Συνεχίζουμε την ενεργή μας παρουσία στην πολιτική μέσω των γραμμών της Λαϊκής Ενότητας μετά την αποχώρηση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και ο αγώνας για μία νέα κοινωνία σοσιαλιστικής και αμεσοδημοκρατικής είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Συνεχίζουμε την ενεργή μας παρουσία μέσω των γραμμών της Λαϊκής Ενότητας γιατί πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Ενότητα οφείλει να παίξει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου για την ανασύνθεση της Αριστεράς.

Συνεχίζουμε την ενεργή μας παρουσία στην πολιτική μέσω των γραμμών της Λαϊκής Ενότητας μετά την αποχώρηση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και ο αγώνας για μία νέα κοινωνία σοσιαλιστικής και αμεσοδημοκρατικής είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Συνεχίζουμε την ενεργή μας παρουσία μέσω των γραμμών της Λαϊκής Ενότητας γιατί πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Ενότητα οφείλει να παίξει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου για την ανασύνθεση της Αριστεράς.

Η χώρα σήμερα ακολουθεί την εφαρμογή των μνημονίων, με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ, και μάλιστα προσπαθώντας να περάσει την εφαρμογή αυτή, σαν αριστερή διαχείριση. Η κρίση στην κοινωνία οδεύει σε ραγδαία επιδείνωση, μετά τα νέα προαπαιτούμενα που περνάει ή θα περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό. Τα μέτρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση δεν τόλμησαν καν να τα φέρουν οι προηγούμενοι κάτω από την λαϊκή πίεση, και αυτός είναι ο ρόλος που έχει πλέον αναλάβει. Αφενός μεν να εφαρμόσει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και αφετέρου να διασύρει το όνομα της Αριστεράς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πολιτικό αυτό πλαίσιο και κυρίως η απόλυτη μετατόπιση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό τόξο, έχουν φέρει μία παγωμάρα και ένα σοκ τόσο στην κοινωνία όσο και σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν), τα οποία μετά τη νίκη στις 25/1 αλλά κυρίως μετά το τεράστιο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, είχαν την ελπίδα ότι πραγματικά θα έλθει η αλλαγή και η νέα κοινωνία. Αντί αυτού η κυβέρνηση έφερε ένα τρίτο μνημόνιο τσακίζοντας για μία ακόμη φορά την κινηματική δράση του κόσμου. Η επαναφορά του κινήματος σε επίπεδα 2008-2012 θέλει δουλειά και χρόνο.

Η 20η Σεπτέμβρη σηματοδότησε όσον αφορά τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, που είναι και η πλειοψηφία της κοινωνίας, μία συντριπτική ήττα. Μετά την 25η Γενάρη όπου ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς πήρε την εξουσία μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, μετά την 5η Ιουλίου όπου η κοινωνία είπε ένα συντριπτικό όχι στην λιτότητα, τα συμφέροντα που θέλουν την διατήρηση των κεκτημένων τους στην χώρα, κατόρθωσαν να μεγαλώσουν την αποχή και παρόλο που 320.000 λιγότεροι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, να φτιάξουν την μνημονιακότερη βουλή όλων των εποχών.

Αυτή η ήττα πρέπει να είναι απαρχή ώστε να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις της Λαϊκής Ενότητας που συνοπτικά μπορούμε να τις συνοψίσουμε στο εξής:

  • Η αντίφαση της επιλογής πριν την προκήρυξη εκλογών "στηρίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω το μνημόνιο" έκανε την κοινωνία να νιώθει "αδειασμένη".
  • Το ρηχό προγραμματικό μας βάθος, μια και δυστυχώς μείναμε μόνο σε συνθήματα και αυτά μάλιστα κύρια για το εθνικό νόμισμα χωρίς όμως να εξηγούμε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία, και ούτε τονίζοντας απλά στον λαό τι σημαίνει σοσιαλιστική προοπτική.
  • Λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου, η συγκρότηση της ΛΑΕ έγινε από πάνω και οι αποφάσεις παίρνονταν από λίγους, με συνέπεια να μην αναπτυχθεί ένα λαϊκό έρεισμα στήριξης.
  • Δεν παρουσιάστηκε ποτέ αναλυτικά ποια είναι η εναλλακτική και γιατί πρέπει να την ακολουθήσει η κοινωνία κάνοντας την κτήμα της, και έτσι η κοινωνία δεν πίστεψε ότι η ΛΑΕ θα είναι η πολιτική έκφραση του ΟΧΙ που πήγε κύρια στην αποχή.

Η εκλογική ήττα, και η απαξίωση που γνωρίζει η έννοια της Αριστεράς εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνει επιτακτική την δημόσια συζήτηση και αυτοκριτική για την περίοδο που ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για το 7μηνο μεταξύ εκλογών, έτσι ώστε να κτίσουμε εξαρχής το κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αλλά και να αποφύγουμε ίδια λάθη στο μέλλον.

Για μας η Λαϊκή Ενότητα οφείλει τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να είναι ανοιχτό, δημοκρατικό μέτωπο με έμφαση στην αυτό-οργάνωση, παρά ένα ενιαίο κόμμα, βοηθώντας έτσι την συνάντηση συλλογικοτήτων από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει οι Π.Ε.-τοπικές οργανώσεις να έχουν τον πρώτο ρόλο στην οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων, να καθορίσουν την εσωτερική τους οργάνωση με γνώμονα τις ανάγκες τις κοινωνίας και τέλος να είναι εκείνες η πραγματική βάση του αντιμνημονιακού αγώνα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΛΑΕ χρειάζεται να είναι ένα μέτωπο ζωντανό, χωρίς ηγεμονίες και αρχηγισμούς, φυτευτούς εκπροσώπους και μικροσυμφέροντα. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι η ΛΑΕ θα πρέπει στην πράξη να έχει πλουραλιστική δημόσια εκπροσώπηση που να μην μονοπωλείται από μία τάση. Η ΛΑΕ θα πρέπει να διώξει όλα τα κακά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να κρατήσει τα καλά του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικός και μέσα στα κινήματα, παρά ο ενιαίος αρχηγικός ΣΥΡΙΖΑ που η δημοκρατία ήταν άγνωστη λέξη. Πιστεύουμε ότι εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας μελών είναι απαραίτητα, ώστε η δημοκρατία εντός του μετώπου της ΛΑΕ να αποκτήσει νόημα.

Κυρίως όμως θεωρούμε ότι τα μέλη της ΛΑΕ θα πρέπει να αποκτήσουν, αν δεν έχουν ισχυρή πολιτικοποίηση και πολιτική συνείδηση, κριτική σκέψη και καθόλου ανάθεση σε κάποια φωτισμένη ηγεσία. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να υπάρξουν θεματικές προγραμματικές και πιο συγκεκριμένα:

  • Ευρωζώνη και ΕΕ. Εθνικό νόμισμα
  • Χρέος και τρόποι διαγραφής
  • Ανασυγκρότηση οικονομίας με σοσιαλιστικό πρόσημο (εθνικοποίηση τραπεζών και πλουτοπαραγωγικών πηγών)
  • Μεταναστευτικό και φασισμός.

Μέσω αυτών των θεματικών είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση για την θέση της Ελλάδας στην διεθνή σκακιέρα.  Η κοινωνία γνωρίζει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με έξοδο και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό σημαίνει τεράστια αλλαγή για την χώρα και την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ένα σοκ, που αρχίζει από τον τρόπο που ταξιδεύεις εντός της Ευρώπης και τον κόσμο, από το πως σπουδάζουν τα παιδιά σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μέχρι συσχετισμούς  γεωπολιτικούς που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια στην περιοχή. Χρειάζεται επομένως να ανοίξει και να επεξεργαστεί η συζήτηση για την θέση της Ελλάδας στην διεθνή σκακιέρα. Πως θα προσεγγίσεις νέες συμμαχίες και κυρίως πως αυτό θα μπορέσει να γίνει από μία αριστερή σκοπιά με σοσιαλιστική προοπτική, πως θα αποφύγεις την περιχαράκωση και την απομόνωση, πως θα χειριστείς τις διεθνείς σχέσεις. Ζητήματα κρίσιμα που πρέπει να είναι πολύ καλά επεξεργασμένα ώστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με το «πάση θυσία στο ευρώ και στην ΕΕ» που είναι αυτή την στιγμή κυρίαρχο στην κοινωνία.

 Η Λαϊκή Ενότητα οφείλει να χτυπήσει την ξενοφοβία, το μίσος απέναντι στους πρόσφυγες και στον φόβο των ισλαμιστών, τονίζοντας σταθερά και αμετάκλητα ότι η αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους οποίους οι Δυτικοί καλλιεργούν για οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Να αγκαλιάσουμε στην πράξη όλες τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις.

Εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας είναι η επεξεργασία του προγράμματος, οι βασικές αρχές του οποίου θα πρέπει να είναι η σοσιαλιστική προοπτική, η ανεξαρτησία και η δημοκρατία, η ισχυροποίηση της Λαϊκής Εξουσίας. Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να περιγράψει με λεπτομέρεια, τόσο την διαχείριση της τωρινής κατάστασης, την απεμπλοκή από τα μνημόνια, με εξαντλητική ανάλυση σε όλους τους τομείς (οικονομία, παιδεία, υγεία, μεταναστευτικό κλπ), με έμφαση στην καθημερινότητα. Το πρόγραμμα αυτό οφείλει να γίνει ακούγοντας την κοινωνία και τις ανάγκες της, συμμετέχοντας στα κινήματα και κυρίως δίνοντας στην βάση την δυνατότητα να παράξει εκείνη το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίας.

Τέλος πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συναντήσουμε τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ξεκινώντας από επίπεδο γειτονιάς και συνδικαλιστικά, ώστε βρίσκοντας αυτά που μας ενώνουν και είναι πολλά, να μεγαλώσουμε και να δυναμώσουμε το μέτωπο της Αριστεράς.

Η καμπή είναι ιδιαίτερη κρίσιμη. Ή θα δείξουμε στην κοινωνία και εκείνη θα πειστεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης μας ή θα πάμε σπίτια μας. Εναλλακτική εσωστρέφεια και συρρίκνωση δεν έχει νόημα.

*Μέλος Προσωρινού Συντονιστικού Π.Ε Καισαριανής

Ετικέτες