Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών συνέχισε την κατάθεση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 20 Ιουνίου.

Αναφέρθηκε στην περιοδεία του Αλέκου Αλαβάνου, που έγινε τον Οκτώβρη του 2010.

«Η περιοδεία, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας. Ήδη από κει μας ακολουθούσαν μηχανάκια και σε ένα από αυτά επέβαινε η Θ. Σκορδέλη. Όταν φτάσαμε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μας απείλησαν και μας εξύβριζαν μια ομάδα που ήταν συγκεντρωμένη εκεί, κάποιοι με κουκούλες που κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους, άρχισε να μας βρίζει και να μας πετάει αντικείμενα (αυγά γιαούρτια και ντομάτες). Παραβρίσκονταν ο Παναγιώταρος, η Σκορδέλη, ο Πλωμαρίτης, η Παπαδάκη, ο Γιαννάτος που ανήκαν στην περίφημη «επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα», κάποιοι από τους οποίους είχαν επιτελικό ρόλο. Για αυτά κλήθηκα να καταθέσω, έγινε δικαστήριο και καταδικάστηκαν τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενος για απρόκλητη έργω εξύβριση, ενώ οι άλλες κατηγορίες είχαν ήδη παραγραφεί, γιατί το δικαστήριο έγινε μετά από πολλά χρόνια.»

Για τον εμπρησμό άτυπου χώρου λατρείας της οδού Αριστομένους είπε:

«Είδα από απόσταση το συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα» «ένα στουπί σας χρειάζεται» και «θα σας κάψουμε». Μετά έγινε ο εμπρησμός την ώρα που οι μετανάστες ήταν μέσα στο χώρο και την επόμενη μέρα, έξω από το χώρο υπήρχαν αυτοκόλλητα της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» δηλαδή μια άμεση ανάληψη ευθύνης από τη Χρυσή Αυγή.»

Για την διακοπή της προσευχής των μουσουλμάνων στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα:

«Στις 16 Νοεμβρίου 2010 ομάδα της Χρυσής Αυγής με παρόντα τον Μιχαλολιάκο επιχείρησε να προσεγγίσει τους μουσουλμάνους που έκαναν προσευχή στην πλατεία Αττικής. Εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Κάποιοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα από απέναντι μπαλκόνι. Τότε διακόπηκε η προσευχή παρόλο που δεν κατόρθωσαν τελικά να πλησιάσουν λόγω της παρουσίας της αστυνομίας.»  

Για το περιστατικό με εκπρόσωτο της αφγανικής κοινότητας

«Εκπρόσωπος της αφγανικής κοινότητας με ενημέρωσε ότι επιτέθηκε μία ομάδα σε ένα αφγανό, ο οποίος ήταν αιμόφυρτος στην οδό Αλκιβιάδου, δίπλα από την καφετέρια «Πύλες» που ήταν στέκι Χρυσαυγιτών. Ήρθε ασθενοφόρο, μαζεύτηκε πλήθος, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώταρος και η Σκορδέλη. Ο Παναγιώταρος μου απευθύνθηκε με το επώνυμο, “Κούρκουλα, μην ξαναπατήσεις εδώ” και φώναζαν «πάρτε το βρωμιάρη σας από δω.»

Σε ερώτηση του βοηθού εισαγγελέα για το ποια είναι τα κοινά στοιχεία των επιθέσεων και για το αν σήμερα οι επιθέσεις συνεχίζονται είπε τα εξής:  

«Είναι οργανωμένοι, οι επιθέσεις τους είναι σχεδιασμένες. Πάντα μπροστά από την ομάδα έχουν επικεφαλής κάποιο μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Στις συγκεντρώσεις τους υπάρχει ένα στρατιωτικό τμήμα, ντύνονται με μπλούζες της Χρυσής Αυγής, κρατώντας ρόπαλα και φορώντας κράνη και λειτουργούν εν είδη στρατιωτικής παράταξης (ενεργούν, επιτίθενται και φεύγουν όλοι μαζί). Τα θύματα των επιθέσεων είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, άνθρωποι που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς αυτούς και πολιτικοί αντίπαλοι. Οι οργανωμένες αυτές ομάδες προσπαθούν να υποκαταστήσουν το κράτος και την αστυνομία. Στον Άγιο Παντελεήμονα οι επιθέσεις ήταν πολύ συχνές και όποιοι στρατολογούνταν στα τάγματα αποθρασσύνονταν αφού δεν γίνονταν συλλήψεις, υπήρχε ατιμωρησία. Σήμερα οι επιθέσεις γίνονται με μικρότερη συχνότητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά υπάρχουν περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος στις οποιες συνεχίζονται.»

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για το πως αιτιολογεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και για το ποιες μεθόδους ακολουθεί είπε:  

«Η Χρυσή Αυγή έχει βίαιη δράση. Έχει στόχο να τραυματίσει, να σκοτώσει και στρέφεται κατά συγκεκριμένων ομάδων. Οι μέθοδοι της είναι η βίαιη εκκένωση, ο εκφοβισμός, η δημιουργία «καθαρών ζωνών». Αυτό το πετυχαίνει με γροθιές, μπουνιές, ροπαλιές, μαχαιρώματα, taser, σπρέι πιπεριού. Aυτοί οι μέθοδοι δεν προσιδιάζουν σε κόμμα αλλά σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ήδη από τη δεκαετία του ’80 η Χρυσή Αυγή είχε τέτοιου είδους δράση. Οι πράξεις της συνδέονται απολύτως με την ιδεολογία της. Επιδιώκει να επιβάλλει την καθαρότητα της φυλής με βίαια μέσα και λειτουργεί με ιεραρχία και εντολές. Στο Εφετείο ήταν παρόντες ο Μιχαλολιάκος, ο Λαγός, ο Παναγιώταρος και ο Κασιδιάρης, ενώ στον Άγιο Παντελεήμονα ο Παναγιώταρος, ο Παπαβασιλείου, ο Πλωμαρίτης, η Σκορδέλη. Η ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων ταυτίστηκε με τη μετέπειτα θεσμική ηγεσία και σε μεγάλο βαθμό με την κοινοβουλευτική ηγεσία».

Από τις ερωτήσεις και τα σχόλια της υπεράσπισης κρατάμε μόνο το ειρωνικό σχόλιο: «Ναι, ναι οι επιθέσεις στον Παντελεήμονα γίνονταν Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή» και το γεγονός ότι ήταν αδύνατον να καταλάβουν ότι ο Θ. Κούρκουλας δεν έχει ΜΚΟ από την οποία βιοπορίζεται αλλά είναι εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε αντιρατσιστικές οργανώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε προγράμματα της ΕΕ ή του Σόρος… 

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) με τη συνέχεια των ερωτήσεων προς τον Θ. Κούρκουλα από τους υπόλοιπους συνηγόρους των Χρυσαυγιτών. 

 

Ετικέτες