Η κατειλημμένη «Ανωτάτη» Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου αυτοοργανώνεται από τους σπουδαστές της.

Καθημερινά βλέπουμε την Κρατική Δικαιοσύνη να αθωώνει ταξικά προνομιούχους βιαστές και δολοφόνους, κυβερνητικά  σκάνδαλα υποκλοπών να συγκαλύπτονται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει, πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο με  κρατική ευθύνη και τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία να στρέφεται προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Την ίδια εποχή, λοιπόν,  που διαπράττονται κρατικές ρατσιστικές δολοφονίες και η οικονομική εξαθλίωση και η φτωχοποίηση των πολιτών εντείνεται  ραγδαία, οι σπουδές μας πλήττονται για μια ακόμα φορά μέσω της πλήρους υποβάθμισης τους. Υποβάθμιση που αν και  υπήρχε από το 2003 και μετά, επισφραγίστηκε με ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογραφηκε λίγο πριν τις γιορτές και μας  εξίσωσε με ανειδίκευτους αποφοίτους λυκείου.   Όσο η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τριετείς και εντατικές σπουδές μας, ανωτατοποιεί την Σχολή Αστυφυλάκων, η  οποία αποτελεί σχολή τριετούς φοίτησης. Και μάλιστα, σε ένα κλίμα έξαρσης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Δεν  είναι τυχαίο ότι εκείνη η ανωτατοποίηση συνέβη με σαφές κυβερνητικό πλάνο αλλά ταυτόχρονα το Μαξίμου μένει σε  ασαφεις προεκλογικές εξαγγελίες αναφορικά με τις καλλιτεχνικές σπουδές. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τον Νόμο 4777 που  εισήγαγε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία με στόχο την επιβολή και την καταστολή στους χώρους ελευθερίας και αγώνα που  αποτελούν τα Πανεπιστήμια.  

Είναι σαφείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: από τη μια τα επικοινωνιακά παιχνίδια σχετικά με τον δανεισμό (και οχι  την επιστροφή!) των γλυπτών του Παρθενώνα και από την άλλη η προσήλωση στα ελληνοτουρκικά μέσω των συνεχών  δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς και αερομαχικά. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανή στο να χαράξει μια  σαφή επικοινωνιακή και οικονομική πολιτική σε άλλα ζητήματα, παρουσιάζεται εντελώς ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε  λύση στο μείζον πρόβλημα που αφορά τις σπουδές, τις ζωές και το μέλλον μας.  

Δεν αμφιβάλλουμε ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, δεν γνωρίζουν καθόλου και δεν τους αφορά  ποια είναι η πραγματικότητα στις Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, και ειδικότερα στις υποστελεχωμένες, χωρίς τον  απαραίτητο εξοπλισμό, δημόσιες δραματικές σχολές, σαν τη δική μας. Ως σπουδάστριες/σπουδαστές/σπουδαστά αν και  έχουμε μια υπερεντατικοποιημένη, υποχρεωτική σπουδή (που αγγίζει τα 10ωρα καθημερινά) και βρισκόμαστε υπό την  εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, στερούμαστε όλα τα δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. όπως η σίτιση, η στέγαση, οι  κρατικές υποτροφίες, τα δωρεάν συγγράμματα και η έκπτωση στα ΜΜΜ. Αυτός ο αποκλεισμός από τις φοιτητικές  παροχές των δημοσίων σχολών καθιστά τις σπουδές μας αδύνατες για όσα άτομα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους.  

Ειδικά εξαιτίας της εντατικότητας των σπουδών μας, δεν καθίσταται δυνατή η εργασία μετά το πέρας των μαθημάτων,  δημιουργώντας την ανάγκη για άμεση λύση στο ζήτημα της σίτισης και της στέγασης. Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που  το ΥΠΠΟΑ και οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αγνοούν πλήρως καθιστώντας τους ταξικούς αποκλεισμούς αναπόσπαστο  κομμάτι των καλλιτεχνικών σπουδών.  

Η σχολή μας πρόσφατα δέχτηκε μέχρι και πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σπουδών, δημιουργώντας ένα πολύ  ενδιαφέρον μεν, άκρως απαιτητικό δε, πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες  ανταποκρίθηκαν, καλούμενοι την ίδια στιγμή να υπερκεράσουν τα ζητήματα επιβίωσης τους. Πώς γίνεται από την μια να  πρέπει να ακολουθήσουμε επιπλέον ώρες μαθημάτων στο πλαίσιο προγράμματος αναβάθμισης της σχολής και την ίδια ώρα  να εγκρίνεται και να κοινοποιείται ένα τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα; Θέλουμε να τονίσουμε το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής,  όπου ενώ πραγματοποιούνται συστηματικά σεμινάρια και προγράμματα μέσα στη σχολή μας που αναβαθμίζουν το  περιεχόμενο των σπουδών μας, αυτό δεν απαντάται πουθενά στα διπλώματα μας.  

Αυτή, λοιπόν, η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται ως το κερασάκι στην τούρτα στην πλήρη υποτίμηση του κλάδου των  σύγχρονων παραστατικών τεχνών. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η  υπάρχουσα εργασιακή εκμετάλλευση, επισφραγίζονται θεσμικά, και είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής της υποτίμησης.  

Η διαβάθμιση των σπουδών μας σε Τ.Ε. δεν υφίσταται από το 2003. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα  όμως είναι να επισφραγίζει την εξίσωση μας με αποφοίτους λυκείου, και μάλιστα όταν τα Σωματεία του Κλάδου μας 

αιτούνται εδώ και χρόνια την Ίδρυση Ανώτατης Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών. Εμείς σε αυτό το διάταγμα, αντιδρούμε  μαχητικά και ζητάμε την επιστροφή του καθεστώτος ειδίκευσης μας όπως και πριν το 2003 με την ταυτόχρονη ίδρυση νέων  δημοσίων και ανωτάτων σχολών παραστατικών τεχνών σε όλη τη χώρα με σκοπό την μέγιστη δυνατή παροχή δημόσιας και  δωρεάν εκπαίδευσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές τεχνών. 

Το non paper που βγήκε από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου την Δευτέρα 9/1 προσπαθεί να απορροφήσει τους  κραδασμούς που οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών, των σπουδαστριών και των επαγγελματικών σωματείων προκάλεσαν,  δίνοντας έωλες υποσχέσεις για διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Σε αυτή την κίνηση, ο Σύλλογος Σπουδαστών και  Σπουδαστριών της «Ανώτατης» Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου απαντά με τη συνέχεια της κατάληψης.  Συνεχίζουμε τον αγώνα μας γιατί επιζητούμε άμεση λύση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο αγώνας που άρχισε ήδη πριν από  τις γιορτές βορά στις προεκλογικές εξαγγελίες.  

Συνεχίζουμε την κατάληψη της Σχολής μας ως ένα από τα ανώτατα (!) μέσα διεκδίκησης μας επιθυμώντας να  συνδεθούμε με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό και σπουδαστικό κίνημα ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, διακόπτοντας τα  μαθήματα μας και την κανονικότητα τους, και ζητάμε από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και όλους τους  θεσμούς που ασχολούνται με το θέατρο και τις τέχνες, να στηρίξουν έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα μας.  

Εμείς, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επιθυμούμε να αποτελέσουμε ενεργό κομμάτι του μαχητικού φοιτητικού  κινήματος. Χαιρετίζουμε την κατάληψη της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την κατάληψη της δραματικής  σχολής του ΚΘΒΕ και εν συνεχεία, καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των ΑΕΙ της Ελλάδας να συνταχθούν στον  αγώνα μας, όπως επίσης και ολόκληρη την κοινωνία να μας στηρίξει σε αυτόν. Έτσι και εμείς, έχουμε επανειλημμένα  δηλώσει και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την στήριξη μας στα φοιτητικά κινήματα των ΑΕΙ ενάντια στην κρατική καταστολή  και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως επίσης και την εναντίωση μας σε κάθε πρακτική ρατσισμού, σεξισμού, φασισμού,  κακοποιητικής συμπεριφοράς, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μισαναπηρισμού- φαινόμενα που μαστίζουν ολόκληρη την  κοινωνία και ολους τους κλάδους.  

Στηρίζοντας την πρόταση του Συλλόγου της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, προτείνουμε την απεργία όλων των  ενεργών καλλιτεχνών και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.  

Στεκόμαστε αλληλέγγυα και συντασσόμαστε μαζί με τα αντίστοιχα αιτήματα και των υπολοίπων σχολών καλλιτεχνικής  εκπαίδευσης. 

Απαιτούμε: 

1) Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022, για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και  τον Πολιτισμό.  

2) Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων μας: Εξομοίωση των πτυχίων μας λόγω  αντικειμενικής ιδιαιτερότητας με ΤΕ καθολικά για θέσεις στο δημόσιο. Κλάδος ΤΕ για ΟΛΟΥΣ τους αποφοίτους  καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων  των αποφοίτων από το 2003 και μετά.  

3) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο  Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,  

4) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον  απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.  

5) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας ΣχολήςΠαραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσηςμε παραρτήματα σε όλη την  Ελλάδα.  

6) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών,είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με  εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους - μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας  ΣχολήςΠαραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης - είτε μεκατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση  της Δημόσιας ΣχολήςΠαραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.  

Ετικέτες