Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας, παντρεμένος με τη Νάντια και πατέρας δύο παιδιών.

Γεννήθηκε το 1945 στη Μυτιλήνη και έζησε στην Αθήνα, εργαζόμενος αρχικά ως υφαντουργός και μετά ως λιθογράφος. Στα νεανικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και μετά των «Λαμπράκηδων», ενώ από το 1963 έγινε μέλος του παράνομου τροτσκιστικού Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΔΚΕ).

Όταν έγινε η δικτατορία, το 1967, συμμετείχε στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ), που είχε δημιουργήσει το ΚΔΚΕ, όπου συμμετείχαν και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Συνελήφθη λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα και απελευθερώθηκε με την πρώτη αμνηστία που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967. Συνέχισε την αντιδικτατορική δράση του και συνελήφθη, ξανά, στις 5 Μάη 1969. Δραπέτευσε με μυθιστορηματικό τρόπο, τον ίδιο καιρό με τον Αλέκο Παναγούλη. Από τη φυλακή πήγε στην Λέσβο, και από κει στην Τουρκία και κατόπιν στη Βουλγαρία, επειδή πίστευε ότι εκεί θα του δώσουν καταφύγιο. Οι βουλγαρικές αρχές, του τότε λεγόμενου υπαρκτού «σοσιαλισμού», αντί να του δώσουν πολιτικό άσυλο, τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, επειδή ήταν τροτσκιστής. Συνελήφθη, ξανά, από τη χούντα, πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Στη δίκη, όταν οι δικαστές του επεσήμαναν ότι τον παρέδωσαν οι «δικοί του», δηλ. το Κ.Κ. Βουλγαρίας, ο Ψαραδέλλης απάντησε ότι τους λογαριασμούς του με τη γραφειοκρατία θα τους λύσει μόνο του το ελληνικό και το βουλγαρικό εργατικό κίνημα, και δεν πέφτει κανένας λόγος για αυτό στη χούντα. «Εσείς κάντε τη δουλειά σας», απάντησε με θράσος στους δικαστές. Η στάση του στο στρατοδικείο αποτελεί μία από τις συνεπέστερες του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του το 1972, κι ενώ επρόκειτο να εξεταστεί εκ νέου από γιατρούς για να επιβεβαιωθεί η ασθένεια του, δραπέτευσε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία, όπου και εντάχθηκε στην LCR, το γαλλικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1974 και δραστηριοποιήθηκε, ξανά, στον ελληνικό τροτσκισμό. Το 2002 κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη». Με τη σύλληψη του, άρχισαν να  αναφέρουν ως ενοχοποιητικό στοιχείο, την αντιδικτατορική του δράση για να  «αποδείξουν» ότι ανήκε στην 17Ν, προσπαθώντας έτσι να ενοχοποιήσουν και να διασύρουν όσους/-ες αντιστάθηκαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στην χούντα. Τελικά, όμως, αθωώθηκε.

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης πέθανε την Κυριακή 11 Απριλίου, σε ηλικία 78 ετών, στην εντατική του Ερρίκος Ντυνάν. Υπήρξε ένας συνεπής μαχητικός εργάτης και όλη του η ζωή ήταν ένας αγώνας για την δημοκρατία και τον σοσιαλισμό.

Ετικέτες