Σε ένα μόνο θέμα δεν υπάρχουν απορίες και αυτές έχουν ήδη λυθεί από την ψήφιση του ν. 4339/2015, τον περιβόητο πια νόμο Παππά: Η διαπλοκή απέθανε, ζήτω η διαπλοκή!

Αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να γίνει διαγωνισμός (εικονικός, πραγματικός, δήθεν αντικειμενικός) για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν η σύγχρονη «Αυριανή» της πρωθυπουργικής καμαρίλας και, μονίμως, συμφερόντων αδερφών Κουρή, έκοψε με το σημερινό της πρωτοσέλιδο τους μισούς μνηστήρες, και μάλιστα καταρχάς εκείνους που αποτελούν τα τοτέμ της διαπλοκής (Μέγκα, Σκάι, Άλφα και από κοντά Καρατζαφέρης – Αρτ Τιβί και κανάλι Ε) σχεδόν προτού καν αποσφραγιστούν οι φάκελοι υποψηφιότητας. Σε ένα μόνο θέμα δεν υπάρχουν απορίες και αυτές έχουν ήδη λυθεί από την ψήφιση του ν. 4339/2015, τον περιβόητο πια νόμο Παππά: Η διαπλοκή απέθανε, ζήτω η διαπλοκή! 

Από τους 11 μνηστήρες των αδειών του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τουλάχιστον τρεις είναι προϊόντα φημών, ακριτομυθιών και διαρροών – η εταιρία Αλτερ Εγκο ανήκει ή όχι στον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, η μια εκ των δύο κυπριακής έδρας οφσόρ εταιρία ανήκει ή όχι στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, η έτερη κυπριακής έδρας εταιρία, ανήκει ή όχι σε πρόσωπο που έως πρόσφατα σχετιζόταν μετοχικά με το Σταρ Τσάνελ συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη; 

Είμαστε μπροστά πραγματικά στην επιτομή της πλήρους διαφάνειας – τουλάχιστον τρεις μνηστήρες κρύβονται νομιμοφανώς και κατά τις επιταγές του νόμου Παππά, πίσω από εταιρίες-βιτρίνες, δικηγόρους και παρένθετα πρόσωπα. Επίσης ακόμη δύο μνηστήρες φέρονται (φέρονται, δεν το ξέρουμε με βεβαιότητα, πάλι ακολουθούμε διαρροές, επιλεκτικές και αποσπασματικές) να έχουν φακέλους τόσο ελλιπείς και αναιμικούς που μάλλον τους κατέθεσαν αποκλειστικά για το θεαθήναι – ο ένας ανήκει στο συμφερόντων Καρατζαφέρη Αρτ Τιβί και ο άλλος στο χρεοκοπημένο και πνέον τα οικονομικά και εταιρικά λοίσθια Μέγκα. Το τρίτο ενδιαφέρον σημείο είναι ποιος μπορεί να έκανε τις επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο και τις αρμόδιες στήλες για τα μίντια, την ώρα που υποτίθεται ότι ούτε καν είχαν αποσφραγιστεί οι φάκελοι και ενώ οι υποψηφιότητες βρίσκονταν στα χέρια του δεξιού χεριού του Νίκου Παππά, γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου. Ποιος είναι εκείνος που ξέρει εκ των προτέρων πχ αν το Μέγκα έχει φορολογική ή τραπεζική ενημερότητα ή αν το ελάχιστο ύψος μετοχικού κεφαλαίου ανταποκρίνεται στην υποψηφιότητα Καρατζαφέρη; 

Ας αφήσουμε όμως τις διαρροές και τις φήμες και ας προχωρήσουμε στο πραγματικά μεγάλο νέο δεδομένο: Την υποψηφιότητα Καλογρίτσα για τηλεοπτική άδεια, καθώς ο επιχειρηματίας εμφανίζεται έτοιμος, ώστε τον Σεπτέμβρη να επανακυκλοφορήσει την εφημερίδα «Πρώτη» ως κυριακάτικο φύλλο. Μάλιστα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επιτελείο που τρέχει το εγχείρημα και ανάμεσα τους ανήκουν γνωστές φυσιογνωμίες από το σοσιαλφιλελεύθερο παρελθόν του σημιτικού εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ και των ΜΜΕ συμφερόντων Μπόμπολα (Παναγιώτης Παναγιώτου, Χρήστος Μαχαίρας, ο οποίος υπήρξε και ένα διάστημα εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ άλλων). Η υποψηφιότητα Καλογρίτσα αποτυπώνει τη στροφή της πρωθυπουργικής καμαρίλας στη συγκρότηση ενός «παρθένου» ομίλου ΜΜΕ – με εφημερίδα, κανάλι και διαδίκτυο - που ναι μεν θα είναι κοντά στην κυβέρνηση και θα εκφωνεί τη συριζαίικη γραμμή, αλλά δεν θα ανήκουν, εν ευρεία εννοία, σε αυτόν ούτε η κομματική «Αυγή», ούτε ο χρωματισμένος ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο», ούτε η συνεταιριστικά φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία ούτως ή άλλως δεν παίρνει μέρος και στην πραγματικά κρίσιμη κυκλοφοριακά και επιδραστικά αρένα των κυριακάτικων φύλλων. 

Με την εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα, επομένως, έχουμε το πρώτο, λογικό φαβορί για  άδεια γενικού περιεχομένου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο τα κυβερνητικά σχέδια για έλεγχο στα νέα, τύποις ιδιωτικά κανάλια όσο και τα χειμωνιάτικα παραμύθια που αφηγήθηκε κατεξοχήν ο Νίκος Παππάς για ανηλεή πόλεμο της κυβέρνησης με τη διαπλοκή – τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. 

Εν συνεχεία έρχονται οι ιδιοκτήτες των μεγάλων, ποδοσφαιρικών ομάδων, ο Αλαφούζος (Σκάι), που είναι «παλιός» παίκτης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, και οι Μαρινάκης – Σαββίδης, όπως οι διαρροές και τα σημάδια δείχνουν. Εδώ αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο και καθαρό τρόπο, το απολύτως ιδιότυπο κράμα μπερλουσκονισμού και μετασοβιετικού καπιταλισμού των οικονομικών ολιγαρχιών, το οποίο συντίθεται στην Ελλάδα, μετά από την επιβολή των μνημονίων και αποσυνθέτει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Ειδικά μάλιστα στον Πειραιά πολλαπλασιάζονται τα σύννεφα πάνω από το λιμάνι, τα οποία κουβαλούν τη βροχή ότι ο ισχυρός εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της θρυλικής ΠΑΕ βρίσκεται στο ίδιο, επιχειρηματικό μήκος κύματος με την κινεζική Κόσκο και ίσως είναι απολύτως τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που η Αλτερ Εγκο κατέθετε φάκελο υποψηφιότητας, κινέζοι επιχειρηματίες στο Πεκίνο, με γερές βάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του Καπιταλιστικού Κόμματος Κίνας, την ώρα της επίσκεψης Τσίπρα, δήλωναν πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο... Συμπτώσεις... 

Ως προς τους γνωστούς τηλεοπτικούς παίκτες, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το Σταρ κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας για γενικού περιεχομένου άδεια, την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται και φαίνεται να πετυχαίνει την αγορά μεγάλης σειράς ψυχαγωγικών εκπομπών και ριάλιτι  που φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα μετατροπής του καναλιού συμφερόντων Βαρδινογιάννη σε αμιγώς ψυχαγωγικού χαρακτήρα, καθώς τα προγράμματα προς εξαγορά μπορούν να καλύψουν ακόμη και 8 ώρες τηλεοπτικού χρόνου ημερησίως. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς ανέφερε στην ανακοίνωση του, εκφράζοντας την «ικανοποίηση» του για την προσέλευση και την προσέλκυση 11 υποψηφιοτήτων, οι μνηστήρες συγκροτούν ένα απολύτως ικανοποιητικό αριθμό, καθώς μπορούν κάλλιστα να πάρουν όλοι, τηλεοπτική άδεια, είτε γενικού, άμεσα, είτε ειδικού περιεχομένου, στη δεύτερη φάση, είτε κατά μονάς είτε από κοινού, καθώς υπάρχει και το χρονικό περιθώριο αμοιβαίων συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επομένως, η κυβερνητική και υπουργική.... ικανοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων καναλαρχών δεν είναι ούτε μεγάλος ούτε απαγορευτικός, προκειμένου να τύχουν όλοι ευμενούς αντιμετώπισης και να γίνουν όλοι καναλάρχες στις αρχές του φθινοπώρου, πια και με τη βούλα της «νομιμότητας». 

Μια «νομιμότητα» η οποία ήδη με τις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, καταγράφει σαν πρώτα υποψήφια θύματα στο βωμό της «βιωσιμότητας» των καναλιών, τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, οι οποίοι είδαν τους ελάχιστους αριθμούς προσωπικού να κατακρημνίζονται και να συρρικνώνονται και φυσικά, την ίδια την ενημέρωση, που θα παραχωρηθεί στις ορέξεις των οικονομικών, επιχειρηματικών και εφοπλιστικών ολιγαρχιών, που θα αποχαλιναγωγηθούν εντελώς, γκρεμίζοντας περισσότερο την Ελλάδα στις τακτικές κατατάξεις, παγκόσμιας κλίμακας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου. 

Όλα αυτά πάντα, σαν δήθεν απόρροια της έκθεσης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που έκανε σημαία του ο υπουργός Επικρατείας για τα ΜΜΕ, ξεχνώντας συνάμα τη φράση ενός διάσημου φλωρεντινού, πολιτικού στοχαστή, του Νικολό Μακιαβέλι: Η πρώτη και καταλυτική εντύπωση που αφήνει ένας Ηγεμόνας, είναι το περιβάλλον ανθρώπων που τον περιστοιχίζουν. Η πρώτη και καταλυτική εντύπωση που αφήνει ο Τσίπρας είναι και το περιβάλλον των ανθρώπων του, που θα καθορίσουν τους νέους, τηλεοπτικούς ιδιοκτήτες. 

Ετικέτες