Πριν μερικές ημέρες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή έναν δημοσιογράφο του «Έθνους», καθώς και τον διευθυντή και τον εκδότη της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση με δόλο.

Η κα­τη­γο­ρία αφο­ρού­σε άρθρο με κα­ταγ­γε­λί­ες κατά τριών για­τρών που ερ­γά­ζο­νταν στο Παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κό Κέ­ντρο του νο­σο­κο­μεί­ου Παί­δων «Αγία Σοφία», και οι οποί­οι μετά τη δη­μο­σί­ευ­ση «απο­μα­κρύν­θη­καν» από το νο­σο­κο­μείο, με απο­τέ­λε­σμα η ήδη λόγω πε­ρι­κο­πών υπο­στε­λε­χω­μέ­νη κλι­νι­κή να κλεί­σει και τα πε­ρι­στα­τι­κά να διο­χε­τεύ­ο­νται στο «Ωνά­σειο».
Το «ρε­πορ­τάζ», που δη­μο­σιεύ­τη­κε στην εφη­με­ρί­δα, στις 29-30/10/2011, «ξε­σκέ­πα­ζε» «φά­μπρι­κα εξα­γω­γής καρ­διο­πα­θών παι­διών στο εξω­τε­ρι­κό» που είχαν στή­σει οι «κα­βγα­τζή­δες επί­ορ­κοι παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γοί», ενώ ανέ­φε­ρε ότι οι για­τροί «κα­βγά­δι­ζαν στο προ­σκέ­φα­λο ναρ­κω­μέ­νου παι­διού με πρό­βλη­μα συγ­γε­νούς καρ­διο­πά­θειας» κι ότι «ο κα­βγάς των τριών για­τρών συ­νε­χι­ζό­ταν ακόμη και όταν το παιδί άρ­χι­σε να συ­νέρ­χε­ται από τη νάρ­κω­ση, με απο­τέ­λε­σμα να μην χει­ρουρ­γη­θεί».

Η «έρευ­να» του συ­ντά­κτη, σύμ­φω­να με την απο­λο­γία του στο δι­κα­στή­ριο πε­ριο­ρί­στη­κε στην «προ­φο­ρι­κή ενη­μέ­ρω­ση» από πηγές του υπουρ­γεί­ου, τον τότε διοι­κη­τή της 1ης ΥΠΕ κ. Μου­σιώ­νη και τον τότε και νυν διοι­κη­τή του «Αγία Σοφία» κ. Πα­πα­σάβ­βα. Πηγές που όπως φαί­νε­ται θε­ω­ρεί απο­λύ­τως αξιό­πι­στες, αφού δεν φρό­ντι­σε να δια­σταυ­ρώ­σει πριν την δη­μο­σί­ευ­ση. Αλλά ούτε και στη συ­νέ­χεια, πα­ρό­λο που τόσο ο σύλ­λο­γος ερ­γα­ζο­μέ­νων στο νο­σο­κο­μείο όσο και οι γο­νείς καρ­διο­πα­θών παι­διών, μέσω του συλ­λό­γου τους (Σύλ­λο­γος Γο­νέ­ων & Κη­δε­μό­νων Παι­διών με Συγ­γε­νή Καρ­διο­πά­θεια «Αγία Σοφία») στή­ρι­ξαν εξαρ­χής τους τρεις δια­συρ­θέ­ντες παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γούς. Ο σύλ­λο­γος των γο­νέ­ων, μά­λι­στα, είχε εξαρ­χής κα­ταγ­γεί­λει ότι «το κλεί­σι­μο του μο­να­δι­κού δη­μό­σιου Παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κού Κέ­ντρου της Ελ­λά­δας, του Ει­δι­κού Κέ­ντρου Αντι­με­τώ­πι­σης Συγ­γε­νών Καρ­διο­πα­θειών στα Παι­διά (ΕΚΑ­ΣΚΑΠ), από την τότε πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, με σκοπό την ενί­σχυ­ση των ιδιω­τι­κών κέ­ντρων, ήταν προ­α­πο­φα­σι­σμέ­νο και έπρε­πε κάπως να δι­καιο­λο­γη­θεί», ση­μειώ­νο­ντας ότι από τον Νο­έμ­βρη του 2011, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας (Λο­βέρ­δος), έλεγε ότι ήταν πολλά τα 3 παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κά κέ­ντρα στην Ελ­λά­δα (τα άλλα δύο είναι τα ιδιω­τι­κά κέ­ντρα του «Ωνα­σεί­ου» και του «Μη­τέ­ρα»), στρώ­νο­ντας έτσι τον δρόμο για να κλεί­σει το μόνο δη­μό­σιο παι­δο­καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κό κέ­ντρο της χώρας.

Μετά από κι­νη­το­ποι­ή­σεις γο­νέ­ων, ερ­γα­ζο­μέ­νων στο νο­σο­κο­μείο, ορ­γα­νι­σμών υγεί­ας, συν­δι­κά­των  και επι­τρο­πών πο­λι­τών, την άνοι­ξη η διοί­κη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι προ­τί­θε­ται να ξα­να­λει­τουρ­γή­σει το Κέ­ντρο.

Ωστό­σο στα 2,5 χρό­νια που το Κέ­ντρο έμει­νε κλει­στό, «ανέ­βη­κε από­το­μα η θνη­σι­μό­τη­τα των παι­διών με συγ­γε­νή καρ­διο­πά­θεια», καθώς έπαψε να υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα για άμεση καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κή εκτί­μη­ση και πα­ρέμ­βα­ση, γε­γο­νός που στοί­χι­σε τη ζωή αθώων παι­διών (χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή η πε­ρί­πτω­ση του μι­κρού Ηλία Αλε­ξάν­δρου, τον πε­ρα­σμέ­νο Φε­βρουά­ριο,  καθώς «τόσο η αξιο­λό­γη­ση ότι χρειά­ζε­ται χει­ρουρ­γείο, όσο και "τα απα­ραί­τη­τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά" από το "Ωνά­σειο", ώστε να με­τα­βεί το παιδί στο εξω­τε­ρι­κό, φαί­νε­ται ότι άρ­γη­σαν ανε­πα­νόρ­θω­τα»), ενώ στο "Ωνά­σειο" για κάθε εξέ­τα­ση, εκτός νο­ση­λεί­ας, οι γο­νείς πλη­ρώ­νουν του­λά­χι­στον 60-100 ευρώ.

Εξάλ­λου, ενό­ψει της με­ρι­κής επα­να­λει­τουρ­γί­ας του, που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 3 Ιου­νί­ου, η ΕΙΑΠ είχε κάνει λόγο για υπο­τυ­πώ­δη επα­να­λει­τουρ­γία, που θα κα­λύ­πτει το 41% των δυ­να­το­τή­των που είχε το Κέ­ντρο, καθώς για την πλήρη λει­τουρ­γία του «χρειά­ζο­νται συ­νο­λι­κά -εκτός από το ήδη υπάρ­χον προ­σω­πι­κό- 3 μό­νι­μοι καρ­διο­χει­ρουρ­γε­οί, 7 παι­δο­καρ­διο­λό­γοι, 4 καρ­διο­α­ναι­σθη­σιο­λό­γοι και 25 μό­νι­μοι νο­ση­λευ­τές», και το­νί­ζει πως «αντί για 40 σχε­δόν μό­νι­μα υγειο­νο­μι­κά στε­λέ­χη, το υπουρ­γείο Υγεί­ας προ­σπα­θεί να μπα­λώ­σει την κα­τά­στα­ση με 5 επι­κου­ρι­κούς».

Και αυτά, πριν την από­φα­ση του νυν υπουρ­γού για δια­θε­σι­μό­τη­τα και κι­νη­τι­κό­τη­τα στα νο­σο­κο­μεία κι πριν αρ­χί­σει να κλεί­νει νο­σο­κο­μεία.

Ετικέτες