Κυβέρνηση, ιδιωτικά συμφέροντα και φασίστες ενάντια στην αριστερή δημοτική αρχή, την Αριστερά και το κίνημα, σε μια κεντρικής πολιτικής σημασίας "πρόβα τζενεράλε" της "μάχης για την εξουσία"

Στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα η κατάσταση "έχει ξεφύγει". Όχι κατά κύριο λόγο εξαιτίας της δράσης "θερμοκέφαλων" οπαδών -υπάρχουν μπόλικοι απ' αυτούς, αλλά αυτοί άγονται και φέρονται από άλλους που έχουν συγκεκριμένα σχέδια- αλλά επειδή εκεί διεξάγεται ένα "πείραμα", επειδή εκεί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια μάχη με κεντρική πολιτική σημασία. Ποιοι εμπλέκονται σε αυτή τη μάχη; Ποιοι είναι οι στόχοι τους και ποιες οι διακυβεύσεις;

Η όσο το δυνατόν πιο καθαρή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι καίριας σημασίας, ώστε η Αριστερά και το κίνημα να καθορίσουν τη στάση τους, αλλά και για την έκβαση του "πειράματος". Σίγουρα πάντως το ζήτημα δεν είναι πλέον το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ούτε καν το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας - η μάχη και οι διακυβεύσεις αφορούν ζητήματα πολύ πέρα απ' αυτά.  

Η Αριστερά "στην κυβέρνηση" και η αντεπίθεση των δυνάμεων του συστήματος

Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιηθεί, είναι πως όσα συμβαίνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν θα συνέβαιναν ή θα είχαν τη διάσταση που έχουν αν η Αριστερά δεν "έβαζε πόδι" στο "αυτοδιοικητικό κράτος", αν δεν "έπαιρνε την κυβέρνηση", δηλαδή το δήμο, στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό είναι το "μέγα σκάνδαλο", αυτή είναι η μεγάλη "πρόκληση" που κινητοποιεί κυβερνητικούς και μνημονιακούς μηχανισμούς, ιδιωτικά συμφέροντα και φασίστες - οι οπαδοί της ΑΕΚ συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που τους ξεπερνάει και δεν συλλαμβάνουν καν τις διαστάσεις του.

Διότι στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα εκλέχτηκε μια αριστερή δημοτική αρχή η οποία:

  •      Δεν δέχτηκε στις τάξεις της ούτε συνεργάστηκε με λαμόγια του παλιού, φθαρμένου και κορακοζώητου πολιτικού προσωπικού μνημονιακών και καλλικρατικών που διαχειρίστηκαν τη δημοτική αρχή για δεκαετίες με εναλλαγή ρόλων, αλλά αντίθετα, με την εκλογική της νίκη έστειλε αυτό το πολιτικό προσωπικό στο σπίτι του, σε υποχρεωτική αργία, αποδιαρθρώνοντας το κράτος της διαπλοκής στην περιοχή.

  •      Έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα σε πάσης φύσεως επιχειρηματικά συμφέροντα, από τα μεγάλα μέχρι τα μικρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αριστερή δημοτική αρχή δεν έρχεται για να πάρει αυτή τα "ηνία" της πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής στην περιοχή, αλλά για να την κάνει παρελθόν.

  •       Έκανε από την αρχή καθαρές αυτές τις προθέσεις της στο ζήτημα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, διατυπώνοντας προεκλογικά -και εκλεγόμενη με αυτή τη δέσμευση- τη θέση για κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το 1934 στην Ερασιτεχνική και χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο από το Άλσος. Η θέση αυτή είναι ενάντια όχι στην ΑΕΚ, όχι στην κατασκευή του νέου της γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά στα φαραωνικά σχέδια του επιχειρηματία Μελισσανίδη και στα κυβερνητικά σχέδια, που παίρνουν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ απλώς σαν αφορμή για να νομιμοποιηθεί και ενεργοποιηθεί ένα ντόμινο καταπατήσεων δασικών εκτάσεων  στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα αλλά και πολύ πέρα από αυτήν, για να νομιμοποιηθεί η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα όπου το Δημόσιο πληρώνει τις μπίζνες των επιχειρηματιών χωρίς αυτοί να βάλουν ούτε ευρώ από την τσέπη τους, για να διαλυθούν "και με το νόμο" τα απομεινάρια του ερασιτεχνισμού αθλητισμού. Η στάση της δημοτικής παράταξης και πλέον της αριστερής δημοτικής αρχής στο ζήτημα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ (ναι στο γήπεδο - όχι στα φαραωνικά σχέδια και τις μπίζνες του Μελισσανίδη σε βάρος του Άλσους) ήταν η "υπογραφή που δεν παίρνεται πίσω", η "αδιάσειστη απόδειξη" ότι η νέα δημοτική αρχή δεν ήρθε για να οργανώσει το δικό της "κύκλωμα" διαπλοκής, για να υπογράψει τα δικά της "συμβόλαια" με τους επιχειρηματίες, αλλά για να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά. Γιατί, απλούστατα, αν η αριστερή δημοτική αρχή "τα έβρισκε" με τον Μελισσανίδη, γιατί να μην το έκανε και με όλους τους άλλους, επιχειρηματίες και διαπλεκόμενους; Και τότε, πόσο αριστερή θα ήταν;..

  •      Δεσμεύτηκε ότι θα είναι στο πλάι των δημοτών, ιδιαίτερα όσων είναι θύματα της κοινωνικής δυστυχίας που συσσωρεύουν τα μνημόνια, και ότι δεν θα αφήσει κανένα δημότη χωρίς ρεύμα, στέγη και τροφή.   

Με λίγα λόγια, στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα ένα αριστερό ριζοσπαστικό "πείραμα" πέτυχε μια πρώτη μεγάλη νίκη "καταλαμβάνοντας" το δήμο και έστειλε "μηνύματα" σε πολλές κατευθύνσεις με το να "σκίσει" όλα τα συμβόλαια της πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής στην περιοχή ή που τα συμφέροντά της εστιάζονται στην περιοχή.  

Παίρνοντας την "εξουσία" με τέτοιο τρόπο σε τοπικό επίπεδο, η Αριστερά καταθέτει ένα υπόδειγμα που, αν στεριώσει, θα έχει τεράστια σημασία όχι απλώς για τη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, αλλά και για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις.

Ένα τέτοιο "πείραμα" της Αριστεράς, ένα τέτοιο υπόδειγμα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει "κυβέρνηση της Αριστεράς", είναι αυτονόητα όχι απλώς ενοχλητικό αλλά και πολύ επικίνδυνο, πρώτα απ' όλα για τα άμεσα θιγόμενα συμφέροντα, αλλά επίσης για όλα τα "σκυλιά" του συστήματος (καλλικρατικούς, μνημονιακούς αλλά και φασίστες) που δεν θέλουν τέτοια υποδείγματα "κατάληψης της εξουσίας" από την Αριστερά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι ορθάνοιχτη η προοπτική εκλογών και εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εμπειρία της Ν. Φιλαδέλφειας μάς λέει αυτό το σημαντικό: "κυβέρνηση της Αριστεράς" είναι η κυβέρνηση που καταρχήν δεν είναι δική τους, δεν κλείνει "συμβόλαια" μαζί τους και δεν εργάζεται για τα συμφέροντά τους, για τον προφανή βέβαια λόγο: επειδή έχει κλείσει "συμβόλαιο" και θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.         

Ηθικόν δίδαγμα: Η Αριστερά που θέλει την ησυχία της για να συνεχίσει να σχολείται -με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία- με τα "ειρηνικά της έργα", μπορεί να το εξασφαλίσει αποφεύγοντας να μπλέξει με τη "μάχη για την εξουσία".  Αν όμως τολμήσει να δώσει αυτή τη μάχη, τότε πρέπει να είναι έτοιμη για να δώσει σκληρές μάχες...

Άλλο "κυβέρνηση" και άλλο "εξουσία"...

Μια τέτοια αριστερή δημοτική αρχή, όλοι οι "θιγόμενοι" την υποδέχτηκαν με τον... αρμόζοντα τρόπο - και δεν μπορεί παρά να είναι περήφανη γι' αυτό!

Με τη στάση τους και τις ενέργειές τους, υπενθυμίζουν στην Αριστερά ότι άλλο "κυβέρνηση" και άλλο "εξουσία"! Κι ακόμα χειρότερα: η ίδια η "κυβέρνηση", που πάρθηκε με εκλογές, μπορεί να αμφισβητηθεί με εξωθεσμικά μέσα!

Ας δούμε τα μηνύματα:

  •     Οι τραμπούκοι αμφισβητούν την ίδια τη λειτουργία της δημοτικής αρχής: Καλούν αντισυγκεντρώσεις, εισβάλλουν σε δημοτικά συμβούλια, τραμπουκίζουν ή και τα διαλύουν. Επιτίθενται σε στέκια που στεγάζονται σε χώρους που ανήκουν στο δήμο. Εξαπολύουν συστηματικές απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής του νέου δημάρχου, μελών και στελεχών της δημοτικής παράταξης, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικών και κινηματικών συλλογικοτήτων της περιοχής.

  •     Η αστυνομία, οι φασίστες και οι τραμπούκοι διαμηνύουν ότι "μπορεί να πήρατε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχετε την εξουσία": Η αστυνομία συνεργάστηκε ανοιχτά με τους "φιλάθλους" και τους άνοιξε το δρόμο για να περάσουν στο χώρο της εκδήλωσης την Τετάρτη (που ανήκει στο δήμο), αφού πρώτα ερεύνησε και βεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν υλικά περιφρούρησης στο χώρο! Στο κορυφαίο σάιτ των οπαδών της ΑΕΚ αναρτήθηκε ανακοίνωση με ευχαριστίες προς την αστυνομία γι' αυτή τη τη γενναιοδωρία. Οι φασίστες έχουν για τα καλά "χωθεί" στην υπόθεση και ζυμώνουν τους οπαδούς ενάντια "στους ΣΥΡΙΖΑιους και τους αναρχοάπλυτους".  Και μια "μαχητική" μειοψηφία "φιλάθλων", σε συνεργασία με την αστυνομία και δίπλα δίπλα με τους "συναγωνιστές" φασίστες, επιχειρεί να απαγορεύσει κάθε είδους πολιτική αλλά και θεσμική δραστηριότητα στην περιοχή στο όνομα του "μεγαλείου της ΑΕΚ" (παρόλο που στρατεύονται σε μια υπόθεση που υπηρετεί άλλα συμφέροντα και είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΑΕΚ). Όλοι αυτοί διαμηνύουν: η εξουσία είμαστε εμείς. Εσείς δεν έχετε καμία εξουσία, δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τη στοιχειώδη δημοκρατία στην περιοχή, δεν μπορείτε καν να ασκήσετε θεσμικές λειτουργίες ως εκλεγμένη δημοτική αρχή. Αν θέλετε να ασκήσετε "κυβερνητική" εξουσία και πολύ περισσότερο να έχετε πραγματική εξουσία στην περιοχή, θα πρέπει να στηριχτείτε στις δικές σας δυνάμεις και στα δικά σας μέσα "εξουσίας".  

  •     Τα ιδιωτικά συμφέροντα αντεπιτίθενται με εξωθεσμικά και "παραπολιτικά" μέσα: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές σωστά υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει το φαινόμενο της εφόρμησης επιχειρηματιών για να καταλάβουν δήμους, πατώντας πάνω σε οπαδικά αισθήματα και αξιοποιώντας χούλιγκαν σαν απλήρωτους ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων, αλλά και τους "συναγωνιστές" φασίστες. Στον Πειραιά (Μώραλης - Μαρινάκης) και στο Βόλο (Μπέος) αυτή η εφόρμηση στέφθηκε από επιτυχία. Στη Ν. Φιλαδέλφεια, όμως, απέτυχε, κι αυτή η αποτυχία πόνεσε... Τώρα, τα ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν να ακυρώσουν την αποτυχία τους στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα με εξωθεσμικά μέσα...     

Τα μηνύματα αυτά έχουν αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά συνολικά. Ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο η προειδοποίηση είναι σαφής και αμείλικτη: "Αν διανοηθείς να κυβερνήσεις χωρίς εμάς και ενάντιά μας, θα αντιμετωπίσεις τα ίδια σε κεντρικό επίπεδο. Και για να χάσεις κάθε κουράγιο και να αποβάλεις κάθε σκέψη για κάτι τέτοιο, θα σου κόψουμε τα πόδια από τώρα, αρχίζοντας από τη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα"!  

Οι οπαδοί της ΑΕΚ, οι φασίστες και ο εκφασισμός: η Ν. Φιλαδέλφεια, νέος "Άγιος Παντελεήμονας";

Στους οπαδούς της ΑΕΚ, που είναι στην πλειονότητά τους αριστερής και αντιφασιστικής απόκλισης, επιτήδειοι σε διατεταγμένη υπηρεσία και φασίστες χρησιμοποιούν διάφορα προπαγανδιστικά τρικ στο όνομα της "ομάδας" ή του "μεγαλείου της ΑΕΚ". Πίσω απ' αυτά όμως έχουμε μια πολύ επικίνδυνη διαδικασία εκφασισμού. Ο "δούρειος ίππος" του εκφασισμού ιστορικά ήταν πάντα μια "μεγάλη ιδέα", μια "αξία" που είναι πάνω απ' οτιδήποτε άλλο. Οι φασίστες του Χίτλερ και του Μουσολίνι έλεγαν "εμείς σοσιαλιστές είμαστε, αλλά πάνω απ' όλα είναι η Γερμανία ή η Ιταλία". Το "εθνικό μεγαλείο" της Γερμανίας ή της Ιταλίας ήταν η "αξία" που τα σκέπαζε όλα και που δικαιολογούσε κάθε (βίαιο") μέσο. Δεύτερο, ήταν ο αντικομμουνισμός. Τρίτο, ήταν ο ακτιβισμός στο δρόμο, τα "πλακώματα" με τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς, άλλοτε σε συνεργασία με την αστυνομία και άλλοτε σε σύγκρουση και με αυτήν.  

Οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής ή και άλλων φασιστικών ομάδων που εμφανίζονται σαν "συναγωνιστές" των οπαδών της ΑΕΚ στην υποτιθέμενη "μάχη για το γήπεδο", στην πλειονότητά τους δεν είναι μυημένοι στο ναζισμό και την ιδεολογία του. "Απλώς" θέλουν να περάσουν από μαχαίρι τους 300 της Βουλής και τους "ΣΥΡΙΖΑιους και αναρχοάπλυτους" που είναι κομμάτι της "πολιτικής ακρίδας" η οποία δεν αφήνει το έθνος να απογειωθεί στην κατεύθυνση των "μεγάλων του πεπρωμένων". Και φυσικά, οι Χρυσαυγήτες είναι κι αυτοί σοσιαλιστές - εθνικοσοσιαλιστές.   

Στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας και του χώρου των οπαδών της ΑΕΚ, ο από παλιά γνωστός μηχανισμός του εκφασισμού έχει μπει σε πλήρη λειτουργία: Τώρα, το υπέρτερο "συμφέρον" που είναι πάνω απ' όλα, το "μεγαλείο" στο όνομα του οποίου γίνονται όλα και μπορούν να δικαιολογηθούν τα πάντα, είναι το "μεγαλείο της ΑΕΚ" και -στοιχείο αυτού του "μεγαλείου"- το νέο γήπεδο. Όχι το γήπεδο που μπορεί να χτιστεί "με όλα τα κομφόρ" στο χώρο που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική από το 1934, αλλά το γήπεδο που "χρειάζεται" επιπλέον και μερικά στρέμματα άλσους για να χωρέσει το "μεγαλείο" της επιχειρηματικής μπίζνας του Μελισσανίδη, που πάει πολύ πέρα και από το γήπεδο της ΑΕΚ και από την ίδια την ΑΕΚ.

Δεν πρόκειται πλέον για την «ΑΕΚ της φτωχολογιάς», αλλά για την «ΑΕΚ των αλύτρωτων πατρίδων και της Αγιά-Σοφιάς», δηλαδή για την ΑΕΚ των συμβόλων που αγαπούν οι φασίστες.

Και ύστερα έρχονται και τα άλλα κλισέ του (εκ)φσασισμού για να δουλέψουν πάνω σε αυτό το πρόσφορο έδαφος:

Ο αντικομμουνισμός (εχθρός είναι οι "ΣΥΡΙΖΑιοι και οι αναρχοάπλυτοι"), που "δεν θέλουν το γήπεδο": Ποιος ασχολείται με τις "λεπτομέρειες"; Ότι μπορεί να φτιαχτεί μια χαρά γήπεδο στον υπάρχοντα χώρο, χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο από το άλσος;  

Ο τραμπούκικος ακτιβισμός στο δρόμο: Τα "πλακώματα" με τους αριστερούς και τους αναρχικούς, σε συνεργασία με την αστυνομία και αν χρειαστεί χωρίς αυτήν ή και ενάντια σ' αυτήν.  

Η καλλιέργεια "συναγωνιστικού" κλίματος με τους φασίστες: Οι μάχες δίνονται μαζί μ' αυτούς (θα συμμαχήσουμε και με το διάβολο για το "μεγαλείο" της ΑΕΚ;) και έτσι οι φασίστες κερδίζουν το δικαίωμα να προπαγανδίζουν ανοιχτά τις θέσεις τους (παρεμβάσεις σε ΑΕΚτζίδικα σάιτ του τύπου: Εμείς στο Βόλο με τον Μπέο του κόψαμε το βήχα και δεν είχαμε τέτοια προβλήματα), κερδίζοντας σε πρώτη φάση την ανοχή, την ουδετερότητα ή και μια "παθητική συμπάθεια"...

Η εξοικείωση με την "ιδέα" της συνεργασίας με την αστυνομία: Είπαμε, το "μεγαλείο της ΑΕΚ" τα δικαιολογεί όλα, ακόμη και αυτό. Μιλήγσαμε ήδη παραπάνω για την ανακοίνωση με ευχαριστίες προς την αστυνομία. Εδώ οι φασίστες έχουν να προτείνουν (για το "ξεκάρφωμα") ένα γνωστό σε αυτούς σχήμα: συνεργασία με την αστυνομία, αλλά και σύγκρουση με αυτήν αν χρειαστεί...   

Ο Μαρινάκης άνοιξε την κεντρική είσοδο για να μπουν οι φασίστες στο χώρο των οπαδών του Ολυμπιακού και να τον καταλάβουν. Στην ΑΕΚ μπαίνουν πιο προσεκτικά (λόγω των αριστερών και αντιφά αποκλίσεων), από την πλαϊνή πόρτα... Ο κίνδυνος όμως είναι ο ίδιος!  Οι σκεπτόμενοι οπαδοί της ΑΕΚ δεν δικαιούνται να κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά και να καθησυχάζουν τη συνείδησή τους λέγοντας "Εμείς είμαστε ενάντια στους φασίστες, τα ιδιωτικά συμφέροντα και την κυβέρνηση, αλλά βάζουμε πάνω απ' όλα τα μεγαλείο της ΑΕΚ και το γήπεδο"... Το πράγμα είναι πλέον πολύ σοβαρό για να ξεφεύγουμε με τέτοια "ξόρκια"!

Πέρα απ' αυτό, το βέβαιο είναι ότι αυτή η σύμφυση επιχειρηματικών συμφερόντων, τραμπούκων, εξαπατημένων οπαδών, φασιστών και αστυνομίας απειλεί να μετατρέψει τη Ν. Φιλαδέλφεια σε νέο Άγιο Παντελεήμονα: σε "μπραβούπολη" όπου θα εγκαθιδρυθεί ο νόμος της βίας και όπου η δημοκρατία, η Αριστερά και τα κινήματα θα βγουν "εκτός νόμου"!

Ύστερα απ' όλα αυτά, ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητό ότι το "πείραμα" της Ν. Φιλαδέλφειας και η μάχη που δίνεται εκεί είναι κεντρικής πολιτικής σημασίας, αφορά τον "όλο ΣΥΡΙΖΑ", αλλά και όλο το κίνημα και την Αριστερά. Πρέπει λοιπόν, συνειδητοποιώντας το, να τη δώσουμε όλοι μαζί, το κίνημα και η Αριστερά συνολικά, με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητάς της.