Τελευταία από δυνάμεις του κατεστημένου, γίνεται προσπάθεια να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας το δίλημμα: «μονομερείς ενέργειες» ή «διαπραγματεύσεις» στην κατάργηση του Μνημονίου και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του Χρέους. Στόχος να ενοχοποιηθεί κάθε προσπάθεια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ευρωζώνης και υποταγής τελικά στους όρους των πιστωτών.

Τι λένε οι επί­ση­μες θέ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

Τόσο στις συ­νε­δρια­κές απο­φά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όσο και στην πρό­σφα­τη ευ­ρω-εκλο­γι­κή δια­κή­ρυ­ξη, το­νί­ζε­ται ρητά ότι στό­χος του είναι: «η ακύ­ρω­ση του Μνη­μο­νί­ου και της πο­λι­τι­κής λο­γι­κής που τα επι­βάλ­λει, καθώς η αντι­με­τώ­πι­ση του χρέ­ους… Χωρίς δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του απο­κλεί­ε­ται να ανα­σά­νει η χώρα….. Η δια­δι­κα­σία ανα­δια­πραγ­μά­τευ­σης θα ξε­κι­νή­σει άμεσα και θα απαι­τη­θεί η ακύ­ρω­ση των επα­χθών όρων και συμ­βά­σε­ων. Για την επί­τευ­ξη των στό­χων θα αξιο­ποι­η­θούν στην πε­ρί­πτω­ση εκ­βια­σμών, όλα τα όπλα: η δια­κο­πή πλη­ρω­μών, η κα­ταγ­γε­λία και πρό­κλη­ση ζη­μιάς στη χώρα με στόχο τη διά­σω­ση του ευρώ και των ιδιω­τι­κών τρα­πε­ζών, ….κά. Εμείς θέ­λου­με να σώ­σου­με τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρό­σχη­μα τη σω­τη­ρία του ευρώ να οδη­γή­σου­με τη χώρα στην κα­τα­στρο­φή. Όπως συ­μπυ­κνώ­νει το σύν­θη­μα «καμιά θυσία για το ευρώ», από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα για το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι η απο­τρο­πή της αν­θρω­πι­στι­κής κα­τα­στρο­φής και η ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι η υπο­τα­γή σε υπο­χρε­ώ­σεις που ανέ­λα­βαν άλλοι υπο­θη­κεύ­ο­ντας τη χώρα…»

«Μα­ξι­μα­λι­σμοί» και βιω­σι­μό­τη­τα χρέ­ους;

Το πα­ρα­πά­νω πλαί­σιο, ανε­ξάρ­τη­τα από επί μέ­ρους επι­φυ­λά­ξεις ή ερω­τή­μα­τα που μπο­ρεί κά­ποιος να έχει, χα­ράσ­σει το γε­νι­κό­τε­ρο πλαί­σιο του στρα­τη­γι­κού στό­χου και της τα­κτι­κής επί­τευ­ξης του. Η ακύ­ρω­ση της λι­τό­τη­τας (Μνη­μό­νιο), η δια­γρα­φή με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους και εξό­φλη­ση υπό­λοι­που με ρήτρα ανά­πτυ­ξης, καθώς ο δη­μό­σιος-κοι­νω­νι­κός έλεγ­χος των τρα­πε­ζών, απο­τε­λούν θε­με­λιώ­δεις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για προ­ώ­θη­ση της πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης και προ­ο­δευ­τι­κής έξοδο από την κρίση με ανοι­κτό τον ορί­ζο­ντα της σο­σια­λι­στι­κής προ­ο­πτι­κής. Δεν πρό­κει­ται για «μα­ξι­μα­λι­σμό» αλλά «ανα­γκαία και ικανή συν­θή­κη» να βγει η οι­κο­νο­μία και κοι­νω­νία από την κρίση με κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς. Η βιω­σι­μό­τη­τα (εξο­φλη­σι­μό­τη­τα) του χρέ­ους είναι αντι­κει­με­νι­κή ανά­γκη και όχι «φα­ντα­σί­ω­ση» αρι­στε­ρών «μα­ξι­μα­λι­στών». Αντί­θε­τα η υπο­τί­μη­ση ή απο­δο­χή μι­κρής ελά­φρυν­σης (επι­μή­κυν­ση, ορια­κή μεί­ω­ση επι­το­κί­ων ή «πά­γω­μα», κά), παρά τα όποια θε­τι­κά, δεν επι­λύ­ει το πρό­βλη­μα της βιώ­σι­μης εξό­δου από την κρίση σε προ­ο­δευ­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση. Πρα­κτι­κά, στο υπο­θε­τι­κό σε­νά­ριο της αύ­ξη­σης του ΑΕΠ 3% (ή 5,4 δις €), ο επι­με­ρι­σμός για στοι­χειώ­δη ανα­κού­φι­ση του λαού, στή­ρι­ξη ανά­πτυ­ξης, εξυ­πη­ρέ­τη­ση χρέ­ους, δεν μπο­ρεί να ξε­περ­νά τα 1,8-2 δις € κατά πε­ρί­πτω­ση. Δη­λα­δή οι δα­πά­νες για το­κο­χρε­ο­λύ­σια από το «πραγ­μα­τι­κό πλε­ό­να­σμα», δεν μπο­ρούν να υπερ­βαί­νουν 1,5-2 δις το χρόνο. (Αν γι­νό­ταν δι­καιό­τε­ρη κα­τα­νο­μή φο­ρο­λο­γι­κών βαρών ίσως να δια­τί­θε­το κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο).! Ωστό­σο το 2014 τα το­κο­χρε­ο­λύ­σια ανέρ­χο­νται σε 31 δις, το 2015 σε 22 δις, το 2016 σε 13,5 δις και συ­νε­χί­ζουν στο ίδια πε­ρί­που ύψος ως το 2020, ενώ μετά κά­νουν άλμα σε 28 δις 2021, σε 33 δις 2022, σε 29 δις 2023, δια­τη­ρού­με­να στα 16-17 δις το χρόνο ως το 2030. Από εδώ πη­γά­ζει η ανά­γκη δια­γρα­φής του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους για να απο­φύ­γου­με «δια­χρο­νι­κή λι­τό­τη­τα» και όχι λόγω αρι­στε­ρών «μα­ξι­μα­λι­σμών», όπως ισχυ­ρί­ζο­νται ορι­σμέ­νοι.!

Ποιες θε­ω­ρού­νται μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες;

Το αί­τη­μα της δια­γρα­φής του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους, ασφα­λώς δεν είναι ιδέα που αρέ­σει στους πι­στω­τές. Το ζή­τη­μα έχει τεθεί στην «τρόϊ­κα» από τον πρ. υπουρ­γό οι­κο­νο­μι­κών Γιάν­νη Στουρ­νά­ρα, αλλά η απά­ντη­ση του Β.Σόϊ­μπλε ήταν η γνω­στή φράση: «forget it Yiannis» (ξέχνα το Γιάν­νη).! Το πρώτο ερώ­τη­μα είναι αν η συ­γκε­κρι­μέ­νη απά­ντη­ση απο­τε­λεί ή όχι μο­νο­με­ρής ενέρ­γεια; Και πότε θε­ω­ρεί­ται τέ­τοια; Μόνο όταν προ­έρ­χε­ται από τους οφει­λέ­τες ή και τους πι­στω­τές; Δεν ήταν άραγε μο­νο­με­ρής η ενέρ­γεια έντα­ξης στο ΔΝΤ, η επι­βο­λή της «τρόϊ­κας» και του Μνη­μο­νί­ου στη χώρα; Γιατί η χρήση κυ­ριαρ­χι­κού δι­καιώ­μα­τος και η επί­κλη­ση του διε­θνούς δι­καί­ου από μια χώρα («κα­τά­στα­ση ανά­γκης», «απε­χθές χρέος» κά) θε­ω­ρεί­ται «μο­νο­με­ρής ενέρ­γεια»; Η πα­ρα­βί­α­ση ευ­ρω­παϊ­κών συν­θη­κών (Χάρ­της Θε­με­λιω­δών Δι­καιω­μά­των, κά) δεν είναι μο­νο­με­ρής ενέρ­γεια;

Χρειά­ζε­ται κατά συ­νέ­πεια να δούμε το ζή­τη­μα τόσο από νο­μι­κή, όσο οι­κο­νο­μι­κή, κοι­νω­νι­κή και πο­λι­τι­κή άποψη. Από νο­μι­κή άποψη η άσκη­ση των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των μιας χώρας, δε καμιά πε­ρί­πτω­ση δεν είναι μο­νο­με­ρής ενέρ­γεια. Σε οι­κο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό επί­πε­δο, η απαί­τη­ση δια­γρα­φής του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους, πη­γά­ζει από αντι­κει­με­νι­κά δε­δο­μέ­να (διά­λυ­ση οι­κο­νο­μί­ας, βύ­θι­ση με­γά­λου μέ­ρους ελ­λη­νι­κού λαού στη φτώ­χεια και πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση). Πέρα από τις ευ­θύ­νες των κομ­μά­των της συ­γκυ­βέρ­νη­σης, υπάρ­χουν ταυ­τό­χρο­να με­γά­λες ευ­θύ­νες της τρόϊ­κας (με τις «συ­ντα­γές σω­τη­ρί­ας») και του οι­κο­δο­μή­μα­τος της ΟΝΕ (με τις ανι­σό­τι­μες σχέ­σεις με­τα­ξύ ισχυ­ρών και αδύ­να­μων χωρών). Αυτό που πρέ­πει να δούμε είναι η ουσία της πο­λι­τι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της. Οι απο­φά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δί­νουν το πλαί­σιο για τη στάση στο τε­λι­κό «δια ταύτα» των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Η ου­σια­στι­κή άρ­νη­ση επί­λυ­σης του χρέ­ους, μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς με στή­ρι­ξη του λαού, πρέ­πει «να πρά­ξει τα δέ­ο­ντα», ώστε να δοθεί βιώ­σι­μη λύση και να ανοί­ξει ο δρό­μος μιας ελ­πι­δο­φό­ρας προ­ο­πτι­κής, με βάση τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελ­λη­νι­κού λαού και όχι υπο­χώ­ρη­ση σε ανε­δα­φι­κά δι­λήμ­μα­τα ή προ­σχη­μα­τι­κά εμπό­δια, που εξυ­πη­ρε­τούν τε­λι­κά, άμεσα ή έμ­με­σα, τους δα­νει­στές.

Ετικέτες