Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή» για τις εκλογές

1. Ανεργία των νέων στο 60% και εργασιακή επισφάλεια. Πώς το βιώνετε προσωπικά και στο περιβάλλον σας; Ποια άμεσα μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Η νεολαία σήμερα είτε είναι άνεργη και δυνητικά επισφαλώς εργαζόμενη είτε το αντίστροφο. Αυτή η κατάσταση αποτελεί βαρβαρότητα για τους νέους και τις νέες, τόσο όσον αφορά την οικονομική μας κατάσταση όσο και τη γενικευμένη αβεβαιότητα για το μέλλον. Και αυτό τείνει να ισχύει για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, των συλλογικών συμβάσεων, η ανασυγκρότηση του εργατικού δικαίου, καθώς και η κατάργηση των προγραμμάτων επισφαλούς εργασίας, είναι άμεσες κινήσεις. Αφενός θα δώσουν ανάσα και ελπίδα στη νεολαία, αφετέρου, σε συνδυασμό με τις συλλογικές μας διεκδικήσεις, θα βάλουν φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, θέτοντας τις βάσεις για μια αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική.

2. Πώς αντιλαμβάνεστε την αλληλέγγυα δράση στον χώρο της νεολαίας;

Σε καιρούς ανέχειας και εξαθλίωσης, η αλληλεγγύη μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στα πόδια τους, να εμπνεύσει με τη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα. Γιατί η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο προς τους μη έχοντες αλλά και σε όποιον και όποια αγωνίζεται. Και γι' αυτό ήμασταν και θα είμαστε δίπλα σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Έτσι, ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του εμβληματικού αγώνα των καθαριστριών, ήμασταν από την πρώτη μέρα στο πλευρό των Σύρων προσφύγων, ήμασταν ολόψυχα στο πλευρό του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Όλους αυτούς τους αγώνες, η αλληλεγγύη του κόσμου που αγωνίζεται κατάφερε να τους δυναμώσει και να ενισχύσει τις προοπτικές νίκης.

3. Κινηματογράφος ή ποδόσφαιρο; Στις σημερινές συνθήκες η νεολαία διασκεδάζει; Υπάρχει αριστερή ριζοσπαστική προσέγγιση στη χρήση του ελεύθερου χρόνου;

Παρά τις αντικειμενικά πολύ δύσκολες -κυρίως οικονομικές- συνθήκες, η νεολαία (τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα της) και διασκεδάζει και ψυχαγωγείται, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ξέραμε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Υπάρχει μια πανσπερμία στεκιών, αυτοδιαχειριζόμενων και συλλογικών εγχειρημάτων (θεατρικών, μουσικών, πολιτιστικών) που προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, βάζοντας στο επίκεντρο τόσο το οικονομικά προσιτό όσο και τη συλλογικότητα, δημιουργώντας διαφορετικά πολιτιστικά και ψυχαγωγικά πρότυπα.

4. Ποια είναι η σημασία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και της προοπτικής της αριστερής κυβέρνησης για τις νέες γενιές;

Στις 25 Ιανουαρίου υπάρχει η ιστορική ευκαιρία να μπει επιτέλους τέλος στις βάρβαρες και ακραίες πολιτικές λιτότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε προοδευτική προοπτική. Η νεολαία έχει ξεγραμμένους τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Κι επειδή το ξέρουν καλά, αποκλείουν -πραξικοπηματικά- 100.000 νέους ψηφοφόρους. Η νεολαία οφείλει να γυρίσει την πλάτη και σε λογικές ωχαδερφισμού ή σε τεχνοκρατικές, ατομικίστικες πολιτικές, πόσο μάλλον σε έναν ακροδεξιό και φασιστικό δήθεν «αντισυστημισμό». Οφείλουμε να μπούμε όλοι και όλες ενεργά στη μεγάλη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών που μας βάζουν διαρκώς στο περιθώριο, να πάρουμε το μέλλον και τις ζωές μας στα χέρια μας!

Η ευρεία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των αγώνων μας όλα αυτά τα χρόνια. Για να σταματήσουμε τη διάλυση της παιδείας και της υγείας, τον ρατσισμό και τον φασισμό, την ακραία καταστολή. Για να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας μια ζωή με αξιοπρέπεια, με σταθερή δουλειά, αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα.

ο Χρήστος Σταυρακάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά

Ετικέτες