Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, προτελευταία ημέρα του Αυγούστου, κατά τον οποίον ως γνωστόν ο μεγάλος σημειολόγος Ουμπέρτο Έκο είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις, η διαγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας των πρώτων, τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αξίζει όμως να δούμε την επικοινωνιακή διάσταση του διαγωνισμού, καθώς και ανεξάρτητα από όσα η συγκυβέρνηση διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία για τη δήθεν αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια (πίσω από επτασφράγιστες πόρτες;) και την αξιοπιστία της διαδικασίας, έχουν συμβεί ήδη πολλά, προτού κλείσουν ερμητικά οι πόρτες στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Καταρχάς, είδαμε ποιοι νέοι επίδοξοι καναλάρχες επέλεξαν να παραστούν διά ζώσης. Οι δύο πρόεδροι του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα, με την ανάλογη περιβολή και συνοδεία. Οίηση (μερικά σκαλιά πάνω από τον Τσίπρα), υπερχειλίζουσα αυτοπεποίθηση, συνδυασμός μιας αλά γκρέκα καρικατούρας μπερλουσκονισμού και μετασοβιετικής λεηλασίας του παραγωγικού δυναμικού και του πλούτου, βουβή, αλλά καθαρή επικοινωνιακή δήλωση του στυλ «ερχόμαστε!». Σε δεύτερη φάση, και πάντα επικοινωνιακά, οι πρόεδροι απευθύνθηκαν στο φανατικό κοινό τους, τους οπαδικούς στρατούς των ΠΑΕ τους. Ο μέσος οπαδός που τα σκάει και τρελαίνεται στις κερκίδες ή τις καφετέριες για τον «Θρύλο» ή την «μΠΑΟΚάρα» και είναι έτοιμος να τα κάνει μπάχαλο με ένα νεύμα, υπαρκτό ή αδιόρατο, για την ομαδάρα, κατάλαβε αυτό που έπρεπε να καταλάβει: Ότι ο «πρόεδρας» δεν θα αφήσει το παιχνίδι να το καθορίσουν (μόνο...) τα λεφτά, ο «πρόεδρας» είναι εκεί για να καθαρίσει (αν και εφόσον χρειαστεί...), για πάρτη του (και για πάρτη τους, μιας και η πολυεδρική και πολυπαραγοντική ισχύς του «πρόεδρα» μεταφράζεται και σε λογής λογής «ωφελήματα» και για τους στρατούς).

Σε τρίτο επίπεδο, η παρουσία των δύο ιδιοκτητών των ΠΑΕ επισημοποιεί την υπαρκτή απόπειρα επιβολής νέων κοινωνικών σχισμάτων και διαιρέσεων, που θα έχουν και πολιτικό πρόσημο και αντίκρισμα, είτε στα μεσοδιαστήματα μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων είτε στις κάλπες καθεαυτές. Μελανόλευκος «Βορράς» εναντίον ερυθρόλευκου «Νότου», λιμάνι εναντίον λιμανιού, ποντιακές ρίζες εναντίον κρητικών φαμελιών, «δεξιά» αλά γραφείο Τύπου των ΑΝΕΛ, «αριστερά» αλά ψαράκι στο Πασαλιμάνι με την επικεφαλής περιφερειάρχη. Ο ερυθρόλευκος έχει και το προβάδισμα να είναι ο απόλυτος άρχων και μιας ολόκληρης πόλης πια, έχοντας αποκτήσει τη δημοτική διοίκηση του Πειραιά στις εκλογές του 2014. Και μένει να δούμε αν θα αποκτήσει και τηλεοπτική άδεια...

Το κλίμα πάντως έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας ήταν για γέλια και για κλάματα, μια κατάσταση που ισορροπούσε μεταξύ του γκροτέσκα γελοίου και του πνεύματος ενός φρη κάμπινγκ από τεχνοκράτες και μεγαλοστελέχη, που «πρώτη φορά» θα έκαναν κατασκήνωση ιν ντορς. Η παρουσία των δύο ιδιοκτητών ΠΑΕ που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους ήταν και η αφορμή της επίσπευσης της εμφάνισης του υπουργού Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκου Παππά στην Αλεξάνδρου Πάντου, καθώς δεν άντεξε να μείνει ουραγός στα φλας και τα μικρόφωνα, που κανονικά έπρεπε να είναι αποκλειστικά στραμμένα πάνω του, στη δική «του», μεγάλη μέρα.

Από εκεί και έπειτα, οι δηλώσεις για παράδειγμα του εκπροσώπου του Σκάι, για «μπούλινγκ» και «λύτρα» και η ευθεία απάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου για «μπούλινγκ μεγαλοδικηγόρων» και «απειλές» κατά υπαλλήλων της Γραμματείας αποτυπώνουν και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, της πρωθυπουργικής καμαρίλας και των επιχειρηματιών της διαπλοκής και της μαφίας και το εκατέρωθεν σκληρό παζάρι που συμβαίνει μέσα στο κτήριο. Κατά τα άλλα, τα παιδία παίζει με τη νοημοσύνη μας. Εξάλλου, το όλο σόου, όπως ξεδιπλώνεται, μόνο έναν σκοπό εξυπηρετεί: Να δώσει ένα εύπεπτο αφήγημα σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με τη «διαπλοκή» ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - καθώς όλα τα άλλα επικοινωνιακά και πολιτικά καθρεφτάκια για το ιθαγενές, τηλεοπτικό κοινό είτε θρυμματίστηκαν στη μυλόπετρα του τρίτου μνημονίου, του ασφαλιστικού και του ΕΝΦΙΑ είτε τα έσπασε ο Φλαμπουράρης στην πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να κρατήσει την αξία της θέσης του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

ΥΓ : Για DIGEA, περιφερειακά ΜΜΕ, νέο γύρο αδειοδοτήσεων και τα απόνερα της «πρώτης φοράς διαγκωνισμός για 4», θα επανέλθουμε μόλις ολοκληρωθεί η δημοπρασία στη ΓΓΕ. 

Ετικέτες