Ύστερα από καιρό, ύστερα από μια μεγάλη συστηματική προσπάθεια των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, αλλά και άνεργοι αδιόριστοι συνάδελφοι, διαδηλώσαμε με παλμό ενάντια στην αδιοριστία και απαιτήσαμε μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση.

Ήταν μια μεγάλη διαδήλωση την οποία στήριξε όλη η Αριστερά, κάτι που έχει μεγάλη σημασία.

Φαίνεται ότι το αίτημα για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει ένα όχημα ανάκαμψης του εκπαιδευτικού κινήματος. Γιατί συνδέεται με την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων που η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους. Και γιατί αυτοί είναι η νέα γενιά εργαζομένων στην εκπαίδευση που μπορούν και πρέπει να ξαναπιάσουν το νήμα των μεγάλων πανεκπαιδευτικών αγώνων των προηγούμενων χρόνων. Δίνοντας έτσι νέα ζωή και παλμό στις ΕΛΜΕ και νέο αίμα στις τάξεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Οι ΕΛΜΕ πρέπει να σκύψουν και να προσπαθήσουν να συνδεθούν όσο καλύτερα μπορούν με αυτό το κομμάτι των συναδέλφων. Μόνο καλό μπορεί να βγει από μια τέτοια προσπάθεια. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για ένα τμήμα εκπαιδευτικών που μοιράζεται τα ίδια προβλήματα με τους μονίμους και είναι οργανικό κομμάτι της εκπαίδευσης, οι μόνιμοι συνάδελφοι θα έχουν τους συμβασιούχους συναδέλφους, συμμάχους σε κάθε διεκδίκησή τους. Αρκεί να μπουν στον κόπο. Αρκεί να κάνουν το πρώτο βήμα. Να φωνάξουν μαζικά ότι θέλουμε «Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση», «Διορισμό όλων των αναπληρωτών», αλλά και «Ίσα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών και μόνιμων». Και οι ΕΛΜΕ να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά σε μια τέτοια προσπάθεια.

Όσο για την κυβέρνηση; Η επίθεση στην πανελλαδική διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας αποπνέει όχι μόνο ανησυχία αλλά και φόβο. Η «χρήσιμη» κυβέρνηση που μπόρεσε, αλλάζοντας στρατόπεδο, να απογοητεύσει τον κόσμο και να μπλοκάρει τους αγώνες και το κίνημα για τόσα χρόνια, κάτι που την κατέστησε τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι ψυχανεμίζεται πως αυτή η περίοδος τελειώνει. Και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν οι φόβοι της πραγματικότητα. Για να τελειώνει επιτέλους το πένθος. Και να έρθει η άνοιξη των αγώνων!

*Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι στην Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ετικέτες