Στο εορταστικό bazaar βιβλίου των εκδόσεων red marks

Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη οι εκδόσεις red marks σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος, παρουσίασαν τα graphic novel «1922» και «1923» του Θανάση Πέτρου, στο πλαίσιο του διήμερου εορταστικού bazaar βιβλίου που οργάνωσαν οι εκδόσεις red marks στο χώρο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων στην Κλαζομενών 1. Την παρουσίαση-συζήτηση έκαναν ο συγγραφέας και ο Χρήστος Σταυρακάκης, υποψήφιος διδάκτορας χώρου και μετανάστευσης στο ΕΜΠ.

Στην «εκπνοή» της επετείου των εκατό χρόνων από τη μεγάλη ιδέα και τη μικρασιατική καταστροφή, τα δύο κόμικ του Θανάση Πέτρου αφηγούνται μία αντιδημοφιλή πλευρά της ιστορίας. Στο «1922» ξεδιπλώνεται η ιστορία της μικρασιατικής εκστρατείας μέσα από τα μάτια και τα βιώματα των στρατιωτών, με κεντρικό ήρωα έναν στρατιώτη από τη Σμύρνη. Αποτυπώνεται με πολύ γλαφυρό τρόπο η βία και η φρίκη του πολέμου, οι κακουχίες των στρατιωτών στο μέτωπο, η αποκτήνωση των ανθρώπων στον πόλεμο και στην προσπάθειά τους για επιβίωση, η άγνοια για τα πολιτικά αλλά και τα στρατιωτικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και του στρατιωτικού επιτελείου.  Έχοντας από πίσω ιστορική έρευνα σε σχετική βιβλιογραφία το κόμικ δε «χαρίζεται», αναδεικνύοντας και τις βιαιότητες του ελληνικού στρατού που προκάλεσαν τα αντίποινα του τουρκικού στρατού του Κεμάλ που οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή.

Στο «1923» συνεχίζεται η ιστορία των στρατιωτών που πλέον έχουν φτάσει τον Πειραιά μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Η μοίρα των προσφύγων συναντιέται με τη μοίρα των σακατεμένων στρατιωτών από το μέτωπο. Αμφότεροι αντιμετωπίζονται ως παρίες από το ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή, ενώ δε λείπουν και αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά τους πρόσφυγες, να εκπορνεύσουν έναντι κέρδους νεαρές προσφύγισσες κλπ. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα πλοκή με εντάσεις ο Θανάσης Πέτρου σκιαγραφεί την ελληνική κοινωνία μετά το 1922 με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής, τις απεργίες, τα συνδικάτα, το ρεμπέτικο τραγούδι στα προσφυγικά παραπήγματα της «Κρεμμυδαρούς» (σημερινή Δραπετσώνα).

Η συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης ήταν ιδιαίτερα ζωντανή: από τα ερεθίσματα του δημιουργού, την επιλογή της αφήγησης αυτής της ιστορίας μέσα από κόμικ, την έρευνα που χρειάστηκε για να μπορέσει να στηθεί αυτή η αφήγηση μέχρι την κριτική στάση απέναντι στην κύριαρχη εθνική αφήγηση για τα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής, από μία σκοπιά αντιπολεμική και διεθνιστική ενάντια στις σφαγές των ανθρώπων για τα πολιτικά-οικονομικά σχέδια και τα συμφέροντα των κρατών, σε μία περίοδο μάλιστα που οξύνεται σε επίκινδυνο βαθμό ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός. Συμβολή σε αυτή τη συζήτηση αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση των red marks με τίτλο «Από τη μεγάλη ιδέα στην καταστροφή».

Το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου δεκάδες φίλοι των εκδόσεων red marks επισκέφθηκαν το χώρο των εκδόσεων, για να αγοράσουν βιβλία των εκδόσεων red marks, με προσφορές στα βιβλία για την ιστρορία της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά και να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες άλλους τίτλους. Ήταν μια καλή αφορμή συνάντησης και συζήτησης λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, από αυτές που είναι απαραίτητο να επαναληφθούν.

Ετικέτες