Δεν είμαι ο νέγρος σου, είμαι άνθρωπος. Αν χρειάζεσαι έναν νέγρο πρέπει να σκεφτείς το γιατί.

Και επί­σης:

Η Ιστο­ρία αφορά πάντα το παρόν. Αν αφορά το πα­ρελ­θόν λέει ψέ­μα­τα.



Λόγια, πά­νω-κά­τω, όπως τα θυ­μά­μαι, από τη συ­γκλο­νι­στι­κή ται­νία του Ραούλ Πεκ  I am not your Negro. Μια αφή­γη­ση για τις φυ­λε­τι­κές δια­κρί­σεις στην Αμε­ρι­κή από την εποχή του νόμου Τζιμ Κρόου ως τα πιο πρό­σφα­τα γε­γο­νό­τα στο Φέρ­γκιου­σον και το κί­νη­μα Black Lives Matter.



Η αφή­γη­ση, με τη φωνή του Σά­μιου­ελ Τζάκ­σον, βα­σί­ζε­ται στα κεί­με­να του μαύ­ρου συγ­γρα­φέα και ακτι­βι­στή Τζέιμς Μπάλ­ντουιν, κυ­ρί­ως σε ένα βι­βλίο που δεν πρό­λα­βε να τε­λειώ­σει, με θέμα τις ανα­μνή­σεις του από τον Μέ­ντ­γκαρ Έβερς, τον Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ και τον Μάλ­κολμ Χ. Συ­μπλη­ρώ­νε­ται δε από πολύ αρ­χεια­κό υλικό και πα­ρα­δείγ­μα­τα από την ποπ κουλ­τού­ρα όπως ο κι­νη­μα­το­γρά­φος και η δια­φή­μι­ση. 



Είναι αλή­θεια ότι η ται­νία δεν ανα­φέ­ρε­ται στη σε­ξουα­λι­κή ταυ­τό­τη­τα του Μπάλ­ντουιν -- γί­νε­ται μόνο ένας υπαι­νιγ­μός διά στό­μα­τος Χού­βερ-- αλλά γε­νι­κά δεν λέει πολλά πράγ­μα­τα για τον ίδιο τον Μπάλ­ντουιν. Μα­θαί­νου­με για κά­ποια παι­δι­κά του βιώ­μα­τα, για τα τα­ξί­δια του στην Ευ­ρώ­πη όπου ανέ­πνευ­σε, και αν δεν τον γνω­ρί­ζου­με (εύ­λο­γα), υπο­ψια­ζό­με­στε το μέ­γε­θος της προ­σω­πι­κό­τη­τας και του έργου του όταν βλέ­που­με τη συμ­με­το­χή του στο ντι­μπέιτ του Κέι­μπριτζ το 1965, ή την αντι­πα­ρά­θε­σή του με έναν κα­θη­γη­τή Φι­λο­σο­φί­ας του Γέιλ στην αμε­ρι­κα­νι­κή τη­λε­ό­ρα­ση (όπου ισο­πε­δώ­νει τον κα­θη­γη­τή), ή τη σχέση του με τους Μέ­ντ­γκαρ, Μάλ­κολμ, Μάρ­τιν και την προ­σπά­θειά του να συν­δυά­σει τις δια­φο­ρε­τι­κές τους προ­σεγ­γί­σεις για τον αγώνα των Αφρο­α­με­ρι­κα­νών.



Και ωστό­σο, μέσα από το κολάζ των ντο­κου­μέ­ντων και της προ­σω­πι­κής αφή­γη­σης ανα­δύ­ε­ται μια πολύ σαφής οπτι­κή που βα­σί­ζε­ται σε δύο άξο­νες. Ο ένας είναι πο­λι­τι­κός και συ­νί­στα­ται στην κα­ταγ­γε­λία του αμε­ρι­κα­νι­κού φι­λε­λεύ­θε­ρου μο­ντέ­λου, που κά­πο­τε φτά­νει να προ­σποιεί­ται ακόμα και φυ­λε­τι­κή αχρω­μα­το­ψία.

Ο δεύ­τε­ρος άξο­νας, ψυ­χο­λο­γι­κού χα­ρα­κτή­ρα, είναι η ανά­δει­ξη της ζη­μιάς που κάνει ο ρα­τσι­σμός στην αν­θρώ­πι­νη ψυχή, ακόμα και του ίδιου του ρα­τσι­στή -- η υπο­χώ­ρη­ση της λο­γι­κής ξερ­νά­ει τέ­ρα­τα.

Ετικέτες