ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψηφίζουν μαζί την απεργοσπασία στο Δημόσιο… Η 3η του Οκτώβρη έχει αποφασιστεί από την ΑΔΕΔΥ ως ημέρα δράσης, σε όλη τη χώρα, κατά της απεργοσπαστικής τροπολογίας, με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημερώσεις πολιτών, για να σταλεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, μαζί με την πλειοψηφία της κοινωνίας, θα αντισταθούμε στη διάλυση του Δημοσίου.
Η υπερψήφιση στη Βουλή, στις 19/9, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη Νέα Δημοκρατία, της τροπολογίας για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αποδεικνύει δύο βασικά πράγματα:
Πρώτον, η κυβέρνηση μοιάζει ταχύτατα και τρομακτικά στη Νέα Δημοκρατία, απεμπολώντας και το τελευταίο της επιχείρημα ότι «είναι χειρότερος ο Κούλης» ακόμα και στο προνομιακό της ακροατήριο, αυτό των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θα μπορεί να προβάλλει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μητσοτάκης», αφού μαζί έχουν ψηφίσει την περιβόητη «αξιολόγηση».
Δεύτερον, κατρακυλάει αποφασιστικά σε αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και απεργοσπαστικά μονοπάτια.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αφαιρεί το δικαίωμα όσων είναι ήδη προϊστάμενοι και διευθυντές και απέχουν-απεργούν, να υποβάλλουν υποψηφιότητα σε θέσεις ευθύνης. Είναι πρωτοφανές, στο διάστημα από τη μεταπολίτευση και μετά, να τιμωρείται το απεργιακό δικαίωμα δια νόμου και να εκβιάζονται οι απεργοί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις ευλογίες και τη βοήθεια της ΝΔ, εμπλέκεται θεσμικά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα παρέμβασης στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που οδηγεί στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και των κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών δράσεων, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευτεί στα μνημόνιά της, στα επόμενα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση (τη δική της).
Διάσπαση
Αυτή η τροπολογία επιχειρεί να διασπάσει προϊσταμένους και διευθυντές από τους υφισταμένους τους και επιπλέον θεσμοθετεί τον αριβισμό και την ανέλιξη επί πτωμάτων, βάζοντας την μπανανόφλουδα της τιμωρίας των προϊσταμένων, αλλά όχι και των υφισταμένων, με τον ίδιο τρόπο, ελπίζοντας ότι για 300 ευρώ (του επιδόματος ευθύνης) οι δημόσιοι υπάλληλοι θα φαγωθούν μεταξύ τους.
Προσδιορίζοντας ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (10 μέρες για κάθε προϊστάμενο είναι το χρονικό όριο για να δοθούν τα φύλλα αξιολόγησης των υφισταμένων του, ανεξαρτήτως αν οι υφιστάμενοι απεργούν ή όχι) προσπαθεί να αποσπάσει τα φύλλα αξιολόγησης από τους εργαζόμενους ή από τους προϊσταμένους.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και τη ΝΔ αποδεικνύει και τη νεοαποκτηθείσα νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της κυβέρνησης για το ρόλο του Δημοσίου στο εξής.
Επιχειρεί να δημιουργήσει έναν επιθετικό απεργοσπαστικό μηχανισμό που θα τον χρησιμοποιεί στο μέλλον ως όργανο επιβολής της πολιτικής της στο Δημόσιο. Ανταμείβονται οι απεργοσπάστες και υπάκουοι, με στόχο να δημιουργηθούν τα νέα επιτελικά στελέχη-μάνατζερ, που δεν θα σταματάνε πουθενά, που θα «πατάνε» τους υφισταμένους τους προκειμένου να ανεβαίνουν στην ιεραρχία και που θα υλοποιούν τη συρρίκνωση του Δημοσίου και την εκχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι των ιδιωτών, αυτοί που δεν θα φέρουν κανένα «γραφειοκρατικό εμπόδιο» και που θα είναι διατεθειμένοι για τα κέρδη των λίγων, να μη νοιάζονται καθόλου για τις ανάγκες των πολλών, δηλαδή της κοινωνίας.
Ακόμα και στο θεσμικό-νομικό επίπεδο, η τροπολογία αυτή καταπατά το άρθρο 23 του Συντάγματος, το άρθρο 19 του ν.1264/1982, τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας 87/1948 και 98/1949 και μας γυρνάει σε μαύρες εποχές.
Αγωνιστική συμμετοχή
Ωστόσο, η συμμετοχή, με τα εκπληκτικά ποσοστά του 80%-90%, των υπαλλήλων του Δημοσίου στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία, είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα προς όλους, και ταυτόχρονα μια στάση που έχει στριμώξει την κυβέρνηση -όπως παλιότερα και αυτή του Σαμαρά με τον Μητσοτάκη υπουργό- και την έχει αναγκάσει να εκτεθεί στα μάτια χιλιάδων εργαζομένων.
Η «αξιολόγηση» στο Δημόσιο έχει καταλήξει σε ένα κομβικό σημείο και αποτελεί πλέον μία κρίσιμη μάχη που θα επηρεάσει το σύνολο της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Η έκβασή της θα δείξει αν εμπεδώνεται το μνημονιακό τοπίο ή αν αμφισβητείται η «μνημονιακή κανονικότητα».
Σχέδιο δράσης
Η ΑΔΕΔΥ, σε μαζικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με ομοσπονδίες, έχει βάλει σχέδιο δράσης για να υλοποιηθεί από όλους. Καλεί, με επιστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής «τα στελέχη να μείνουν στην ίδια πλευρά με όλους εμάς και να υπερασπίσουμε όλοι μαζί την εργασία και το Δημόσιο στην υπηρεσία του λαού. Άλλωστε κανένας δεν έχει δικαίωμα να επικαλεστεί τη “σωτηρία” της θέσης του, πατώντας πάνω στη δουλειά και τα δικαιώματα των άλλων και καταστρέφοντας την κοινή βάση όλων μας. Μόνο η συνέχιση με τον ίδιο μαζικό τρόπο της απεργίας-αποχής κατοχυρώνει τη θέση όλων μας».
Είναι εφικτό να συνεχιστεί ένα ζωντανό και αποφασιστικό ρεύμα αγώνα σε κάθε υπηρεσία και χώρο δουλειάς, με την καθολική αντίσταση στην αξιολόγηση. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συμβάλλουν ώστε πανελλαδικά να πραγματοποιηθούν συσκέψεις με διευθυντές και προϊσταμένους, γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.
Επιπλέον, σε ολόκληρο το Δημόσιο θα κατατεθεί από τους εργαζόμενους, δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή (που έχει συνταχθεί από την ΑΔΕΔΥ), η οποία θα παραδίδεται στα σωματεία και τις ομοσπονδίες και αυτά θα την καταθέσουν ομαδικά στις υπηρεσίες διοικητικού και προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ούτε οι υφιστάμενοι ούτε οι προϊστάμενοι δεν θα προχωράνε σε πράξεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των άλλων για το ατομικό τους συμφέρον. Με συλλογικό τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι όλοι μαζί δεσμευόμαστε στον κοινό αγώνα.
Η 3η του Οκτώβρη έχει αποφασιστεί από την ΑΔΕΔΥ ως ημέρα δράσης, σε όλη τη χώρα, κατά της απεργοσπαστικής τροπολογίας, με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημερώσεις πολιτών, για να σταλεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, μαζί με την πλειοψηφία της κοινωνίας, θα αντισταθούμε στη διάλυση του Δημοσίου.
Η μάχη κατά της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο είναι μία μάχη ενάντια στη διαδικασία οικοδόμησης του επιτελικού κράτους, ενός κράτους μικρού για τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του, αλλά πολύ μεγάλου και γενναιόδωρου για τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα καπιταλιστικά κέρδη.
Γι’ αυτό θα τη δώσουμε αποφασισμένοι και στο Δημόσιο και στην κοινωνία, γι’ αυτό και η υπόλοιπη εργατική τάξη, που στενάζει στα κάτεργα του ιδιωτικού τομέα, είναι απαραίτητο να μην ενδώσει στη μαύρη προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, της κυβέρνησης και της συνοδοιπόρου της, Νέας Δημοκρατίας.
*Αναδημοσίευση από την "Εργατική Αριστερά" φ.392 (27/9/17)