Επανερχόμαστε στο θέμα του υποτιθέμενου, κατοχυρωμένου αριθμού εργαζομένων τόσο στα νέα όσο και στα παλιά, ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και αυτό γιατί τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και διάφοροι «δημοσιογράφοι» έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο παραπληροφόρησης, ψεμάτων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Όπως είχε δημοσιεύσει και το rproject τον περασμένο Μάιο -«Οι τρεις υπουργοί – μάγοι και τα ‘’δωράκια’’ στη διαπλοκή»-η συγκυβέρνηση, χαϊδεύοντας τους (παλιούς και νέους) εργοδότες των τηλεοπτικών καναλιών και ακολουθώντας πιστά τις εντολές και τις διαθέσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), έχει καταβαραθρώσει τον υποτιθέμενο ελάχιστο (στην πραγματικότητα μέγιστο) αριθμό των εργαζομένων με σχέση πλήρους απασχόλησης, μειώνοντας τους, από 400, σε 200, τροποποιώντας στα κρυφά και στη ζούλα τις προηγούμενες, αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, που είχαν συνυπογράψει οι συναρμόδιοι για το θέμα υπουργοί, Επικρατείας, Νίκος Παππάς, Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος – εξ ου και παρατηρείται και η σχετική ενδοκυβερνητική «κακοφωνία» μεταξύ τους, όταν ο μεν Σπίρτζης δίνει κίβδηλες διαβεβαιώσεις «απορρόφησης» των ανέργων στα νέα κανάλια, ο δε Κατρούγκαλος εμφανίζεται να προετοιμάζει προγράμματα επανακατάρτισης και επιδότησης εκείνων που θα μείνουν άνεργοι. Ας δούμε τι έλεγαν, με κοινή ανακοίνωση τους για το θέμα και οι Ενώσεις Τεχνικών της Ιδιωτικής Τηλεόρασης, αντιδρώντας σε αυτή τη μεθόδευση – δώρο στην ασυδοσία, τη μονομερή βλαπτική μετατροπή εργασιακών σχέσεων (με υψηλή, κυβερνητική εποπτεία) και την κερδοφορία των εργοδοτών του Τύπου, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια (οι επισημάνσεις δικές μας):

«Πριν λίγο καιρό εκδόθηκε Κ.Υ.Α. με αρ. Πρωτοκόλλου 7577/6-4-2016 (ΦΕΚ 985Β) όπου όριζε για τις νέες τηλεοπτικές άδειες ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ως εξής:
160 τεχνικούς - 120 δημοσιογράφους - 120 διοικητικούς.
Η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς. Όμως πριν στεγνώσει το μελάνι, η Κυβέρνηση με τις υπογραφές των τριών συναρμόδιων Υπουργών και φερόμενων πρωταγωνιστών στον αγώνα κατά της μιντιακής διαπλοκής, εξέδωσε Φ.Ε.Κ. με αριθμό φύλλου 1319 όπου άλλαξε τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων ως εξής: 80 τεχνικούς - 60 δημοσιογράφους - 60 διοικητικούς. Τους υπόλοιπους 200 εργαζόμενους η εργοδοσία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει όπου και όπως θέλει. Έτσι με την υπογραφή της ίδιας της κυβέρνησης ο δρόμος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που τόσο πολύ ποθούν οι εργοδότες (συμβασιούχοι-ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λ.π.), παραμένει ορθάνοιχτος και δεν διασφαλίζονται σε καμία περίπτωση οι θέσεις εργασίας. Να σημειώσουμε ότι οι Ενώσεις μας είχε κληθεί σε επανειλημμένα ραντεβού με τους τρεις αρμόδιους Υπουργούς και πλήθος Ειδικών συμβούλων για να μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία τους για το θέμα. Η κίνηση όμως της κυβέρνησης να αλλάξει την απόφασή της χωρίς καν να μπει στον κόπο, τουλάχιστον να μας ενημερώσει, μας θυμίζει τους προηγούμενους κυβερνώντες. Εκείνους που περνούσαν τα αντεργατικά νομοσχέδια αιφνιδιαστικά μέσα σε μια νύχτα. (βλέπε άδειες ασκήσεως επαγγέλματος).

Τότε γνωρίζαμε πως όλοι αυτοί οι νόμοι ήταν υπαγορευμένοι από την διαπλοκή. Έχουμε την εμπειρία λοιπόν να καταλάβουμε πως και τώρα περί αυτού πρόκειται, παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση διατρανώνει την θέλησή της να την χτυπήσει.
Αυτός όμως που συνδιαλέγεται με την διαπλοκή σε βάρος των εργαζομένων δεν είναι εχθρός της αλλά το μόνο που επιθυμεί είναι να την φτιάξει στα μέτρα του».

Επίσης, όπως πάλι είχαμε τονίσει στο άρθρο του Μαΐου, εδώ στο rproject, ο υποτιθέμενος, κατώτατος κατοχυρωμένος αριθμός εργαζομένων στα νέα και τα παλιά κανάλια δεν χρειάζεται να παραμένει σταθερός σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς αδειοδότησης τους, ούτε πρέπει να διαπιστώνεται από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, αλλά θα προκύπτει ως «ετήσιος μέσος όρος», με άλλα λόγια πανελλαδικό κανάλι γενικού περιεχομένου μπορεί να ξεκινήσει («σύννομα») με πολύ λιγότερους, μισθοδοτούμενους εργαζομένους. Οι στοιχειώδεις ανάγκες βέβαια για την καθημερινή λειτουργία ενός καναλιού που θα θέλει να έχει «σοβαρό» πρόγραμμα και στιβαρή παρουσία απαιτούν πολύ περισσότερους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να εργαστούν είτε ως «μπλοκάκια», είτε ως ενοικιαζόμενοι από εταιρείες που θα πάρουν χρυσά συμβόλαια εξωτερικής ανάθεσης, είτε «με το κομμάτι» και πάει λέγοντας, επιτείνοντας την εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια και την ελαστικοποίηση των ούτως ή άλλως βαθιά προβληματικών εργασιακών σχέσεων στον Τύπο, συνολικά.

Κλείνοντας, ας επαναλάβουμε και ας τονίσουμε ότι οι παραπάνω ελάχιστοι αριθμοί αφορούν μόνο τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Αν ποτέ ξεκινήσουν να λειτουργούν κανάλια ειδικού περιεχομένου ή αδειοδοτηθούν περιφερειακά κανάλια – κανάλια που αν και προβλέπεται η λειτουργία τους στον νόμο 4339/2015, τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση συνολικά και ειδικά ο υπουργός Νίκος Παππάς στέλνουν αντιφατικά και αμφίσημα μηνύματα ως προς την αδειοδότηση και τελική ύπαρξη τους – οι παραπάνω αριθμοί μειώνονται κατά 50%, δηλαδή στο μισό των 200, αυξάνοντας έτσι τις στρατιές και τις ουρές των ανέργων, και όχι τους αριθμούς και τα σύνολα και τις ομάδες εργαζομένων στον Τύπο.

Αυτή είναι η αλήθεια και πραγματικότητα, μια αδιάψευστη αλήθεια και μια ζοφερή πραγματικότητα που έχουν συνδιαμορφώσει για τους εργαζόμενους στα νέα και τα παλιά τηλεοπτικά κανάλια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι αρμόδιοι υπουργοί της και η εργοδοσία και το κεφάλαιο των τηλεοπτικών σταθμών. 

Ετικέτες