Με μια τελείως φωτογραφική πρόταση ανοίγει ο δρόμο για "αναγκαστικές" συνδρομητικές υπηρεσίες στους αγρότες από συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα, με κρατική επιχορήγηση.

Από τον Υπουρ­γείο Ψη­φια­κής Πο­λι­τι­κής, Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Ενη­μέ­ρω­σης (Ν. Παππά) σε συ­νερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο παι­δεί­ας ανέ­βη­κε για δια­βού­λευ­ση Δια­κή­ρυ­ξη Ανοι­χτού Διε­θνούς Ηλε­κτρο­νι­κού Δια­γω­νι­σμού για την υλο­ποί­η­ση του έργου «Ψη­φια­κός με­τα­σχη­μα­τι­σμός του γε­ωρ­γι­κού τομέα» συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 31.000.000,00 ευρώ.

Σε σχέση με αυτόν τον δια­γω­νι­σμό θα σας πα­ρα­θέ­σου­με κά­ποιες πρώ­τες σκέ­ψεις, ενώ θα επα­νέλ­θου­με συ­νο­λι­κό­τε­ρα το επό­με­νο διά­στη­μα. Η πρώτη απο­ρία οποιου­δή­πο­τε κα­λο­προ­αί­ρε­του είναι γιατί το ΥΠΑΑΤ δεν συμ­με­τέ­χει σε ένα τέ­τοιο έργο. Αυτήν την απο­ρία θα πε­ρι­μέ­νου­με μέχρι ...το τέλος μήπως και λυθεί.

Σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση, η ανα­θέ­του­σα αρχή του έργου είναι η ανώ­νυ­μη εται­ρία του Δη­μο­σί­ου, ΕΔΕΤ Α.Ε. « Εθνι­κό Δί­κτυο Έρευ­νας Τε­χνο­λο­γί­ας Α. Ε.» φο­ρέ­ας της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Έρευ­νας και Τε­χνο­λο­γί­ας του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας Έρευ­νας και Θρη­σκευ­μά­των. Η εται­ρία εξυ­πη­ρε­τεί σή­με­ρα την ακα­δη­μαϊ­κή και ερευ­νη­τι­κή κοι­νό­τη­τα της χώρας «με τη δια­σύν­δε­ση των φο­ρέ­ων σε σύγ­χρο­νο οπτι­κό δί­κτυο υπερ‐υψη­λών τα­χυ­τή­των, και με την πα­ρο­χή προηγ­μέ­νων υπη­ρε­σιών υπο­λο­γι­στι­κού νέ­φους, που με­τα­φρά­ζε­ται σε διά­θε­ση υπο­λο­γι­στι­κών, δι­κτυα­κών και απο­θη­κευ­τι­κών πόρων στα μέλη της κοι­νό­τη­τας.»

Αυτή η εται­ρία λοι­πόν που έχει τόσο καλές υπο­δο­μές και αυτός είναι ο λόγος που επι­λέ­γε­ται για την ανά­θε­ση του έργου " κα­τέ­χει ένα υπερ­πλή­ρες HTC  σύ­στη­μα ....ενώ οι Φο­ρείς του ΕΔΕΤ είναι γε­ω­γρα­φι­κά διε­σπαρ­μέ­νοι σε ολό­κλη­ρη την Ελ­λη­νι­κή επι­κρά­τεια . Πολ­λοί Φο­ρείς δια­θέ­τουν πε­ρισ­σό­τε­ρα του ενός ση­μεία πα­ρου­σί­ας, τα οποία σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις βρί­σκο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κές πό­λεις ή και γε­ω­γρα­φι­κά δια­με­ρί­σμα­τα». Επί­σης «το ΕΔΕΤ δια­τη­ρεί εγκα­τε­στη­μέ­νους δι­κτυα­κούς κόμ­βους σε ένα με­γά­λο αριθ­μό πό­λε­ων. Μά­λι­στα, με την πά­ρο­δο του χρό­νου τα ση­μεία πα­ρου­σί­ας και οι κόμ­βοι του ΕΔΕΤ αυ­ξά­νο­νται προ­κει­μέ­νου να κα­λυ­φθούν ανά­γκες όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρων και πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νων Φο­ρέ­ων ή τμη­μά­των τους . Στους δι­κτυα­κούς κόμ­βους το ΕΔΕΤ φι­λο­ξε­νεί οπτι­κό, δι­κτυα­κό, υπο­λο­γι­στι­κό και απο­θη­κευ­τι­κό εξο­πλι­σμό.»

Και ενώ το ΕΔΕΤ έχει τέ­τοιες δυ­να­τό­τη­τες όπως ανα­φέ­ρουν, στην δια­κή­ρυ­ξη ζη­τά­νε από τον «μειο­δό­τη» να πα­ρέ­χει "Φι­λο­ξε­νία του λο­γι­σμι­κού εφαρ­μο­γών και των δε­δο­μέ­νων του έργου σε υπο­δο­μή υπο­λο­γι­στι­κού νέ­φους, ιδιο­κτη­σί­ας του προ­σφέ­ρο­ντα.";  Πέρα από το γε­γο­νός ότι δεν δί­νο­νται πλή­ρης προ­δια­γρα­φές δυ­να­το­τή­των και ασφα­λεί­ας των απαι­τού­με­νων υπο­δο­μών, σε ποιόν θα ανή­κουν οι εφαρ­μο­γές και ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν την δυ­να­τό­τη­τα χρη­σι­μο­ποί­η­σής των δε­δο­μέ­νων αυτών μετά το τέλος της σύμ­βα­σης εγκα­τά­στα­σης τους; 

Αν σε πε­ρί­πτω­ση που επι­τευ­χθεί κάτι σωστό από αυτήν την επέν­δυ­ση (έχου­με αμ­φι­βο­λί­ες που θα εξη­γή­σου­με πα­ρα­κά­τω) για ποιόν λόγο αυτό θα πρέ­πει να χα­ρι­στεί στην εται­ρεία; Θα δη­μιουρ­γή­σου­με  ακόμα ένα ΟΣΔΕ που δεν έρ­χε­ται σπίτι του;

Το έργο αυτό βάζει εξ αρχής τον πήχη πολύ ψηλά, ζητά να δη­μιουρ­γη­θούν υπο­δο­μές πρω­το­πο­ρια­κές ακόμα και για την Ευ­ρώ­πη, (δεν υπάρ­χουν που­θε­νά τέ­τοιες, σε κα­νέ­να κρά­τος) "Το έργο αφορά στη δη­μιουρ­γία μίας τε­χνο­λο­γι­κής πλατ­φόρ­μας και υπο­δο­μής για την υπο­στή­ρι­ξη του εκ­συγ­χρο­νι­σμού του γε­ωρ­γι­κού τομέα, η οποία θα επι­τρέ­πει την πα­ρο­χή εξα­το­μι­κευ­μέ­νων πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών δε­δο­μέ­νων και ενη­με­ρώ­σε­ων για τα αγρο­τε­μά­χια ανοι­κτών καλ­λιερ­γειών με αξιο­ποί­η­ση σύγ­χρο­νης τε­χνο­λο­γί­ας πλη­ρο­φο­ρι­κής και επι­κοι­νω­νιών. Ου­σια­στι­κά η πλατ­φόρ­μα αυτή θα απο­τε­λεί τον κε­ντρι­κό πυ­λώ­να για την εφαρ­μο­γή πο­λι­τι­κών ψη­φια­κού με­τα­σχη­μα­τι­σμού σε Ελ­λη­νι­κό και Ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο."

"Τα κύρια δο­μι­κά στοι­χεία της πλατ­φόρ­μας θα είναι οι σταθ­μοί συλ­λο­γής δε­δο­μέ­νων,οι οποί­οι θα συ­νι­στούν το δί­κτυο συλ­λο­γής πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών πα­ρα­μέ­τρων και η υπο­δο­μή υπο­λο­γι­στι­κού νέ­φους (cloud) που θα φι­λο­ξε­νεί τα δε­δο­μέ­να και θα εξυ­πη­ρε­τεί τις προηγ­μέ­νες δια­δι­κα­σί­ες συλ­λο­γής, επε­ξερ­γα­σί­ας, ανά­λυ­σης και σύν­δε­σης δε­δο­μέ­νων μέσω της εξει­δι­κευ­μέ­νης πλατ­φόρ­μας."

«Στο προς ανά­πτυ­ξη δί­κτυο συλ­λο­γής πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών δε­δο­μέ­νων θα αξιο­ποι­η­θούν και οι κόμ­βοι του υφι­στά­με­νου δι­κτύ­ου με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών της Εθνι­κής Με­τε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΕΜΥ),το οποίο απο­τε­λεί και το εγκυ­ρό­τε­ρο ολο­κλη­ρω­μέ­νο δί­κτυο μέ­τρη­σης με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών πα­ρα­μέ­τρων από τα ήδη υφι­στά­με­να .

Η πρό­σβα­ση στις υπη­ρε­σί­ες θα γί­νε­ται με χρήση ηλε­κτρο­νι­κών εφαρ­μο­γών που θα ανα­πτυ­χθούν αλλά και με την ταυ­τό­χρο­νη αξιο­ποί­η­ση του αν­θρώ­πι­νου στοι­χεί­ου, το οποίο κρί­νε­ται απα­ραί­τη­το και θε­με­λιώ­δες σε όλες τις δια­δι­κα­σί­ες. Οι ηλε­κτρο­νι­κές εφαρ­μο­γές που θα πλαι­σιώ­νουν τη λει­τουρ­γία της πλατ­φόρ­μας, θα αξιο­ποιούν τα συλ­λε­χθέ­ντα δε­δο­μέ­να του δι­κτύ­ου μέ­τρη­σης, τα δο­ρυ­φο­ρι­κά δε­δο­μέ­να, τις κα­τα­γρα­φές δε­δο­μέ­νων αγρο­τι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης και τις επι­τό­πιες πα­ρα­τη­ρή­σεις εντός της καλ­λιέρ­γειας, επι­τρέ­πο­ντας:

● Την ψη­φια­κή δια­χεί­ρι­ση των καλ­λιερ­γη­τι­κών εφαρ­μο­γών και χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών των εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων σε επί­πε­δο αγρο­τε­μα­χί­ου.

● Την πα­ρα­κο­λού­θη­ση των πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών και εδα­φι­κών πα­ρα­μέ­τρων κάθε αγρο­τε­μα­χί­ου.

● Την πα­ρα­κο­λού­θη­ση των δει­κτών κιν­δύ­νου προ­σβο­λής της καλ­λιέρ­γειας με τη συν­δρο­μή ει­δι­κών επι­στη­μό­νων που έχουν ανα­πτύ­ξει κα­τάλ­λη­λα επι­στη­μο­νι­κές με­θό­δους (μο­ντέ­λα) πρό­γνω­σης κιν­δύ­νων

● Την κα­τα­γρα­φή επι­τό­πιων πα­ρα­τη­ρή­σε­ων όπως κα­τα­γρα­φή εντό­μων σε εντο­μο­πα­γί­δες, ση­μεί­ων εδα­φο­λη­ψιών κ.ο.κ.

● Τις με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές προ­γνώ­σεις μέσα από την αξιο­ποί­η­ση του υφι­στά­με­νου δι­κτύ­ου με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών της ΕΜΥ

● Την πα­ρα­κο­λού­θη­ση των καλ­λιερ­γειών για όλη την Ελ­λά­δα με αξιο­ποί­η­ση ανοι­κτών δε­δο­μέ­νων από το πρό­γραμ­μα Copernicus της Ευ­ρω­παϊ­κής Υπη­ρε­σί­ας Δια­στή­μα­τος (ESA).Μέσω της κε­ντρι­κής τε­χνο­λο­γι­κής πλατ­φόρ­μας θα υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα

● Πα­ρο­χής πλη­ρο­φο­ρια­κών δε­δο­μέ­νων με τη μορφή υπη­ρε­σί­ας και απο­δέ­κτες τους γε­ωρ­γι­κούς

συμ­βού­λους, τις ορ­γα­νώ­σεις πα­ρα­γω­γών και τους με­μο­νω­μέ­νους πα­ρα­γω­γούς.

Με τον τρόπο αυτό θα προ­κύ­ψει ακρι­βέ­στε­ρη εφαρ­μο­γή εισ­ρο­ών με βάση τις ακρι­βείς ανά­γκες των φυτών, με πολ­λα­πλά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα, όπως εξοι­κο­νό­μη­ση χρη­μά­των (π.χ. από την ορ­θο­λο­γι­κή χρήση αγρο­χη­μι­κών ), ποιο­τι­κή και πο­σο­τι­κή βελ­τί­ω­ση της πα­ρα­γω­γής (π.χ. λόγω της κά­λυ­ψης των ανα­γκών των φυτών σε θρε­πτι­κά και νερό με ακρί­βεια) και προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος (π.χ. λόγω της μεί­ω­σης των εισ­ρο­ών).

αξιο­ποί­η­σης των επε­ξερ­γα­σμέ­νων δε­δο­μέ­νων από την ερευ­νη­τι­κή κοι­νό­τη­τα, την απο­κε­ντρω­μέ­νη διοί­κη­ση, το Υπ.Α.Α.Τ., τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και άλ­λους φο­ρείς που εμπλέ­κο­νται στη πα­ρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία

Τι θα χρεια­στεί για να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν όλα αυτά;

" Για να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν όλα αυτά θα πρέ­πει να γίνει η προ­μή­θεια και εγκα­τά­στα­ση 6.500 τη­λε­με­τρι­κών σταθ­μών εντός καλ­λιερ­γή­σι­μης έκτα­σης, μέσω των οποί­ων θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται η μέ­τρη­ση και κα­τα­γρα­φή εδα­φι­κών και ατμο­σφαι­ρι­κών πα­ρα­μέ­τρων και οι οποί­οι θα κα­λύ­ψουν και τις 13 Πε­ρι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες της Ελ­λά­δας, σε συν­δυα­σμό με τους υφι­στά­με­νους με­τε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς της ΕΜΥ. «

Που θα το­πο­θε­τη­θούν αυτοί οι σταθ­μοί κα­νέ­νας δεν ξέρει μιας και το νού­με­ρο προ­ήλ­θε από κά­ποιον που είχε "κλη­ρο­νο­μι­κό χά­ρι­σμα". Καμία με­λέ­τη δεν υπάρ­χει που να ανα­φέ­ρει τον αριθ­μό και το είδος των σταθ­μών που είναι απα­ραί­τη­τοι , αυτό πρέ­πει να το απο­δεί­ξει ο μειο­δό­της. Και παρά την διε­θνή πρα­κτι­κή θέλει τους σταθ­μούς μέσα σε καλ­λιερ­γή­σι­μη έκτα­ση (Δείτε τι λα­βρά­κι έχει βρει ο μειο­δό­της)

"Βα­σι­κό προ­α­παι­τού­με­νο για την εγκα­τά­στα­ση των σταθ­μών συλ­λο­γής δε­δο­μέ­νων και τη δια­μόρ­φω­ση του πα­νελ­λα­δι­κού δι­κτύ­ου σταθ­μών, απο­τε­λεί η χρήση από τον Ανά­δο­χο εξει­δι­κευ­μέ­νης με­θο­δο­λο­γί­ας, από την οποία θα προ­κύ­ψει το πλή­θος των μι­κρο­κλι­μα­τι­κών και εδα­φι­κών ζωνών της Ελ­λά­δας και κατ’ επέ­κτα­ση η χω­ρι­κή κα­τα­νο­μή των σταθ­μών ώστε να κα­λύ­πτε­ται το με­γα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό πο­σο­στό της πα­ρα­γω­γι­κής γης. Ο υπο­ψή­φιος ανά­δο­χος, στο πλαί­σιο της τε­χνι­κής του προ­σφο­ράς, οφεί­λει να πα­ρου­σιά­σει μία προ­κα­ταρ­κτι­κή με­λέ­τη χω­ρο­θέ­τη­σης, από την οποία θα προ­κύ­πτει η με­θο­δο­λο­γία η οποία πρό­κει­ται να ακο­λου­θη­θεί στο πλαί­σιο του έργου για την εκ­πό­νη­ση της με­λέ­της χω­ρο­θέ­τη­σης , τα στοι­χεία που αξιο­ποι­ή­θη­καν,οι πηγές δε­δο­μέ­νων από τις οποί­ες αντλή­θη­καν τα στοι­χεία αυτά  και από­σπα­σμα χάρτη όπου θα πα­ρου­σιά­ζο­νται ευ­κρι­νώς και προ­σεγ­γι­στι­κά οι θέ­σεις εγκα­τά­στα­σης των σταθ­μών της πρώ­της παρ­τί­δας (ήτοι 1.000 σταθ­μοί). Η ανω­τέ­ρω προ­κα­ταρ­κτι­κή με­λέ­τη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί βάσει της πρό­τα­σης του υπο­ψη­φί­ου ανα­δό­χου σχε­τι­κά με τις εί­κο­σι (20) πιο πα­ρα­γω­γι­κές καλ­λιέρ­γειες"

Αυτοί οι σταθ­μοί θα βρί­σκο­νται συν­δε­δε­μέ­νοι με 23 κέ­ντρα δια­νο­μής σε όλη την Ελ­λά­δα.

Και συ­νε­χί­ζο­νται τα ανέκ­δο­τα. οι με­τε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί θα πρέ­πει να με­τρά­νε με ακρί­βειες θερ­μο­κρα­σί­ας +/- 2 βαθ­μούς;  υπάρ­χουν ακόμα τέ­τοια θερ­μό­με­τρα; (τι κε­λε­πού­ρι έχει βρει αυτός ο μειο­δό­της); Στην Δια­βού­λευ­ση βρή­κα­με το πα­ρα­κά­τω κομ­μά­τι ". Για την τα­χύ­τη­τα ανέ­μου, εξα­ντλεί­ται το άνω όριο ορί­ζει ο WMO. Σχε­τι­κά με τη βρο­χό­πτω­ση προ­δια­γρά­φε­ται έναν πολύ χα­μη­λής ακρί­βειας αι­σθη­τή­ρα (10% ακρί­βεια) για τη ση­μα­ντι­κό­τε­ρη πα­ρά­με­τρο που αφορά τις αρ­δεύ­σεις. Οι προ­δια­γρα­φές για τον αι­σθη­τή­ρα ηλια­κής ακτι­νο­βο­λί­ας είναι εντε­λώς ελ­λι­πείς, καθώς δεν ανα­φέ­ρε­ται φα­σμα­τι­κή πε­ριο­χή και ακρί­βεια. Για να είναι λοι­πόν Πραγ­μα­τι­κά εκ­με­ταλ­λεύ­σι­μο ένα τέ­τοιο δί­κτυο, οι ελά­χι­στες προ­δια­γρα­φές που θα πρέ­πει να πλη­ρούν οι σταθ­μοί, θα πρέ­πει είναι οι πα­ρα­κά­τω:

a. Εύρος μέ­τρη­σης θερ­μο­κρα­σί­ας -30 C με +60 C και ακρί­βεια σε όλο το εύρος μέ­τρη­σης του­λά­χι­στον 0.5 C

b. Εύρος μέ­τρη­σης σχε­τι­κής υγρα­σί­ας 0 -100% και ακρί­βεια σε όλο το εύρος μέ­τρη­σης 3% c. Εύρος μέ­τρη­σης τα­χύ­τη­τας ανέ­μου 0 - 40m/s και ακρί­βεια μέ­τρη­σης του­λά­χι­στον 3% d.

Εύρος μέ­τρη­σης ηλια­κής ακτι­νο­βο­λί­ας 0 - 1500w/m2 στην φα­σμα­τι­κή πε­ριο­χή 400-1100nmκαι ακρί­βεια μέ­τρη­σης του­λά­χι­στον 5% e.

Εύρος μέ­τρη­σης βρο­χό­πτω­σης του­λά­χι­στον 0 - 2mm/min με ακρί­βεια του­λά­χι­στον 2% f. Αι­σθη­τή­ρας υγρα­σί­ας φύλ­λου για την χρήση στα μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα πρό­βλε­ψης ασθε­νειών 2. Στην ουσία βάση των πα­ρα­πά­νω, προ­δια­γρά­φε­ται ένα εξαι­ρε­τι­κά χα­μη­λής πι­στό­τη­τας σύ­στη­μα, που εκτός των πρω­το­γε­νών χα­μη­λής ακρί­βειας με­τρή­σε­ων, είναι αδύ­να­τον να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τις εφαρ­μο­γές, που το συ­γκε­κρι­μέ­νο έργο θέλει να ανα­πτύ­ξει. Συ­γκε­κρι­μέ­να : a. Δεν είναι δυ­να­τόν να υπο­λο­γι­στεί η βα­σι­κή εξα­τμι­σο­δια­πνοή και κατ’ επέ­κτα­ση οι ETc των καλ­λιερ­γειών, με τόσο χα­μη­λής ακρί­βειας αι­σθη­τή­ρια. Πρα­κτι­κά θα οδη­γή­σει σε λάθος εκτί­μη­ση πολ­λών χι­λιο­στών άρ­δευ­σης άρα πολ­λών εκα­το­ντά­δων κυ­βι­κών μέ­τρων ανά στρέμ­μα. b. Τα ίδια στοι­χεία θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για υπο­λο­γι­σμό ημε­ρο­βαθ­μών για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση των εντό­μων. Δεν μπο­ρεί η μέ­τρη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας με ακρί­βεια +/-2 C να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για να κα­θο­ρι­στεί το Κα­τώ­φλι ψε­κα­σμών άρα και να δο­θούν οδη­γί­ες ψε­κα­σμού c. Τα δε­δο­μέ­να θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα προ­βλέ­ψεις ασθε­νειών. Με αυτής της ακρί­βειας με­τρή­σεις δεν μπο­ρεί να γίνει εκτί­μη­ση και χρήση σε μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα. 3. Οι ακρί­βειες είναι τόσο μι­κρές που καμία ασφα­λι­στι­κή εται­ρεία δεν θα δε­χό­ταν τεκ­μη­ρί­ω­ση ζη­μιών λόγω θερ­μο­κρα­σια­κού stress (καύ­σω­να ή πα­γε­τού). 4. Οι ζη­τού­με­νες ακρί­βειες θα οδη­γή­σουν στην προ­μή­θεια χα­μη­λής ποιό­τη­τας σταθ­μών . 5. Η αγορά προ­σφέ­ρει εκα­το­ντά­δες λύ­σεις, με σο­βα­ρά συ­στή­μα­τα, δο­κι­μα­σμέ­να στο πεδίο, με συ­γκε­κρι­μέ­να και με­τρή­σι­μα απο­τε­λέ­σμα­τα ακόμα και στη χώρα μας 6. Που­θε­νά στην Ευ­ρώ­πη, δεν υπάρ­χει τέ­τοια πυ­κνό­τη­τα Αγρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών. Δεν υπάρ­χει πα­γκο­σμί­ως εμπει­ρία, του τι ση­μαί­νει υπο­στή­ρι­ξη ενός τέ­τοιου δι­κτύ­ου. 

 Το συ­μπέ­ρα­σμα είναι ότι με άχρη­στες και χωρίς με­λέ­τη υπο­δο­μές, θα δια­συν­δε­θούν ψη­φια­κά οι ανά­δο­χοι για να προ­σφέ­ρουν υπο­βαθ­μι­σμέ­νες και με αντί­τι­μο ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες.

Τι θα που­λά­νε με αυτό το έργο:

 Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς πα­ρα­γω­γούς/Ορ­γα­νώ­σεις Πα­ρα­γω­γών / Συ­νε­ται­ρι­σμούς /

Επι­χει­ρη­σια­κές Ομά­δες

o Δυ­να­τό­τη­τα ζή­τη­σης καλ­λιερ­γη­τι­κής οδη­γί­ας

o Δυ­να­τό­τη­τα επι­λο­γής καλ­λιερ­γη­τι­κής οδη­γί­ας

o Δια­χεί­ρι­ση αι­τη­μά­των πα­ρο­χής καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Δυ­να­τό­τη­τα αξιο­λό­γη­σης καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Δυ­να­τό­τη­τα αξιο­λό­γη­σης Γε­ωρ­γι­κών Συμ­βού­λων 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Γε­ωρ­γι­κούς Συμ­βού­λους

o Κω­δι­κο­ποί­η­ση κα­νο­νι­στι­κών απαι­τή­σε­ων

o Απο­θε­τή­ριο κα­νο­νι­στι­κών πλαι­σί­ων

o Δυ­να­τό­τη­τα προ­σφο­ράς καλ­λιερ­γη­τι­κής οδη­γί­ας

o Δια­χεί­ρι­ση αι­τη­μά­των έκ­δο­σης καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Δυ­να­τό­τη­τα έκ­δο­σης καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Τε­χνι­κή υπο­στή­ρι­ξη σχε­τι­κά με την εφαρ­μο­γή των καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Δυ­να­τό­τη­τα σύ­ντα­ξη­ςέκ­θε­ση πε­πραγ­μέ­νων 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Ερ­γα­στή­ρια

o Δυ­να­τό­τη­τα κα­τα­γρα­φής με­τρή­σε­ων 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Πε­ρι­φέ­ρειες

o Δυ­να­τό­τη­τα κα­τα­γρα­φής προ­τε­ραιο­τή­των Πε­ρι­φέ­ρειας

o Δυ­να­τό­τη­τα αξιο­λό­γη­σης Γε­ωρ­γι­κών Συμ­βού­λων

o Δια­χεί­ρι­ση αι­τη­μά­των έκ­δο­σης γε­ωρ­γι­κών προει­δο­ποι­ή­σε­ων

o Δυ­να­τό­τη­τα κοι­νο­ποί­η­σης ασθε­νειών 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Ερευ­νη­τι­κά Ιδρύ­μα­τα

o Δυ­να­τό­τη­τα προ­σφο­ράς και­νο­το­μί­ας υπό μορφή συμ­βου­λής για πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή

o Δια­χεί­ρι­ση αι­τη­μά­των έκ­δο­σης καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών (και­νο­το­μί­ας) για πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή σε Επι­χει­ρη­σια­κές Ομά­δες 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Εκ­παι­δευ­τι­κούς Φο­ρείς

o Δυ­να­τό­τη­τα προ­σφο­ράς εκ­παί­δευ­σης ανά θε­μα­τι­κή ενό­τη­τα 

Λει­τουρ­γι­κό­τη­τα προς Ελεγ­κτι­κούς Φο­ρείς

o Απο­στο­λή αι­τη­μά­των πλη­ρω­μής στο ΟΠΣΑΑ

o Ευ­ρή­μα­τα ελέγ­χων

o Δεί­κτες

o Ιχνη­λα­σι­μό­τη­τα

o Εκ­θέ­σεις ‐ πα­ρα­δο­τέα

o Απο­τύ­πω­ση ανα­γκών πα­ρα­γω­γών /Ομά­δων Πα­ρα­γω­γών 

o Απο­θε­τή­ριο καλ­λιερ­γη­τι­κών οδη­γιών

o Κα­τα­γρα­φή ελέγ­χων 

«Με την ολο­κλή­ρω­ση της υλο­ποί­η­σης των επι­μέ­ρους υπο­συ­στη­μά­των, ο Ανά­δο­χος πρέ­πει να δια­σφα­λί­σει  την ενο­ποι­η­μέ­νη λει­τουρ­γία της συ­νο­λι­κής πλατ­φόρ­μας μέσω της ολο­κλή­ρω­σης των υπο­συ­στη­μά­των  Πρό­κει­ται ου­σια­στι­κά για τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες που δια­σφα­λί­ζουν την επί­τευ­ξη ορι­ζό­ντιας δια­λει­τουρ­γί­ας για τις πα­ρα­κά­τω εφαρ­μο­γές

Δια­δυ­κτια­κή πύλη,

Απο­θή­κη Δε­δο­μέ­νων ‐ Υπο­σύ­στη­μα Επι­χει­ρη­μα­τι­κής Ευ­φυί­ας

Υπο­σύ­στη­μα Δια­χεί­ρι­σης και Πα­ρα­κο­λού­θη­σης Γε­ωρ­γι­κής Εκ­με­τάλ­λευ­σης

Υπο­σύ­στη­μα Γε­ωρ­γι­κής Συμ­βου­λευ­τι­κής

Απο­θε­τή­ριο Συ­στή­μα­τος Πα­ρο­χής Συμ­βου­λών σε Γε­ωρ­γι­κές Εκ­με­ταλ­λεύ­σεις

Απο­θε­τή­ριο Δια­χει­ρι­στι­κών Σχε­δί­ων Βό­σκη­σης

Υπο­σύ­στη­μα Δια­χεί­ρι­σης Δε­δο­μέ­νων τη­λε­πι­σκό­πη­σης 

Υπο­σύ­στη­μα Δια­χεί­ρι­σης Δε­δο­μέ­νων Έξυ­πνων Αλ­γο­ρίθ­μων

Υπο­σύ­στη­μα Απο­θε­τη­ρί­ου Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών Δε­δο­μέ­νων 

«Τα δε­δο­μέ­να των πα­ρα­πά­νω υπο­συ­στη­μά­των θα τη­ρού­νται σε κε­ντρι­κή βάση δε­δο­μέ­νων η οποία θα φι­λο­ξε­νεί­ται στις υπο­δο­μές υπο­λο­γι­στι­κού νέ­φους του Ανα­δό­χου, ενώ λει­τουρ­γί­ες που άπτο­νται στη δια­χεί­ρι­ση χρη­στών (δια­χεί­ρι­ση χρη­στών /ομά­δων χρη­στών,δια­χεί­ρι­ση ρόλων και δι­καιω­μά­των πρό­σβα­σης ,δια­χεί­ρι­ση και έλεγ­χος συ­νε­δριών χρή­στη,κλπ.) θα υλο­ποιού­νται μέσω κε­ντρι­κού μη­χα­νι­σμού δια­χεί­ρι­σης χρη­στών και ενιαί­ας πρό­σβα­σης»

Άρα, πα­ρα­δί­δο­νται στον μειο­δό­τη και οι υφι­στά­με­νες βά­σεις δε­δο­μέ­νων που χρη­σι­μο­ποιούν οι Υπη­ρε­σί­ες και οι αγρό­τες

Μετά το τέλος του ενός έτους τι θα ακο­λου­θή­σει; μα φυ­σι­κά το ουδέν μο­νι­μό­τε­ρον του προ­σω­ρι­νού, δια­βά­στε:

"Υπη­ρε­σί­ες Πε­ριό­δου Συ­ντή­ρη­σης

Η πε­ρί­ο­δος συ­ντή­ρη­σης του Έργου δύ­να­ται να εκ­κι­νή­σει με την Ορι­στι­κή Πα­ρα­λα­βή του Έργου.

Ο Ανά­δο­χος είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος, εφό­σον το επι­θυ­μεί η Ανα­θέ­του­σα Αρχή, να υπο­γρά­ψει σύμ­βα­ση για την πε­ρί­ο­δο συ­ντή­ρη­σης μετά την λήξη του έργου και με τί­μη­μα το αντί­στοι­χο Ετή­σιο Κό­στος Συ­ντή­ρη­σης που ανα­φέ­ρε­ται στην οι­κο­νο­μι­κή προ­σφο­ρά του . Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι το κό­στος συ­ντή­ρη­σης δεν απο­τε­λεί τμήμα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του πα­ρό­ντος έργου.

Ση­μειώ­νε­ται ότι για την αξιο­λό­γη­ση των προ­σφο­ρών των υπο­ψη­φί­ων Ανα­δό­χων, το συ­γκρι­τι­κό κό­στος Κ δεν πε­ρι­λαμ­βά­νει το κό­στος συ­ντή­ρη­σης που ανα­φέ­ρε­ται στην οι­κο­νο­μι­κή προ­σφο­ρά.

Οι υπη­ρε­σί­ες της πε­ριό­δου συ­ντή­ρη­σης αφο­ρούν στο σύ­νο­λο του έργου και είναι αυτές που πε­ρι­γρά­φο­νται στις πα­ρα­γρά­φους 3.​2.​1.​6 και 3.​2.​2.​6, του πα­ρό­ντος Πα­ραρ­τή­μα­τος. Το Ετή­σιο κό­στος συ­ντή­ρη­σης προσ­διο­ρί­ζε­ται ως πο­σο­στό της Οι­κο­νο­μι­κής Προ­σφο­ράς του ανα­δό­χου με

ελά­χι­στη τιμή το 8% και μέ­γι­στη τιμή το 10% ανά έτος. Προ­σφο­ρές με Ετή­σιο Κό­στος Συ­ντή­ρη­σης εκτός των πα­ρα­πά­νω κα­θο­ρι­ζό­με­νων ορίων απορ­ρί­πτο­νται ως απα­ρά­δε­κτες, εάν η διευ­κρί­νι­ση που θα ζη­τη­θεί η Ανα­θέ­του­σα Αρχή από τον υπο­ψή­φιο δεν κρι­θεί ικα­νο­ποι­η­τι­κή."

 Ποιος να είναι άραγε αυτός ο μειο­δό­της;;

Στην σε­λί­δα της δια­βού­λευ­σης δεν υπάρ­χουν ερω­τη­μα­τι­κά , μία είναι η εται­ρεία που κα­νέ­νας δεν κα­το­νο­μά­ζει όλοι όμως γνω­ρί­ζουν

Ας δούμε με­ρι­κές χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές γνώ­μες από την δια­βού­λευ­ση: 

«Στη σε­λί­δα 19 §2.2.6 Τε­χνι­κή και επαγ­γελ­μα­τι­κή ικα­νό­τη­τα ζη­τεί­ται ο προ­σφέ­ρων οι­κο­νο­μι­κός φο­ρέ­ας να έχει υλο­ποι­ή­σει αντί­στοι­χα έργα με μέ­γε­θος καλ­λιερ­γή­σι­μης έκτα­σης του­λά­χι­στον 500.000 στρεμ­μά­των που θα πρέ­πει να αφο­ρούν του­λά­χι­στον 10 δια­φο­ρε­τι­κές καλ­λιέρ­γειες σε του­λά­χι­στον 5 δια­φο­ρε­τι­κές γε­ω­γρα­φι­κές πε­ριο­χές και απαι­τεί φι­λο­ξε­νία του λο­γι­σμι­κού εφαρ­μο­γών και των δε­δο­μέ­νων του έργου σε υπο­δο­μή́ υπο­λο­γι­στι­κού́ νέ­φους, ιδιο­κτη­σί­ας του προ­σφέ­ρο­ντα. Η απαί­τη­ση αυτή φω­το­γρα­φί­ζει μια και μόνο εται­ρεία στον Ελ­λη­νι­κό χώρο απο­κλεί­ο­ντας κάθε άλλη Ελ­λη­νι­κή ή ξένη εται­ρεία από την συμ­με­το­χή στο δια­γω­νι­σμό.

Στη σε­λί­δα 104 3.​2.​3.​1. Υπη­ρε­σί­ε­ςΦι­λο­ξε­νί­ας απαι­τεί­ται ότι το υπο­λο­γι­στι­κό νέφος από το οποίο θα πα­ρέ­χο­νται οι υπη­ρε­σί­ες φι­λο­ξε­νί­ας, θα πρέ­πει υπο­χρε­ω­τι­κά να είναι ιδιο­κτη­σί­ας του Ανα­δό­χου απο­κλεί­ο­ντας δο­κι­μα­σμέ­νες διε­θνώς υπη­ρε­σί­ες φι­λο­ξε­νί­ας όπως της AmazonWebServices (AWS) ή άλλων αξιό­πι­στων διε­θνών και ελ­λη­νι­κών πα­ρο­χών υπο­δο­μών υπο­λο­γι­στι­κού́ νέ­φους. Και η απαί­τη­ση αυτή φω­το­γρα­φί­ζει συ­γκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία στον Ελ­λη­νι­κό χώρο απο­κλεί­ο­ντας τη συμ­με­το­χή κάθε άλλης Ελ­λη­νι­κής, ή ξένης εται­ρεί­ας, που θα μπο­ρού­σε να κάνει χρήση φι­λο­ξε­νί­ας σε ανα­γνω­ρι­σμέ­νους πα­ρό­δους, Ελ­λη­νι­κούς ή διε­θνείς, αφού ούτως ή άλλως το κό­στος της φι­λο­ξε­νί­ας βα­ρύ­νει για τα δύο πρώτα έτη τον ανά­δο­χο και συ­νε­πώς δεν υπάρ­χει επι­βά­ρυν­ση της ΕΔΕΤ ΑΕ. Και στην πε­ρί­πτω­ση αυτή, τα πε­ριε­χό­με­να του χώρου φι­λο­ξε­νί­ας μπο­ρούν να με­τα­φερ­θούν στην ΕΔΕΤ αμέ­σως μετά τη διε­τία ή όταν αυτή είναι έτοι­μη.

Στη σε­λί­δα 76 §3.​2.​1.​3. Εγκα­τά­στα­ση σταθ­μών συλ­λο­γής δε­δο­μέ­νων απαι­τεί­ται ο Ανά­δο­χος να πα­ρου­σιά­σει τον κα­τα­σκευα­στι­κό φά­κε­λο του σταθ­μού συλ­λο­γής δε­δο­μέ­νων με τα προ­σχέ­δια (blueprints) των πλα­κε­τών. Ο συ­γκε­κρι­μέ­νος φά­κε­λος –σε πε­ρί­πτω­ση κα­τα­κύ­ρω­σης του έργου‐ θα πρέ­πει να πα­ρα­δο­θεί στην Ανα­θέ­του­σα Αρχή, συ­νο­δευό­με­νος από αδεία χρή­σης που να επι­τρέ­πει την αξιο­ποί­η­ση και κα­τα­σκευή τους από την Ανα­θέ­του­σα Αρχή. Η απαί­τη­ση αυτή γί­νε­ται εύ­κο­λα απο­δε­κτή από Ελ­λη­νι­κή εται­ρεία προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βει το έργο, αλλά όχι από διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νους κα­τα­σκευα­στές προ­ϊ­ό­ντων υψη­λής αξιο­πι­στί­ας, οι οποί­οι δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να πα­ρα­δώ­σουν κα­τα­σκευα­στι­κά σχέ­δια και blueprints των προ­ϊ­ό­ντων που κα­τα­σκευά­ζουν.

Στη σε­λί­δα 70 §3.1. Αντι­κεί­με­νο του Έργου η πε­ρι­γρα­φή και φι­λο­σο­φία του έργου είναι ίδια ακρι­βώς με αυτή συ­γκε­κρι­μέ­νης Ελ­λη­νι­κής εται­ρεί­ας που δια­θέ­τει συν­δρο­μη­τι­κή υπη­ρε­σία ευ­φυούς γε­ωρ­γί­ας με ετή­σια χρέ­ω­ση.

Στο χρο­νο­διά­γραμ­μα υλο­ποί­η­σης του έργου, σελ. 118, προ­βλέ­πε­ται πα­ρά­δο­ση της πλατ­φόρ­μας σε πλήρη επι­χει­ρη­σια­κή λει­τουρ­γία εντός τριών μηνών. Για ένα έργο τέ­τοιας πο­λυ­πλο­κό­τη­τας η απαί­τη­ση αυτή είναι αδύ­να­τον να κα­λυ­φθεί, εκτός αν κά­ποιος την έχει ήδη έτοι­μη.»   

 Τα θέ­μα­τα που ανοί­γουν από το συ­γκε­κρι­μέ­νο έργο είναι πάρα πολλά, ανα­δει­κνύ­ε­ται ότι εκ­χω­ρεί­ται χώρος του Δη­μο­σί­ου σε συ­γκε­κρι­μέ­να οι­κο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα με τρόπο που απο­κτά ο ιδιώ­της πλήρη έλεγ­χο και δια­χεί­ρι­ση σε όλες τις βά­σεις δε­δο­μέ­νων του Δη­μο­σί­ου ενώ οι Υπη­ρε­σί­ες δεν γνω­ρί­ζου­με ποια και πόση πρό­σβα­ση θα τους επι­τρέ­ψουν να απο­κτή­σουν. Για τις Δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες θα απο­τε­λέ­σει μια ακόμα υπο­βάθ­μι­ση και θα τις θέσει στο πε­ρι­θώ­ριο. Πάνω από αυτές, ανε­ξάρ­τη­τα από αυτές, η γνώση που θα πα­ρά­γουν θα βρί­σκε­ται στα χέρια των ιδιω­τών που θα την πα­ρέ­χουν με τρόπο που δεν ανα­φέ­ρε­ται.

Ο μειο­δό­της θα μπο­ρεί να είναι και ελεγ­κτής και ελεγ­χό­με­νος . Μην ξε­χνά­τε ότι τα ίδια οι­κο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ξε­κί­νη­σαν την υπό­θε­ση των Γε­ωρ­γι­κών συμ­βού­λων οι οποί­οι θα αξιο­λο­γού­νται αν εφαρ­μο­στεί αυτό  από  μια ομάδα που ήδη δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στον χώρο και μπο­ρεί να λει­τουρ­γεί αντα­γω­νι­στι­κά στους υπό­λοι­πους. Αυτό θα του δώσει την δυ­να­τό­τη­τα να πάρει κυ­ρί­αρ­χη θέση στην αγορά σε σχέση με τον αντα­γω­νι­σμό και να απο­κτή­σει στο πε­λα­το­λό­γιό του το σύ­νο­λο των Ελ­λή­νων αγρο­τών είτε με το καλό είτε με το κακό, μην ξε­χνά­τε πως νο­μο­θέ­τη­σαν οι κυ­βερ­νή­σεις το υπο­χρε­ω­τι­κό χα­ρά­τσι στους αγρό­τες για να «ενερ­γο­ποιούν» τα δι­καιώ­μα­τά τους.

Κα­λού­με τους συ­να­δέλ­φους σε αγω­νι­στι­κή  ετοι­μό­τη­τα κα­λού­με την ΠΕΓΔΥ να πάρει θέση, το χάι­δε­μα των οι­κο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων από την Κυ­βέρ­νη­ση και η διά­λυ­ση των υπη­ρε­σιών μας δεν θα δώ­σουν τί­πο­τα καλό στην κοι­νω­νία και τους αγρό­τες. Οι το­πο­θε­τή­σεις του ΓΕ­Ω­ΤΕΕ και η αφω­νία των Συλ­λό­γων μας για το θέμα των Γε­ωρ­γι­κών συμ­βού­λων που κα­ταγ­γεί­λα­με το προη­γού­με­νο διά­ση­μα απο­δει­κνύ­ει ότι  τί­πο­τα δεν είναι τυ­χαίο.

ΑΚΙ­ΓΔΥ – Συ­σπει­ρώ­σεις 24-5-2018

  Δείτε την πρό­τα­ση του Υπουρ­γεί­ου https://​grnet.​gr/​wp-​content/​uploads/​sites/​13/​2018/​05/​RFP-​agrotiko-​2-​RFI.​pdf