Η 4ετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε η χειρότερη εδώ και μισό αιώνα, ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κυβέρνηση ακραίας ταξικής μεροληψίας, σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αυταρχική και φασίζουσα, μια σύμφυση δογματικού νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς (με συμμετοχή πολλών φασιστών υπουργών για πρώτη φορά από την Χούντα), αμετροεπής και αλαζονική.

Επι­χει­ρεί να «μο­νι­μο­ποι­ή­σει» μια ορι­σμέ­νη δεξιά στρο­φή της κοι­νω­νί­ας με συ­νο­λι­κή επί­θε­ση στις κα­τα­κτή­σεις του κι­νή­μα­τος και της αρι­στε­ράς στα χρό­νια της Με­τα­πο­λί­τευ­σης.

Δεν αντι­με­τώ­πι­σε μα­ζι­κό ρεύμα κι­νή­μα­τος ανα­τρο­πής πλην της κι­νη­μα­τι­κής κλι­μά­κω­σης των τε­λευ­ταί­ων μηνών με κα­τα­λύ­τη το δυ­στύ­χη­μα στα Τέμπη. Ωστό­σο ο κό­σμος του κι­νή­μα­τος και της αρι­στε­ράς εκ­φρά­στη­κε σε διά­φο­ρες πε­ρι­στά­σεις, όπως στη Ν. Σμύρ­νη, στη δίκη της ΧΑ, στις αντι­φα­σι­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις και στην επέ­τειο του Πο­λυ­τε­χνεί­ου, σε ορι­σμέ­νους εμ­βλη­μα­τι­κούς ερ­γα­τι­κούς αγώ­νες, όπως στην Cosco και στην efood στον ιδιω­τι­κό τομέα καθώς και στην Εκ­παί­δευ­ση (κυ­ρί­ως πρω­το­βάθ­μια και φοι­τη­τι­κό), στην Υγεία, στον Πο­λι­τι­σμό. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή έκ­φρα­ση οργής και αντί­στα­σης υπήρ­ξε η Γε­νι­κή Απερ­γία στις 9/11/2023.

Το σύν­θη­μα που ενο­ποιεί και εκ­φρά­ζει τον κόσμο του κι­νή­μα­τος και της αρι­στε­ράς είναι     «να πέσει η κυ­βέρ­νη­ση απ’ τα κάτω και απ’ τ’ αρι­στε­ρά». Όμως αυτό το σύν­θη­μα δεν βρί­σκει σε αυτές τις εκλο­γές το ψη­φο­δέλ­τιο που του αντι­στοι­χεί.

Στον χώρο της αρι­στε­ράς κυ­ριαρ­χεί η αμη­χα­νία.

ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 - ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ διεκ­δι­κούν και θα υπο­δε­χτούν τις ψή­φους του αρι­στε­ρού κό­σμου (πλην απο­χής). Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα πα­ρα­λά­βει την «με­ρί­δα του λέ­ο­ντος» πιέ­ζο­ντας τους υπό­λοι­πους, ιδιαί­τε­ρα εάν γί­νουν δεύ­τε­ρες εκλο­γές. Κα­νείς ωστό­σο δεν είναι σε θέση να προ­τεί­νει ένα σχέ­διο για τους «από κάτω» που να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από αυ­το­πε­ποί­θη­ση χτι­σμέ­νη μέσα από συ­μπε­ρά­σμα­τα που να εξη­γούν τόσο το σή­με­ρα όσο και το πρό­σφα­το χθες χα­ρά­ζο­ντας έτσι μια πει­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση για τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας, του κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς. Μια πρό­τα­ση που να διεκ­δι­κεί τη στή­ρι­ξη, ενί­σχυ­ση και κλι­μά­κω­ση της κοι­νω­νι­κής δρά­σης και του μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος σε στό­χους άμε­σης ανα­δια­νο­μής πλού­του και ισχύ­ος από τα πάνω προς τα κάτω.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από το μνη­μό­νιο του ’15 και μετά ακο­λου­θεί τα βή­μα­τα της ευ­ρω­παϊ­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στην ιστο­ρι­κή δεξιά στρο­φή της, στην βαθιά υπα­γω­γή της στην κυ­ρί­αρ­χη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη, ιμπε­ρια­λι­στι­κή στρα­τη­γι­κή. Από την με­τα­στρο­φή του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και το τρίτο μνη­μό­νιο και μετά ο Τσί­πρας δεν μπο­ρεί (και δεν θέλει) να υπο­σχε­θεί τί­πο­τα που να αντα­πο­κρί­νε­ται και να καλ­λιερ­γεί την προσ­δο­κία των «από κάτω». Θέλει να κυ­βερ­νή­σει μόνο με αυ­τούς τους όρους, χωρίς ου­σια­στι­κές δε­σμεύ­σεις προς τους «από κάτω», φτιά­χνο­ντας την «πραγ­μα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση αρί­στων» όπως πρό­σφα­τα δή­λω­σε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τον προ­ε­κλο­γι­κό του τόνο.  Η προ­ε­κλο­γι­κή προ­βο­λή της δια­θε­σι­μό­τη­τας για κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας πέρα από ητ­το­πά­θεια είναι, κυ­ρί­ως, δή­λω­ση διά­σω­σης του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος από πε­ρι­πέ­τειες.

Το ΚΚΕ δεν έχει αλ­λά­ξει κάτι στον πυ­ρή­να της πο­λι­τι­κής που ακο­λού­θη­σε όταν πήρε απο­στά­σεις από την κοι­νω­νι­κή κί­νη­ση καθώς και τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις με­τα­ξύ 2010 – 2015. Ιδιαί­τε­ρα στην  τε­τρα­ε­τία Μη­τσο­τά­κη ακο­λού­θη­σε μια «δια­χει­ρι­στι­κή» αντι­με­τώ­πι­ση των συν­θη­κών με με­γά­λη ποι­κι­λία τα­κτι­κών, από ενιαιο­με­τω­πι­κές, (π.χ. Πο­λυ­τε­χνείο του 2020) έως, συ­χνό­τε­ρα, αυ­το­α­να­φο­ρι­κές και σε­χτα­ρι­στι­κές. Απορ­ρί­πτει κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά οποια­δή­πο­τε κυ­βερ­νη­τι­κή πρό­κλη­ση σή­με­ρα, δη­λώ­νο­ντας ωστό­σο, κατ’ επα­νά­λη­ψη, την δια­θε­σι­μό­τη­τα του ΚΚΕ να ανα­λά­βει κυ­βερ­νη­τι­κές ευ­θύ­νες! Εντέ­λει επι­λέ­γει τόσο την εκλο­γι­κή όσο και την κι­νη­μα­τι­κή τα­κτι­κή του, απο­φεύ­γο­ντας «κα­κο­το­πιές» αυ­ξη­μέ­νων ευ­θυ­νών. Οι εκλο­γι­κές του επι­διώ­ξεις δεν πε­ρι­λαμ­βά­νουν την υπέρ­βα­ση της ανα­ντι­στοι­χί­ας των εκλο­γι­κών του πο­σο­στών με την κοι­νω­νι­κή του «γεί­ω­ση».

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ μετά από ένα διά­στη­μα όπου τόσο το ΝΑΡ όσο και το ΣΕΚ ανέ­πτυ­ξαν πρω­το­βου­λί­ες με σκοπό την ενί­σχυ­ση της θέσης της κάθε ορ­γά­νω­σης μέσα από την διεύ­ρυν­ση της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ υπό την ηγε­μο­νία της, κα­τέ­λη­ξε στα ίδια. Διεκ­δι­κεί την ψήφο κό­σμου των κι­νη­μά­των και της επα­να­στα­τι­κής αρι­στε­ράς.

Τέλος, το ΜΕΡΑ 25 – ΛΑΕ απο­τε­λεί τη μόνη εξέ­λι­ξη εκλο­γι­κής συ­νερ­γα­σί­ας στην Αρι­στε­ρά με φι­λο­δο­ξία εκλο­γής (πλην ΚΚΕ). Ωστό­σο με πο­λι­τι­κό σχέ­διο που συ­γκρο­τεί­ται «καθ’ οδόν», εκ­φρά­ζε­ται από τις εμπνεύ­σεις Βα­ρου­φά­κη και ταυ­τό­χρο­να βρί­σκε­ται μπρο­στά σε πολύ δύ­σκο­λες προ­κλή­σεις και επι­σφα­λές μέλ­λον καθώς δεν πλη­ρεί τις ανα­γκαί­ες προ­ϋ­πο­θέ­σεις (ισχυ­ρή κοι­νω­νι­κή γεί­ω­ση, σαφή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή στρα­τη­γι­κή).

Από αυτή την άποψη, ως Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Πο­λι­τι­κή Ομάδα (ΑΠΟ), θε­ω­ρού­με «νό­μι­μη» και θε­μι­τή κάθε επι­λο­γή αρι­στε­ρού ψη­φο­δελ­τί­ου, όπως ο κα­θέ­νας/μια το αντι­λαμ­βά­νε­ται με βάση τις από­ψεις και τις προ­τε­ραιό­τη­τές του/της, μπρο­στά στην ανα­γκαιό­τη­τα να φύγει η ΝΔ.

Πα­ρό­τι η επα­νε­κλο­γή Μη­τσο­τά­κη απο­τε­λεί το απο­λύ­τως χει­ρό­τε­ρο εν­δε­χό­με­νο οι εναλ­λα­κτι­κές κυ­βερ­νή­σεις συ­νερ­γα­σί­ας με την συμ­με­το­χή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι σαφές ότι δεν προ­σφέ­ρουν καμιά ου­σια­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή ούτε στην οι­κο­νο­μι­κή στρα­τη­γι­κή, ούτε στην εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, ούτε ακόμη και στο κοι­νω­νι­κό κρά­τος. Η δια­φο­ρά υπάρ­χει (ακόμη) στις προσ­δο­κί­ες και στα πο­λι­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της πλειο­ψη­φί­ας των ψη­φο­φό­ρων του.

Το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, πρώ­των ή και δεύ­τε­ρων, η νέα κυ­βέρ­νη­ση  και το νέο πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό που θα προ­κύ­ψει και η θέση των αρι­στε­ρών κομ­μά­των σ’ αυτό, θα δια­μορ­φώ­σουν συ­γκε­κρι­μέ­να το πλαί­σιο της (ανοι­χτής) συ­ζή­τη­σης για την αρι­στε­ρά που χρεια­ζό­μα­στε.

Εντού­τοις η συ­γκε­κρι­μέ­νη συ­γκυ­ρία δεν μπο­ρεί να κα­τα­νοη­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά, κατά την γνώμη μας, εάν δεν το­πο­θε­τη­θεί στο γε­νι­κό­τε­ρο πλαί­σιο της ανα­κα­τά­τα­ξης του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος και δεν «φω­τι­στεί» με συ­μπε­ρά­σμα­τα από το πα­ρελ­θόν.

Κρίση της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής – κρίση του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος

Η προ­σπά­θεια του Μη­τσο­τά­κη, επι­τυ­χής ως ένα βαθμό, να επι­τε­θεί σα­ρω­τι­κά στις (ενα­πο­μεί­να­σες) κα­τα­κτή­σεις του μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος στα χρό­νια της Με­τα­πο­λί­τευ­σης (από την επί­θε­ση στα ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα και τον αυ­ταρ­χι­σμό ενά­ντια στο κί­νη­μα ως την διά­λυ­ση και το ξε­πού­λη­μα κάθε τι δη­μό­σιου) ώστε να επι­τύ­χει απο­φα­σι­στι­κή δεξιά στρο­φή στην κοι­νω­νία και βαθιά ήττα της αρι­στε­ράς και του κι­νή­μα­τος, δεν απο­τε­λεί «αυ­το­τε­λές επει­σό­διο» της συ­γκε­κρι­μέ­νης κυ­βέρ­νη­σης και συ­γκυ­ρί­ας. Αυτό που κάνει σή­με­ρα ο Μη­τσο­τά­κης είναι η συ­νέ­χι­ση της πο­λι­τι­κής του πα­τέ­ρα του και όλων των υπό­λοι­πων νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων κυ­βερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και απορ­ρέ­ει από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή που δε­σπό­ζει στην Ευ­ρώ­πη (και διε­θνώς) εδώ και σχε­δόν μισό αιώνα. Την αστι­κή στρα­τη­γι­κή που, από τα­ξι­κή σκο­πιά, σή­μα­νε την κα­πι­τα­λι­στι­κή αντε­πί­θε­ση στις κα­τα­κτή­σεις του «πα­γκό­σμιου Μάη» με ιδιαί­τε­ρη ιδε­ο­λο­γι­κή επι­τά­χυν­ση από την πτώση των ανα­το­λι­κών κα­θε­στώ­των και μετά.

Η δια­φο­ρά με το σή­με­ρα βρί­σκε­ται στο γε­γο­νός ότι η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή δεν εμ­φα­νί­ζε­ται πλέον ως λύση και σω­τη­ρία καθώς βρί­σκε­ται ήδη σε βαθιά κρίση από το 2008 και πλέον με δια­στά­σεις γε­ω­πο­λι­τι­κές στον πό­λε­μο στην Ου­κρα­νία. Τα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα για την «πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση», την «αντι­πλη­θω­ρι­στι­κή πο­λι­τι­κή», την «αυ­το­ρυθ­μι­ζό­με­νη αγορά», το «κακό και με­γά­λο κρά­τος» σκόρ­πι­σαν μπρο­στά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ανέ­δει­ξαν η παν­δη­μία και ο πό­λε­μος. Πα­ρό­λαυ­τά εξα­κο­λου­θούν να συν­θέ­τουν το κυ­ρί­αρ­χο αστι­κό ιδε­ο­λό­γη­μα  και στρα­τη­γι­κή καθώς δεν προ­κύ­πτει εναλ­λα­κτι­κή. Τα συ­στη­μι­κά αδιέ­ξο­δα  είναι με­γά­λα αλλά αυτό δεν συ­νι­στά αυ­το­μά­τως, επου­δε­νί, «καλά νέα» για τους «από κάτω».

Απο­τε­λεί πικρή υπεν­θύ­μι­ση/ επι­βε­βαί­ω­ση του Λένιν στην συ­ζή­τη­ση περί «υπε­ρι­μπε­ρια­λι­σμού» (που έθετε ο Κά­ου­τσκι στις αρχές του προη­γού­με­νου αιώνα), ο οποί­ος ση­μεί­ω­νε ότι δεν έχει τόση ση­μα­σία να υπο­θέ­σου­με ή όχι ένα τέ­τοιο μέλ­λον του ιμπε­ρια­λι­σμού καθώς στην πο­ρεία οι αντι­φά­σεις του θα οξυν­θούν εκρη­κτι­κά δί­νο­ντας την ευ­και­ρία για την ανα­τρο­πή του.

Απα­ραί­τη­τος όμως και απο­φα­σι­στι­κής ση­μα­σί­ας πα­ρά­γο­ντας είναι η ισχυ­ρή και μα­ζι­κή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά. Αυτό που συμ­βαί­νει σή­με­ρα είναι η κα­τάρ­ρευ­ση της «μα­ζι­κής αρι­στε­ράς» στα μάτια της κοι­νω­νί­ας πε­ρισ­σό­τε­ρο από το πρό­βλη­μα του αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κού/ επα­να­στα­τι­κού ή ρε­φορ­μι­στι­κού χα­ρα­κτή­ρα της.

Στην Ελ­λά­δα το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα συ­γκλο­νί­στη­κε από την κρίση των μνη­μο­νί­ων και η αξιο­πι­στία του κα­τέρ­ρευ­σε με με­γά­λο θύμα το ΠΑΣΟΚ. Στην ευ­ρω­παϊ­κή συ­ζή­τη­ση ει­σή­χθη ο όρος «πα­σο­κο­ποί­η­ση»για να πε­ρι­γρά­ψει το πο­λι­τι­κό φαι­νό­με­νο της κα­τάρ­ρευ­σης της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας. Στη Γαλ­λία και στην Ιτα­λία όμως, χώρες ιστο­ρι­κές για το κί­νη­μα και την αρι­στε­ρά, η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία έχει σχε­δόν εκλεί­ψει χωρίς «μνη­μο­νια­κά επει­σό­δια». Το κόμμα του Μα­κρόν και το Δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα στην Ιτα­λία δεν απο­τε­λούν ούτε κατ’ όνομα αρι­στε­ρά. Μοιά­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρο με το Δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα των ΗΠΑ που δεν νο­εί­ται ως ρε­φορ­μι­στι­κή αρι­στε­ρά και σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία αλλά ένας από τους δύο αμι­γώς αστι­κούς πο­λι­τι­κούς πό­λους.

Τα κρι­τή­ρια του πο­λι­τι­κού ρε­φορ­μι­σμού (πέρα από τον αυ­θόρ­μη­το λαϊκό - ερ­γα­τι­κό) έχουν ση­μα­σία: σο­σια­λι­στι­κή στρα­τη­γι­κή και με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, ο «δη­μο­κρα­τι­κός δρό­μος». Ακόμη κι αν αυτά έχουν ου­σια­στι­κά εγκα­τα­λει­φθεί εδώ και δε­κα­ε­τί­ες από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ευ­ρω­παϊ­κή σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία ή «σο­σιαλ­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό», τα κόμ­μα­τα αυτά της μα­ζι­κής ρε­φορ­μι­στι­κής αρι­στε­ράς συ­νέ­χι­σαν να διεκ­δι­κούν την εκ­προ­σώ­πη­ση των «από κάτω» ως ορ­γα­νι­σμοί συν­δε­δε­μέ­νοι με αυτά τα κοι­νω­νι­κά τμή­μα­τα, πλέον πε­ρισ­σό­τε­ρο ως μνήμη παρά πράξη. Αυτή η δια­δι­κα­σία εκ­φυ­λι­σμού προ­κα­λεί ήδη με­ταλ­λά­ξεις (χωρίς ούτε καν μνήμη και ιδε­ο­λο­γι­κή ανα­φο­ρά στην Αρι­στε­ρά) συ­γκρο­τώ­ντας τους όρους για την ανά­δυ­ση του «ακραί­ου κέ­ντρου». 

Η κρίση του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος στην Ευ­ρώ­πη (και όχι μόνο) και κυ­ρί­ως η κρίση πο­λι­τι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης των «από κάτω» εντεί­νε­ται καθώς διαρ­κώς αυ­ξά­νο­νται οι κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες και αυτό απο­τε­λεί δια­πί­στω­ση διά­φο­ρων συ­στη­μι­κών εκ­φρά­σε­ων[1]. Απο­τε­λεί ου­σια­στι­κό πρό­βλη­μα (σε κάθε χώρα χω­ρι­στά) καθώς δυ­σκο­λεύ­ει τη συ­γκρό­τη­ση των κοι­νω­νι­κών συ­ναι­νέ­σε­ων, δια­δι­κα­σία που με την σειρά της απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση της βέλ­τι­στης λει­τουρ­γί­ας του συ­στή­μα­τος και της αγο­ράς. Πρό­κει­ται εν τέλει για την έκ­φρα­ση των βα­θύ­τε­ρων αντι­φά­σε­ων και αδιε­ξό­δων του σύγ­χρο­νου, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου, πα­γκο­σμιο­ποι­η­μέ­νου κα­πι­τα­λι­σμού στο πο­λι­τι­κό πεδίο. Ακόμη και το επει­σό­διο της προ­σω­ρι­νής αρι­στε­ρής στρο­φής στο Ερ­γα­τι­κό κόμμα της Βρε­τα­νί­ας, με τον Κόρ­μπιν ή και οι αυ­ξη­μέ­νες επι­δό­σεις τόσο του γε­ρου­σια­στή Σά­ντερς όσο και ορι­σμέ­νων βου­λευ­τών του Δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος στις ΗΠΑ και η συ­σπεί­ρω­ση του DSA στ’ αρι­στε­ρά του (δια­δι­κα­σί­ες που δη­μιούρ­γη­σαν  ισχυ­ρές πιέ­σεις στις ορ­γα­νώ­σεις της αμε­ρι­κα­νι­κής αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς, έως δια­λυ­τι­κές στην πε­ρί­πτω­ση της ISO), απο­τε­λούν εκ­φρά­σεις της ίδιας πε­ριό­δου και των ίδιων βα­θιών αντι­θέ­σε­ων της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής η οποία κα­τα­στρέ­φει μέσα από το ΤΙΝΑ (απου­σία της εναλ­λα­κτι­κής), την ίδια τη δυ­να­τό­τη­τα συ­γκρό­τη­σης κοι­νω­νι­κών συ­ναι­νέ­σε­ων, υπο­νο­μεύ­ο­ντας συ­νε­χώς το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα και τρο­φο­δο­τώ­ντας ου­σια­στι­κά τον «πο­λι­τι­κό κίν­δυ­νο».

Παρά ταύτα τη δυ­σκο­λία έως αδυ­να­μία συ­γκρό­τη­ση πλα­τιών κοι­νω­νι­κών συ­ναι­νέ­σε­ων αντι­κα­θι­στά το αυ­ταρ­χι­κό κρά­τος. Όταν λι­γο­στεύ­ει το «κα­ρό­το» πε­ρισ­σεύ­ει το «μα­στί­γιο». Η διο­λί­σθη­ση προς ένα ορι­σμέ­νο «νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κρά­τος» στην Ευ­ρώ­πη, αυ­ταρ­χι­κό και με  πλού­σια ακρο­δε­ξιά στοι­χεία, είναι  ξε­κά­θα­ρη. Η συ­νύ­παρ­ξη, εξάλ­λου, τέ­τοιων χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών με έναν υπο­κρι­τι­κό, κρα­τι­κό δήθεν δι­καιω­μα­τι­σμό πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στο σύγ­χρο­νο, με­τα­μο­ντέρ­νο, πο­λι­τι­στι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό πλαί­σιο. Η πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας του Μη­τσο­τά­κη απο­τε­λεί «πρω­το­πο­ρία» τόσο στην αυ­ταρ­χι­κή και ακρο­δε­ξιά στρο­φή του κρά­τους όσο και στην υπο­κρι­σία.  

Στην αυγή της νέας χι­λιε­τί­ας το κί­νη­μα ενά­ντια στην κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση τρο­φο­δό­τη­σε μια πο­λι­τι­κή δια­δι­κα­σία στην Ευ­ρώ­πη, συ­γκρό­τη­σης εναλ­λα­κτι­κών πο­λι­τι­κών σχη­μα­τι­σμών στ’ αρι­στε­ρά της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στην βάση της αντί­θε­σης στο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό, τον πό­λε­μο, το ρα­τσι­σμό και την κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νερ­γα­σία σε νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη, κε­ντρο­α­ρι­στε­ρή βάση.  Ονο­μά­στη­καν «πλα­τιά κόμ­μα­τα» της ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ράς. Πιο ση­μα­ντι­κές πε­ρι­πτώ­σεις υπήρ­ξαν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που συ­γκρο­τή­θη­κε (όπως τα πε­ρισ­σό­τε­ρα «πλα­τιά κόμ­μα­τα» σε διά­φο­ρες χώρες) από δυ­νά­μεις προ­ερ­χό­με­νες τόσο από την «ρε­φορ­μι­στι­κή Αρι­στε­ρά», όσο και από ορ­γα­νώ­σεις της «επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς» και έφτα­σε έως και την πρό­κλη­ση της «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» με τα γνω­στά απο­τε­λέ­σμα­τα και, το ΝΡΑ, το Νέο Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό Κόμμα στην Γαλ­λία, το οποίο επι­χεί­ρη­σε τη διεκ­δί­κη­ση της «μα­ζι­κής πο­λι­τι­κής» μέσω μιας ενο­ποι­η­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας αμι­γώς ακρο­α­ρι­στε­ρών ορ­γα­νώ­σε­ων, απο­τυγ­χά­νο­ντας εντέ­λει, παρά την αρ­χι­κή φι­λο­δο­ξία και τον εν­θου­σια­σμό που προ­κά­λε­σε πα­νευ­ρω­παϊ­κά στους κόλ­πους πολ­λών ορ­γα­νώ­σε­ων της επα­να­στα­τι­κής αρι­στε­ράς.

Πρό­σφα­τα, τον πε­ρα­σμέ­νο Ια­νουά­ριο, ο Φραν­σουά Σα­μπα­ντό, εκ των ηγε­τι­κών στε­λε­χών που σχε­δί­α­σαν την με­τα­τρο­πή της ιστο­ρι­κής LCR σε ΝΡΑ, έδωσε μια συ­νέ­ντευ­ξη[2] απο­λο­γι­στι­κή της δια­δρο­μής του ΝΡΑ με πολύ εν­δια­φέ­ρο­ντα και χρή­σι­μα, κατά την γνώμη μας, συ­μπε­ρά­σμα­τα. Ση­μεί­ω­σε ότι το 1989 ήταν το τέλος του στα­λι­νι­σμού αλλά και το τέλος της δυ­να­μι­κής επί­δρα­σης της Οκτω­βρια­νής επα­νά­στα­σης, ότι ο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρος κα­πι­τα­λι­σμός ξη­λώ­νει τις ερ­γα­τι­κές κα­τα­κτή­σεις διαρ­κώς ενώ έχουν πε­ρά­σει σχε­δόν 50 χρό­νια από την τε­λευ­ταία επα­νά­στα­ση με σο­σια­λι­στι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, στη Νι­κα­ρά­γουα το ‘79. Εντό­πι­σε το λάθος της υπο­τί­μη­σης και της μη απεύ­θυν­σης στον Με­λαν­σό κατά την ιδρυ­τι­κή πε­ρί­ο­δο του ΝΡΑ. Το­νί­ζει ότι ο στό­χος της «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» πρέ­πει να κα­τα­νοη­θεί ως αρχή παρά ως τέλος της επα­να­στα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας ενώ πα­ράλ­λη­λα θα πρέ­πει να οι­κο­δο­μού­νται μορ­φές «αντιε­ξου­σί­ας» καθώς το αστι­κό κρά­τος δεν μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τή­σει παρά μόνο τον κα­πι­τα­λι­σμό…

Επι­στρέ­φο­ντας στην Ελ­λά­δα οφεί­λου­με να δια­πι­στώ­σου­με πως η εξέ­λι­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (ανε­ξάρ­τη­τα από το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών), μετά τη συν­θη­κο­λό­γη­ση με τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή, δεν απο­τε­λεί πο­ρεία οι­κο­δό­μη­σης «αρι­στε­ρής εξό­δου» από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή και επι­λο­γή δρα­στι­κής ανα­δια­νο­μής πλού­του και ισχύ­ος υπέρ των «από κάτω» αλλά είναι μια πο­ρεία αντί­στοι­χη της υπο­ταγ­μέ­νης στην «ενιαία στρα­τη­γι­κή», ευ­ρω­παϊ­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας με όλα τα αδιέ­ξο­δα και τις προ­ο­πτι­κές με­τάλ­λα­ξης. Ένας ρε­φορ­μι­σμός, χωρίς ρίζες και μνή­μες νίκης, σε “απο­δρο­μή”. 

Το «κενό» πα­ρα­μέ­νει καθώς δεν οι­κο­δο­μεί­ται αντι­δε­ξιά δυ­να­μι­κή σαν πο­λι­τι­κή συ­σπεί­ρω­ση και έκ­φρα­ση των κοι­νω­νι­κών διερ­γα­σιών και πάνω απ’ όλα των αντι­στά­σε­ων και των αι­τη­μά­των του κι­νή­μα­τος. Στο με­τα­πο­λι­τευ­τι­κό δι­κομ­μα­τι­σμό ήταν σαφές ποιο κόμμα «διώ­χνει» τη δεξιά. Μά­λι­στα η κυ­ριαρ­χία του ΠΑΣΟΚ, κοι­νω­νι­κή, πο­λι­τι­κή και εκλο­γι­κή, ως ρε­φορ­μι­στι­κή, κυ­βερ­νη­τι­κή αρι­στε­ρά, συ­γκρο­τού­σε πλαί­σιο και για τις δυ­νά­μεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής,  κομ­μου­νι­στι­κής, επα­να­στα­τι­κής αρι­στε­ράς. Σή­με­ρα η «γε­ω­με­τρία» αυτή έχει αλ­λά­ξει. Η πρό­κλη­ση που αντι­με­τώ­πι­σε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αυτή της «κυ­βέρ­νη­σης της αρι­στε­ράς» - την οποία εν τέλει απέ­τυ­χε να αντι­με­τω­πί­σει υπο­βι­βά­ζο­ντάς την σε «δια­κυ­βέρ­νη­ση», έστω κατ’ όνομα «αρι­στε­ρή» -έχει ανα­δυ­θεί μέσα στην ιστο­ρι­κή πε­ρί­ο­δο όσο κι αν δεν εμ­φα­νί­ζε­ται ως δυ­να­τό­τη­τα σε αυτές τις εκλο­γές στην Ελ­λά­δα. Η «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς» - που απο­τε­λεί «αρχή της επα­να­στα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας» όπως λέει ο Σα­μπα­ντό (αλλά επί­σης αντι­λαμ­βά­νε­ται ως υπαρ­κτή πρό­κλη­ση και ο γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ Κου­τσού­μπας και άλλα στε­λέ­χη και, αν και κάπως πα­ρά­δο­ξα και σε πλήρη αντί­θε­ση με την στάση που κρατά στις τρέ­χου­σες εκλο­γές, έρ­χε­ται και επα­νέρ­χε­ται στην δή­λω­ση πως το ΚΚΕ είναι «έτοι­μο να ανα­λά­βει κυ­βερ­νη­τι­κές ευ­θύ­νες»[3]) - απο­τε­λεί απο­δο­χή των ευ­θυ­νών της «μα­ζι­κής πο­λι­τι­κής» σε μη επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες (ένα πρό­γραμ­μα μα­ζι­κής απεύ­θυν­σης δεν μπο­ρεί παρά  να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «κυ­βερ­νη­τι­κό») και ταυ­τό­χρο­να απο­τε­λεί κο­ρυ­φαίο με­τα­βα­τι­κό στόχο. Η «κυ­βέρ­νη­ση της αρι­στε­ράς» δεν είναι «δια­κυ­βέρ­νη­ση του υπάρ­χο­ντος» αλλά συμ­βο­λή στην ανα­τρο­πή του, έχει αυ­στη­ρές και δύ­σκο­λες προ­ϋ­πο­θέ­σεις (που αφο­ρούν εντέ­λει στην κοι­νω­νι­κή συμ­με­το­χή και την πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής δρά­σης ταυ­τό­χρο­να με την ύπαρ­ξη ικα­νής και ισχυ­ρής αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς) και ως εκ τού­του εμ­φα­νί­ζε­ται σπά­νια ως δυ­να­τό­τη­τα. Η δια­πί­στω­ση ωστό­σο της ανά­δυ­σης της πρό­κλη­σης για μα­ζι­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή πο­λι­τι­κή συ­νι­στά πλαί­σιο αντι­με­τώ­πι­σης της πε­ριό­δου με συ­γκε­κρι­μέ­νες συ­νέ­πειες.

Σή­με­ρα οι ευ­και­ρί­ες για την ρι­ζο­σπα­στι­κή και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά προ­κύ­πτουν και τρο­φο­δο­τού­νται από την κοι­νω­νι­κή ζή­τη­ση όμως απαι­τούν επα­νι­δρυ­τι­κές αλ­λα­γές από την ίδια προ­κει­μέ­νου να τις αντι­λη­φθεί και να τις αξιο­ποι­ή­σει.

Η συ­ζή­τη­ση και κυ­ρί­ως οι πρω­το­βου­λί­ες για την προ­ώ­θη­ση και την ενί­σχυ­ση της συ­γκέ­ντρω­σης της δύ­να­μης του κι­νή­μα­τος και της αρι­στε­ράς στην δράση, είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για τις πο­λι­τι­κές επι­λο­γές. Ωστό­σο η ιστο­ρι­κή ανα­γκαιό­τη­τα θέτει «ηχηρά» το ζή­τη­μα της συ­γκέ­ντρω­σης της δύ­να­μης στο πο­λι­τι­κό πεδίο. Μια τέ­τοια προ­σέγ­γι­ση απαι­τεί την πο­λι­τι­κή βού­λη­ση. Όμως, όπως εξάλ­λου φά­νη­κε και σε όλες τις σχε­τι­κές εμπει­ρί­ες του πρό­σφα­του πα­ρελ­θό­ντος, ακόμη κι αυτή δεν αρκεί. Μία «ανά­μι­ξη» θέ­σε­ων και πα­ρα­δό­σε­ων χάριν της «ενό­τη­τας» δεν λύνει προ­βλή­μα­τα.

Χρειά­ζε­ται δίπλα στις «ενω­τι­κές» πρω­το­βου­λί­ες να ανοί­ξει συ­γκρο­τη­μέ­να η συ­ζή­τη­ση που αφορά σε ση­μα­ντι­κά θε­ω­ρη­τι­κά ζη­τή­μα­τα, τα οποία δεν έχουν απα­ντη­θεί με ενιαίο τρόπο από τις δυ­νά­μεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς και βρί­σκο­νται στην βάση ση­μα­ντι­κών απο­κλί­σε­ων έως και εντε­λώς αντι­θε­τι­κών, στο επί­πε­δο των επι­λο­γών.

Ιδέες...

Στο επί­κε­ντρο βρί­σκε­ται η έν­νοια της «επι­και­ρό­τη­τας του Σο­σια­λι­σμού» και η διεκ­δί­κη­σή της στη μα­ζι­κή πο­λι­τι­κή, σε αντί­θε­ση με οποια­δή­πο­τε λο­γι­κή «στα­δί­ων». Αυτό είναι το νόημα και το πε­ριε­χό­με­νο της με­τα­βα­τι­κής προ­σέγ­γι­σης και των συ­να­κό­λου­θων προ­γραμ­μά­των. Πρό­γραμ­μα με ση­μαία την ανα­δια­νο­μή και όχι εκ­δο­χές ανά­πτυ­ξης. Πρό­γραμ­μα για την δη­μο­κρα­τία και την διεύ­ρυν­σή της πέρα από τα όρια της «αστι­κής» και για τις ελευ­θε­ρί­ες που συ­γκλί­νουν και κτί­ζουν την κοινή απε­λευ­θε­ρω­τι­κή προ­ο­πτι­κή πέρα από τις «πο­λι­τι­κές ταυ­το­τή­των» που διεκ­δι­κούν την ξε­χω­ρι­στή τους ελευ­θε­ρία και προ­ο­πτι­κή συχνά σε σύ­γκρου­ση με­τα­ξύ τους. Πρό­γραμ­μα για την ει­ρή­νη και όχι για επι­λο­γές γε­ω­πο­λι­τι­κού «ρε­α­λι­σμού». Πρό­γραμ­μα για το πε­ρι­βάλ­λον και όχι για την εξα­γω­γή κέρ­δους από την επεί­γου­σα ανά­γκη της προ­στα­σί­ας του.

Με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα για τον Σο­σια­λι­σμό και όχι πρό­γραμ­μα για μια  δήθεν «με­τα­βα­τι­κή κοι­νω­νία» με σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή.

Από­ψεις που βά­ζουν στο κέ­ντρο ως άμε­σους στό­χους την «Ελ­λά­δα της πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης», την «Ελ­λά­δα εκτός ευρώ», εκτός ΕΕ ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ δεν μπο­ρούν να κα­τα­νοη­θούν παρά σαν «στά­δια» και ως τέ­τοια, δη­λα­δή ως εκ­δο­χές της κα­πι­τα­λι­στι­κής οι­κο­νο­μί­ας και πα­ρα­γω­γής, θα ήταν δυ­να­τό να υλο­ποι­η­θούν μόνο με την βού­λη­ση των «από πάνω». Η δε­δο­μέ­νη αντί­θε­ση της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής στρα­τη­γι­κής, η κα­ταγ­γε­λία, ως και η προ­ο­πτι­κή της σύ­γκρου­σης με τους διε­θνι­κούς, ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ορ­γα­νι­σμούς όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν συ­γκρο­τούν κά­ποιον δήθεν με­τα­βα­τι­κό στόχο της «ανε­ξάρ­τη­της Ελ­λά­δας», ως κα­πι­τα­λι­στι­κής χώρας έξω από αυ­τούς.

Όλες οι «εναλ­λα­κτι­κές αφη­γή­σεις» που θέ­τουν στο επί­κε­ντρο τέ­τοιους στό­χους απευ­θύ­νο­νται προς τους «από πάνω» κατά προ­τε­ραιό­τη­τα, προς την άρ­χου­σα τάξη της χώρας και μόνο έμ­με­σα και διε­θλα­σμέ­να προς το «φυ­σι­κό» ακρο­α­τή­ριο της Αρι­στε­ράς, δη­λα­δή τις υπο­τε­λείς τά­ξεις και στρώ­μα­τα, ως αντι­κεί­με­να μιας νέας ρύθ­μι­σης του βαθ­μού εκ­με­τά­λευ­σης (κα­θό­λου σί­γου­ρα μι­κρό­τε­ρου από πριν παρά μόνο δε­μέ­νου με το όραμα ενός «αρι­στε­ρού εθνι­κι­σμού»). Εν τέλει εντός του σύγ­χρο­νου, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κα­πι­τα­λι­σμού αυτές οι προσ­δο­κί­ες και στο­χεύ­σεις είναι απλά «εκτός τόπου και χρό­νου» και φυ­σιο­λο­γι­κά κα­τα­γρά­φουν αντί­στοι­χες πο­λι­τι­κές και εκλο­γι­κές επι­δό­σεις.

Η συ­ζή­τη­ση που βρί­σκε­ται στο υπό­βα­θρο αφορά την προ­σέγ­γι­ση για τη λει­τουρ­γία του κα­πι­τα­λι­σμού/ ιμπε­ρια­λι­σμού σή­με­ρα. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες θε­ω­ρί­ες που έχουν ανα­πτυ­χθεί ως ερ­μη­νεί­ες του ιμπε­ρια­λι­σμού πε­ρι­γρά­φουν «πα­ραλ­λα­γές» του κα­πι­τα­λι­στι­κού τρό­που πα­ρα­γω­γής,  διά­φο­ρες και δια­φο­ρε­τι­κές εκ­δο­χές και προ­σεγ­γί­σεις, συχνά αντι­φα­τι­κές και αντι­θε­τι­κές με­τα­ξύ τους, πλην με πα­ρό­μοιες συ­νέ­πειες στο πεδίο της στρα­τη­γι­κής και των πο­λι­τι­κών επι­λο­γών. Από­ψεις για τον «πα­ρα­σι­τι­κό κα­πι­τα­λι­σμό» του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος και των μο­νο­πω­λί­ων (δη­λώ­νο­ντας ή υπο­νο­ώ­ντας ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει κά­ποιος άλλος, «ορ­θό­δο­ξος», της πα­ρα­γω­γής), για πα­γκό­σμια κα­πι­τα­λι­στι­κή υπέρ­βα­ση των κρα­τών και των εθνών, για αντί­θε­ση Βορρά – Νότου, για Μη­τρό­πο­λη και  Πε­ρι­φέ­ρεια αλλά και ημι­πε­ρι­φέ­ρεια κ.λ.π. τρο­φο­δο­τούν μέχρι και σή­με­ρα οι­κο­νο­μι­κά σχέ­δια και πο­λι­τι­κές αφη­γή­σεις που συχνά εμ­φα­νί­ζο­νται ως ρι­ζο­σπα­στι­κές ακόμη και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κές εναλ­λα­κτι­κές.

Η άλλη πλευ­ρά της ίδιας συ­ζή­τη­σης αφορά στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη και απο­τε­λεί μια με­τα­φο­ρά της συ­ζή­τη­σης που γι­νό­ταν με­τα­πο­λε­μι­κά και χα­ρα­κτή­ρι­σε έντο­να τις ορ­γα­νώ­σεις που γεν­νή­θη­καν μέσα στην κοι­νω­νι­κή έκρη­ξη του «πα­γκό­σμιου Μάη», στην βάση των εμπει­ριών των κι­νη­μά­των αυ­το­διά­θε­σης και απο­α­ποι­κιο­ποί­η­σης διε­θνώς. Πόσο επί­και­ρη είναι αυτή η προ­σέγ­γι­ση σή­με­ρα;

Οι δύο πλευ­ρές της συ­ζή­τη­σης για τον κα­πι­τα­λι­σμό/ ιμπε­ρια­λι­σμό σή­με­ρα, η θε­ω­ρη­τι­κή και η πο­λι­τι­κή συ­να­ντιού­νται είτε στην κα­τεύ­θυν­ση της «επι­και­ρό­τη­τας του Σο­σια­λι­σμού», σε κάθε χώρα χω­ρι­στά, στον 21ο αιώνα, είτε στην επι­και­ρό­τη­τα της «εθνι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης» από το ιμπε­ρια­λι­στι­κό πλαί­σιο, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή. Η από­κλι­ση με­τα­ξύ τους δια­σφα­λί­ζει με σα­φή­νια την πε­ρι­γρα­φή δια­φο­ρε­τι­κών στρα­τη­γι­κών στο­χεύ­σε­ων και εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κής προ­ο­πτι­κής. Εν τέλει κα­θο­ρί­ζει και την ίδια την πο­λι­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα, σύν­δε­σης και έκ­φρα­σης κοι­νω­νι­κών τμη­μά­των είτε τα­ξι­κά κα­θο­ρι­σμέ­νων είτε δια­τα­ξι­κά.     

* βα­σι­σμέ­νο στην ει­σή­γη­ση (από την πλευ­ρά  της Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Πο­λι­τι­κής Ομά­δας - ΑΠΟ) στην εκ­δή­λω­ση “Ψη­φί­ζου­με Αρι­στε­ρά – ψη­φί­ζου­με αντι­πο­λί­τευ­ση” που ορ­γά­νω­σε το rproject στις 4/5/2023, στην Αθήνα.

 

[1]      Εν­δει­κτι­κά: https://​www.​ot.​gr/​2023/​01/​16/​diethni/​ntavos-​o-​ypervolikos-​ploutos-​sto-​stoxastro-​tis-​oxfam/, https://​www.​kathimerini.​gr/​economy/​561874789/​ntavos-​me-​diadiloseis-​eka​tomm​yrio​ycho​n-​kai-​choris-​rosoys-​oligarches/, https://​www.​bus​ines​sdai​ly.​gr/​diethni/​9059_​ntabos-​i-​oikonomiki-​elit-​anisyhei-​gia-​periballon-​kai-​tis-​anisotites

[2]      https://​int​erna​tion​alvi​ewpo​int.​org/​spip.​php?​article7941

[3]      Εν­δει­κτι­κά, με­τα­ξύ πολ­λών σχε­τι­κών ανα­φο­ρών και δη­λώ­σε­ων: https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=XMK​1yFj​Nu5M (στο 17.45) και https://​www.​efsyn.​gr/​stiles/​apopseis/​386009_​poios-​tha-​brethei-​apenanti