Με μια εκβιαστική τροπολογία, η κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, απ’ τη μια μεριά τάζει, ενώ την ίδια ώρα απειλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοικατέχουν θέσεις ευθύνης.
Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να δώσει ένα μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει την ρεβάνς. Είχε προηγηθεί η εγκύκλιος για την κινητικότητα, με την οποία η κυβέρνηση οπισθοχώρησε και αποσύνδεσε την κινητικότητα από την «αξιολόγηση».
Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει αυτή η ίδια να «απολογηθεί» στην τρόικα, στους θεσμούς, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;
Τόσο η απαράδεκτη τροπολογία όσο και η υποχώρηση στο θέμα της κινητικότητας δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», αφού οι εργαζόμενοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα μνημονιακά φύλα αξιολόγησης.
Η εμμονή στην υλοποίηση της «αξιολόγησης» και της στοχοθεσίας στο Δημόσιο, πέρα από ένα ιδεολόγημα των νεοφιλελεύθερων απολογητών, στοχεύει στον περιορισμό και στη συρρίκνωση του κράτους στους τομείς που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους. Στο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζονται, δημόσιες υπηρεσίες και δημοσίους υπαλλήλους θα έχουν μόνο αυτές που ασκούν δημόσια εξουσία και κατά συνέπεια οι κοινωνικές υπηρεσίες της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, οι υπηρεσίες καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες λειτουργίας του δημοσίου και συντήρησης των υποδομών τους και των υποδομών των πόλεων δεν μπορούν να είναι δημόσιες.
Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία – Αποχή, όπως και παλιότερα στην ανάλογη προσπάθεια που έκανε και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο τότε υπουργός Κ. Μητσοτάκης, δείχνει ότι δεν ήταν μόνο οι απολύσεις που ευθέως παρέπεμπε η «αξιολόγηση» Μητσοτάκη ο λόγος που συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι, αλλά και το γεγονός της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών και της εκχώρησής τους στους ιδιώτες, που και οι δύο «αξιολογήσεις» έχουν ως κεντρικό τους πυρήνα και βασική τους στόχευση.
Η απάντηση για μια ακόμα φορά από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα είναι το ίδιο αποφασιστική.
Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μη κάνουν κανένα βήμα πίσω. . Καμιά συμμετοχή στην ψευτοαξιολόγηση που μοναδικό στόχο έχει την διάλυση του Δημοσίου, την εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες, την δημιουργία μιας δεξαμενής «μετρίων υπαλλήλων» για να περάσει η μισθολογική κατηγοριοποίηση και η δημιουργία στρατιάς «υπάκουων» εργαζομένων. Καλεί την ΑΔΕΔΥ, τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του δημοσίου να εντείνουν τον αγώνα και την πάλη απέναντι σε αυτή την πολιτική.
Καλεί τους εργαζόμενους συνολικά να συμπαραταχθούν στον αγώνα των εργαζόμενων στο δημόσιο απέναντι στις πολιτικές που θέλουν την πλήρη διάλυση του δημοσίου και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.