Μονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα!-Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρνείται να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των συμβασιούχων για όσο διάστημα δούλεψαν κανονικά στους δήμους ή συνεχίζουν να δουλεύουν, επικαλούμενη  συνταγματικά και άλλα εμπόδια. Αναφέρονται βέβαια στο ίδιο Σύνταγμα που τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατακουρέλιασαν  και εξευτέλισαν συστηματικά προκειμένου να υπογράψουν αυτά που υπέγραψαν σε βάρος του λαού μας και το οποίο επικαλούνται υποκριτικά μόνο όταν πρόκειται να παρακάμψουν και να μην ικανοποιήσουν εργατικά ή άλλα δίκαια φιλολαϊκά αιτήματα.

Υπό την πίεση των αποφασιστικών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων για να διατηρήσουν τη δουλειά τους, η κυβέρνηση  δια του υπουργού εσωτερικών  Σκουρλέτη προσπάθησε να διαχειριστεί το πρόβλημα και να προτείνει μια πρόταση - «λύση» που δικαιολογημένα και σωστά απέρριψε ομόφωνα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως και την πιο «βελτιωμένη» πρόταση του πρωθυπουργού Τσίπρα. Μια «λύση» που κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους ανάμεσα στους δήμους, τους νόμους, το σύνταγμα και τα «μνημονιακά» οικονομικά.  Μια «λύση» που προτείνει να την εφαρμόσουν οι δήμοι, να ανανεώσουν τις συμβάσεις (όλων;;; ποιος ξέρει!), μέχρι υποτίθεται να προσληφθούν μόνιμοι το Μάρτιο του 2018, μέσω ΑΣΕΠ (πόσοι; ποιοι;), ενώ στο μεταξύ, αλλά και μετά την όποια πρόσληψη μονίμων, θα πληρώνουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τέλη.

Πρόκειται για ξεκάθαρο εμπαιγμό και παραπομπή του ζητήματος στις «ελληνικές καλένδες» κατά το πρότυπο της αντιμετώπισης, εκτός των άλλων, του αγώνα των συναδέλφων συμβασιούχων του ΟΑΕΕ και των υπόλοιπων δικών μας φορέων. Η συντριπτική πλειοψηφία  απολύθηκε ενώ για όσους παραμένουν σαν αορίστου χρόνου με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, αρνούνται να συζητήσουν για μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξασφάλιζε την δίκαιη οριστική παραμονή τους. 

Οι εξελίξεις όμως στο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι ενδεικτικές και σαφές προμήνυμα γι’ αυτό που θα συμβεί σε όλο το δημόσιο. Άμεση σειρά έχουν και ίδια τύχη προαναγγέλλεται για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, για τους επικουρικούς γιατρούς, για τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο επεκτείνονται ραγδαία και αποτελούν μονόδρομο, όσο δεν αμφισβητούνται οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές, αφού η ίδια η Ο. Γεροβασίλη δηλώνει ότι μόλις 2.500 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν φέτος για όλο το Δημόσιο, με δεδομένη την πίστη τους στον κανόνα ότι προσλαμβάνεται 1 για κάθε 4 που αποχωρούν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους απαιτεί εγρήγορση όλης της εργαζόμενης κοινωνίας και κοινές δράσεις και αγώνες σε κάθε γειτονιά κι εργατικό χώρο, για να αποτραπεί η επίθεση και διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας. Έχουμε καθήκον να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, μια διεκδίκηση που ενώνει όλους τους εργαζόμενους απέναντι στην πολιτική της εργασιακής ανασφάλειας και ανεργίας.

Συμμετέχουμε μαζικά στην Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και δίνουμε  το «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Τη συγκεκριμένη ημέρα η Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α έχει ήδη προκηρύξει νέα Γενική 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στους ΟΤΑ.

Ετικέτες