Η τροποποιητική απόφαση Παππά, Κατρούγκαλου, Σπίρτζη για τους εργαζόμενους στα (νέα) ιδιωτικά κανάλια.

Είναι σε όλους γνωστός ο… ανηλεής, ο… περήφανος, ο… σκληρός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εναντίον της διαπλοκής και των κορυφών της, στην αμαρτωλή πυραμίδα των ιδιωτικών ΜΜΕ της χώρας. Ο… πόλεμος προσωπικά του υπουργού Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκου Παππά εναντίον της διαπλοκής θυμίζει κάτι από το δημοτικό τραγούδι για τη Δέσπω Μπότση, που έκανε πόλεμο «με νύφες και με αγγόνια», κατά την έκφραση του άγνωστου, λαϊκού ποιητή. Έτσι ο υπουργός Επικρατείας εξαπολύει, ακατάπαυστα, πυρά εναντίον των καναλαρχών, στριμώχνοντας τους στα σκοινιά από κοινού με δύο ακόμη γνωστούς για την κοινωνική τους ευαισθησία και τις φιλεργατικές τους περγαμηνές υπουργούς, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Χρήστο Σπίρτζη…

Στις 11 του Μάη, με την κοινή υπουργική απόφαση 9538/ΦΕΚ Β 1319/11.5.2016, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί χτύπησαν… ανελέητα και καίρια τη διαπλοκή και τους εργοδότες των μελλοντικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας . Στην απόφαση αυτή, τροποποίησαν τους ελάχιστους (διάβαζε στην πραγματικότητα, μέγιστους) απαιτούμενους αριθμούς των εργαζομένων που υποτίθεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να προσφέρουν εργασία με σχέση πλήρους απασχόλησης στα νέα κανάλια, μειώνοντας τους στο μισό! Έτσι, εκεί όπου απαιτούνταν 120 δημοσιογράφοι, 120 διοικητικοί υπάλληλοι και 160 τεχνικοί, οι αριθμοί έπεσαν στους 60 δημοσιογράφους, τους 60 διοικητικούς υπάλληλους και τους 80 τεχνικούς, και μάλιστα, όχι κατά την έναρξη λειτουργίας ή καθ ‘ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του καναλιού, αλλά, όπως ρητά αναφέρει η απόφαση, σαν ένας « μέσος όρος, που θα προκύπτει ετησίως». Με άλλα λόγια, οι παραπάνω αριθμοί είναι στην πραγματικότητα απολύτως ενδεικτικοί και δίνεται το πράσινο φως στους νέους καναλάρχες να ξεκινήσουν τη μιντιακή, επιχειρηματική τους δραστηριότητα με ακόμη μικρότερα, αριθμητικά υποσύνολα εργαζομένων με τέτοια σχέση εργασίας.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός απαιτούμενος αριθμός για τα νέα κανάλια γενικού περιεχομένου παραμένει στο ύψος των 400 εργαζομένων, με την τροποποιητική απόφαση να συμμορφώνεται πλήρως με μια από τις απαιτήσεις της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ ), την ένωση των εργοδοτών και ιδιοκτητών, δηλαδή, που απαιτούσε και εν τέλει πέτυχε, το υπολειπόμενο σύνολο των 200 εργαζομένων να καθορίζεται κατά το δοκούν ως προς τον ρόλο, την ειδικότητα και τη σχέση εργασίας από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι καναλάρχες θα μπορούν ανεξέλεγκτα , αλλά πια «σύννομα» να έρθουν σε επικερδείς συμφωνίες με εταιρίες ενοικίασης απασχολήσιμων, με συνεργεία  εξωτερικών παραγωγών και απασχολούμενους με «μπλοκάκια» χωρίς να λογοδοτούν και να ελέγχονται από πουθενά. Άλλη μια κορυφαία επιτυχία του σκληρού κυβερνητικού πολέμου ενάντια στις εργοδοσίες και τους κεφαλαιούχους της μιντιακής διαπλοκής!

Κάτω όμως από το χαλί της παραπάνω απόφασης κρύβονται οι συνέπειες για όσους θα εργαστούν σε ιδιωτικά κανάλια  ειδικού περιεχομένου, για παράδειγμα, αμιγώς ψυχαγωγικού ή αθλητικού. Όπως ρητά προβλέπεται στον ν.4339/2015, τον νόμο Παππά για τα ΜΜΕ, ο αριθμός των εκεί εργαζομένων πέφτει στο 50% εκείνου που προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα κανάλια γενικού περιεχομένου. Με απλά λόγια, σε ένα κανάλι πχ ψυχαγωγικού χαρακτήρα πανελλαδικής εμβέλειας θα απασχολούνται μόλις 30 δημοσιογράφοι, 30 διοικητικοί υπάλληλοι και 30 τεχνικοί… Υπενθυμίζεται ότι ένας καναλάρχης με άδεια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας θα μπορεί να μετατρέψει την άδειά του σε ειδικού περιεχομένου, με αδιαφανείς όρους και ελάχιστες προϋποθέσεις, μόλις έξι μήνες μετά από την έναρξη εκπομπής του καναλιού του.

Τελικά, και στο πεδίο των ΜΜΕ, η ψευδολογία για τον δήθεν ανηλεή πόλεμο ενάντια στους διαπλεκόμενους εργοδότες διαλύεται μπροστά στα γεγονότα, την πραγματικότητα και τη σχεδιαζόμενη εξουθένωση των εργαζομένων στα (νέα) κανάλια, όπως αυτή τεκμαίρεται από τις υπουργικές αποφάσεις και ενέργειες και όχι από τους φαιδρούς διαξιφισμούς και τις γελοίες δημόσιες τοποθετήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα,  τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα ή τα τουιταρίσματα και τα ποσταρίσματα στο διαδίκτυο από τους τελευταίους οπαδούς της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το χειμωνιάτικο παραμύθι που διηγήθηκαν με σχετική επιτυχία πειθούς των μαζών, ο Παππάς, η κυβέρνηση, αλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για τον «πόλεμο ενάντια στη διαπλοκή» αποδεικνύεται όνειρο θερινής νυκτός και ενώ ακόμη υπολείπονται τρεις μήνες έως την οριστικοποίηση των νέων καναλαρχών, σχεδόν πάνω στον Δεκαπενταύγουστο – μια κακέκτυπη επανάληψη,  σε μικροκλίμακα, της περυσινής ψήφισης του τρίτου μνημονίου, πάνω στα «μπάνια του λαού». Μέχρι εκείνο το σημείο, πιθανότατα θα προκύψουν και άλλες, φανερές, κρυφές και σχεδόν κρυφές τροποποιητικές αποφάσεις - δωράκια των υπουργών – μάγων, που θα ενισχύουν ποικιλοτρόπως τις ( νέες)  ιδιοκτησίες των (νέων) καναλιών.

Υστερόγραφο : Ας τονιστεί ότι με εξαίρεση ορισμένες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το ρεπορτάζ των ΜΜΕ και τα σωματεία των τεχνικών που πλήττονται άμεσα, ουδείς άλλος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ευαρεστηθεί να αναδείξει και να καταγγείλει τη νέα, κυβερνητική μεθόδευση προς όφελος των επιχειρηματιών του Τύπου και συγκεκριμένα των καναλιών.

Ετικέτες