με την ενερ­γο­ποί­η­ση όλων των χωρών, δεί­χνει ότι αυτή η δια­δι­κα­σία θα είναι μακρά, πε­ρί­πλο­κη και πι­θα­νό­τα­τα επώ­δυ­νη.

Η εκτί­μη­ση των ελ­λη­νι­κών ελίτ ότι σε όλα αυτά τα θέ­μα­τα θα μπο­ρού­σε να επι­βλη­θεί, δια των τε­τε­λε­σμέ­νων, η δική τους «ανά­γνω­ση» του Διε­θνούς Δι­καί­ου, έβαζε όλα τα αυγά στο κα­λά­θι της υπο­στή­ρι­ξης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Που θε­ω­ρή­θη­κε και θε­ω­ρεί­ται ως δε­δο­μέ­νη και διαρ­κής. Όμως η ιστο­ρία είναι γε­μά­τη πα­ρα­δείγ­μα­τα με­τα­στρο­φής των Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων. Πριν από 100 χρό­νια, έσπρω­ξαν το ελ­λη­νι­κό κρά­τος στο τυ­χο­διω­κτι­σμό της Μι­κρα­σια­τι­κής Εκ­στρα­τεί­ας. Όταν οι Άγ­γλοι, οι Γάλ­λοι και οι Ιτα­λοί απέ­σπα­σαν, τότε, τα «λά­φυ­ρα» που επι­δί­ω­καν, βρή­καν ένα συμ­βι­βα­σμό με τη νέα Τουρ­κία του Κεμάλ. Και άφη­σαν τους ντό­πιους να αλ­λη­λο­σφα­γούν ανε­νό­χλη­τοι.

Η Τουρ­κία, γε­ω­γρα­φι­κά και πλη­θυ­σμια­κά, πα­ρα­μέ­νει μια ση­μα­ντι­κή χώρα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι πι­θα­νό ο Ερ­ντο­γάν να βρει τρό­πους νέου συμ­βι­βα­σμού μαζί τους, ενώ είναι εξί­σου πι­θα­νό να ανα­τρα­πεί και να ανα­δυ­θεί μια νέα φι­λο­δυ­τι­κή πο­λι­τι­κή ηγε­σία. Και τότε η δια­πραγ­μά­τευ­ση των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών δια­φο­ρών θα τεθεί σε τε­λεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή βάση απ’ ό,τι γνω­ρί­σα­με τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά

α) Ο ελ­λη­νο­τουρ­κι­κός αντα­γω­νι­σμός, είναι ο αντα­γω­νι­σμός των δύο αστι­κών τά­ξε­ων για ισχύ και κυ­ριαρ­χία στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή. Καμιά από τις δύο δεν έχει εκ προ­οι­μί­ου «δίκιο», ο ρόλος του αμυ­νό­με­νου και του επι­τι­θέ­με­νου εναλ­λάσ­σε­ται συ­γκυ­ρια­κά με­τα­ξύ τους.

β) Το απο­τέ­λε­σμα της αντι­πα­ρά­θε­σης θα κρι­θεί, σε ση­μα­ντι­κό βαθμό, από τη στάση των με­γά­λων δυ­νά­με­ων, ει­δι­κό­τε­ρα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η θε­μα­το­λο­γία του ελ­λη­νο­τουρ­κι­κού αντα­γω­νι­σμού όχι μόνο δεν υπο­βαθ­μί­ζει αλλά υπο­γραμ­μί­ζει την ανά­γκη αυ­θε­ντι­κής αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής γραμ­μής. Η ρήξη με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους τρια­δι­κούς «άξο­νες» είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για την ει­ρή­νη και για όποιες φι­λο­λαϊ­κές εξε­λί­ξεις στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή.

γ) Η αντί­θε­ση στον πό­λε­μο, η αδια­πραγ­μά­τευ­τη υπο­στή­ρι­ξη της ει­ρή­νης, πέρα από τα απα­τη­λά πο­λε­μο­κά­πη­λα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα των «κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των» πρέ­πει να απο­τε­λεί πρω­τεύ­ουν πο­λι­τι­κό κρι­τή­ριο για την ερ­γα­τι­κή τάξη και τις λαϊ­κές μάζες. Οι διαρ­κείς εξο­πλι­σμοί είναι μια επι­λο­γή οι­κο­νο­μι­κο­κοι­νω­νι­κά πα­ρά­λο­γη και πο­λι­τι­κά αντι­δρα­στι­κή και επι­κίν­δυ­νη. Η Ελ­λά­δα και η Τουρ­κία είναι χώρες σε οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή κρίση. Η απόρ­ρι­ψη των εξο­πλι­σμών είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για να επι­κρα­τή­σουν προ­τε­ραιό­τη­τες που θα λο­γο­δο­τούν στις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες.

δ) Η στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων είναι απα­τη­λή και επι­κίν­δυ­νη. Ο εξο­ρυ­κτι­σμός δένει χώρες και λαούς στην ουρά των με­γά­λων πο­λυ­ε­θνι­κών, των μόνων δυ­νά­με­ων που μπο­ρούν να τον υλο­ποι­ή­σουν. Συμ­βά­λει κα­θο­ρι­στι­κά στην απει­λή κατά του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και η εγκα­τά­λει­ψή του ανα­γνω­ρί­ζε­ται πλέον ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­το­λο­γι­κής κα­τα­στρο­φής.

ε) Οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι λαϊ­κές μάζες και στις δυο πλευ­ρές των συ­νό­ρων, έχουν ανά­γκη από μια αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή που θα χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από πλήρη ανε­ξαρ­τη­σία απέ­να­ντι στην κυ­ρί­αρ­χη τάξη της «δικής της» χώρας. Κάθε υπο­χώ­ρη­ση από αυτήν τη κα­τεύ­θυν­ση, κάθε υπό­κλι­ση στην εθνι­κή ενό­τη­τα υπό το πρό­σχη­μα είτε του Διε­θνούς Δι­καί­ου είτε των «κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των» είναι με­τα­τό­πι­ση προς τις σύγ­χρο­νες εκ­δο­χές της πα­λιάς αμαρ­τί­ας του «σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού». Δη­λα­δή, όπως υπο­γράμ­μι­ζε ο Λένιν, της προ­δο­σί­ας της προ­τε­ραιό­τη­τας του κοι­νω­νι­κού στοι­χεί­ου με άλ­λο­θι την ανα­φο­ρά στην προ­τε­ραιό­τη­τα του εθνι­κού.

Ετικέτες