"Με την αλληλεγγύη ανάμεσά μας και το συντονισμό των αγώνων μας, οι εργαζόμενοι έχουμε πράγματι ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική".

Από πότε ξεκίνησε το πρόβλημα με το νοσοκομείο. Τι μεθοδεύσεις υπήρξαν;

Στις 12 του Δεκέμβρη ανακοινώθηκε σε ΦΕΚ ο ενιαίος οργανισμός των νοσοκομείων. Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με παράρτημά του το «Παναγία» θα λειτουργούσε κανονικά. Ξαφνικά όμως στις 19/12 ο διοικητής της Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Δ.Υ.ΠΕ.) κ. Βεντούρης, χωρίς να το γνωρίζει κανένας πιο πριν, μεταφέρει τη νευρολογική την ουρολογική και την ενδοκρινολογική κλινική στον «Άγιο Παύλο» καταπατώντας το πλαίσιο κοινής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων που περιγράφονταν στο ΦΕΚ της 12 του Δεκέμβρη.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων;

Υπήρξε πανικός, φόβος αλλά και θυμός.

Υπήρχε ενότητα ανάμεσα σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου;

Το Δ.Σ. οργάνωσε συνελεύσεις των εργαζομένων με σκοπό την ενημέρωσή τους. Σε αυτό το κάλεσμα υπήρξε άμεση ανταπόκριση του συνόλου των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ποιες μορφές αγώνα υιοθετήθηκαν;

Προχωρήσαμε σε κατάληψη της 4ης Υ.ΠΕ., διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, άμεση επικοινωνία με τοπικές αλλά και εθνικής εμβέλειας εφημερίδες, κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και με ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ακόμα περιφρουρήσαμε τους χώρους του νοσοκομείου ώστε να μη μπορέσει κανείς να απομακρύνει τα μηχανήματα από τις κλινικές που ήθελαν να μεταφέρουν.

Υπήρξε συμπαράσταση, και αν ναι, από ποιους;

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, το συνδικάτο οικοδόμων, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η ΕΝΙΘ αλλά και οι τέσσερις δήμαρχοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ανταρσύα,  και αγωνιστές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ήταν στο πλευρό μας.

Πιστεύετε ότι το ν. «Παναγία» είναι μια ειδική περίπτωση νοσοκομείου και γι’ αυτό κλείνει;

Όχι βέβαια. Απλά κάποιοι αποφάσισαν ότι  πρώτη επιλογή τους για κλείσιμο νοσοκομείου είναι το «Παναγία» και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν κι άλλα.

Τώρα που η κυβέρνηση υπαναχώρησε, οι εργαζόμενοι πιστεύετε ότι τα προβλήματα λύθηκαν;

Δε τέλειωσε τίποτα. Είμαστε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αντιδράσουμε αφού μπορούν να μη στείλουν προσωπικό και να κλείσει το νοσοκομείο επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι να το λειτουργήσουν. Επιπλέον τα Ραδιοϊσότοπα έχουν φύγει εδώ και ένα χρόνο και έχουν πάει στον «Άγιο Παύλο». Θα αγωνιστούμε ώστε να γυρίσουν πίσω. Επιπλέον ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ θέλει να μεταφέρει την ογκολογική κλινική στο νοσοκομείο Θεαγένειο. Κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε. Και βέβαια θα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Τελικά μπορούν οι αγώνες των εργαζομένων να νικήσουν;

Με την αλληλεγγύη ανάμεσά μας και το συντονισμό των αγώνων μας, οι εργαζόμενοι έχουμε πράγματι ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.