Το Ρεσάλτο στη γαλέρα - ΜΕΤΑ Συνεργαζόμενοι Αγωνιστές ευχαριστεί τους συναδέλφους που το στήριξαν, με την στάση τους και την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας. Η εκλογική δύναμη και η σειρά των παρατάξεων μπορεί να άλλαξε, οι πραγματικοί όμως συσχετισμοί δεν άλλαξαν και δεν βελτιώθηκαν.

Το ΕΚΑ παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και δεν αποτελεί όργανο πάλης στα χέρια τους απέναντι στη εργασιακή βαρβαρότητα, την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις.

Από τη μία μεριά η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), πρώτη δύναμη και σε αυτές τις εκλογές, δεν έχει δείξει διάθεση να λειτουργήσει διαφορετικά από ό,τι στο προηγούμενο συνέδριο, αρνούμενη να αναλάβει την ευθύνη της θέσης της, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αδρανοποίηση του ρόλου του ΕΚΑ.

Από την άλλη, η ΕΑΚ δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με λογικές και πρακτικές κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που παρασιτούν στο συνδικαλιστικό τοπίο του ιδιωτικού τομέα της Αθήνας, καθώς αποτελούν τμήμα της, παρά τις προσπάθειές μας για το αντίθετο.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, οι ίδιες οι - εκ των προτέρων υπονομευμένες - εργασίες του Συνεδρίου, που εξαντλήθηκαν στη διαμάχη για τη νομιμοποίηση Σωματείων και συνέδρων, δεν συγκίνησαν σχεδόν κανέναν και σίγουρα δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη χάραξη μιας στρατηγικής για το εργατικό κίνημα τα επόμενα χρόνια.

Για εμάς, αυτή η προσπάθεια ήταν μόνο μια νέα αρχή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, πιο αποφασισμένοι και συντονισμένοι στους άξονες που βάλαμε και πριν το συνέδριο, και ειδικότερα:

1.Για τη δημιουργία πραγματικών σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν, ιδίως στους χώρους εργασίας της νέας γενιάς εργαζομένων και των επισφαλώς εργαζομένων, αλλά και όσων κινούνται στη γκρίζα ζώνη επισφάλειας – ανεργίας

2. Για την παρέμβαση στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την επισφάλεια, έχει επιβάλλει τη συνδικαλιστική ερήμωση, και την υποστήριξη των συναδέλφων, που παρόλα αυτά υψώνουν ανάστημα μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες και να διδαχθούμε από τη δράση τους

3. Για την άρση του διαχωρισμού και κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συγκρότηση ενιαίων και ισχυρών συνδικάτων που θα εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους, ιδιωτικού & δημόσιου, Έλληνες & μετανάστες και ανέργους

4. Για τον συντονισμό των εργατικών αγώνων με τους αγώνες των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που προλεταριοποιούνται, των κινημάτων πόλης, των δικαιωματικών και των μεταναστευτικών κινημάτων, και σε συνεργασία με πανευρωπαϊκές οργανώσεις και κινήματα εργαζομένων

5. Για την εργασιακή ισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες υποαμοίβονται σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, την ώρα που λόγω της αποδιάρθρωσης κοινωνικού κράτους επωμίζονται όλο και περισσότερες ευθύνες στα νοικοκυριά.

6. Για να συντριβεί το ναζιστικό φίδι που επιχειρεί να βγει από την τρύπα του στη νέα εποχή.

Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια παράταξη-συσπείρωση συνδικαλιστικών σχημάτων, παρατάξεων, ομάδων εργαζομένων που παρεμβαίνουν σε ευρύτερα σχήματα, μεμονωμένων συνδικαλιστών, ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων που μας ενώνουν οι παραπάνω κοινές αντιλήψεις και πρακτικές αλλά και η αγωνία για τη δημιουργία ενός πρωτοπόρου συνδικαλιστικού κινήματος, ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Απέναντι στο νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, στους νέους αντισυνδικαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους, με όραμα και σχέδιο, οργανώνουμε το δικό μας ρεσάλτο στη γαλέρα όσων μας κλέβουν τη ζωή.

Αθήνα, 03-06-16

Ετικέτες