Ανακοίνωση της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου για τις συλλήψεις διεμφυλικών στη Θεσσαλονίκη

Tον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα, ξεκινώντας από την περίοδο πριν από τη διοργάνωση του Thessaloniki Pride 2013, τον Ιούνιο, η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη επιδίδεται σε ένα όργιο συλλήψεων και επίθεσης εναντίον των διεμφυλικών ατόμων της πόλης. Διεμφυλικές γυναίκες στοχοποιήθηκαν και συνελήφθησαν ακόμα και στο βενζινάδικο την ώρα που έβαζαν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους. Η επίθεση έφτασε σε τέτοιο σημείο που εντελώς αντισυνταγματικά κλείστηκε στο κρατητήριο ακόμα και η δικηγόρος μιας από τις συλληφθείσες, η οποία είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να έρθει σε επαφή με την πελάτισσά της. 

Για κάποιο διάστημα τον Ιούνιο, όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα μετά από τις τεράστιες αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων που οδήγησαν στη δημοσιοποίηση του θέματος και στο εξωτερικό και στην αμαύρωση ακόμα μια φορά της εικόνας της χώρας μας, οι επιθέσεις αυτές σταμάτησαν. Ωστόσο το θέμα δεν τελείωσε εκεί, μια και πριν από μερικές ημέρες η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε καθώς οι ίδιες διεμφυλικές γυναίκες συνελήφθησαν και πάλι ή προσήχθησαν για εξακρίβωση στο αστυνομικό τμήμα. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η κατάσταση είναι σε εξέλιξη, πράγμα που μας κάνει να συμπεράνουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ντε φάκτο η ταυτότητα φύλου.

Παρά την επιβαρυντική διάταξη που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από την ελληνική βουλή για εγκλήματα και διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, η ελληνική αστυνομία δρώντας εντελώς παράνομα προσπαθεί να εκφοβίσει συγκεκριμένες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.Τέτοιες επιθέσεις δέχτηκαν παράλληλα με τους διεμφυλικούς οι άστεγοι, οι οροθετικοί, οι μετανάστες και οι αντιρρησίες συνείδησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή του στις γυναίκες που υφίστανται τις αστυνομικές επιθέσεις και θα λάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η παράλογη και παράνομη κατάσταση.

Ετικέτες