Σε στάση εργασίας, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και πορεία προς τη Βουλή, προχώρησαν σήμερα οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αντιδρώντας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου με τον υποκριτικό τίτλο "Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αγορά εργασίας", η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε ταμεία και οργανισμούς του υπουργείου εργασίας συγκεντρώθηκαν μετά τις 12.00, έξω από το υπουργείο εργασίας στη Σταδίου.Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν την απόσυρση των άρθρων του νέου πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν εξοντωτικές πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για τους υπαλλήλους των ταμείων, ακόμα και για απλά λάθη, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην απόλυση, τη στιγμή που η υποστελέχωση των σχετικών υπηρεσιών και ο όγκος δουλειάς των εργαζομένων σε αυτές, έχουν χτυπήσει "κόκκινο".
Για αύριο Πέμπτη 21/3, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλούν σε νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Στην πορεία και τη συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, παραβρέθηκαν και οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Μπόλαρη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Η βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Μπόλαρη, δήλωσε στη διάρκεια της κινητοποίησης:
«Με ακόμα ένα νομοθετικό έκτρωμα, ο υπουργός διάλυσης των εργασιακών σχέσεων κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση, βάζουν στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Με την γνωστή προπαγάνδα των φιλικών τους ΜΜΕ, ανακάλυψαν χιλιάδες "επίορκους" για να διευρύνουν τον αριθμό των απολύσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, τρομοκρατώντας τους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση με μια σειρά εξοντωτικές ποινές, ουσιαστικά απαγορεύουν τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας, διευκολύνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη διάλυση των ταμείων. Δρόμος για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι ούτε οι εξαιρέσεις, ούτε οι υποσχέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης για βελτιώσεις. Μοναδικός δρόμος είναι ο αγώνας για να αποφευχθεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και η μη εφαρμογή του στην πράξη, ακόμα και αν ψηφιστεί. Για μια τέτοια προοπτική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων στα ταμεία και των ασφαλισμένων που ανήκουν σε αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια».
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι της ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ είχαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ έχουν προχωρήσει οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, εξαιτίας της «πρωτόγνωρης κατάστασης» στην οποία έχει βρεθεί ο Οργανισμός και θέτει σε κίνδυνο τόσο το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού.
Η ακραία λιτότητα και τα μνημονιακά νομοθετήματα της συγκυβέρνησης, εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δημιουργώντας συνθήκες εξαθλίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία και ένα ακόμα πιο αντιδραστικό περιβάλλον για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Οι εργατικές κατακτήσεις συντρίβονται, οι δομές κοινωνικής προστασίας καταρρέουν, η φτώχεια και η ανεργία επελαύνουν. Όλο και πιο επιτακτικά μπαίνει το δίλημμα της ίδιας μας της επιβίωσης: οι αυτοί Ή εμείς!