Αν δεν παλέψουμε ενωμένοι τον ρατσισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία τότε τα σκάγια θα φτάσουν σε όλους μας.

Την Τετάρτη 17 Απρίλη, περίπου 200 μετανάστες που εργάζονταν σε έναν από τους μεγαλέμπορους φράουλας στην Μανωλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες, προέβησαν  σε διαμαρτυρία προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Ως απάντηση, ο εργολάβος διέταξε τους επιστάτες μπράβους του να ανοίξουν  πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα 38 από αυτούς να τραυματιστούν.

Η αστυνομία, την ίδια στιγμή που «δυσκολευόταν» να βρει τους –γνωστούς σε όλους- δράστες (να μην τρέχουν οι «άνθρωποι» στο αυτόφωρο), συνελάμβανε τραυματισμένους μετανάστες ακόμα και μέσα από τα νοσοκομεία, με πρόσχημα δήθεν να «δώσουν κατάθεση» -στην πραγματικότητα για να τους τρομοκρατήσει και να απελάσει όσους από αυτούς δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και με τελικό στόχο να ρίξει τους επίδοξους δολοφόνους στα «μαλακά». Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο ένας τουλάχιστον από τους δράστες είχε βασανίσει και στο παρελθόν μετανάστες στην περιοχή, αλλά παρόλα αυτά κυκλοφορούσε ελεύθερος και η δίκη του «εκκρεμούσε».

Η δημόσια κατακραυγή και ο αποτροπιασμός για το έγκλημα αυτό, υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταδικάσει –υποτίθεται- το «περιστατικό». Ο υπουργός «προστασίας του πολίτη» Δένδιας δήλωσε ότι «θα βρει τρόπο» ώστε «να μην απελαθούν οι τραυματίες». Είναι ο ίδιος Δένδιας που στέλνει πάνοπλους αστυνομικούς τρεις η ώρα την νύχτα να απαγάγουν από τα σπίτια τους πολίτες στην Ιερισσό, είναι ο ίδιος Δένδιας που οργάνωσε τα πογκρόμ του «Ξένιου Δία» και τα κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας.

Η κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε ότι θα «κυνηγήσει» την ανασφάλιστη εργασία βάζοντας την αστυνομία να κάνει ελέγχους. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί: όχι απλά κανένας μετανάστης, ακόμα κι αν έχει χαρτιά, αλλά ούτε και κανένας έλληνας εργαζόμενος δεν πρόκειται να εμπιστευτεί την αστυνομία για να βρει «φιλεργατική» προστασία από τους εργοδότες.

Η υποκρισία ξεχειλίζει αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση, από τους μεγαλοδημοσιογράφους των καναλιών, από κόμματα που έχουν πρωτοστατήσει σε δολοφονίες και ξυλοδαρμούς μεταναστών σαν τη Χρυσή Αυγή που δήθεν «καταδίκασε το γεγονός». Αφού δηλώσουν τον «αποτροπιασμό τους», η δεύτερη κουβέντα όλων αυτών είναι ότι «φταίει η παράνομη μετανάστευση». Το μόνο που δεν μας είπαν είναι ότι οι εργάτες φράουλας πήγαν «παρανόμως» και επίτηδες να πέσουν μπροστά στις σφαίρες των πιστολάδων που πυροβολούσαν στον αέρα.

Το έγκλημα αυτό δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικό». Αν η Χρυσή Αυγή αποκαλεί δημοσίως τους μετανάστες «υπανθρώπους», μπορεί και το κάνει γιατί τράφηκε και πατάει πάνω στην πολιτική του ελληνικού κράτους που με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ –και της ΔΗΜΑΡ σήμερα- αντιμετωπίζει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια στην πράξη τους μετανάστες ως υπανθρώπους: ως εργάτες χωρίς δικαιώματα, στο έλεος των  εργοδοτών και της αστυνομίας, ως σύγχρονους δούλους.

Η προπαγάνδα ότι «τους κυνηγάμε για να μην πλημμυρίσουμε» είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί μετανάστες ήρθαν «παράνομα» να εργαστούν στην Ελλάδα από χώρες σαν την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλοί από αυτούς ζουν δίπλα μας στην περιοχή της Λοκρίδας. Όταν αυτές οι χώρες εντάχτηκαν στην Ε.Ε. τότε αυτομάτως έγιναν νόμιμοι ως «ευρωπαίοι πολίτες» και τα σύνορα με αυτές τις χώρες άνοιξαν. Τα ανοιχτά σύνορα, δεν οδήγησαν σε καμιά «πλημμυρίδα» μεταναστών από αυτές τις χώρες. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια, οι μετανάστες εργάτες γενικότερα μειώνονται στην Ελλάδα –και στην περιοχή μας- αφού η κρίση και η ανεργία σπρώχνει πολλούς από αυτούς είτε να επιστρέψουν στην χώρα τους είτε να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα όπου υπάρχει ζήτηση θέσεων εργασίας. Η μετανάστευση υπάρχει ακριβώς γιατί η καπιταλιστική οικονομία είναι έτσι που η ζήτηση εργασίας αλλάζει συνεχώς. Και η μετανάστευση αφορά κάθε έναν που αναζητά εργασία –ει δυνατόν με καλύτερους όρους από ότι στον τόπο του- γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αυξάνει και η μετανάστευση ελλήνων εργαζομένων –κυρίως επιστημόνων- στη Γερμανία, στην Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία κλπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση κυνηγάει τους μετανάστες ακριβώς για να τους διατηρεί σε καθεστώς παρανομίας χωρίς δικαιώματα, έρμαιο στα χέρια των φίλων της των «επιχειρηματιών». Και όχι τόσο των μικρών όσο κυρίως των μεγάλων αφεντικών. Η Μανωλάδα είναι απλά μια τρανταχτή απόδειξη αυτής της πραγματικότητας. Μιλάμε για μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις φράουλας με τεράστια κέρδη και όχι για μικροαγρότες που απασχολούν 5-10 εργάτες που και που. Όσοι μικροεπαγγελματίες, προσχωρούν στη ρατσιστική πολιτική γιατί νομίζουν ότι κερδίζουν από αυτή, ας σκεφτούν καλύτερα αν η αστυνομία ή η Χρυσή Αυγή θα τους προστατέψει όταν οι τράπεζες ή η εφορία έρθει να τους κατάσχει το σπίτι. Τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες θα τους προστατέψουν, τους μικρούς θα τους αφήσουν να καταστραφούν από την κρίση.

Αυτήν την κατάσταση μπορούμε να την παλέψουμε και να την αλλάξουμε, πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες μαζί, πολεμώντας ενάντια στην κυβέρνηση που σπέρνει τη φτώχεια και έχει φτάσει την ανεργία στο 27%. Απαραίτητος όρος για να μπορούμε να παλέψουμε μαζί είναι οι μετανάστες εργάτες να είναι όλοι νόμιμοι, τα παιδιά τους που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα, να πάψει ο φόβος και η ρατσιστική καχυποψία. Όπως είναι νόμιμοι οι μετανάστες από τις χώρες της Ε.Ε., η ίδια νομοθεσία διεκδικούμε να διέπει και να νομιμοποιεί τους μετανάστες από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Μόνο έτσι θα χτίσουμε το κοινό μέτωπο που χρειαζόμαστε για να ανατρέψουμε τα μνημόνια, για να υπερασπίσουμε τη δουλειά, το μεροκάματο και την ασφάλισή μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, σε λίγο τα σκάγια των εργοδοτών θα στρέφονται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, μετανάστες και έλληνες.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ!

ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!