Δήλωση σχετικά με το χώρο Αλληλεγγύης και φιλοξενίας στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ δέχεται πιέσεις για να κλείσει. Ο δήμαρχος έχει ανακοινώσει στην ομάδα Αλληλεγγύης Λέσβου (που δρα στο ΠΙΚΠΑ) ότι ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων που φιλοξενούνται στο χώρο (άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι κ.ά.) πρέπει να φύγουν αμέσως, ώστε να μπορέσει ο δήμαρχος να μετατρέψει το χώρο σε παιδικές κατασκηνώσεις και αθλητικό κέντρο. Μετά τα νέα μέτρα που σχετίζονται με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μας  δήλωσε ότι δεν χρειάζονται πια οι αλληλέγγυοι χώροι φιλοξενίας.

Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι η δομή του ΠΙΚΠΑ και όλοι οι αυτοδιαχειριζόμενοι, αυτοοργανωμένοι χώροι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πρέπει να είναι πιο ενεργοί  καθώς η ύπαρξή τους είναι σημαντική τώρα περισσότερο από ποτέ.

Από τις 21 Μαρτίου 2016  πάνω από 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα, οι δομές  φιλοξενίας  δεν επαρκούν για ένα  τέτοιο αριθμό. Υπάρχει δε τεράστιες  ανάγκη για  την φιλοξενία ευάλωτων ομάδων που αποτελεί μέγιστη υποχρέωση της πολιτείας.

Ως μέρος της δικτύωσης των εθελοντικών και αλληλέγγυων ομάδων και ΜΚΟ στη Λέσβο, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία του χώρου του ΠΙΚΠΑ. Η Λέσβος έχει ανάγκη από ένα ανοιχτό, ασφαλές  χώρο φιλοξενίας, που να παρέχει  φροντίδα σε όσους πρόσφυγες την χρειάζονται και να  έχει την υποστήριξη και  την συμμετοχή της κοινωνίας.

Έχουμε συνεργαστεί και/ή έχουμε παραπέμψει περιπτώσεις στη δομή του ΠΙΚΠΑ, που έχει αποδείξει ότι προσφέρει αναντικατάστατη υπηρεσία στο νησί.

Υποστηρίζουμε ότι η ομάδα Αλληλεγγύης Λέσβου δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το χώρο του ΠΙΚΠΑ, πριν βρεθεί μια εναλλακτική λύση που να εξασφαλίζει:

-ιατρική φροντίδα

-πληροφόρηση και συμβουλευτική για αιτούντες άσυλο, επανεγκατάσταση και επανένωση.

-ψυχοκοινωνική υποστήριξη

-εκπαίδευση (δραστηριότητες με παιδιά και μαθήματα ελληνικών και αγγλικών για ενήλικους

-μετακίνηση

-ένταξη

-πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική

Και πάνω  από όλα  ένα  ανθρώπινο και αξιοπρεπές περιβάλλον.

Επιπλέον η δομή κατέχει σημαντική θέση στο τοπικό σύστημα υγείας. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει υποστηρίξει το σύστημα υγείας με τους εξής τρόπους:

-παρέχει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μηχανήματα στο νοσοκομείο και στο ΠΕΔΥ (συμπυκνωτή οξυγόνου).

-παρέχει τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια στο νοσοκομείο και στο ΠΕΔΥ.

-πρόκειται να προμηθεύσει το ΠΕΔΥ με βιοχημικό αναλυτή ξηράς χημείας.

-υποστηρίζει το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, Άντισσας, Μόριας με είδη υγιεινής, όπως πάνες και γάλα για μωρά.

-αγόρασε και δώρισε μάσκες οξυγόνου αξίας 1.500 ευρώ στο παιδιατρικό τμήμα.

-Ανακούφισε το τοπικό σύστημα υγείας παρέχοντας ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες, που χρειάζονται συστηματική ιατρική παρακολούθηση.

Ζητάμε να υποστηρίξετε την ομάδα Αλληλεγγύης Λέσβου επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ΠΙΚΠΑ, όσο καιρό χρειαστεί.

Αυτή η δήλωση προσυπογράφεται από τις ακόλουθες ομάδες/οργανώσεις. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω πρόσωπα-συνδέσμους.

GROUP

REPRESENTATIVE

CONTACT DETAILS

(phone or email)

IRC

Angeliki Karydi|

angeliki.karydi@rescue.org

SAVE THE CHILDREN

Benedict Redman

benedict.redman@savethechildren.org

MSF

Michele Telaro

msfocb-lesbos-coord@brussels.msf.org

EURORELIEF

Katie Frieda

katie.frieda@gmail.com

ΒΑΒΕΛ

Nikos Gionakis

nikosgionakis@gmail.com

PEDY

Ειρήνη Κούμπα

ekoumpa@gmail.com

LOCAL HOSPITAL

Δρ. Παβλης

spavlis67@yahoo.gr

BETTER DAYS FOR MORIA

Elena Moustaka

elena@betterdaysformoria.com

MOVEMENT ON THE GROUND

Laura Jansen

laura@movementontheground.org

WORLD WIDE TRIBE

Mark Pearce

mark@theworldwidetribe.com

WE DO WHAT WE CAN

Kadidja Bedoui

kadidjab@hotmail.com

BECAUSE WE CARRY

Steffi de Pous

info@becausewecarry.org 

HUMANITY CREW

Jumana Abo Oxa

coordinator@humanitycrew.org

STARFISH

Melinda McRostie

melinda@asteriasstarfish.org

PROEMAID

José Pastor

info@proemaid.org

PROJECT HUMAN

(ATTIKA WAREHOUSE)

Nefeli Gazis

gazis.nefeli@yahoo.de

HEALTH POINT FOUNDATION

Dr. Hadia Aslam

hadia.aslam@healthpointfoundation.org

WE ACT SWEDEN

Kurdawan Andre Chaomar

kurdawanchaomar@gmail.com

TEAM HUMANITY

Reda Zamzam

info@teamhumanity.eu

PROACTIVA

Gerard Canals Bartolomé

coordination@proactivaopenarms.org

LIGHTHOUSE

Henry Hartley

henry@lighthouserelief.org

DRC

Paul Steed

https://drc.dk/

THE ORTHODOX CHURCH

Rev. Father Christoforos Schuff,

filoxenos.org

SEA OF SOLIDARITY

Maria Tran and

Adam Rosser

maria@seaofsolidarity.org

NO BORDER KITCHEN

Joe Eckerson

joeeckerson@yahoo.com

ΑΓΓΑΛΙΑ

Γιωργος Τυρικος-Εργα’ς

mkoaggalia@yahoo.com

PLATANOS

Darouich Abdlurhman

THE KEMPSONS

Eric and Phillipa Kempson

erickempson@hotmail.com

ellenisworkshop@hotmail.com

ONE REFUGEE CHILD

Marie Beechy

mbeechy@charter.net

ERCI

Αθανασιος Καπακιτσος

nassoskara@yahoo.com

REFUGEE RESCUE

Jude Bennet

jude@refugeerescue.co.uk

BOAT REFUGEE FOUNDATION

Manon Terpstra

manon@bootvluchteling.nl

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κριστυ Πετροπουλου

Μιχαλης ψυμιτης

cpetropoulou@gmail.com

Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Δημήτρης Τελωνιάτης

dim_tel@yahoo.gr

UNIVERSTITY

Michalis Bakas

mbakas@gmail.com

CERIBA

Sash Wegmuller

Sandro Fellman

s.wegmueler@ceriba.ch

sandro-f@gmx.ch

HELLAS LIFEGUARDS

Spiros Mitritsakis

info@lifeguardhellas.gr

SOLI CAFÉ CHIOS

Jonas Wendt

linkemenschlichkeit@riseup.net

REFUGEN

(GLOBAL ECOVILLAGE NETWORK)

Michael Ruh

refugen.lesbos@gmail.com

SWISS CROSS

Samuel Raeber

samuel.raeber@quickline.ch

SAO

Raquel Herzog

message2raquel@gmail.com

H Συλλογή Υπογραφών υποστήριξης  συνεχίζεται

Αλληλεγγύη Λέσβου

Πίκπα Λέσβου

Νεάπολη 81100

Μυτιλήνη

2251062000

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

4 Απριλίου 2016

                       Προς:

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης

 και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Μετανάστευσης

Υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Άμυνας

 Δήμαρχος Μυτιλήνης

Ύπατη Αρμοστεία  του ΟΗΕ

  Θέμα: Κλείσιμο του χώρου αλληλεγγύης του ΠΙΚΠΑ

Το Νοέμβριο του 2012  η τότε  Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης  παραχώρησε  σε  οργανώσεις  και πολίτες  της  πόλης  (με την ονομασία “το Χωριό του Όλοι Μαζί”) το χώρο των εγκαταλελειμμένων κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ- Νεάπολης  Λέσβου  για  να στεγάσουν πρόσφυγες  που κοιμόντουσαν  στο δρόμο.

Από τότε  ως  σήμερα  χιλιάδες  πρόσφυγες  έχουν φιλοξενηθεί στις  εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, το οποίο ανταποκρινόταν πάντα  στις επιτακτικές  ανάγκες  της  αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος  στη χώρα μας.

Η ευελιξία  και η αμεσότητα  της  παρέμβασης, καθώς  και ο ανοιχτός στην κοινωνία και αυτοοργανωμένος χαρακτήρας του χώρου  ήταν πάντα  δεδομένα.

Άστεγοι πρόσφυγες, ασθενείς, ανάπηροι, έγκυες,νεογέννητα, αιτούντες άσυλο, οικογενειακής επανένωσης,αιτούντες μετεγκατάστασης, θύματα  ναυαγίων και οικογένειες αγνοουμένων έχουν φιλοξενηθεί για μικρότερα ή και μεγαλύτερα διαστήματα στο χώρο. Μόνο το  καλοκαίρι του 2015 και για  πολλούς  μήνες   δεκάδες  οικογένειες  που έχασαν δικούς  τους  ανθρώπους  σε  ναυάγια  υποστηρίχθηκαν  στο ΠΙΚΠΑ.

Από το Μάιο  του 2015 που  ξεκινάει η δραματική αύξηση  των προσφυγικών ροών το ΠΙΚΠΑ Λέσβου επικεντρώνεται  σε πολύ  ευάλωτες  ομάδες  και σε παραπομπές  από UNHCR, MSF, IRC,  Βοστάνειο νοσοκομείο,  ΠΕΔΥ και πολλούς άλλους.

Ξεκινάμε  παρεμβάσεις  συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών, που ήταν εγκαταλελειμμένες για χρόνια. Διαμορφώνουμε ειδικές συνθήκες φιλοξενίας, που συμπεριλαμβάνουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συγκεκριμένο διαιτολόγιο και ασφαλές περιβάλλον.

Η  χωρητικότητα  του camp είναι 150 κλίνες,  ενώ  μπορεί να  επεκταθεί στις  200 κλίνες.

Η προσπάθειά  μας στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών από Ελλάδα  και  από όλο τον κόσμο, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας  της  Λέσβου και δωρεές που προέρχονται  από ιδιώτες και συλλογικότητες  και πηγαίνουν άμεσα  στην αγορά τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης  ανάγκης, έργα συντήρησης, εξοπλισμό κλπ.

Υποστηρίζουμε και συνεργαζόμαστε  με  ομάδες  αλληλεγγύης σε όλο το νησί και όπου υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα.Για μήνες μαγειρεύουμε 500-2000 μερίδες για  τα  camp, το λιμάνι και όπου μας  ζητηθεί. Ενισχύουμε  ντόπιες  οικογένειες, με  φάρμακα,ρούχα,τρόφιμα. Υποστηρίζουμε τις  δημόσιες  δομές  Υγείας προσφέροντας φάρμακα,υλικά,εξοπλισμό στο Βοστάνειο Νοσοκομείο και  στο ΠΕΔΥ αλλά κυρίως  φροντίζοντας πολύ βαριά  περιστατικά που αλλιώς  θα επιβάρυναν τις  δομές  υγείας.

Ο Δήμαρχος  Λέσβου δεσμεύεται τον Οκτώβριο  του 2015 ότι θα παραχωρηθεί η χρήση του χώρου στην Εθελοντική ομάδα  που υποστηρίζει το χώρο.

Για  το σκοπό αυτό συστήνουμε  μια  Νομική Μορφή (ΑΜΚΕ) με  το όνομα  “Αλληλεγγύη Λέσβου”, ενώ  διατηρούμε  τον ανοιχτό χαρακτήρα  του χώρου και  οι αποφάσεις  συνεχίζουν να  λαμβάνονται   σε  ανοιχτή συνέλευση των συμμετεχόντων.

Η Δημοτική αρχή μάλιστα  μας  ενημερώνει ότι το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην κυριότητα  του οποίου είναι  οι κατασκηνώσεις και το οποίο  παραχωρεί τη χρήση και διαχείριση  τους  στον Δήμο με κοινή υπουργική απόφαση δίνει την δυνατότητα   τον Οκτώβριο του 2015 χρήσης  του χώρου σχετικής με το προσφυγικό ζήτημα.

Αιφνίδια το Μάρτιο  του 2016, μετά  την υπογραφή της  συνθήκης  ΕΕ –Τουρκίας, ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης, κ. Γαληνός, ανακοίνωσε στην ομάδα  που διαχειρίζεται το ΠΙΚΠΑ Λέσβου ότι  ο χώρος  πρέπει να εκκενωθεί από  τους  80  πρόσφυγες που φιλοξενούμε και να μετατραπεί σε παιδικές κατασκηνώσεις, αθλητικό κέντρο κλπ. Αυτό σημαίνει ότι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα και ένας  έτοιμος και εύρυθμος  χώρος  φιλοξενίας με  εξειδίκευση στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και ειδικών αναγκών προσφύγων θα εκλείψει.

Έχοντας  γνώση της  εξαιρετικά  δύσκολης  στιγμής  στην οποία  βρίσκεται η χώρα  σε  σχέση με τη στέγαση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί,  και ιδιαίτερα  την υποχρέωση αλλά  και  την ανάγκη στέγασης των ευάλωτων ομάδων, θα θέλαμε  να  αναθεωρηθεί  η  απόφαση  του Δημάρχου  και να  ενταχθεί  ο χώρος αλλά και η ομάδα  που ον υποστηρίζει στον ευρύτερο σχεδιασμό στέγασης  και υποστήριξης προσφύγων  και μεταναστών στη χώρα.

Καμιά δομή για  φιλοξενία  προσφύγων δεν πρέπει να διαλυθεί  αυτή  τη στιγμή, ιδιαίτερα  όταν αυτή η δομή έχει αντέξει στο χρόνο σε  πολύ δύσκολες  συνθήκες και δεν εξαρτάται  από κανένα  ευρωπαϊκό κονδύλι, καμιά  χρηματοδότηση και κανένα  πρόγραμμα που θα έκανε πρόσκαιρη και επισφαλή τη λειτουργία  της.

Εδώ  και τριάμισι χρόνια το ΠΙΚΠΑ Λέσβου φιλοξένησε  χιλιάδες  πρόσφυγες βασιζόμενο  σε εθελοντική προσφορά. Η ομάδα  που το υποστήριξε  απέκτησε  εμπειρία, ολόκληρο το εγχείρημα  έγινε  γνωστό  ανά τον κόσμο  με πλήθος  επαινετικά δημοσιεύματα, τηλεοπτικές,  ραδιοφωνικές, κινηματογραφικές παρουσιάσεις και ανέπτυξε  δίκτυα   συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης  με  συλλογικότητες  και οργανώσεις  σε όλο τον κόσμο. Η απόφαση για  διάλυση και το  σταμάτημα  μιας  τέτοιας προσπάθειας είναι παράλογη, όταν μάλιστα οι λόγοι για  τους οποίους  δημιουργήθηκε όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά βρισκόμαστε  στην πιο κρίσιμη και δραματική στιγμή  τους.

Αναμένουμε  τις  ενέργειές  σας.

Με  εκτίμηση

Για την Αλληλεγγύη Λέσβου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Η Αλληλεγγύη Λέσβου που στεγάζεται στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του Πικπα είναι ένας αυτοοργανωμένος προσφυγικός χώρος στη Μυτιλήνη. Φιλοξενεί μερικές από τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων ΑΜΕΑ , εγκύους, άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, οικογένειες θυμάτων ναυαγίων κ.α. Συνεργαζόμαστε στενά και δεχόμαστε παραπομπές από την Ύπατη Αρμοστεία, τους MSF, IRC, το Βοστάνειο Νοσοκομείο, Israid, ΙΚΑ/ΠΕΔΥ και πολλούς άλλους.

Δρούμε ως ένα κέντρο αλληλεγγύης που προσφέρει υποστήριξη με φαρμακευτική βοήθεια, φαγητό και ρούχα σε πολλές  ομάδες στο νησί και σε όλη την  Ελλάδα∙

Υπάρχει επίσης ομάδα μας  που υποστηρίζει  τους  πρόσφυγες  κατά  την άφιξη τους  στην παραλία και συνεργαζόμαστε  με ομάδες  διάσωσης.

Παράλληλα με την υποστήριξη των προσφύγων στηρίζουμε ελληνικές οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε  το  δημόσιο σύστημα  υγείας παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο  Βοστάνειο νοσοκομείο  στο ΠΕΔΥ και στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας.

Είμαστε ένας αυτοοργανωμένος χώρος που τον διαχειρίζονται εθελοντές. Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από  δωρεές.∙ 

Ακολουθεί λίστα με τις κυριότερες δράσεις μας και επιτεύγματα.

Υποστηρίζοντας τους φιλοξενούμενους

  • Καταλύματα – οι φιλοξενούμενοί μας διαμένουν σε ξύλινα σπιτάκια και σε RHU με κρεβάτια, ηλεκτρισμό και θέρμανση.
  • Ιατρική φροντίδα – παρέχεται από δύο νοσηλευτές στο πεδίο και μία γιατρό (εθελόντρια)
  • Φαγητό – διανέμουμε τρόφιμα στους φιλοξενούμενους και τους ενθαρρύνουμε να μαγειρεύουν για τις οικογένειές τους. Προμηθεύουμε σε ποσότητες  φρέσκα λαχανικά και τοπικά προϊόντα.
  • Ιματισμός και είδη προσωπικής υγιεινής – διανέμουμε ρουχισμό στους πρόσφυγες, υπάρχουν επαγγελματικά πλυντήρια στη διάθεσή τους και τους παρέχουμε  τα απαραίτητα είδη σωματικής υγιεινής. 
  • Πληροφόρηση και συμβουλευτική – παρέχουμε πληροφορίες και υποστηρίζουμε τους φιλοξενούμενους στις διαδικασίες αίτησης ασύλου, μετγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη – έχουμε κοινωνικούς  επιστήμονες και ένα ψυχολόγο στο πεδίο,ενώ συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Ημέρας  της  ΒΑΒΕΛ για  την υποστήριξη της ομάδας ψυχοκοινωνικής  στήριξης.
  • Εκπαίδευση στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
  • Δημιουργικές δραστηριότητες για  παιδιά και ενηλίκους.
  • Μεταφορές- από και προς  νοσοκομείο και χώρους  καταγραφής.
  • Ενσωμάτωση – Δραστηριότητες ένταξης,κοινωνικοποίησης,επαγγελματικού προσανατολισμού κα

Προστατεύοντας τα δικαιώματα των προσφύγων

  • Υποστηρίζουμε τις διαδικασίες ασύλου, καταγραφής και ενσωμάτωσης.
  • Υποστηρίζουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης για την ασφαλή  μετάβασή τους στην Ευρώπη.
  • Παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη σε άλλες εθελοντικές ομάδες όσον αφορά τις διαδικασίες για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
  • Συμμετέχουμε σε συναντήσεις δίνοντας πληροφορίες και ενημερώνουμε για την κατάσταση στη Λέσβο.

Υποστηρίζοντας το τοπικό σύστημα υγείας

  • παρέχουμε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο και στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ), π.χ. συμπυκνωτή οξυγόνου.
  • Προσφέρουμε τρόφιμα, ιματισμό, κλινοσκεπάσματα, παπούτσια στο ΠΕΔΥ και στο νοσοκομείο.
  • προμηθεύουμε το κέντρο υγείας Πλωμαρίου, Άντισσας και Μόριας με πάνες και βρεφικό γάλα .
  • Δωρίσαμε μάσκες οξυγόνου αξίας 1500 ευρώ στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου

Υποστηρίζοντας τις ελληνικές οικογένειες

  • Μοιράζουμε τρόφιμα σε οικογένειες του νησιού, όποτε παραστεί ανάγκη.
  • Παρέχουμε ρουχισμό και φάρμακα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη
  • Προμηθεύσαμε με γάλα τα δημοτικά σχολεία σ’ όλο το νησί. (4 παλέτες)

Υποστηρίζοντας άλλες αλληλέγγυες ομάδες

  • Υποστηρίξαμε άλλες ομάδες στο νησί διανέμοντας τις δωρεές που δεχτήκαμε σε ρούχα, ξηρά τροφή, παπούτσια και σκηνές.
  • Αγοράσαμε ένα τροχόσπιτο-σταθμό πρώτων βοηθειών για τον Πλάτανο στη Συκαμιά και τους υποστηρίξαμε όλο το καλοκαίρι με ρουχισμό και είδη υγιεινής.
  • Προμηθεύσαμε με είδη πρώτης ανάγκης τις ομάδες διάσωσης που επιχειρούσαν στις ακτές.
  • Διατηρήρουμε  και οργανώνουμε  αποθηκευτικούς  χώρους σε  συνεργασια  με άλλες ομάδες στο νησί, για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική διανομή τους σε ομάδες ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.
  • Στείλαμε πέντε φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια στη Χίο και στην Ειδομένη το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2016.

Διανομή τροφίμων

  • Προσφέραμε φαγητό σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη στη Μόρια και στο λιμάνι, δίνοντας προτεραιότητα σε παιδιά και οικογένειες. Σε περιόδους αιχμής παρασκευάζαμε 2000 γεύματα την ημέρα.
  • Μοιράζουμε φαγητό και στους φιλοξενούμενους του ΠΙΚΠΑ.

Προστασία του περιβάλλοντος

  • Σε συνεργασία με την οργάνωση Global Ecovillage Network ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης
  • Ανακυκλώνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε. Τα πρότζεκτ περιλαμβάνουν την κατασκευή επίπλων και καταλυμάτων με υλικά που προέρχονται από τις βάρκες των προσφύγων.
  • Έχουμε δημιουργήσει εργαστήριο όπου απασχολούνται πρόσφυγες και ανακυκλώνουν τα σωσίβια κατασκευάζοντας τσάντες.

           Βελτίωση του χώρου

  • Δημιουργήσαμε πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους της κατασκήνωσης.
  • Επισκευάσαμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις τις τουαλέτες και τα ντους.
  • Βελτιώσαμε το σύστημα αποχέτευσης.
  • Επισκευάσαμε τους υπαίθριους νεροχύτες.
  • Δημιουργήσαμε κοινή κουζίνα και τραπεζαρία.
  • Επισκευάσαμε τις λάντζες της μεγάλης κουζίνας.
  • Επεκτείναμε το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε όλη την κατασκήνωση.
  •  Εγκαταστήσαμε Wi-Fi .
  • Επισκευάσαμε όλες τις τουαλέτες στο κυρίως κτίριο (6 δωμάτια).
  • επιδιορθώσαμε τις διαρροές στον ισόγειο χώρο διαμορφώνοντάς τον σε χώρο διανομής ρούχων.
  • Ανακαινίσαμε τα ξύλινα σπίτια επισκευάζοντας πόρτες και παράθυρα και βάλαμε θερμαντικά σώματα σε όλους τους κατοικήσιμους χώρους.
  • Μονώσαμε και συνδέσαμε με ηλεκτρική παροχή τις οικιστικές μονάδες που μας παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία (RHU).

Μελλοντικά σχέδια για την κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ

  • Με δεδομένο ότι τα σύνορα έκλεισαν, περισσότεροι άνθρωποι θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την κοινότητα, η οποία είναι αυτοοργανωμένη και αυτάρκης.
  • Παιδότοπος – το έργο αυτό θα είναι φιλικό στο περιβάλλον. Θα είναι προσιτό στους φιλοξενούμενους και στην τοπική κοινωνία, παρέχοντας ένα κοινό τόπο που θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση και στην κοινωνική συνοχή.
  • Αεικαλλιέργεια∙ φυτεύουμε περισσότερα δέντρα, κατασκευάζουμε θερμοκήπιο, για να προμηθεύουμε με λαχανικά την κουζίνα και την κοινότητα.
  • Αυξάνουμε την δυνατότητα στέγασης, επειδή περισσότεροι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
  • Χώρος για δραστηριότητες- θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Υποστήριξη του συστήματος υγείας- σχεδιάζουμε να αγοράσουμε ένα βιοχημικό αναλυτή ξηράς χημείας.

ΑΜΚΕ Αλληλεγγύη Λέσβου

30 Μαρτίου  2016

Ετικέτες